Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jarema Wisniowiecki

wasz stosunek do Kresów Wschodnich

Polecane posty

Gość stolica Galicji był LWÓW
nie Kraków

a ja lubię potrawę z jajek , chrzanu boczku i wołowiny ale unas to robi się na Wielkanoc

Gość roch
11:42 Jarema Wisniowiecki Mam 18 lat. Chciałbym się dowiedzieć jaki jest wasz stosunek do Kresów Wschodnich które nam odebrano po II wojnie światowej. Co myślą na ten temat współcześni ludzie, a w szczególności moii rówieśnicy? ] a co mam sadzic :O to juz historia a ze uwazsz Lwow za Polski.. wiesz ja uwazam Kijow za Polski tyle samo w tym realizmu a roznice (we wszystkim!) nie przekraczaja 3 procent i tyle

Gość czytający ruskie bukwy
Myślę, że powinien wrócić język rosyjski do szkół , bo ci obecni 20 latkowie, za chiny nie mogą przeczytać nazwy ulic jak jadą na Ukrainę, Białoruś, Rosję, Serbię, a nawet do Grecji, bo tam też są literki jak ruskie bukwy. Mnie ruskiego uczyli i czytać po rusku ja umieju. A tak kiedyś wyklinałem ten ruski w szkole. Teraz dziękuję wam nauczycielki! Spasiba.

A mojemu dziadkowi zasrane bolszewickie świnie odebrały las , browar i dworek szlachecki !, boze ile tych terenów tam było , koło Lwowa oczywiscie A mogliby tych wszystkich UOP-owców ro.z.p.i.e.r.d.o.l.i.c :) Zreszta czytałem sobie tortury przez nich stosowane na lundosci Polskiej :O Dla nich mogę uruchomić piece w Auschiwtz ;), naprawde z chęcią ;)

Gość minetę by dobrze się ruchało
sramy na kacapów

Gość Trzeba być realistą
Teraz jest inny świat i nie ma sensu rozdrapywać starych ran, tylko żyć w dobrych stosunkach z sąsiadami. Co do samych kresów, to może i piękne dla ludzi, którzy tam mieszkali ale patrząc realnie to Polska raczej zyskała na zmianie granic po 1945, oczywiście nie licząc zmniejszenia powierzchni kraju. Zyskaliśmy ponad 500 km dostępu do morza, Jeziora Mazurskie, zaniedbane bagna Polesia zamieniliśmy na zagospodarowane tereny Pomorza czy Zielonogórskiego. Lwów i Wilno na Wrocław i Szczecin. Kraj stał się bardziej zwarty terytorialnie. Tak więc kresy wschodnie to dla mnie raczej historia , kojarząca się głownie z powieściami Sienkiewicza. Mnie Ukraińcy nikogo nie zamordowali, widzę w nich raczej partnerów handlowych , niż potomków UPA :P