Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ona_1988

EPIDUO- żel przeciwtrądzikowy

Polecane posty

Gość mila21
a przez jaki czas utrzymywało się u Was zaczerwienienie skóry? hmm...ja kiedys stosowałam Duac i kiedys tez ..Benzacne bodajże i pamiętam ze tez mnie podrażniało ale po kilku dniach znikało, ale sama nie wiem czemu nigdy nie wytrwałam i nie zuzylam do konca tubki;) a najgorzej mam na lini brody, na brodzie i po bokach twarzy i lekkie przebarwienia na czole, ale moze lepiej stosować na cala twarz jednak, bo tak to bede cala w łatki;) musze coś z tym głupim trądzikiem zrobić, bo zazwyczaj nie chce mi sie przebywać wśród ludzi:( wiec chyba jutro pojde do apteki po ten specyfik...mam nadzieje ze do wrzesnia bede troche lepiej wyglądała (praktyki w banku) jak myślicie?

Gość mila21
a i jeszcze jedno;) po umyciu twarzy po ok. pół godzinki nakłada sie ten epiduo, tak? na całą noc ? rano normalnie mogę twarz przemyć tonikiem ewentualnie jakimś płynem miceralnym, tak? i zazwyczaj nakładałam krem nawilżający garniera, to zamiast tego kremu nałożyć Cetaphil MD dermoprotektor i wystarczy ? czy jeszcze coś nałożyc?

Gość mila21
kupiłam epi za 37 zl;) no to do dzieła...

Gość lalunia zuzunia
dokladnie tak:) no to powodzenia!

Gość asiap2003
Hej! Jak to dobrze, że jest takie forum, gdzie możemy sobie razem ponarzekać, poradzić i cieszyć się z małych sukcesów! :) Ja od 14 lipca biorę Tetralysal (na razie 2 razy dziennie, po 5 dniach tylko raz). Dodatkowo rano Skinoren (na całą buzię), po południu jakieś cudo robione w aptece (tyko punktowo) a wieczorem Epiduo (też na całą buźkę). Po drugim smarowaniu Epiduo, twarz (omijając oczy i czoło) wyglądała na opuchniętą i jakby poparzoną... Strasznie piekło i swędziało, ale z tego co czytam, tak po prostu musi być... Teraz smaruję tylko te miejsca, które nie są podrażnione, bo policzki i skronie strasznie piekły i muszą się trochę "podleczyć". Czy ktoś z Was używa nawilżającego kremu matującego Nivea? Bo nie wiem, czy mogę go dołączyć do tej kuracji. Przed leczeniem stosowałam go i byłam zadowolona! Pozdrawiam i trzymam kciuki :)

Gość mila21
Kurcze stosuje epiduo 2 dzien na noc, smaruje cala twarz, ale jak narazie nic nie zauważyłam, nic mnie nie piecze, nawwt zaczerwienien nie mam, moze ja poprostu za malo tego epi kłade na twarz?

Gość sonjj
@ mila21 tak z mojego doswiadczenia - nie szarzuj, po trohu sprawdz jak twoja cera reaguje, bo ja przeciazysz mi pomogl super, ale mialam moment ze cera byla podrazniona

Gość ***maryś20***
mila21 nie martw sie-ja stosuje epiduo juz ponad tydzien i tez od poczatku nie mialam zadnych objawow poprostu ZERO..ale z tego co zauwazylam moich niedoskonałosci jest juz coraz mniej (odpukac) nie nakladaj wiekszej warstwy bo nie na tym rzecz polega:) poprostu smaruj sie co wieczor kazdego dnia i po 1-2 tyg zauwazysz roznice:)

nie dosmarowujcie buxki epiduo, tu zasada jest taka że mniej jest lepiej, to i tak bardzo silny lek, stosuj raz dziennie wieczorem a do tego kremik nalizający i bedzie super. a u mnie pryszczy coraz mniej hi hi buziaki

Gość mila21
Jak narazie cera mi sie nie luszczy i nie jest podrażniona, ale mam wiecej syfków;/ moze tak musi być, albo tez dlatego ze mam okres...

czasami na poczatku leczenia tak bywa że widzisz jakby ci syfków przybyło - jak leki zaczynają działac to skóra się o oczyszcza i wyłarza te pryszcze co były głeboko, spoko nie przejmuj się ja tez przez to przechodziałam, smaruj twarzyczkę i zobaczysz że bedzie lepiej. Hejka

Gość sonjj
cierpliwosci :) nie zrazaj sie, ja roznych probowalam, ale zdecydowanie najlepsze efekty mialam z epiduo buziaki! odwagi!

