Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prawie mgr

różnica wykształcenia w związku

Polecane posty

reasumujac mozna łatwo stwierdzic ze roznica wykształcenia w zwiazku nie jest kluczowa sprawa w nawiazaniu konstruktywnej rozmowy z drugim człowiekiem... wystarczy ze osoba bedzie miała zainteresowania ,pasje , ogolne rozeznanie w swiecie polityczno-gospodarczo-społecznym i powinno byc dobrze...z tym ze trzeba sie wykazac pewna dozą checi poznawania swiata,ludzi i zycia w ogólnym tego słowa znaczeniu:D 🖐️

Jestem na uniwerku i w sumie uważam prywatne szkoły, których jest teraz zatrzęsienie za coś co sprawia, że tytuł naukowy magistra traci na wartości. Nie wypominam osobom,że nie ukończyły szkoły wyższej, bo wiadomo życie się różnia układa, ale trzęsie mną jak sobie pomyślę, że ja musiałam się uczyć żęby się dostać na studia a inni załatwiają to kasą i mówią o sobie stundent przez wielkie "S", a nie robią nawet połowy tego, co robi się na dziennych.

Gość yris
no dokladnie, a jeszcze pozniej chodza z glowa w chmurach, ze maja 4 i 5 z egzaminow, mimo ze nie musieli umiec nawet polowy tego, co ktos na dziennych na uniwerku , dla przykladu ja mam na jeden egzamin na jeden przedmiot do nauki ok 300 str jeden ksiazki i 200 drugiej, a kolezanka na prywatnej uczelni uczy sie wylacznie z notatek, nawet do ksiazki nie zaglada, bo i tak nie pojawia sie pytania spoza wykladu

Gość snyfer265
Oglądacie teleturnieje?Kto ODPADA pierwszy? studenci i nauczyciele, dlaczego? moja maja duza wiedze...ale tylko z wybranego kierunku,zapytajcie studenta histori ktora planeta w układzie jest Mars, gdzie lezy Jordania,co to był Sputnik itp... ilu Wam odpowie?? inteligencja to nie rzecz nabyta,niestety Ja tam jestem za tym zeby wszyscy sie uczyli,zdobywali mgr... potem sami obsluzymy sie w sklepie, sami sobie zamek wszyjemy i pojedziemy na wysypisko smieci.... gratuluje zasadnosci tego tematu i wspólczuje autorce, musi byc cieżko byc takim pustakiem... i to nie eufemizm

No dokładnie tak. Ja też mam tego dużo a to tylko dwa przedmioty narazie, a co dopiero w czasie sesji... Widzę, że ktoś mnie rozumie. Nie chce nikogo obrażać, ale pewne kwestie denerwują zwłaszcza jeśli ktoś się musi starać, a drugi to samo dostaje w "prezencie". Jeden pozytyw to taki to nadal patrzą na rodzaj ukończonej szkoły i tu uniwerek wygrywa.

Gość niunia 25
a jakie to ma znaczenie ile materiału na jaki egzamin? niewielkie. dobra organizacja czyni cuda. znałam takie "kwiatki" co to na kolokwium zadaniowym, na którym obowiązywały 2 czy 3 schematy zadań, dostawali 2. a na egzamienie na który jak tu ktos skrupulatnie wymieniał liczbę stron, więc i ja też napiszę, powiedzmy około 200, dostawali (te "kwiatki" ;) ) 4 czy 5... kujony i bezmózgi, ot co :D

Wytykasz ludziom ich specjalizacje, ale takie są studia, trzeba wybrać specjalizację, ale na pierwszym roku uczą też przedmiotów ogólnych, a potem "zawodowych". I ja nie mówię, że każdy ma wszystko wiedzieć, ale jednak by chociaż znać podstawowe pojęcia, a nie że jak ktoś dysponuje trochę bogatszym słownictwem to drugi patrzy na niego jakby tamten mówił po chińsku.

