Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magdasfa3004

kodeks pracy-pomóżcie

Polecane posty

Gość magdasfa3004

Mam umowę o pracę do końca stycznia tego roku. Dzisiaj się dowiedziałam , że jestem w ciąży. Czy pracodawca może mnie zwolnić? Nie przedłużyć mi umowy? Błagam pomóżcie- jestem załamana

To zależy który to tydzień ciąży. Po 12 tygodniu musi ci przedłużyć umowę do dnia porodu.

Gość qwertyui
A na ile czasu była ta umowa? Jeśli dłużej niż 3 miesiące to nie ma prawa cię zwolnić. Umowa przedłuża sie automatycznie do porodu a potem wygasa ale zasiłek macierzyński masz z zusu.

Gość magdasfa3004
Prawdopodobnie to 5 tydzień. Ta umowa była na rok czasu. Od 28 lutego 2008 - 28 lutego 2009r. Byłaby to 4 umowa (licząc z umowa na okre próbny). Wydaje mi sie , ze ta umowa ppwinna byc na stałe. Ale po ostatnim starciu z kierownikiem , boję się ,że może mi nie przedłużyć umowy.

Kurczę to nieciekawie. Ja wszędzie czytałam, że po ukończeniu 3 miesiąca ciąży pracodawca musi przedłużyć umowę przynajmniej do dnia porodu. Wcześniej może , ale nie musi. Nie wiem tez jak to jest jeśli zataisz informację o ciąży i ci przedłuża, czy wtedy nie jest tak, że mogą cię zwolnić. Musisz poszukać w necie dokładnych informacji.

Zgodnie z art. 177 par.3 Kodeksu pracy, umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. W takim przypadku pracownicy przysługuje zasiłek macierzyński po ustaniu stosunku pracy. Zasada ta nie dotyczy jednak umów o pracę zawartych na czas określony w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy. Ja znalazłam tylko takie info.

Gość magdasfa3004
Jestem załamana. Tak długo się staraliśmy z mężem ( ponad roku czasu) , a teraz zamiast się cieszyć , to płacze, bo nie iwem co mnie czeka. Najgorsze jest to , że ostatnio odmówiłam kierownikowi wyjazdu na szkolenie ( miałam w tym czasie egzaminy). Boję się, że ta sytuacja sie na mnie odbije i nie ze chcą mi przedłużyc umowy. Zycie jest niesprawiedliwe :(

teraz nawet w 4 tygodniu ciazy nie mozna zwolnic kobiety w ciazy przynajmmiej ja tak slyszalam ze w obojetnie jakim jestes tygodniu ciazy pracodawca nie ma prawa zwolnic kobiety w ciazy

Evi zgadza się, zwolnić nie może, ale umowy nie musi przedłużyc jeżeli ta sie kończy przed końcem 3 miesiąca niestety:(

a ja się dziwie że ty masz już 4 umowy z czasem określonym przecież max może pracodawca dać 2 na czas określony a potem już na stałe albo zwalniano chyba że miałaś miedzy tymi umowami jakąś przerwę

jeżeli pracujesz w tej firmie dłużej niż miesiać to nie moze cie zwolnic, wiec nie martw sie dziewczyno, tylko ciesz z maleństwa, swoją drogą gratuluję :)

Emi a moze tak juz zwatpilam chociaz ja syszalam ze pracodawca MUSI przedluzyc umowe do dnia porodu ja na miejscu autorki polecialabym ino szybko po L4 i przedluzala jak sie da do porodu lekarz zrozumie napewno ;)

Tak musi przedłużyć, ale po 3 miesiącu. I nie wiem czy l4 cokolwiek da, bo skoro sie umowa kończy to zwolnienie jej nie przedłuży. Ja bym chyba po prostu nic nie mówiła i w razie co wytłumaczyła, że nie wiedziałam, że w ciąży jestem. Trzeba by sie chyba z lekarzem dogadać, żeby wystawił zaświadczenie o stwierdzeniu ciąży dopiero po 1 lutego. Nie pamiętam już ze szkolenia ale jest też chyba tak, że jeżeli do ostatniego dnia trwającej umowy pracodawca nie poinformuje pracownika, że mu tej umowy nie przedłuży to oznacza samo przez sie przedłużenie, ale pewna nie jestem.

Wiem, że można odwlec moment zwolnienia poprzez l4 jeśli jest sie w trakcie okresu wypowiedzenia umowy, ale tutaj umowa sie po prostu kończy.

jeżeli to jest 5 tydzień to niestety ale w świetle prawa pracodawca nie musi przedłuzyć Tobie umowy

Gość nbmbn
karolcia333---------> 3 umowa jest na czas nie określony. umowa na czas próbny nie liczy sie.