Gość rkota
A teraz ja moze opowiem o sobie. Mam 20 lat i od 14roku życia mam a w zasadzie miałem problemy z trądzikiem. Przez ten cały okres kupowalem jakieś żele, toniki i inne chemie, wszystko na nic i nadal byłem wysypany jak biedronka. Gdy odbywałem służbę wojskową wysłali mnie do wojskowego dermatologa. Byłem pewien ze i on mi nie pomorze bo to juz moj trzeci ,,specjalista,, a na poprzednich tylko kase stracilem. I tak....przez pierwszy miesiac miałem żel diacneal i brałem raz dziennie 1tabs tetralysal 3setke. Na kolejnej wizycie choc mi diacneal pomagal dermatolog zmienil go na zorac 1,0. Zelik ten aplikowalem przez ok4miesiace razem z tetralysalem. Po tym czasie nadeszla kolejna zmiana z zaracu na epiduo choc juz bez tetralysal (bo to antybiotyk jest) Dzis jestem ok 7miesiecy od rozpoczecie leczenie i z brzydkiej twarzy mam tylek niemowlecia. A wiec uzywalem trzech kremikow i choc kazdy pomagal musialem zmieniac. Mysle ze to z tego wzgledu ze twarz sie puzniej uodparani do zelu i nie dobre efekty po pewnym czasie znikaja. Trochę wydalem na leczenie ale nie załuje. Jesli ktos jest z Wrocławia a ma problemy z trądzikiem polecam dermatologa w przechodni KAR-MED na bończyka 20

Gość klamnerka
Ja uzywam od tygodnia i chyba to najlepszy lek jaki mialam a uzywalam ich naprawde sporo. Praktycznie wszystkie dostepne na polskim rynku a takze pare z zagranicy. Mozliwe, ze moja skora jest juz po prostu na tyle przyzwyczajona, ze nie reaguje tak zle na tego typu drazniace leki. Wczesniej nawet po differiinie zelu czy kremie mialam bardzo podrazniona twarz. Obecnie od ponad roku uzywam differinu w zelu (tylko na noc) a na dzien effaklar k z la roche. Ostatnio inna pani dermatolog zaproponowala mi epiduo. podobno lek jest silniejszy ale jak na razie uwazam, ze jets super. Widze duza roznica i podraznien prawie w ogole. Ale to tak jak juz wspomnialam byc moze dlatego, ze uzywam tego typu leki juz dluzo. Jak na razie stwierdzam, ze epiduo jets dla mnie chyba najlepszy.

Gość madmiss
Hej :) Ja używam Epiduo od 9 dni i jak narazie zauważam wysyp wszystkiego na twarz :/ Lekarz mnie ostrzegł, że przez pierwsze dwa tygodnie może być gorzej i faktycznie to widzę :/ Tragedia. Do tego wysuszenie i ogólne podrażnienie. Twarz smaruję w strefie T, bo z nią mam największy problem. Powiedzcie, czy Wam też na początku wychodziło więcej pryszczy? Po jakim czasie widzicie znaczącą poprawę? Pozdrawiam wszystkich wytrwale smarujących się....

Gość bob3ks
Witam. Wiem ze to forum damskie ale jednak to jest duzo opini na temat Epiduo. A wiec tak stosuje je juz 2 miesiace. NA pocczatku rewelka pryszcze sie zmiejszzaly z nocy na noc nie liczac tego ze wyskoczyly mi dwa takie bardzo duzo czerwone to bylo okey. Co raz lepiej. az wkoncu po miesiacu stosowania zaczelo sie systematycznie pogarszac a tu jeden, drugi kolejny itd Poszedlem wiec wczesniej do Dermatologa nie bylo jednak bi mial urlop wiec poszedlem do drugiego w tej samej przychodni. Pani dermatolog powiedziala ze teraz jest cieplo i to dlatego tak sie dzieje ze jest grzej i przepisala mi jeszcze jedna tubke Epiduo i na dzien Duac. Po 3 dniowej kuracji Epiduo i duac bardzo mnie wysypalo. Postanowiliem wiec uzywac samo Epiduo i dwa razy dziennie nawilzalem skore Cetaphilem MD. Tydzien temu poszedlem juz do mojego dermatologa dodam ze wysypuje mnie nadal ten jednak powiedzial ze da mi jeszcze dwa opakoani Epiduo i za miesiac da cos nowego. Tyle ze pomimo iz stosuje Epiduo co drugi dzien i nawilzam twarz teraz Physiogelem krem to wysyp sie utrzymuje, ciagle wychodza mi jakies nowe pryszcze. Skora zaczela mi sie przetluszczac bardziej niz kiedys. Nie wiem co juz robic. pomozcie

