Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 6663333

Co ja mam zrobić z tym kotem?

Polecane posty

Gość siuuuusiuuuuuu
nie masz obowiązku oczywiscie :o kto sie zglosi po zabrudzonego kota? skoro chcesz mu pomóc mowilas.. to ja nie wiem.. i tak przygarniam jak znajde znajdke np psa lub kota, biore do siebie choc mam swoj zwierzyniec:) jak chory to podlecze a potem robie ogloszenia i szukam dobrego domu bo nie mam warunków zeby zatrzymac jeszcze jednego kota czy psa, tyle moge zrobic dla nich oprocz dokarmiania tych podwórkowcow i sterylizacji kotek przy naplywie kasy:) oczywiscie nikogo nie naklaniam, kazdy zrobi co chce ja nie mialabym sumienia tak zostawic biedaka:( czytalam tylko 1 post twoj, reszty nie ale zaraz sie zbaiore za to:P

Gość 6663333
"Skombinuj jakies pudełko wysciel je dobrze jakims starym kocem i wynies do piwnicy" Drzwi do piwnicy są zamykane. Miałby całe dnie spędzać samotny, zamknięty w ciemnej piwnicy? Poza tym samo ciepło mu nie pomoże. Lato było dość gorące, on się wylegiwał na słońcu, było sucho i i tak był nadal chory. Koci katar nie przechodzi ot tak. "Zanies go jeszcze raz do weterynarza." Za co? "Mozesz tez zaryzykowac i trzymac go w domu w jakims pomieszczeniu do ktorego twoje koty nie maja dostepu, np w łazience." Nie wiem jak to opisać ale on naprawdę brudzi. Wszedzie kapie mu ropa i coś z nosa. Śmierdzi strasznie. Wykluczone żeby był w łazience. Ja naprawdę nie chce go w domu. Ani ja ani moi rodzice. Gdy pojawił się u nas pierwszy kot - planowalismy że tylko ten jeden i koniec. Potem znalazła się bezdomna kotka - przygarnelismy, wyleczylismy, wysterylizowalismy. Potem błakała się kolejna bezdomna kotka - też przygarnęliśmy. Na dość mały dom 3 koty to i tak dużo. Wiesz ile takich bezdomnych zwierząt istnieje? Wezmę tego, to pojawi się kolejny. Trzeba w koncu powiedzieć STOP bo skończę jak Violetta Villas. Pomogłam mu, chę mu jeszcze pomóc, zrobię co mogę, ale przygarnięcie go nie wchodzi w grę.

Gość fifiiiii
To czego ty od nas oczekujesz??? Podsunelismy ci juz wszytskie mozliwe rozwiaznia

Gość siuuuusiuuuuuu
mówie zarejstruj sie na MIAU.PL , zrob kotu zdjecia i napisz o tym! tam napewno pomogą, jest duzo ludzi z Olsztyna a od twoich kotów go izoluj, najlepiej karm jak juz karmisz w lazience..

Gość 6663333
Nie, niektore zaproponowane rozwiązania są ok, a inne wykluczyłam. Dam ogłoszenia, w poniedziałek zadzwonię do schroniska.

Gość 6663333
To jest w sumie bardzo ładny kot, pewnie gdyby był zdrowy to byłby śliczny - jest czarny, ma białe skarpetki i białe łatki pod nosem, wygląda jak wywinięte wąsy. Mój tata mówi na niego "Piłsudski".

