Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam do was pytanie

Takie objawy to UCZULENIE czy SKAZA??

Polecane posty

Gość mam do was pytanie

Najpierw na wzgórku łonowym córce wyskoczyła taka okrągła szorstka plamka, czasami czerwieniała. Zeszła po użyciu przepisanej robionej maści. Teraz zauważyłam że plecki stały sie jakby szorstkie - miejscami wyczuwalne tylko dłonią krostki a na łopatce kilka małych szorstkich ciemno bezowych plamek (2-5mm) W okolicy pieluszkowej wysypka - pełno małych czerwonych krostek ale tu główne moje podejrzenie to nowy krem p.odparz. Podaj mleko Bebiko, corka ma 11 miesięcy wcześniej karmiona tylko piersią, teraz mieszanie.

Gość nikt nie poradzi
??

Gość uppppppppppppp

skaza bialkowa to wysypka najpierw na policzkach, takie krostki czerwone zlewające sie w wielką paleme jakby. Policzki są szorstkie. potem wyskakuje to w zgięciu łokci, kolan. Dodatkowo dziecko czesto boli brzuszek, jest niespokojne bo to swędzi. Moja mała ma skaze.

Gość mam do was pytanie
Dzięki Madooonna myslałam, że już nikomu sie nie chce napisać. Takie krostki które zlały sie w wielkie czerwone plamy zrobiły sie ale PUPIE tzn naokoło siśki /sama pupa jest bez krostek/ i jak to interpretować? Dziś sie to zaogniło i połaczyło w wielkie plamy :( Jak na złość lekarka chora..

córka ma 11 miesięcy? a napewno już dajesz jej coś poza mlekiem prawda? pewnie ją coś podczuliło. Zazwyczaj przy uczuleniu na pupie wyskakują krostki lub na okolicach łonowych, bo alergen tez w moczu moze byc. A moze pieluchy zmieciłaś? albo poprostu te zaczely ją podczulac.... wiesz rozwiązan jest sporo ale skaza to to raczej nie jest. A masz w domu wapno albo clemastyne może? możesz jej dac pół łyżeczki klemastyny albo wapno w syropku, nie bedzie jej swedziało.

Gość awe1
Idż do innego lekarza ,niech lepiej to obejrzy :)

jak na moj gust pieluszkowe zapalenie skory. moze byc objawem skazy bialkowej (ktora jest uczuleniem na bialko mleka krowiego) Raczej nie jest to atopowe zapalenie skory, bo podrazenienie byloby gdzie indziej. Jesli pojawilo sie to po podaniu Bebiko - a jeszcze ciagle karmiesz piersia - odstaw mleko, i zobacz czy po tygodzniu objawy ustapia. Jak tak, wiesz, ze to przez mleko i musisz podawac pepti. Oprocz tego - zmien pieluszki (moga podrazniac, np Huggies powodowaly na maksa podraznienie mojej malej w tych rejonach), zmien krem (tzn wroc do tego, ktory nie uczulal). jesli podraznienie nie ustapi, zabiez mala do lekarza

Eeee, wlansine doczytalam, ze podraznienia ma malutka na policzkach i w zgieciach lokci, czyli moze byc to atopowe zapalenie skory - ktore moze byc wynikiem podania mieszanki mlecznej, albo 10000 innych rzeczy. Jako ze mleko najlatwiej sprawdzic, dostaw mleko i zobacz czy pomoze.

u mojej corci zauwazylam jakis czas temu okragla plame na brzuszku, szorstka, lekko brazowa, czerwieniejaca po kapieli, potem takie zmiany pojawily sie w innych okolicach: pod kolanami, na lokciach, na pupie, na udach, sucha skora na policzkach nasz lekarz powiedzial ze to dermatitis sicca czyli suche zapalenie skory, pojawia sie szczegolnie w okresie grzewczym dostalismy masc ze sterydem (posmarowalam zaledwie dwa razy) i masc Dexeryl na bazie parafiny wszystko zeszlo po dwoch dniach teraz jak cos wyskoczy to smaruje tylko mascia parafinowa

