Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ulkaaam

Czy możliwe że nie jestem w ciąży?

Polecane posty

Gość gryzik
sama sie pierdolnij w łeb! pusty na dodatek skoro wy uważacie ze dziecko to mały prpblem..to jesteśce tępe i mało wiecie o życu.dziecko przewraca cały świat do góry nogami,ale jelsi ktos ma warunki to oki przecez ja tez bede chciała miec kiedys dziecko ale nie teraz bo wiem ze umarłabym z głodu i z zimna razem z tym dzieckiem..pierdolone mohery..bo kurwa tlenem i miłoscią go nie wyzywiee..no ale jak wam pchaja wszystko pod nas,mezulek haruje cały dzien a mamusia przyjedziep omagac ...gotujacf i piorac to tylko nic nie robic tylko siedziec i dizeci rodzic..niestety nie kazdy ma tak kolorowo w głowie..a płód do pewnego tyg nie ma zakonczen nerwowych ani serca.,jest tylko zarodkiem i tkanka która potem bedzie dzickiem.. i nie bedzie mnie żadna panna pouczała co mam robic z własnym życiem i moim brzuchem..i tak ja jestem twórca tego dziecka i mój partner i to ja zdecyduje kiedy bedzie mnie stac zeby dziecku godne życie.puki co sie zabespieczam ale jak wiadomo nie ma 100 procent..

Gość gryzik
sorry za błedy.ale mnie wkurzyłyscie..bo latwo jest potępiać.ale ta naprawde to żadna z was nie wie jak to jest byc wyrzuconym z domu przez własnychy rodziców w ciaży i nie miec gdzie pójsc..i jeszcze na dodatek parter cie olewa.albodopiero teraz okazuje sie ze ma żone.. tak bywa w zyciu i nie kazdy ma kolorowo.. i mysle ze kazda kobieta powinna mierc wybór kiedy chce miec dziecko kiedy da mu życie na poziomie i bedzie sie CZUŁA SZCZESLIWA NOSZAC POD SERCEM DZIECKO KTÓREGO PRAGNEŁA Inie musi sie bac o jutro..

Gość magda188
no jasne gryzik super pięknie, rozumiem że może byc trudna sytuacja. Ale nie mowa tu o tobie mowa o autorce a jej sytuacja nie jest tragiczna, wszystko ma prawo się ułożyć tyle że ona nie chce nawet. Jej jest w obecnym stanie za dobrze, a to już jest egoizm. Do tego tłumaczenie się durne że przecież jest jeszcze dzieckiem. No tak. Na dziecko za mała na seks w sam raz ?

Gość do gryzik
poczytaj sobie o rozwoju płodu. Kiedy zaczyna bic serce i kiedy rozwija sie układ nerwowy!!!! Widac niewiele wiesz o tych sprawach skoro nazywasz dziecko tkanką. Najpierw sie doucz a dopiero potwm wypowiadaj. Bo narazie nie masz o tym zilonego pojęcia!!!!!

Gość do gryzik
aha i jeszcze jedno. Co ty za bzdury wypisujesz o umieraniu z zimna i głodu?! Stac cie na komputer i opłacanie neta a mając dziecko umarłabys z głodu i zimna?! nie przesadzaj! Nie mieszkamy w afryce zeby umierac z głodu.

Gość dosssssss
dokładnie gryzik strasznie tragizuje. Olaboga umre z głodu i zimna wiec zabije dziecko!!!!!!! Takie stawianie sprawy to przesada. A swoja droga to bzykac sie chce ale jak sie zajdzie w ciąze to wtedy zaczyna sie histeria i dramat. A moze by tak pomyslec wczesniej?! ale po co przecierz zawsze mozna usunąc. Podłe baby!!!! Jak sie czyta niektóre wypowiedzi to mozna dojsc do wniosku ze kazdy argument jest dobry zeby usunąć i oczywiscie usprawiedliwiac siebie i udowadniac ze dobrze sie zrobiło. Załosne jestescie

Gość KarminowaPanna
Dziewczyny, aborcja jest mniejszym złem w tej sytuacji i czasem naprawde lepiej dla niektóryxh dzieci żeby sie nie urodziły niż pozniej cale dzieciństwo tułały sie po domach dziecka, byly niechciane i obwiniane.. Nic nie jest albo czarne, albo białe, są również odcienie szarosci. Nie mozna kazdej kobiecie w ciązy kazac urodzic bez wzgledu na okolicznosci. Dziewczyna miala trudne dzieciństwo i nie poradzi sobie. Dajcie jej szanse normalnie dorosnac i żyć. Kochala sie z chlopakiem ale sie zabezpieczala.. nie byla bezmyślna.