Gość siuuuusiuuuuuu
macie dom tak? to mozesz mu zrobic budke i wycielic czyms cieplym zeby mial sie gdzie schowac, ida mrozy a on sam chory nie da sobie rady :( i kto powiedzial ze w schronisku karmia suchą karma? u nas w schronisku zwirzeta maja naprawde dobrze, maja co jesc, maja cieplo i sa pod dobra opieką weterynaryjną nie wiem jak jest w twoim schronisku.. sama osattnio przygarnelam kota z dzialek malego i tez trzymam go narazie w łazience zeby nie zlapaly od niego nic paskudnego na szczescie ma tylko robale z ktorymi walczymy ale zezeraly go od srodka:o jak sie moj wet dowiedzial ze go znalazlam nic nie wział za leczenie... planuje go odchuchac i znalezc dobry domek juz porobilam ogloszenia w sieci

Gość siuuuusiuuuuuu
ech no dobra to rob ogloszenia ale to ci nic nie da..

ja też myślę że najlepiej zrobisz jak go oddasz do schroniska. ma szanse 50% że go nei uśpią a na mrozie napewno umrze

Gość homniki
no ale co za problem zorganizowac mu miejsce w piwnicy ?? mozesz przeciez do niego przychodzic karmic itd jesli on jest chory to przeciez bedzie zadowolony jak znajdzie cieply kat gdzie bedzie mogl spac, piszesz, ze nie chcesz go w domu no to piwnica wg mnie jest najlepszym miejscem, moze sie wyleczy jesli bedzie dostawal jedzenie i bedzie mial cieplo, przeciez to lepsze niz dokarmianie go na dworze, gdzie jest zimno i wilgotno, moze daj ogloszenie i napisz ze potrzebujesz pomocy na leczenie kota, watpie zeby ktos chcial go przygarnac jesli jest taki chory ale moze wspomoze cie finansowo, no i mozesz zadzwonic do tego towarzystwa opieki nad zwierzetami, popros kogos kto ma samochod zeby zabral ciebie i kota do olsztyna, nie wierze ze w ogole nie jezdzisz tam skoro masz 60 km

Gość siuuuusiuuuuuu
mówie zeby napisała na www.miau.pl tam ktos poradzi ale widze ze cisza :o

Gość Okrąglinek
Na forum miau.pl są sensowni ludzie, którzy umieją pomóc i mimo,że większość pdoobnie jak autorka nie ma warunków ani funduszy to pomagają w prawdziwym tego słowa znaczeniu. Swoją drogą leczenie kota pewnie byłoby kosztowne, ale dalsze utrzymanie nie robiłoby większej różnicy. Kiedyś opiekowałam się 5 kotami, jeden czy dwa więcej nie robiły większej różnicy w finansach.

Gość siuuuusiuuuuuu
dokaladnie 🖐️

Rozumiem autorkę że nie może pozwolić sobie na jeszcze jednego kota. Utrzymywanie typu jedzenie nie jest drogie ale jeśli kot zachoruje, wtedy można wydać na leczenie majątek. Może zdarzyć się sytuacja ze jeden coś przywlecze to zachorować mogą wszystkie. Kot poza tym nie żyje wiecznie i na coś umiera. Najczęściej są to jakieś kocie nowotwory. Sama mam zwierzęta w domu, psa i kota. Czasami jak widzę jakiegoś bezdomnego kotka serce mi się kraje. Jednak muszę kierować się zdrowym rozsądkiem, wiem że nie mogę sobie pozwolić na więcej zwierząt w domu. nie tylko ze względu na finanse ale też na warunki lokalowe.Inaczej miałabym w domu kilkadziesiąt kotów i pewnie tyle samo psów.

Gość upuppupupup
u mnie brak rozsadku widocznie bo nie mam sumienia nie wziac biedaka z ulicy..

Co innego jest zabranie kota z ulicy i poszukanie mu jakiegoś nowego domu a co innego jest branie zwierząt na stałe

Gość Roseee_
Na allegro sa aukcje charytatywne nie wiem jak to dziala ale wiem ze sa. Moze to jakis pomysl w zdobyciu kasy na leczenie kota.