Gość nbmbn
chyba jest coś takiego że jak masz umowę na czas określony i ona ci się kończy a bedziesz na l4 to tak jak długo jest to l4 zus wypłaca ci chorobowe. ustanie stosunek pracy ale przynamniej masz chorobowe

Gość nieprzytomna jejesteś czy co
strałaś się o dziecko tyle czasu a nawet nie sprawdziłaś przepisów prawa pracy ? zanim zaczełaś sie starać trzeba było się dowiedzieć co Ci przysługuje przy umowie na jakiej jesteś.... a ty zaczynasz o tym myśleć dopiero na moment ustania umowy o pracę.... nie ma to jak rozważna i dojrzała Matka....

Gość andziaaaa
ja bym na razie nic nie mówiła. Poczekaj, aż przedłuży umowę. W tej chwili nie jesteś chroniona. Jeśli zataisz fakt ciąży podpisując kolejną umowę, grozi Ci jedynie złość szefa. I tyle. Nie może unieważnić ani rozwiązać umowy.

Gość andziaaaa
kobiety w ciąży nie można zwolnić. A jeśli chodzi o przedłużenie umowy do dnia porodu - wtedy, gdy umowa podpisana na czas określony kończyła by się po przekroczeniu przez Ciebie 3 miesiąca ciąży. Czyli gdybyś pod koniec stycznia zakończyła 3 miesiąc - pracodawca musiał by przedłużyć automatycznie umowę.

Gość jezeli
umowe masz do konca stycznia tego roku to ona automatycznie wygasa w dniu w ktorym jest to zapisane czyli pewnie 31 stycznia...5 tydzien to poczatek 2 miesiaca takze w momencie w ktorym skonczy Ci sie umowa bedziesz nadal w 2 miesiacu ciazy...a więc jesli pracodawca nie podpisze z Tobą kolejnej umowy to przykro ale zostaniesz na lodzie...i nawet L4 nie pomoże chyba ze zalezy Ci na kasie jesli tak to w momencie w ktorym bedziesz pewna ze umowy Ci nie przedluza pojdziesz na L4 i bedziesz je miala nieprzerwanie do dnia porodu wtedy pieniadze (80%) wynagrodzenia wyplaca ZUS ....(moze pogadaj ze swoim pracodawca jakie ma plany wobec Ciebie, czy chce przedluzyc umowe czy nie i narazie nie mow ze jestes w ciazy)

Gość karoolek......
andziaaaa ja bym na razie nic nie mówiła. Poczekaj, aż przedłuży umowę. W tej chwili nie jesteś chroniona. Jeśli zataisz fakt ciąży podpisując kolejną umowę, grozi Ci jedynie złość szefa. I tyle. Nie może unieważnić ani rozwiązać umowy. ---------------------------------------- Dokładnie ! tak , jesli mu teraz powiesz , ze jestes w ciazy to nie przedłuzy ci umowy i kapa ! i ma do tego prawo ! jesli ci pzredłuzy (bo nie bedzie pzreciez wiedzial o Twej ciazy ) to ty na tym zyskasz ... bedziesz miala prace jak i ochrone a potem macierzynski

Gość jezeli
andzia ale jej nikt nie zwalnia przeciez jej sie konczy umowa i pracodawca nie ma obowiazku jej przedluzac tylko dlatego ze jest w 2 miesiacu ...Gdyby byla w 3 to musialby ta umowe przedluzyc a tak nie musi bo jej nie zwalnia tylko wygasa umowa...

Gość andziaaaa
jeśli chodzi o zwalnianie - miałam na myśli "zwolnienie przed wygaśnięciem umowy" - czyt. pracodawca ma kaprycho i rozwiązuje umowę w połowie stycznia - nie może tego zrobić ze względu na ciąże. Musi poczekać do samoistnego wygaśnięcia umowy - w taki jedynie sposób prawo chroni kobietę w ciąży (umowa na czas określony) przed końcem 3 miesiąca.

Gość andziaaaa
cóż za błyskotliwość!

Gość andziaaaa
jeśli mąż pracuje, przejdzie na jego ubezpieczenie. Ty tez nie w temacie, więc nie wymądrzaj się!!!!!!!!!!

Gość andziaaaa
da radę.

do kolejna tępa mamuśka -- ulżyło ci? to teraz leć i sama sie dokształć odnośnie przepisów, bo kobiety w ciąży mają opiekę medyczną zapewnioną bez żadnego ubezpieczenia.

Gość ojejaki
ale moze przedłuży, bo się nie dowie, ze jesteś w ciąży? nie wiem tylko, kiedy musisz o tym poinformowac pracodawcę