Witajcie!to smutne co czytam dlatego że w zeszłym roku moja ciąża obumarła i przeszłam zabieg łyżeczkowania-prawie rok staram się o kolejną ciążę bez rezultatu-przechodzę szereg badań a kilka jeszcze przede mną!co ja bym dała by móc być w ciąży a i zresztą każda kobieta która mam problemy z zajściem w ciążę by się z tobą zamieniała!to tyle i pozdrawiam!

Gość chce tylko skomentowac 2
wypowiedzie przede mna, jakze rozne. Dostaje bulwersa jak czytam ze aborcja jest mniejszym zlem niz urodzenie gdy sie nie ma na to warunkow. jak smiesz? kim jestes? sedzia? temu damy prawo zyc, bo z bogatej rodziny, temu nie bo jego matki nie stac na dziecko?kurde ludzie co sie tu wypowiadaja chyba nigdy nie byli na oddziale onkologii dzieciecej, nie widzieli ludzi starszych, mlodszych ktorzy walcza o zycie. dla was zycie nic nie znaczy, nic!!! wazne jest tylko zaspokojenie popedu i tyle. gorzej niz zwierzeta,bo te opiekuja sie potomstwem. sama jestem w 7 miesiacu planowanej ciazy, i choc ledwo stac mnie na prywatne wizyty u gina, bo ciaza tez kosztuje, to niegdy nie zalowalam tej decyzji. dlugo niemoglam zajsc i znam problem mojej przedmowczyni.kobieta czuje sie jak bez reki. dlatego seks jest dla ludzi doroslych, dojrzalych spolecznie, czyli takich co moga sie utrzymac i ktorzy wiedza ze z seksu moga byc dzieci. a nie dla gimnazjalistow- ich zadaniem jest nauka, zdobywanie wiedzy, rozwijanie sie. a nie siedzenie w pieluchach, albo latanie na lyzeczkowanie. sorry ale txt autoki topiku mnie rozwalil.

Gość Tolkaa
Ja ma pytanie do autorki...z jakiego jestes wojewodstwa? Ja jestem uczennica 3 kl gim i u mnie w szkole na 1000 osob sa 3 dziewczyny w ciąży, a w tamtym roku byly tylko (albo "aż") 2...

Gość ann//
chce tylko skomentowac zgadzam sie z toba w 100%

Gość magda188
Zupełna nie racja, czesto bywa tak że lepszą matką będzie owa gimnazjalistka niż taka niby dojrzała kobieta. Takie realia.

a co taka owa gimnazjalistka może zaoferować dziecku?nie wątpię że miłość i co dalej?właściwie cała opieka i koszty związane z wychowaniem oraz łożeniem na dziecko spadnie na dziadków-nie wyobrażam sobie żeby kiedykolwiek przyszła mi myśl o tym żeby usunąć ciążę-to dla mnie nie pojęte!z dwojga złego to lepiej urodzić i zrzec się praw do dziecka niż świadomie zabić-nie wiem czy ty nie masz sumienia?inaczej bedziesz kiedyś gadała jak tak jak ja będziesz chciała a nie będziesz mogła!mniej więcej wiem jak wygląda proces poronienia łącznie z łyżeczkowaniem-cholera ja nie rozumiem ze mozna tak swiadomie to zrobić-to okropne przeżycie,którego ja nie zapomnę do końca życia-tylko z tą różnicą ze ja byłam w ciąży ale ją straciłam i to dziecko było wyczekiwane latami i miało by w tej chwili pół roczku!