Gość 6663333
Witajcie. Zadzwoniłam do schroniska, opowiedziałam jaka jest sytuacja. Baba mówi "no to my go weźmiemy", ja mówię "no ale muszę wiedzieć co się z nim stanie", ona "no na uśpienie". A ja "cooo? To w takim razie nie, nie podam adresu, wolę żeby był chory ale żył". Potem jeszcze dość niegrzecznie ją zapytałam czy w ogole ktokolwiek może mi pomóc, czy ktoś w ogole się interesuje bezdomnymi zwierzakami, czy tylko od razu się je morduje. Powiedziala że ona nie zna żadnej innej organizacji i jak ja sobie to wyobrazam - przecież oni muszą go uśpić, bo pozaraża im inne koty, a leczenie jest kosztowne. To ma być kurwa schronisko?! SCHRON-isko?! Przed chwilą zadzwoniłam do tego fajnego weterynarza by zapytać go co mogę w tej sytuacji zrobić, ale był zajęty i kazał zadzwonić za 10 min. Kurwa! Ale się zdenerwowałam. Chory to zabić?

Gość 6663333
Ok, zadzwoniłam do lekarza. Był oburzony i zdziwiony jak mogli tak powiedzieć w schronisku. Powiedział że procedura jest inna, że oni mają obowiązek przyjmować wszystkie bezdomne zwierzęta, chore czy zdrowe, a chore leczyć. Powiedział że jeśli z góry, nie widząc nawet kota, chcą go uśpić to jest to łamanie prawa. KAzał mi znów tam zadzwonić i się wykłócać. No więc zadzwoniłąm. Głupi babsztyl był obrażony i dał mi kierownika. No to wtedy wyskoczyłam. Opowiedzialam przebieg rozmowy z weterynarzem. Powiedzialam że mają obowiązek zabrać kota i leczyć go, w końcu dostają dotacje finansowe. Zgodził się ze mną. Powiedziałam że jeśli go wezmą - za 2 tygodnie przyjadę sprawdzić jak się miewa kot i jeśli go uśpią lub w ogole coś mu się stanie, to zawiadomię o tym loklaną prasę. Wystraszył się chyba i obiecał że będą kota leczyć. Jutro mają po niego przyjechać.

Gość edggg
uśpią go i tak nie oddawaj go 😭

Po pierwsze idź do weterynarza i powiedz że to jest kot bezpański nie będziesz musiała płacic... To jest pieprzony obowiązek żeby typiara wyleczyła tego kota... Weź go do domu.. Inaczej ciągle będzie to samo!... Wiem coś o tym bo rok temu przygarnełam taka kocice a juz miałam swoje 4...Dasz rade! Trzymam kciuki

lepiej zrob tak jak mowi izolda22 jesli powiesz ze kot jest bezdomny a ty nie masz kasy moze nie bedziesz placila,ja chodze z tymi chorymi do weta i mowie ze to bezdomne to albo nie place albo daje np 15 zl bo wiesz jesli mowilas ze w tym schronisku jest ten wet sadysta to nie licz na zadne cuda powiedza ci ze kot zechl bo byl chory a w realu go uspia i nic nie zrobisz!!

Gość 6663333
Weterynarz go nie będzie leczył za darmo. Byłam, mówiłam że jest bezdomny i wziął kasę.

Gość 6663333
I nie wezmę go do domu NA PEWNO, przestancie mi to radzić. Chyba że ktoś z Was przeleje mi na konto parę setek na jego leczenie.

ehhh gdybys mieszkala bliwej wzielabym go napewno ale ja nie mam jak dojechac!! u mnie TOZ leczylby go

Gość 6663333
Wet powiedział że TOZ jest dla zwierząt które mają włascicieli, ale są źle traktowane, a to schronisko jest od leczenia BEZDOMNYCH zwierząt.

Gość edggg
dokladnie powiedza zebyy cie zbyc a potem jak pojdizesz do gazety to dyrektor bedzie pieprzyl ze byl tak powaznie chory ze pozarazal by inne koty albo ze nie udalo by sie go uratowac. oni nei moga pozwolic zeby byl chory po pozaraza! mowie ci prawde.. bedziesz zalowala jesli go tam znaiesiesz.. wiem bo pracowalam w schronisku w kazdym jest tak samo:(