Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajaca sie was.

Prosze o rade, jak postepowac w takiej sytuacji???

Polecane posty

Gość pytajaca sie was.

Dziecko ma 2 latka. Oprocz swoich dziadkow, cioci i wujka, no i oczywiscie rodzicow nie za bardzo akceptuje inne osoby w domu. Ze wzgledu na niego zapraszam np. kuzynow z malymi dziecmi a on histerii dostaje. Co w takiej sytuacji robic? Przeczekac, nie zapraszac nikogo, czy wrecz odwrotnie???

maluch jest zazdrosny i dlatego nie akceptuje obcych na swoim terytorium (w domu). a jak sie zachowuje wobec nieznajomych na neutralnym gruncie? moze na poczatku spotykajcie sie z innymi w parku, salonie zabaw itd. aby oswoic malego.

Gość pytajaca sie was.
na neutralnym gruncie jest roznie. do niedawna nie pozwalal mi pogadac z nikim spotkanym po drodze, teraz juz tak nie jest, zdarza sie, ze sam zaczepia innych, ale w domu to jest ciezko. jak przyjdzie np fachowiec od kablowki to nie ma problemu, idzie i patrzy co facet robi, a jak zapraszamy gosci, to czesto mamy szal w domu.

może jeśli ta \"inna osoba\" przyjdzie z dzieckiem. to powiedz żeby pokazała/o swój rysunek albo zabawki jakie ma nowe i niech te osoby to chwalą. Zaproponuj żeby z dzieckiem znajomych coś razem narysowali i pokazali Wam. Albo Wszyscy razem usiądźcie i bawcie się a jeśli dziecko będzie miało histerie to nie zwracajcie na to uwagi. Czasami zapytaj się jeśli przestanie płakać czy dołączy do Was i mów że jest fajna zabawa. Może akurat się uda

dokladnie, wspolna zabawa z innymi dziecmi i rodzicami u wa w domu. oczywiscie maluch musi czuc, ze jestes obok i nikt mu cie nie zabierze;)bo pewnie po prostu czuje sie niepewnie, gdy poswiecasz swoj czas i uwage gosciom, zamiast jemu. tak wiec zgadzam sie z poprzedniczka, wspolne zabawy wszyscy razem, tak na poczatek:)i w trakcie tych zabaw chwal go itp;)

Gość pytajaca sie was.
oj dziewczyny, ja nawet nie mam czasu tymi goscmi sie zajac. jak ktos przychodzi, zaczyna sie ryk i odciaganie mnie na sile do swojego pokoju. ostatnio jak byli znajomi z dziecmi to sytuacja wygladala tak, ze maz siedzial z nimi w salonkie, a ich dzieci w pokoju synka sie spokojnie bawily, maly zas na lozku zanosil sie placzem a ja obok lozka na podlodze... tez prawie plakalam :-O

oj to rzeczywiscie nieciekawie:Oa gdy idziecie do kogos jak sie zachowuje? byc moze jest zly, ze inne dzieci bawia sie jego zabawkami? najwidoczniej maluszek nie lubi sie dzielic;)moze sprobuj odwrocic sytuacje i to wy zacznoijcie wychodzic w gosci. napewno nie jest to powod do izolowania sie od ludzi, bo wowczas wyrosnie ci z syna maly dzikusek, a przeciez tego nie chcesz;) moze jakies wspolne przyjemnosci, wybierzcie sie w dwie rodzinki do zoo, salonu zabaw itp.

Gość pytajaca sie was.
Planujemy wyjechac razem na majowke, troche czasu jeszcze jest, ale czy cos sie zmieni??? bardzo mi przykro z tego powodu, bo ja jestem towarzyska, ma wielu znajomych, chetnie zapraszalabym ich do domu, ale juz sie cala spinam jak o tym mysle, bo wiem, ze czeka mnie walka z dzieckiem....

Gość nie zostawiaj go samego
a jak dziecko się zachowuje, kiedy siedzi z Wami przy stole? Moja córka zamiast siedzieć z innymi dziećmi i bawić się klockami woli siedzieć z nami przy stole

Gość pytajaca sie was.
Przy stole siedzi chetnie, jak je. Ale tez zauwazylam, ze woli pogadac z doroslymi niz bawic sie z dziecmi :-O

Dzieci w tym wieku są zazdrośni....o rodziców! Chcą skupić całą swoją uwagę na sobie. I wydaje mi się że tak jest też z Twoim maluchem :) Uważam że nie zapraszać gości do domu bo dziecko tego nie chce jest nie na miejscu.

Gość pytajaca sie was.
Ale jak przezyc te histerie??? :-O sa osoby, na ktore tak nie reaguje, sa takie, gdzie pomarudzi z 10 minut i spoko ale np. jednego swojego wujka i calej jego rodziny nie cierpi i jak oni sa to drze sie wnieboglosy caly czas...

Gość mamamartynki
Ja bym przeczekała ten moment i nie zapraszała nikogo do domu, ale zabierałabym dziecko w miejsca gdzie jest dużo ludzi. Może powinnaś iść z dzieckiem do przedszkola. U mnie są takie dni kiedy oczywiście odpłatnie(20zł) w czwartki można przyjść z dzieckiem na dwie trzy godzinki po południu. Są tam inne mamy z dziećmi również z takimi małymi. A próbowałaś opowiadać dziecku takie bajki właśnie o gościach albo przygotować jakiś posiłek razem z dzieckiem dla ewentualnych gości. Ja na histerie mojego dziecka nie reaguje, biorę wtedy gazetę i zaczynam czytać, albo śpiewam sobie jakąś piosenkę poprostu nie zwracam na to uwagi i nie denerwuję się. To działa przynajmniej na moje dziecko.