Gość KarminowaPanna
Widzialam dzieci w domach dziecka, których nikt nie chcial, widzialam tez dzieci z ulicy, którymi nikt sie nie zajmowal. Tak sie dzieje gdy matka nie jest gotowa na ciążę, gdy nie ma warunków do wychowywania dziecka.. I nikt mi nie wmówi, że każda kobieta/dziewczyna musi urodzic dziecko bo to JEDYNE DOBRE wyjscie. Nie bądźmy takimi egoistami, jak ktos naprawde nie moze, nie chce, nie ma jak to niech nie rodzi dziecka i niech zaoszczedzi mu tych zyciowych cierpien- bycia niechcianym, nieproszonym, moze i czasem glodnym, biednym. Świadome macierzyństwo przede wszystkim... Starające sie o dziecko- nie porownujcie tych sytuacji na zasadzie "ile ja bym dala zeby byc w ciazy, a ona chce usunac.." To cos innego i nie macie prawa tak mówić i napadac na te dziewczyne, ktora jest bardzo zagubiona, nieszczesliwa, samotna i bardzo sie boi. Bóg dał nam rozum, wolną wolę. Wyposażym nas w mózg i wiedzial, ze zrobimy z niego użytek. By przetrwac, kształtować "dobre" spoleczenstwo, czlowiek wymyslil aborcje, ktora ma zapobiec niechcianym dzieciom, patologiom. Autorka zasługuje na prawo wyboru..

Karminowa Panna a co ty możesz o tym wiedzieć?stracilaś dziecko?wiesz jak wygląda ta niby skrobanka?a wiesz co się po tym czuje?miałam martwe dziecko w sobie?a ból w sercu pozostaje do dzisiaj!a swiadomie usunąć żywy płód?ty chyba nie wiesz co piszesz!wyobraź sobie ze właśnie niemowlak ma największą szanse na adopcje-i nie wyjeżdżaj mi tutaj z jakimiś brudnymi i głodnymi dziecmi bo tylko rodzice sa temu winni-najwięcej jest takich dzieci z patologicznych bądź biednych rodzin gdzie nikt nikogo nie edukował o zabezpieczaniu-nikt nikomu nie każe mieć 5 lub więcej dzieci-nie myl pojęć!i jesli nie wiesz jak to wygląda wszystko w samym szpitalu to lepiej nie zabieraj głosu w tej sprawie bo pamiętaj wyrzuty sumienia zawsze będą chyba że ktoś nie ma serca!

a po drugie kto dziecku usunie ciążę?karalne a skąd weźmie na to pieniądze jak nawet nie ma na urodzenie i wychowanie dziecka!to nie kosztuje 100 zł a za darmo nikt jej tego nie zrobi!

szkoda ze nie bała się jak szła do łóżka tylko teraz-stanowczo za późno-z jednym się z toba zgodzę-swiadome macierzyństwo a przede wszystkim świadome pójście do łóżka ze wszystkimi mozliwymi konsekwencjami!napiszę bardzo nie ładnie-wcale a wcale nie współczuję trzeba mysleć zanim cos się zrobi!

Gość KarminowaPanna
Kazdy jest panem swojego sumienia i kazdy ma inne odczucia w stosunku do tego co robi. Ja np. mimo, że jestem katoliczka to nie spowiadam sie z sexu przedmałżenskiego bo uwazam, ze to moja prywatna sprawa i z nikim na ten temat nie rozmawiam poza moim partnerem. (zaraz mnie wyzwa ludzie od hipokrytek, ale nie przejmuje sie tym bo zyje w zgodzie z soba, nie robie krzywdy bliźnim, staram sie byc dobrym człowiekiem) Z ciążą jest podobnie- kwestia jak Ty jako człowiek do tego podchodzisz. Jesli wg Twojego sumienia uwazasz, ze lepiej bedzie żeby dziecko sie nie urodzilo bo nie jestes w stanie zapewnic mu życia to Twoja sprawa. To Ty wiesz, ze psychicznie poradzisz sobie z faktem aborcji i ze bedziesz w stanie z tym żyć. Jesli wiesz, ze świadomościa adopcji- ze Twoje dziecko jest gdzies, zyje z innymy ludzmi, do innej kobiety mowi "Mamo" - psychicznie nie wytrzymasz to decydujesz sie na aborcje. Życie to sztuka wyboru. Ty jako człowiek decydujesz jak Twoje życie ma wyglądać. Sam oceniasz ile jestes w stanie wytrzymac. Nie mozna wszystkich zmuszac do tego samego bo każdy jest inny.