Gość yris
no wybacz, ale ja na kierunku humanistycznym mam wiedza ogolna dosc dobra, oczywiscie nie bede wdawac sie w wielkie dyskuzje na temat atomow w kosmosie czy stezenia pierwiastkow w jadrze ziemi, ale mimo wszystka podstawowa wiedze z roznych dziedzin mam, a na pytania w teleturniejach odpowiadam na ogol poprawnie siedzac przed tv

Gość niunia 25
"Jeden pozytyw to taki to nadal patrzą na rodzaj ukończonej szkoły i tu uniwerek wygrywa" - haha, z tego co mi wiadomo, to nikt nie wygrywa, jedni potrzebują po poli inni po uni, wedle potrzeb. jak już chcesz porównywać to patrz na to co bardziej przyszłościowe, czyli politechniki :D jakby uniwerek tylko istniał, to za przeproszeniem nadal do dołka w ziemi byś srała, w najlepszym przypadku latryny

imitacjo kobiety - ja właśnie po to się uczyłam, żeby iść na studia dzienne, a rodzice mnie w tym dopingowali. I nie uważam, żeby ktoś po zawodówce był gorszy, ale jak narzaie mam wrażenie, że lepiej się dogaduję z ludźmi z wyższym wykształceniem.

Gość ja mam wyzsze wyksztalcenie
a moj maz jest po podstawowce. Obecnie robi srednie, tylko dlatego zeby w przyszlosci lepiej bylo znalezc dobra prace. Na codzien niestety czesto czuje sie poprostu glupsza od Niego. Do matury to On mnie przygotowywal. To ze nie ma wyksztalcenia nic nie znaczy, nie jest to odzwierciedleniem ludzkiej wiedzy. Czesto to wlasnie Ci z wyksztalceniem nic nie potrafia. Tak wiec nie o wyksztalcenie tutaj chodzi a o czlowieka.

Być może :D ale nic nie poradzę na to, że mój umysł łatwiej pojmuje nauki humanistyczne niż ścisłe, ale jakieś podstawy mam, mimo że byłam na tzw. humanie :D

Gość yris
dobrze kwestia organizacji, ale jesli widzisz ze znajomy zdal egzamin na 5, na ktory mial podyktowane pytania przez wykladowce, lub posiedzial nad 30 str notatek, a ty musisz wkuwac ok500 str i dostajesz 2 tylko dlatego, ze wykladowca ma taki kaprys, lub nie podoba mu sie przedostatnie zdanie w twojej pracy to tez cie w koncu szlag trafi, zreszta jaka wartosc ma 5 na takiej uczelni :O porownywalna z 3 na dobrym uniwerku, sorry ale na prywatnych moga poprawiac egzaminy w nieskonczonosc a na moim uniwerku masz tylko 1 poprawke :O

Gość niunia 25
alexis - ile masz lat?

Gość niunia 25
yris - no masz racje tutaj, ale to już inna kwestia. ale przestań już z tym uniwerkiem, wkurza mnie to. :P sprawidliwości wsród wykładowców w ocenie ich studentów nie było i nie ma.

Jestem studentką, a po nicku poznasz. :D Możecie sobie mnie uważać za zbyt młodą by się o tym wypowiadać, ale zawsze tak już było, żę lubiłam się uczyć i widzę wartość nauki.

Gość niunia 25
alexis - "I wiele potrafię, bo rodzice zadbali też o umiejętnośći praktyczne" - nie rób z siebie błazna dziewczyno :D

A za drobne błędy w pisowni przepraszam :D jak szybko piszę to czasem "wskakują" te, co nie powinny :D

Gość niunia 25
alexis - no tak jak myślałam co do wieku, nie mówie że jesteś za młoda, bo ja wiele starsza od Ciebie nie jestem, ale uważam, że za pare lat jak skończysz studia już nie bedziesz zgrywać "panny mądralińskiej", której to rodzice niewiadomo czego nauczyli :D

niunia25- radzę sobie. I nie wiem czym się błaźnię, umijętnościami praktycznymi? Wybacz, ale pomimo nauki, której dużo czasu poświęcałam, nie mam przysłowiowych "dwóch lewych rąk".

Wybacz, ale ja szanuję swoich rodziców, za to że czegoś mnie nauczyli. I nie robię z siebie panny mądralińskiej, ale pewne sprawy trochę inaczej widzę, może za bardzo staroświecko i może właśnie dlatego myślisz, żę się wymądrzam. Nie ty jedna tak myślisz, ale mam swoich znajomyvh, którzy są innego zdania.

Gość niunia 25
no to sobie miej i sie ciesz :) ale życie zweryfikuje jeszcze twoje podejście :), moje pewnie zresztą też