Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ona_1988

EPIDUO- żel przeciwtrądzikowy

Polecane posty

Gość oofy
aha, no i nie odpowiedzialam na pytanie: mieta - ze sklepu arabskiego wierzbownica - ze sklepu zielarskiego (jak powiedzialam "poprosze wierzbownice drobnokwiatowa" to pan powiedzial "dla taty?" na co ja z mina glupka "tak, tak dla taty"). Bo to ziele ktore zwyczajowo faceci piją, ale ma wlasnie zbadane dzialanie antyandrogenne i hamuje łojotok (na ten temat tutaj http://www.luskiewnik.strefa.pl/farmakologia/epilobium.html)

Gość Afromanka
No...Już ja się biorę za siebie hihihi :) Powiedz mi coś jeszcze oofy- jak będę brać leki hormonalne to mogłabym dodatkowo pić sobie tą miętę? ;) Bo hormony muszę niestety brać z tego względu, że mam 2 jajniki w torbielach i tabletki mają dodatkowo je "zasuszyć" ;] Sama herbatka nie wiem czy by sobie z tym poradziła :) A ta wierzbownica to na co jest? :) Ciekawa jestem czy w zwykłym zielarskim udałoby mi się ją kupić ;] A co do Epi-nie chcę zapeszać, ale moja buźka robi się nie do poznania, choć jest też strasznie podrażniona :( ale nawilżam bez przerwy, stosuję maseczki i zaczynam się powoli cieszyć z efektów :) Jeszcze zobaczymy jak podziałają tu rady oofy i klepki :D Ale powiedzcie mi coś-czy Wy jak nakładacie Epi i po jakimś czasie smarujecie twarz hypoalergicznym kremem to Was piecze? Mnie okropnie, ale przez jakąś minutkę lub dwie...ale jednak piecze :( Nawet na następny dzień jak położę coś nawilżającego to odczuwam...ale co najśmieszniejsze...na kremy nawilżające piecze, ale jak posmaruję Klindamycyną to nawet delikatnie nie poszczypie ;P Paradoks...;] ;*

Gość Afromanka
Ooofy-widzę, że odpowiedziałaś właśnie na tą wierzbownicę ;P W poniedziałek chyba się wybiorę do zielarskiego-droga jest? :))

Gość oofy
droga nie jest, duża paka 200 g okolo 8-9 zl :) starcza na dwa miesiace co najmniej.

Gość oofy
aha, no co do mięty i tabletek.. myślę że mięta nikomu jeszcze nie zaszkodziła, w krajach arabskich pije się dużo mięty spearmint, najwyżej jeszcze w necie można poszukać informacji czy ma wpływ na działanie tabeletek.

Gość Moniska 23
Do OOFY Dziekuję Ci za odpowiedz. W poniedziałek ruszam na poszukiwania:) a czy mogłabys napisac jak przygotowujesz te napary z miety i wierzbownicy? jaka woda zalewasz ile parzysz? bo wiem ze to jest wazne. I ile razy dziennie pijesz ta wierzbownice? Czyli zaczynajac od okresu pijemy przez 5 dni menstruacji MIĘTĘ, a potem WIERZBOWNICE do konca cylku, i powtorka? jak dlugo mozna stosowac taka kuracje( tzn ile miesiecy zeby sobie nie zaszkodzic?)pozdrawiam:*

Gość Afromanka
Dołączam się do Moniski :) A co do tej wierzbownicy to mogę ja pić także podczas tych pierwszych 5 dni okresu? :) bo chyba u mnie nie będzie tej mięty niestety, ale w sumie zawsze można się spytać ;] Widziałam, że z wierzbownicą to jest nawet wskazane branie tabletek antyandrogennych :)) Z antybiotykiem też chyba nie powinna kolidować :) ;*