Gość yyyyyyyyyy///
ok ale człowiek nie jest panem zycia i smierci!!!!! Nie mamy prawa decydowania o tym czy ktos ma zyc czy nie! I nie piszcie bzdur o jakis patologiach bo nikt nie wie jak potoczy sie zycie tego dziecka jesli sie urodzi. Dlaczego nie dac mu szansy? Gówniara postanowiła zabawic sie w dorosłą i isc z facetem do łózka ale na konsekwencje tego to juz dorosła nie jest? Usunie sobie i po sprawie. Otóz to wcale nie jest takie proste

Karminowa Panna-jesteś katoliczką i tak piszesz zawzięcie o usunięciu ciązy?to się mija z wiarą-sama także jestem katoliczką choć nie przesadną ale nigdy by nie przyszło do głowy pisać i bronić osoby która chce to zrobić-z tego co mnie uczono na religii to Bóg życie daje i Bóg je odbiera!nawet w 20%nie wiesz jak to jest na sali zabiegowej kiedy lekarze maja zrobic to co mają-czy wyobrażasz sobie co sie wtedy czuje?nawet jak wiesz ze istotce która nosisz w sobie nie bije juz serduszko?kiedy ma się świadomość jak zakładają tobie tabletkę poronną i musisz czekać sama w łóżku szpitalnym na krwawienie-później zabierają na zabieg i po wszystkim-dla mnie tragedia do dzisiaj!no k......... nie rozumiem jak mozna to zrobić istotce która juz żyje!jeśli nikt tego nie przeszedł to niech nie pisze bzdur jakie to dobre rozwiaznie-nie zyczę tego nigdy nikomu-ja z tymi wspomnieniami żyję do dzisiaj-I NADAL TWIERDZĘ ŻE ŻYCIE JEST NA TYLE OKRUTNE ŻE POZWALA NA BYCIE MAMĄ OSOBY KTÓRE W OGÓLE NA TO NIE ZASŁUGUJĄ!

Gość KarminowaPanna
Owszem, jestem katoliczka, ale nie zatwardziałą i potrafie widzieć błedy Kościoła. Nie przyjmuje ślepo to co mowi Kosciol. Oni sobie zinterpretowli Biblie po swojemu, mnostwo faktów zataili przed ciemnym ludem i w rzeczywistosci obecny Koscioł ze swoimi prawami i wymaganiami to tworzywo ludzkie a nie Boskie. Ale to inna sprawa. Sądzę, ze ludzie, którzy nie sa lekkomyslni powinni miec prawo wyboru. Ta Dziewczyna sie zabezpieczala.. Pozwolmy jej zatem wybrac, no bo czym to sie rozni od antykoncepcji? I jedno i drugie czyni akt seksualny czysta przyjemnoscia a nie stworzeniem potomstwa do czego pierwotnie służy. Kościół przeciez zabrania antykoncepcji (poza chyba kalendarzykiem co nie jest zadna metoda :/) Zabrania antykoncepcji jak i aborcji. I na tym to polega.. Jesli Wy stosujecie antykoncepcje to tez nie zyjecie zgodnie z religia, ale w zgodzie z samym soba, prawda? Szczerze dziwi mnie zawisc starających sie kobiet... Jak mozecie zazdroscic, życzyć zle, wyzywac itp kobiety, ktore nie chca dziecka. Nie mierzcie wszystkich swoja miara...

Karminowa czy ty nie pomyliłas się z powołaniem-powinnaś byc siostrą zakonną! po drugie-jaka zawiść?czego mam jej zazdrościć-chodzi ci o ciążę czy o jej głupotę bo tego jej nie zazdroszczę!i jeszcze jedno-nie porównuj tej dziewczyny do kobiet starajacych się o dziecko bo kto ma serce i uczucie nigdy by tego nie zrobił-nie potrafiła bym zabić małego zwierzęcia a co dopiero istotę ludzką-odrażające!