bob może powinieneś brać antybiotyk doustny, żeby działć jeszcze silniej, z tego co napisałes tp masz duzy trądzik. Ja też brałam kiedyś antybiotyk i faktycznie takie leczenie idzie szybcie. U mnie epiduo się sprawdza. Powodzenia.

Gość bob3ks
mam tradzik glownie w strefie T lecze sie 9 miesiecy i bylo juz lepiej niz jest teraz, bardzo przetluszcza mi sie skora mozliwe jest to ze to po Toniku Iwostin purritin?

Gość bob3ks
mloda a co bralas? i nie masz nawrotu? tak jak tu wszyscy pisza?

Gość gossc
Czy można stosować epiduo latem? Czy nie problemu z wychodzeniem na słońce?

Gość sonjj
uzywac mozna,ale na slonce sie nie phaj, a na pewno zadbaj o dobryt krem z filtrem mi derma mowila zeby omijac solarium, skora jest bardziej wrazliwa po lekach z tej grupy na r, nie pamietam

Gość mila21
tydzień smarowania Epiduo + Cetaphil'em Dermoprotektor . Obserwacje: lekkie zaczerwienienie (mama mówi, ze wyglądam jakbym sie troche bardziej opaliła na słonku, wiec nie dramatyzuje), skóra mi sie troche łuszczy w okolicach ust na dole i w okolicach nosa (troche swędzi ;-) ), syfki aż tak bardzo mi sie wyłaża (może dlatego ze okres mi sie skończył ;p), skóra zrobila sie hm...bardziej miękka (efekt Cetaphil'u zapewne) .

Gość zankretka
Stosuje go od miesiaca i szczerze przyznam,ze nie jest nic lepiej,a nawet troszke gorzej, wszystko zaostrzyl... Opadaja mi juz rece... Mam 24 lata,a walcze z tradzikiem, niedlugo bedzie czas stosowac kremy przeciwzmarszczkowe, a tu jeszcze tradzik.... Źle sie z tym wszystkim czuje, najchetniej, to schowalabym glowe w piasek... Najwiecej pryszczykow wystepuje na brodzie i policzkach, to jakis koszmar. Tygodnie i lata leca, nic nie pomaga Tylko chodze po dermatologach i aptekach, poza zmniejszaniem stanu pieniedzy w portfelu nic sie nie zmienia. Moze ktos moze mi pomoc, bylabym wdzieczna. Pozdrawiam wszystkich i zycze powodzenia z tym paskudztwem.

Gość XxAnaxX
Hej wszystkim! Byłam niedawno u dermatologa i przepisał mi Epiduo oraz Cetaphil MD ale kiedy to wszystko przeczytałam to tak naprawde nie wiem czy chce to kupić. Boję się, że pryszcze mogą się nasilić. Czy ten żel w ogóle pomaga? Piszecie swoje obserwacje ale czy jest po nim jakaś poprawa czy nie? Pomóżcie bo nie wiem czy to kupować. Nie mam aż tak dużo pryszczy. Większość mam małych i pod skórą. Jak tu juz pisaliście taka "kaszka" ;P jednak chcialabym się tego pozbyć.

Gość mila21
do XxAnaxX: Mam taki sam zestaw, tez nie mam aż tak duzo syfków, najgorsze to pozostające blizny, dermatolog przepisał mi taki sam zestaw co Tobie, tez po przeczytaniu tych wsz. artykulow spanikowałam, ale i tak kupilam i sie smaruje;) narazie 2 tygodnie, syfki bardzo ładnie wysusza, blizny poowoli powoli tez sie robia mniejsze, po Cetaphil'u buźka robi sie taka mięciutka;) Fakt ze wątpie w to żebym miała "modelowo-reklamową" cerę no ale...poczekamy zobaczymy ... Mowisz, że masz 24 lata, a mam takie pytanie: miałaś jakieś robione badania na hormony ? Bo ja ide w tym miesiącu do ginekolog pogadać i coś mi sie zdaje ze przez to też mam te problemy ze skórą, cerą, itp.

