Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pszyjaciulka

3kg na plusie w 14tc... dużo?

Polecane posty

Gość pszyjaciulka

niedawno jeszcze myslalam, ze to normalnie, ale dowiedzialam sie wlasnie, ze zazwyczaj do 13 tygdnia moje koelzanki albo mialy wage na minusie, albo przytyly max 2kg.. czy rzeczywiscie szybko tyje? czy musze sie bardziej pilnowac, zeby nie skonczyc z 30kg na plusie? :(

Gość anna monika
ja przytyłam 0,5kg

Gość nelka z okna
nie pytam ile kto przytyl, tylko czy 3kg to duzo ;p

Gość nelka z okna
to ja - pszyjaciulka :))

Gość anna monika
duzo lekarz ci niepowiedział

Gość przestan sie tym przejmowac
kilogram w tą czy w tą nie robi różnicy, najważniejsze jest dobre saopoczucie twoje i dziecka

mysle ze nie duzo tez uu mnie jest 14 tydzien i przytylam 5 kg..wiec mysle ze wcale duzo nie przytylas...i najlepsze jest to ze nie jem nie wiadomo jak duzo jedynie owocow jem mnostwo...wazne aby tobie i dziecku nic sie nie dzialo:)

Gość ja w 10 tygodniu miałam
już 5 kg na plusie

Gość A jak spał...
kazda ciaza jest inna i kazda kobieta przybiera na wadze indywidualnie, w pierwszych miesiacach ciazy na minusie maja te co wymiotuja i dokuczaja im mdłosci - wiem to po sobie, ja jestem w 21 tygodniu i przytyłam 6kg. jezeli sie nie zapuscisz to 30 kg nie przytyjesz, no chyba ze czekolada bedzie glownym daniem w twoim codziennym menu.

Gość pszyjaciulka
mi sie wydaje bardzo duzo :( moze powinnam zrezygnowac z kanapek na kolacje? tylko ja jestem wieczorami baardzo glodna!! :( co jest wtedy najlepiej? po jablkach - nawet dwoch - burczy mi w brzuchu tak, ze nie moge spac :(

Gość A jak spał...
pomysl o zdrowiu dziecka a nie bedziesz sobie jedzenia odmawiala i chodzila glodna, kazdy ma w zyciu jakies priorytety jedni zdrowe dzieci inni zgrabną figurę. pomysl co dla ciebie jest wazniejsze

Norma jest taka: I trymestr - 2-4kg II i III trymestr - 0,5kg co tydzień W rzeczywistości w I trymestrze często waga jest na minusie, spowodowana wymiotami. Nie masz się co martwić, dużo nie przytyłaś :)

Gość pszyjaciulka
"kazdy ma w zyciu jakies priorytety jedni zdrowe dzieci inni zgrabną figurę" no bez przesady :)) mozna chyba miec i jedno i drugie ;) ale przyznacie, ze zazwyczaj mniej kobiety tyja... no trudno :( ani gruba ani chuda nie bylam przed ciaza.. 63kg i wzrost 179, wiec to nei wynik nadrabiania neidowagi..

inne może mniej, ale nie ja;)

ja tak samo jak pisalam wczesniej...moze faktycznie dlatego ze nie meczyly mnie zadne wymioty nic takiego..ale slodkie tez nie jem bo niemam ochoty na slodkie..od czekolady to mnie z daleka odrzuca na sama mysl o niej..a jednak przytylam tyle ...

Gość pszyjaciulka
czyli do konca nie mozna miec na to wplywu.. a bezsensowne katowanie sie mrożonkami na sniadanie obiad i kolacje, bo zdrowo i niekalorycznie tez nie ma sesu. ja mam ochote na chleb - jak nigdy :P wiec musze sie pilnowac.. :(

Oj dziewczyny, nie panikujcie! W 14tc spokojnie można mieć dodatkowe 3-5kg i to jest norma. A jeśli ktoś ma mniej to prawdopodobnie przez wymioty, nudności lub zwykły brak apetytu.

Gość pszyjaciulka
to jak potem najlepiej? najstatystyczniej? 2 trymestr - w sumie tez 5 kg i trzeci tez 5?? czy jak? roznie to w necie ejst..

A no i jeszcze nie wiem jak u Was, ale ja w pierwszym trymestrze byłam mega zmęczona - cały czas spałam. Brak ruchu również może wpłynąć na wzrost wagi. I z tego co słyszałam - należy jeść wszystko to na co ma się ochotę. Byle tylko nie wychodzić z założenia, że w ciąży trzeba jeść za dwóch, bo to nie jest prawda, powinno się dostarczać 300-500kcal więcej niż do tej pory.

Tak, z tego co znalazłam na portalach dot. ciąży - powinno być 11-18kg przyrostu. Przy czym im ktoś był szczuplejszy przed ciążą powinien przytyć więcej. Osoba tęższa - powinna przytyć mniej.

spokojnie to wcale nie jest dużo!!! jedź to na co masz ochotę, oczywiście w rozsądnych ilościach. dla pocieszenia powiem że ja zaczynałam ciążę z wagą 65 kg, kończyłam z wagą 77 kg. czyli przytyłam 12 kg. teraz jestem 5 tygodni po porodzie i ważę 63 kg!!!! do wagi sprzed ciaży wróciłam 3 tyg po porodzie!!! nie głodzę się, jem dużo, karmię piersią, noszę maluszka i kiloski lecą :) a zawsze miałam problemy ze schudnięciem więc w szoku jestem :)

Gość pszyjaciulka
mała_agatka - zazdroszcze :]]

przyjaciulka--------> zapewniam Cię, że wilczy apetyt minie jakoś w drugim trymestrze;) ja przytyłam w sumie 20 kg, a dziś, 5 miesiecy po porodzie nie ma najmniejszego śladu po ciąży, no może poza blizną po cc;)

Gość kkkl
no to szczęściary z was ja w ciązy przytyłam tylko 8 kg, mimo tego nie zgubiłam tego tak szybko jak wy, zajęlo mi to jakis rok przynajmniej

moim zdaniem to nie jest dużo. Ja w całej ciąży przytyłam 9 kg ale ograniczałam się z pustymi kaloriami typu słodycze hamburgery czy pizzy. Jadłam to co jest zdrowsze

Gość pszyjaciulka
karolcia333 ale pewnie w 1 trymestrze nic na plusie nei mialas?