Zeby nie bylo ze wyjezdzam z religia, czy tez graniem na emocjach. Oto kilka oczywistych faktow, z ktorymi sie nie dyskutuje. 1.egoista to ten, kto mysli tylko o sobie.taka jest mniej więcej definicja.ten kto rodzi i np. oddaje dziecko do adopcji nie jest egoista. To najbardziej uczciwa sytuacja kiedy jest wpadka, a kobieta nie chce dziecka. 2.Usuniecie dziecka to nie jest wyrwanie zeba, ze na drugi dzien się o tym nie pamieta.to bolesne doswiadczenie, pamiec zostaje na cale życie 3.jest wiele przypadkow nieudanych aborcji, nie mowi się o tym bo jest ona nielegalna. Poczytajcie statystyki ile razy „lekarz” spartaczyl robote i kobieta mimo zabiegu urodzila dziecko, ale chore, uszkodzone. A ile jest przypadkow okaleczen kobiety? 4.„Ja np. mimo, że jestem katoliczka to nie spowiadam sie z sexu przedmałżenskiego bo uwazam, ze to moja prywatna sprawa i z nikim na ten temat nie rozmawiam poza moim partnerem” → tego zdania chyba nie powinnam komentowac bo widac tu razaca sprzecznosc. Katolik nigdy by tak nie powiedzial. To jest raczej wiara wybiorcza. 5.Dziecko nie jest prywatna sprawa. Nawet jak sasiad za sciana katuje dziecko to mamy prawo i obowiazek reagowac, bo dziecko nie jest niczyja wlasnoscia i mamy obowaizek stanac w obronie slabszego. 6.„Z ciążą jest podobnie- kwestia jak Ty jako człowiek do tego podchodzisz. Jesli wg Twojego sumienia uwazasz, ze lepiej bedzie żeby dziecko sie nie urodzilo bo nie jestes w stanie zapewnic mu życia to Twoja sprawa.” → to się nazywa, droga kolezanko relatywizm moralny, czyli dobre jest to co ja uwazam za dobre. Gdyby na to pozwolic to: - satanista może rozwalac nagrobki, prefanowac zwloki bo on uwaza to za dobre - mam prawo dzgnac nozem kolege bo mnie wkurzyl – bo ja uwazam to za dobre - mam prawo zabic bezdomnego bo się meczy i nie ma z niego pozytku dla spoleczenstwa...takich przykladow jest masa. 7.Jeżeli uwazasz ze Kosciol katolicki jest be, to nie utozsamiaj się z nim i nie pisz ze jestes katolem. Po prostu zyj w zgodzie z Biblia. A tam jest napisane: NIE ZABIJAJ. 8.Karminowa – brak mi do Ciebie slow – Twoja wiedza jest potoczna. Widac jaka z Ciebie katoliczka. Kosciol nie poleca kalendarzyka, kazdy ksiadz by Cie wysmial. Nie ma czegos takiego, to byla prymitywna metoda z początku 20 wieku. Jak już to Kosciol zaleca stosowanie naturalnego rozpoznawania plodnosci, ale mysle ze nie ma co się nad tym rozwodzic na tym topiku, bo to inny temat. 9.I jeszcze mala prywata. Wczoraj uslyszalam jak 2 starsze kobiety rozmawialy o jakiejs tam kobiecie ze wsi, sytuacja miala miejsce w latach 50tych. No i ta kobieta urodzila kolejne niechciane dziecko, rzucila je w chlewie obok swin zaraz po urodzeniu. I jakas sasiadka się o tym dowiedziala, zrobilo się jej zal dziewczynki i przygarnela ja i wychowala jak swoje. Dziewczyna po latach, poznawszy swoja historie byla ogromnie wdzieczna kobiecie która ja wychowala. Wyrosla na bardzo piekna kobiete, ma kochajacego meza, gromadke dzieci. Aaaa i zapomnialam dodac, to bardzo znana pani profesor w moim miescie.

milo ze nie jestem sama :)