Gość Karolina_00
Dermatolog przepisał mi epiduo ok 2mies temu. Stosowałam go na noc na czoło smarując wcześniej emulsją matującą z Iwostinu. Była duża poprawa skóry. Teraz stosuje inne leki, o słabszym działaniu, i kaszka znowu powróciła (z powodu wody jaką myje twarz).

Gość sonjj
wiesz, epidou na poczatku rzeczywiscie daje efekt zwiekszenia ilsoci pryszcyz,ale to tymczasowe miom zdaniem jazda na slabszyh lekah to strrata czasu :/

Gość zankretka
Mila21 odp. Tez tak uwazam, ze to sprawa hormonow. Bylam u ginekoloka z prosba o skierowanie do endokrynologa, to babka spytala mnie w jakim celu, jak jej powiedzialm o co chodzi, to wysmiala mnie. Powiedziala,ze takich jak ja to jest na peczki... Mina mi opadla...Wlasnie endokrynolog pomoglby ustalic poziom poszczegolnych hormonow i okreslic czego w naszym organizmie jest za duzo,a czego za malo. Poza tym podobnie powinno byc podczas dobierania tabletek antykoncepcyjnych,a lekarze robia z nas kroliki doswiadczalne i ten ich tekst, za miesiac zapraszam do kontroli, wtedy pomyslimy co dalej... Przyznam sie Wam, ze odstawilam Epiduo, on nie byl dla mnie i taki wniosek potrafie wyciagnac bez kolejnej chorej wizyty... Jak bylam ostatnio, to babka sie nawet nie przyjrzała jak moj "problem wyglada". To podobnie jak bym zastosowala losowanie, ktory specyfik tym razem, a moze sie uda, a jesli nie bedzie pomagal, to za miesiac kolejne losowanie... Nie na tym to polega... Zaryzykowalam i stosuje, dzisiaj jest 3 dzien, Aknemycin- moj brat, nastolatek taki oto dostal i teraz ma twarz niczym z okladki:) Dodam tez,ze kuzyn mial problemy z cera, mama cioci przekazala co bratu pomoglo, wiec poszla do lekarza o konkretny lek na recepte, Kuzyn tez juz ma czysciutka twarz. Teraz czas na mnie! Lek jest na recepte. Nie wiem czy za szybko go nie chwale, ale po 3 dniach jest lepiej, mam troszke gladsza cere, tak jakby zmniejszaly sie te wszystkie grudki... W kazdym razie bratu i kuzynowi pomogl ten antybiotyk do stosowania zewnetrznego. W ten wtorek ide do dermatologa i poprosze o antybiotyk, ktory ten problem wyleczy od srodka. Dodam jeszcze,ze uleglam reklamie w radio tabletkom przeciw tradzikowi Visaxinum, zjadlam cale opakowanie- 30 tabletek- czyli miesiac i trudno mi okreslic czy cos daja, poniewaz doskonale zdaje sobie sprawe,ze leczenie skory jet dlugotrwalym procesem, dlatego kupie kolejne opakowanie,zeby opinia byla wiarygodna. Pozdrawiam wszystkich :)

Gość bob3ks
Witam. Ja stosuje Epiduo od ponad 2 miesiecy i efekty nie sa najlepsze, dzisiaj bylem u dermatologa i mimo tego ze widze iz Epiduo juz nie dziala na mnie jak przez pierwszy miesiac to dostalem kolejne 2 opakowania a jak bylem miesiac temu lekarz mowil ze za miesiac zmienimy .. Epiduo dzialalo dobrze przed wakacjami jak nie bylo az tak goraco.. nie wiem czy to ma zwiazek, moze przez pot, ale wiem ze po 3 niach kiedy uzywalem na noc Epiduo a na dzien Duac bardzo przesuszylo mi twraz i od tamtego momentu mam duzy wysyp, rratuje sie physiogelem kremem no i oczywiscie uzywam juz samo Epiduo.. chyba pojde do innego dermatologa, mieszkam w Krakowie wiec na szczescie nie ma z tym problemu ;] a dokladniej w Nowej Hucie, moze ktos zna dobrego dermatologa z Krakowa byle nie prywatnego bo jest dla mnie za drogi ;p