Gość oofy
miete pije od pierwszego dnia cyklu - czyli jak pierwszego dnia kiedy dostane okres to pije wieczorem, potem jeszcze przez 4 dni. Pije tylko miete, bo nie mam czasu rano wypijac dwoch ziol, nie sadze zeby byly przeciwskazania zeby pic oba. Miete - jedna kopiasta lyzeczka na kubek - kiedys bawilam sie w filtry do kawy - bo jest bardzo drobna - teraz zalewam, przykrywam, po 10 minutach troche to opada i pije. Wierzbownice pije w pozostale dni - staram sie regularnie - zalewam wrzatkiem - lyzeczka na kubek - zaparzam 10-15 minut - i pije rano i wieczorem przed snem. jak ze wszystkim potrzeba regularnosci, po dwoch, trzech miesiacach samo wychodzi, ze sie tego pije troche mniej, w miedzyczasie trzeba zadbac o diete, zdrowy styl zycia, ja na razie pije, miete to juz ponad rok, wierzbownice ponad pol roku, zobaczymy co dalej.

Gość Moniska 23
Do OOFY Dziękuję :) a czy moglabys napisac o ile obnizyl Ci sie poziom testosteronu? ja mam 1,04 a gorna granica to 0,90 . :*

Gość Afromanka
Dzięki wielkie Oofy :* Moniska-też masz trochę ponad normę :( Ja mam 85 a norma jest do 80 :( Nie pamiętam jednostki ;] ale to jest spory przerost-tak powiedział ginekolog :( Monisku-a jakieś zmiany ginekologiczne masz? Badałaś się? Bo u mnie to wyszło teraz właśnie...

Gość Moniska 23
Do Afromanka: Mam troszke podwyzszony progesteron, estrogeny w normie. Poza tym lekarka wykryla mi małą torbielke na jajnkiu, ale powiedziala ze jest ona fizjologiczna (malutka), tzn nie pekła podczas ostatniego cyklu i nie ma sie co nia przejmowac.pozdrawiam:* w sumie przestraszylam sie tym podwyzszonym progesteronem.. ale lekarz jakos sie nim nie przejal, wiec nie wiem czy to cos powaznego...

Gość Afromanka
Moniska- no to chyba nie ma czym się przejmować. Ja mam bardzo podwyższony testosteron a LHA (chyba) obniżony i mam zespół policystycznych jajników ;/ W przyszłości problemy z zajściem w ciążę itp...stąd też ten trądzik :( Dlatego tak bardzo dziękuję Oofy, że weszła na to forum ;] I Tobie-Monisku też dziękuję :D ;*

Gość Moniska 23
Ja Wam tez dziewczyny dziekuje:) fajnie miec z kim pogadac na tematy tradzikowe i nie tylko hihi

Gość Afromanka
Klepka-długo się już leczysz na trądzik? Bo wiedzą na tematy trądzikowe i nie tylko też mnie powalasz :))

Gość klepka
Nie tylko się leczę, studiuję medycynę;) a trądzik mam koło 5 lat, więc nie spodziewam się szybkiego wyleczenia. Teraz podobno może trwać i po 30 lat.

Gość Wera 29
Ja mam 32 lata a trądzik mój zaczął sie w wieku 20 lat. Do tej pory z nim walczę i z róznym skutkiem, chciaż są momenty kiedy na mojej buzi nie ma nawet jednego pryszcza. Teraz stosuję Epiduo, działa bardzo dobrze na moją cere, ale wyskakują mi cały czas krosty w okolicach brody, jeden znika , drugi pojawia się a pozostała część buzi gładziutka po Epiduo. Fakt,że wysusza buzię ale super ją wygładza i likwiduje czarne zaskórniki. Moja siostra ma 36 lat i również ten problem co ja, więc obawiam się, że i do czterdziestki będę miała ten problem;( Epiduo fajnie złuszcza buzie i wydaje mi sie, że to złuszczenie spowodowało zmniejszenie zmarszczek:) Ale retoinoidy właśnie leczą trądzik i mają działanie odmładzające:)