Gość mam do was pytanie
Szanta chyba sie pomyliła i wyczytała to w twojej wypowiedzi Madooonnno ;) Musze coś kupic w aptece bo nie mam nic z rzeczy o których piszesz. Apropo mleka - ja swojego już mam mało bo odstawiam małą jak jej to zastąpic przez ten tydzień jak odstawie mleko?? Pozatym odstawiłam nowy krem i husteczki - z Nivea (mąż dostał w paczce a że do tej pory nic nie uczulało i z jedzenia i z kosmetyków zaczęłam używać) Je już dużo fakt, czasami coś nowego bo kosztuje to co my jemy, ostatnio dołączyły soczki marchewkowe z dodatkami owoców (Kubuś) może to to?? Pieluchy - używam od początku prawie huggies'ów. Sama nie wiem co odstawić bo jak odstawie wszystko to nie bede wiedziała w końcu co uczuliło. P.S niedawno leczylam jej robioną maścią na wzgórku łonowym, miała taką okrągłą ok2cm plamkę - szorstka, chropowata w środku czerwonawa. Lekarka powiedziała, że to alergiczne. Zeszło po maści. Przepisała tez mleko Nutramigen ale jak jej dałam to potem wogóle nie chciała mleka nawet Bebika :/ próbowałam słodzić, mieszać z Bebikiem - nic. Te mleka to ohyda! :( Przez pierwsze dwa tygodnie życia dawałam jej Nan /rozkręcałam laktację/ i nic jej nie było... czy zmienić jej na nan czy to nie ma sensu?

Gość mam do was pytanie
Acha odnośnie łokci, kolan... nic sie na skóze tam nie dzieje tylko plecki stały się delikatnie szorstkie - mąż nie czuje ale ja tak jak przesunę dłonią - na łopatce zrobiły się malutkie jakby beżowe strupki i chyba sie powiększają :(

sama nie zmieniaj, bo naprawde wydaje mi sie ze to nie na mleko uczulenie, bo raczej wczesniej by ją złapało, poza tym skaza sie zaczyna prawie zawsze od policzków. Nie odstawiaj mleka na własną reke, pomyś raczej o tych soczkach, musisz jej ograniczac różnorodnosc jedzenia. Powoli eliminuj jakies nowosci. Jak bedziesz u lekarki to ona zdecyduje co z mlekiem, bebilon pepti jest lepszy w smaku od nutramigenu, moze takie ci zapisze. Ono nawet taniej wychodzi od takiego bebika;) JAk masz na recepte oczywiscie i lekarka zaznaczy ci tam literke P;) Wydaje mi sie ze coś ją podczuliło nowego, co jej podałaś.

Gość mam do was pytanie
Dzięki Madoonna! A czym jej smarować tę pupcie? Tormentiol, Clotrimazol... czy normalnie kremem p.odp.?? P.S. ale byk miało by tam wyżej nap. SKÓRZE

ja jestem dysortografem wiec przy mnie sie nie poprawiaj:) Pupcie jej smaruj może nawet mascią witaminową jak ma szorstką. Polecam tez krem emolium, i emulsje do kąpieli tej firmy, drogawe ale po kilku kąpielach i smarowaniach ta suchość przejdzie na pewno. Jak ci lekarka bedzie zapisywala masc, to jednak postaraj sie uprosic o taką bez sterydów. No chyba ze ona stwierdzi ze taka musi byc i kropka. Kup wapno w syropie, to jest tanie, daj jej z łyżeczke, powinno zblednąć.

moje dziecko ma ciągle na coś uczulenie, teraz też ma np suchą skóre bardzo na rączkach i nóżkach, i alergolog to emolim kaze kupowac na takie sprawy. Ale skaza jak już mówiłam, raczej to nie jest.

Gość mam do was pytanie
jeszcze raz dzięki !! :) więc odstawiam soczki i jak wróci maż lece po wapno i zobaczymy :) Kupie też Emolium, czytałam też o Oillan wezme tańsze bo działają tak samo :) Pozdrawiam!!!

Juz widze, wypowiedzi mi sie zlaly w jedna, rzeczywiscie :) przepraszam :)

LIonne - mó synek ma cos takiego , kurcze jedziemy na pepti a tu nic sie nie zmienia , tak myslałam ze to moze byc od suchego powietrza albo wody .. ta masc parafinowa jest na recepte . Byłas z tym u dermatologa ?? on ma takie suche krostki jak gęsia skórka czasem pojawiają sie czerwone ... głownie na brzuchu i plecach ale tez na pupie , rączkach i nózkach ... a jakim sterydem smarowałas ??

Gość upupuppp
up

tak gwoli ścisłości (odnośnie tytułu) skaza = uczulenie

mini55 - masc Dexeryl - glowne skladniki: glicerol, wazelina i parafina druga to Diprosone 0,05% zawierajaca steryd betametazon leki przepisane przez lekarza rodzinnego, ale ja nie mieszkam w PL tylko we Francji:) zawsze mozna wstepnie natluscic skore, to nie zaszkodzi np. wazelina, lub moze Oilatum do kapieli? no i zobaczysz czy bedzie poprawa...