Gość ann//
ja takze sie zgadzam z przedmówczynią

Gość KarminowaPanna
Nie rozumiesz o co mi chodzi a mi sie nie chce juz tlumaczyc... Aborcja jest na swiecie legalna a zabijanie bezdomnych nie, tak jak niszczenie nagrobków przez satanistow. Wiec nie mow mi tu o moim relatywizmie bo wiem o co mi chodzi. Zacytowalas mnie: 4.„Ja np. mimo, że jestem katoliczka to nie spowiadam sie z sexu przedmałżenskiego bo uwazam, ze to moja prywatna sprawa i z nikim na ten temat nie rozmawiam poza moim partnerem” → tego zdania chyba nie powinnam komentowac bo widac tu razaca sprzecznosc. Katolik nigdy by tak nie powiedzial. To jest raczej wiara wybiorcza. Nie umiesz chyba czytac ze zrozumieniem. Wyjasnilam rzekoma sprzecznosc. I to nie jest wiara wybiórcza a wiara mądra, myśląca a nie jak ciele przyjmująca to co Ci inni ludzie powiedza. Trzeba troche myslec. Nie bede robila niczego wbrew sobie. A co do tego kalendarzyka to przeciez naturalna metoda planowania rodziny wiec to chyba Ty nie wiesz co mówisz ;) I tak nie wygram z obronczyniami życia płodu. Mam takie a nie inne zdanie. Aborcja do 3 miesiaca powinna byc legalna dla ludzi w trudnej sytuacji życiowej.

Gość KarminowaPanna
A w sumie jeszcze lepsze byloby legalne podwiazywanie jajowodów dla kobiet ktore nie chca miec wiecj dzieci. Ale w tym katolickim kraju jest to nie do pomyslenia bo seks sprowadzi sie wylacznie do aktu przyjemnosci a nie przekazywania zycia. Widzicie, to byloby dobre rozwiazanie ale ten nasz krajj... ehh, szkoda słów. Pozdrawiam Was, mimo, ze pewnie znow mnie zaatakujecie ;)

kalendarzyk, moja droga to ustalanie ze np miedzy 12 a 16 dniem cyklu powinnam jajeczkowac wiec wtedy nie wspolzyje. a jak wiadomo takie wyliczenia nie sa dobre, poniewaz cykl sie moze rozregulowac no i lipa.natomiast gdybys choc troche poczytala to nie kompromitowalabys sie mowiac ze npr i kalendarzyk to to samo. w naturalnym rozpoznawaniu plodnosci mierzysz temperature, badasz sluz i szyjke macicy.ta metoda ma podstawy naukowe i zostala opracowana przez lekarzy w uk i zaakceptowana przez kosciol. ale, ale, ale... masa ignorantow wymyslila sobie, ze jest to metoda koscielna.nie wiedziec czemu. wielu ludzi ktorzy na prawde dbaja o zdrowie interesuje sie ta ekologiczna metoda, gdyz nie ingeruje ona w organizm kobiety i ma bardzo wysoka skutecznosc. zreszta, temat nie jest o tym ale to tyle tytulem wyjasnienia. Natomiast, droga kolezanko, fides et ratio czyli wiara i rozum. zgodze sie, ale tu mylimy pojecia. mamy prawo zadawac pytania, miec watpliwosci.ale nie postepowac wbrew zasadom wiary. tak jakbys powiedziala ze troche jestes w ciazy troche nie jestes. albo ze jestes wegetarianka, ale oprocz warzyw jest rowniez wieprzowine, ale wolowiny to juz nie bo jestes wegetarianka. dziwne, nie?

Gość KarminowaPanna
Kalendarzyk nalezy do naturalnych metod- obok obserwacji śluzu, mierzenia temperatury i macania szyjki. I uwierz, ze wiem co to oznacza ;) Wiem, ze jest to akceptowane przez Kosciol ale jak wiadomo skutecznosc tego jest watpliwa ;) wystrczy stres i trach! nasze pomiary nieważne. Wyobraz sobie, ze duzo na ten temat czytalam i w zyciu nie zdecydowalabym sie na metode obarczona takim ryzykiem błedu. Nie filozofuj mi tu łacińskimi cytatami. Nie postepuje wbrew wierze. Postepuje co najwyzej wbrew temu co ustalili wielcy tego Kosciola. Podchodze sceptycznie do tych wszystkich zakazów i nakazów bo znam troche historie i orientuje sie jak kształtował sie Kościół katolicki na przestrzeni wiekow. Zatem dlaczego mam przestrzegac czegos, co wymyslili inni ludzie na wlasne potrzeby? Nie bede sie juz wypowiadala w tym temacie, bo to o czym mowimy w ostatnich postach nie nalezy do tematu. Filozoficzne wywody sa tu co najmniej nie na miejscu. Wypowiedzialam swoje zdanie, nikogo nie krzywdze. Do widzenia.