Gość oofy
Wera, tak jest, maja dzialanie odmladzajace, szkoda tylko ze tak bardzo podrazniaja, przez to slonce mam buzie bardzo czerwona, dzien bez filtra i wygladam jak burak. Jakos mnie epi podraznia od dwoch dni. Moniska: testosteron, wyniki ze stycznia 2008 (wtedy pilam tylko miete): 0,62 (co było dużym sukcesem, nie znajduje wcześniejszych wyników ale był podwyższony), robilam wtedy tez androstendion - 2,7 grudzien 2008 - testosteron 0,303, FSH 1,96, LH 1,36 USG jajników z grudnia nie wskazuje na policystyczne, chociaz w 2004 (to mi uswiadamia jak dlugo juz z tym walcze) taka byla diagnoza.

Gość Afromanka
Oofy-miałaś policystyczne? :o A w ciężkim stadium? Bo u mnie jest nie za ciekawie. w środę idę do mojego ginekologa i ma mi przepisać tabletki...przy okazji spytam się go też o te ziółka ;] Mama nie pozwoliła mi ich kupować bez konsultacji z nim...a niech jej będzie ;P A tak w ogóle dziewuszki to Epi działa niesamowicie :D Aktualnie śmigam po mieście całkiem bez make upu, bo nie straszę tak bardzo (chyba...;P) i dla skóry zdrowiej ;] A u Was jak tam? :)) ;*

Gość oofy
dobra decyzja, pogadaj z gini o tych ziolach, zwlaszcza jezeli masz brac jakies leki. ja co prawda jestem ignorantem, tzn. stwierdzilam, ze bede polegac na naturze, ale calkowicie rozumiem, ze ktos moze tego nie pochwalac. jesli chodzi o epiduo, to skora caly czas mi troche schodzi, no i ostatnio jakas podraziona. wypryskow nie mam :)

Gość Afromanka
Jeśli chodzi o niepochwalanie to tylko i wyłącznie moja mama ;P Ja bym tam mogła się leczyć samymi ziółkami ;] Ale niestety jeszcze ona za to płaci, więc wymaga ;PP Wczoraj zrobiłam peeling enzymatyczny i maseczkę i wszystkie sterczące skórki mi zeszły :)) Polecam więc :]

Dziewczyny słyszałam ze na oczyszczanie z toksyn organizmu idealne są tabletki ceraNova i herbata z Bratka 3 razy dziennie po posiłku rewelacja. wiec zastosowałam .Nie dość ze po oczyszczeniu z chudłam (mogę się pochwalić że przy wzroście 180cm ważne 57kg) heh to czuje się zdrowsza i ładniejsza . Na mój trądzik tesh pomogło ale minimalnie

Gość Oofy
Zasmucona, uwazaj na ta wage :) zeby nie przegiac, rownowaga we wszystkim wskazana :)

Ale ta waga jest dla mnie odpowiednia nawet za duza w końcu pracuje w modelingu a tam wymiary są najważniejsze, narazie nie pracuje bo musze pozbyć się trądziku i zając sie szkoła w końcu mam tylko 15 lat ..... i to cholerstwo zabiera mi najważniejsze lata

Gość Afromanka
zasmucona- te tabletki też łykałaś 3 razy dziennie? ;] Zastanawiam się tylko czy mi to z antybiotykiem nie będzie kolidować ;] Jak myślicie? ;P Oofy-wcinam właśnie pestki z dyni ;P Mniam, mniam ;)) ;*

Ja tesh właśnie jem pestki heh:)) nie tabletki łykałam rano i wieczorem 28zł kosztuje 60sztukn. są to tabletki ziołowe miedzy innymi konsultowałam się na ich temat i lekarz powiedział ze nie ma przeciwstawiań ;))

Gość Moniska 23
ja tez wcinam pestki dyni hihi :)