Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła panna młodaaaaaaaa

Czy taka wysokość kwoty za ślub jest normalna?

Polecane posty

Gość przyszła panna młodaaaaaaaa

Własnie wróciłam od Księdza u którego z narzeczonym byliśm,y zamowić maszę slubną. Postawa Księdza wyjątkowo mnie zdziwila nawet zbulwersowała! Oczywiście chodzi o koszty. Mój narzeczony jest synem wójta, ksiądz dobrze go zna, kiedy zapytaliśmy o cene ślubu tzn mszy ksiądz nam odpowiedzial: "dziewczyno po co sie pytasz przeciez on ma bogatych rodziców :/." mnie po prostu zamurowało nei wiedzialam co odpowiedziec, narzeczony odpowiedzial ze to są rodzice a ślub płaci on a nie rodzice. Ksiądz odpowiedzial że tak ok 800 zł będzie to dobra cena za ślub , oranista ok 300 wystrój Kościoła 1200-1500 zł! tak mnie zeszokował że nawet o cene wyciągniecia aktów ślubu itd nie zapytalam ani o zapowiedzi i nauki. Czy takie ceny są normanle? Koszty wesela dzielimy z narzeczonym na pół ja mam bardzo ciężka sytuacje finansową ale widzę że księdza takie rzeczy nie interesują on chyba cennik liczy według stanowisk rodziców :(

Gość a u nass
a u nas w wiekszosci kosciolow ksiadz bierze 400 zl ( ale mowi ze co laska) organista 100 i na wystroj z 200. Ja biore slub w kosciele zabytkowym... a tam ksiadz podobno sugeruje 1000 zl dla niego:/ hmmm jak co laska to co laska a nie jakies cenniki :!!!

Gość przyszła pani młodaaaaaaaa
no to chyba te podane przez księdz nie są normalne bo w sunmie to koszt ok 2500 :/ no chyba ze tak się płaci?

Gość czy to przypadkiem
diecezja siedlecka???? Ja bym tak serio poszukała w innym kościele, co najwyżej wtedy ksiądz może od was za zapowiedzi zedrzeć ale chyba nie aż tyle.

Gość moje ulubione zapachy
to nie są normalne stawki pomyślcie o ślubie w innym kościele ksiądz chce być chytry - Wy bądźcie bardziej chytrzy ;)

Gość gregregegre
Oj normalnie.U nas podobne tylko organista sie bardziej cenil :|

nie nie to okolice częstochowy ale teraz tak myśle że tu chodzi chyba własnie o te uklady, tzn stanowisko rodzica narzeczonego który nie za dobrze żyje z księdzem i teraz ja chybe bede na tym cierpiala

Gość wg mniee
wg mnie cena zbyt wysoka. U nas za to wszystko razem placi sie ok 600 zl

gregregre a to w jakich częsciach Polski też tak sobei życzą?

300!!?? no to ten u którego bylam zdecydowanie przegiął :(

Gość czy to przypadkiem
ja płaciłam ze wszystkim 700 zł bo za zapowiedzi z nas zdarł ksiądz 200 zł za to że nie w tej parafii

My planujemy 400 ksiadz i 200 siostra. Tam gdzie bierzemy slub ojcowie nie przyjmuja kopert za zapowiedzi

W mojej parafii ksiądz NIGDY,powtarzam NIGDY nie proponował sam dziwacznych cen.mało tego zawsze jak młodzi coś chcieli dać(wiadomo bo inaczej głupio bez koperty) top ksiądz się obrażał! Zawsze powtarza że śluby i chrzciny to gratisowo u niego :D I tak powinno być!

Ja gdybym znalazła się w takiej sytuacji to bym podziękowała i poszłabym do innej parafii! Jak dla mnie ten ksiądz jest bez wstydu! U nas organista bierze 100-150 zł i na prawdę bardzo ładną daje oprawę ślubu młodym! Dekoracja kościoła to koszt 100 w górę w zależności od tego co młodzi chcą.

