Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wdqvuwdvud

czy moja roczna córeczka dobrze się rozwija?

Polecane posty

Gość wdqvuwdvud

Napiszcie mi czy moja córeczka dobrze się rozwija, bo ja się martwię że nie porównuję ją do innych dzieci i widzę że córeczka jest inna od nich. Umie robić kosi, kosi, papa i jaka jest duża, nic innego nie umie, umie jeszcze pokazać gdzie jest lampa. Uczę ją wielu innych rzeczy gdzie jest mama, taka, oko itd, ale ona patrzy jakby nie rozumiała. Chodzi przy meblach i to też niepewnie, nie ma mowy aby w najbliższym miesiącu zaczęła chodzić, bo tak niepewnie trzyma się na nóżkach. Mało gaworzy, mówi mamamamamamamamam, babababbabababa i po swojemu, a ja już ma głowę pełną niepokoju czy to nie za mało, że ciągle ją uczę, a Alicja niczego nowego nie potrafi się nauczyć, i to mnie martwi, bo gdy wszędzie czytam jakie umiejętności mają roczne dzieci, to moja córeczka daleko od nich odbiega

Gość wdqvuwdvud
??????????????

Każde dziecko rozwija się inaczej i nie ma co porównywać a jak masz wątpliwości to zapytaj swojego pediatrę

Gość Karina Wicepolska
U mnie jest dokładnie to samo co napisałaś :) ale z synem było identycznie więc teraz przy córce już się nie martwię.Syn ma 3lata i wszystko nadrobił :) Każde dziecko rozwija się swoim tempem :)

Każde dziecko rozwija się we własnym tempie. Rozwój córeczki nie odbiega tak bardzo od innych, moim zdaniem nie ma powodu do zmartwień. W 12 miesięcy chodzi z pomocą i powtarza po swojemu wyrazy. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości idź do pediatry

Gość yerozy
nie martw sie moja córcia tez tak ma, tez sie zastanawiałam czy to nie jest brak wit.D albo brak wapnia, myślałam żeby kupic może tran ale najpierw pujde do ortopedy

Gość magda pe el
Kobitko! Twoje dziecko rozwija się jak najbardziej prawidłowo. CHodzić może zacząć o wiele później- w wieku 14 miesięcy na przykład- i też będzie w normie. Z mówieniem bywa też różnie- ważne jest, czy np. mówi (po swojemu) więcej niż np. dwa meisiące temu; czy jest jakiś postęp, choćby mały. Co do pokazywania oczka, uszka itp. to też nie ma reguły. Moje dziecko np. nie zrobi kosi- kosi, bo tej zabawy nie cierpi :D za to potrafi pokazać, gdzie mama ma guziczek na bluzce. Nic się nie zamartwiaj. Tak ci się tylko wydaje, że rozwój stanął w miejscu. Porównaj sobie co było 3 miesiące temu :D Na pewno jest inaczej. Pozdrawiam!!!

Gość nie noooooooo
a czy nie wydaje ci sie, ze za duzo na raz chcialabys dziecko nauczyc? ona ma dopiero roczek....

Zdecydowanie przesadzasz :) Daj ,,biednemu" dziecku trochę odpoczynku nie do nauki od najmłodeszego ganisz :D :P Nie będę w cale oryginalna jak powiem że każde dziecko jest inne i w innym tempie idzie do przodu! Poradniki,poradnikami ale trochę rozsądku trzeba mieć.