ja juz nie raz pisalam jak ksiądz ladnie nas zalatwił i nie chce sie powtarzac, ale pamietal nas jak corke chrzcilismy wiec powiedzial ze daje nam ulge i slub wyniesie nas TYLKO 1000zł ze wszystkim (oprócz wystroju, wystrój u nas w miescie to sie samemu u kwiaciarki albo firmy dekoratorskiej zamawia a to koszt od 300 - nieskonczonosci :P w zaleznosci co sie chce) zatkało mnie bo ksiądz powiedzial ze zwykle bierze wiecej:O(mieszkam naprawde w malej miescinie, w sumie moglam mu podziekowac ale to jest moja parafia tu podobno jako jedno z pierszych dzieci bylam chrzczona, tu mialam komunie nie lubie innych kosciołow w moim miescie ( sa jeszcze 2 ) zastanawialam sie zeby jechac do kapucynów, bo slicznie prowadza mszę i mówią naprawde wspaniałe kazania, ale no ze względu na gosci, nie chce ich gnac do innego miasta a pozniej na przyjecie znowu do mojego miasta prawdziwi ksieza to juz sie rzadko zdarzają:O

Gość jaastass
ja biorę ślub u kapucynów w moim mieście u nich "co łaska" a śluby są piękne..dam może 500zł

wiecie gdyby ksiądz mi powiedział co łaska dałabym mu ok 500-700zł, ale wkurza mnie ze on juz nawet nie wypowiada słów "Co łaska ale zazwyczaj dają...", ja sie głowiłam jak przejsc do kwestii pieniedzy i ni epotrzebnie ksiądz sam po jakis 10 minutach powiedzial 1000zł(z ulgą:O ha) w tym mam organiste, ksiedza, ofiare na kosciół, koscielnego(za to ze przespi mszę i jeszcze do koszyka zbierze:O) i zapowiedzi. Nawet powiedział mi ze z pieniędzmi mamy przyjść w polowie czerwca to od razu na zapowiedzi damy :O

Gość 12345543217
Myśmy dali 200 zł księdzu, 50 organistce i 100 za wystrój Kościoła. I to byłoby na tyle. U nas naprawdę co łaska było. :)

Musialabym byc bardzo zdesperowana, zeby zaplacic tyle za slub. I mam nadzieje, ze nigdy nie bede musiala tego robic.

Gość przyjacióla-30
u mnie w parafii jest taki sam ksiąz, bierze wg. uznania a uzalęznia to od zamożności danej rodziny, ludzie zaczęli brać śluby w innych kościołach to on wpadł an pomysł,że za zgodę na ślub w innym kościele bierze tyle kasy co za sam ślub więc suma suma rum to się nie opłaca, bo wtedy ponosisz 2 koszty, a w innych parafiach jest \"co łaska\" to sa jaja i jeszcze na ambonie przed kolędą mówi,że do koperty minimum 100zł a bogatsi wielokrotność tego, na tupet

Gość to może być ząb
bierzcie śluby cywilne i po kłopocie :classic_cool:

Ja bym poprosiła księdza o pokazanie cennika i zapłaciła za ślub zgodnie z nim i ani grosza więcej!!! Nasz ślub kosztował 400zł, organista 150zł i nie płaciliśmy za wystrój kościoła. Do tego doszły zapowiedzi w kościele męża - 70zł i nauki przedmałżeńskie - 50zł, za poradnictwo nie płaciliśmy.

Pytanie tylko, dlaczego ksieza sa tak pazerni? Dlatego, ze ludzie to akceptuja. [Ksiedza, co przed koleda zyczy sobie takiej i takiej kwoty do domu bym nie wpuscila. Ale nie, bo zaraz co ludzie powiedza, etc. Krytykowac Kosciol potrafimy, i tylko tyle.]

Gość qqqrrrka
yyyyy, wiecie co???a mysmy nic za slob nie placili. kosciol sami ozdabialismy we wlasnym zakresie na spolke z inna pare co miala slob przed nami, a ksiadz nic nie wzial

Gość qqqrrrka
tzn slub, sorrki

Myśmy płacili księdzu 500 zł, i tyle opłat w kościele. Ani siostra zakonna, która śpiewa ani kościelny nie odstali oddzielnych kwot. Kościół ozdabialiśmy we własnym zakresie.

Gość jeszcze przed
Ja jestem na etapie przed slubem. Koszty: ksiądz 400 + 100 za ofiare na tace, kościelny 50 aby nie zbierał kasy na mszy, organista 200, wystrój 200 albo sami.