Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pani ktora potrzebuje pomocy

FInanse domowe- jak ludzie oszczedzacie ile wydajecie?

Polecane posty

Gość s.ensitive
z owocami miało być :-O :-D Z warzywami raczej nie polecam ;-) :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziekuje za podpowiedz co z tym krolikiem. Kiedyś już jadłam ale sama nie robiłam i spróbuję. pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dokladnie tak
O deserek moze byc dobry:)Ogolnie galaretka ma malo kalorii twarog juz troche wiecej:)Czyli zalewasz ser galaretka mieszasz i do lodowki?Dobrze zrozumialam?I to potem jest geste/sztywne czy takie jak masa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość s.ensitive
Wlewam chłodną galaretkę do sera i mieszam, następnie do lodówki, a potem ma konsystencję taka jak hmmm...ptasie mleczko??? :-) taką bardziej galaretowatą, to nie jest masa, no chyba, że dasz mnóstwo sera i tylko troszkę galaretki, ale u mnie to zawsze wychodzi konsystencja ptasiego mleczka :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hiacynta5
A ja na deser polecam " Cipeczki z jablkiem" z gory uprzedzam ze nie ja wymyslilam nazwe ani przepis. Znalezione w internecie. Szybko sie je robi i dobrze smakuja. Sa ciekawe i jaka oryginalna nazwe posiadaja. A swoja droge z wygladu musze przyznac ze... nazwa trafiona -35 dag mąki -1 dag drożdży -pół łyżki cukru -szczypta soli -10 dag śmietany -20 dag masła -1 jajo -1 żółtko -jabłka obrane i pokrojone w zależności od wielkości- w ósemki lub ,,szesnastki''(ze 4-5)- jeśli są bardzo duże -dodatkowo trzeba przekroić je na pół. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier roztarty z drożdżami, znowu posiekać nożem, następnie dodać resztę składników i szybko zagnieść. Uformować kulę i włożyć na noc do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm ,wykrawać krążki (wielkości - ok.10 cm.), wkładać jabłuszko i skleić brzegi -(tak jak lepimy pierożki ) ,ale tylko po bokach, środek zostawiamy nie sklejony. Układać na blasze na papierze posmarowanym tłuszczem i piec na złoto w temp.180 st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.(dość obficie)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hiacynta5
Ja cukier puder wymieszalam z cynamonem. I musze przyznac ze zrobily furrore. Szkoda tylko ze nie pamietam gdzie to znalazlam. Byc moze autorka ma wiecej takich fajnych przepisow. Ale poszukam, moze znajde

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość s.ensitive
mi mała a gdzie Ty kupujesz tę żywność organic? Ja przyznam szczerze jeszcze się z taką w Polsce nie spotkałam, bo w UK to pełno tego... a może Ty w UK jesteś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dokladnie tak
Ja sos pomidorowy robie na wywarze- dodaje albo pomidory w puszce albo koncentrat- doprawiam do smaku, dodaje jeszcze cebulke podsmazona wrzucam pulpety i gotuje jakis czas:)Daje duzo bazyli bo u mnie to podstawowa przyprawa w domu:)Wole taki sos niz te ze sloika czy tez paczki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mammmmaii
Ja jestem samotna mama.Moja coreczka ma 6 miiesiecy.Moj miesieczny dochod wynosi łacznie 750zł.Z tego prawie 500zł wydaje na opłacenie stancji.Zostaje nam na 2 na zycie 250zł.Jest bardzo ale to bardzo ciezko.Niemam nikogo kto moglby mi pomoc.Niemam rodzicow, ktorzy mogliby mi pomoc nad opieka nad mała, dlatego niemoge wrocic do pracy.U mnie w miescie niema złobka dla niemowlakow, tylko od 18 roku zycia.Tak wiec jeszcze z rok czasu bede sie meczyc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dryfuje
do takiego sosu pomidorowego pod pulpety mozna na koncu dodac gestej smietanki Sos ma fajna pomaranczowa barwe i jest mniej kwasny I troche gesciejszy Niektorzy zageszczaja jeszcze odrobina maki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dryfuje
Mi mala podaj przepis jesli mozesz na ten sos cebulowo-majerankowy do pulpetow,pewnie dobry:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dokladnie tak
Mammmmaii -jestes bardzo ale to bardzo dzielna kobieta!:)Domyslam sie ze musi byc Ci bardzo ciezko ale jak widac jakos potrafisz sobie poradzic.Mam nadzieje ze w najblizszym czasie Twoja sytuacja ulegnie zmianie na duzo lepsza czego Ci szczerze zycze!!:))Po kazdej burzy zawsze wychodzi slonce wiec i dotrze do Ciebie:)) Zaczelam spisywac wszystkie przepisy:)Kto zechce bede mogla wyslac na meila:)Nawet podziele na kategorie:) Jutro robie gołabki takie tradycyjne i polowe z kasza gryczana:)Do tego sos pomidorowy i obiad gotowy:)Jutro takze robie zupe cebulowa z przepisu ktory zostal tutaj umieszczony.Pozdrawiam serdecznie i zycze udanego pitaku..i ogolnie weekendu:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dryfuje
a ja wlasnie jakos wole smietane zamiast maki Ale uwielbiam czaber i majeranek wiec napewno ten przepis zrobie Maz sie ucieszy bo lubi wszelakie wariacje z mielonego Dzieki,ja tez postaram sie w weekend dorzucic jakies swoje sprawdzone i proste przepisy:) Ja czesto tez do miesa na kotlety mielone dodaje drobniutko pokrojone pieczarki,czasem tez troche zoltego sera Uwielbiamy tez placki ziemniaczane z sosem gu laszowo-warzywnym i zapiekanke makaronowa z kielbasa,salami,papryka,pomidorami i pieczarkami No i ser zolty:) Lubie tez taka prosta i zdrowa potrawa Rozdrobniony ugotowany kurczak(piers,skrzydelka-moga byc z zupy),ugotowana narchewka,pokrojona(ja robie z mrozonki),mieszamy to z ugotowanym ryzem Jest pyszne i nietuczace Oczywiscie to wersja podstawowa,ale mozna tez dodawac inne warzywka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość s.ensitive
dokładnie tak jeśli rzeczywiście uda Ci się spisać wszystkie fajne przepisy i jeszcze nam je udostepnisz to chyba CIę ozłocimi :-) byłoby super dostać takiego gotowca :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dokladnie tak
Nie ma problemu:)Wysle na 100%- mam nadzieje ze topic sie jeszcze bardziej rozkreci i kobitki zaczna dorzucac duzo ciekawych i nieskomplikowanych przepisow:) Dla miłosnikow makaronow polecam rowniez BARDZO SZYBKIE i sycace danie Muszelki/rurki(ogolnie ma byc to jakis makaron kto jaki lubi) po włosku:) Potrzebne nam beda: Piers z kurczaka ewentualnie mieso mielone olej/ oliwa z oliwek/2-3 lyzki pomidory w puszce najlepiej pokrojone puszka kukurydzy konserwowej(moze byc rowniez mrozona) natka pietruszki(jednak mozna ominac jesli ktos nie przepada) 300g makaronu-ja uzywam albo muszelek albo rurek Mieso (piers kroimy/mielone) podsmazamy na oljeu czy tez oliwie.w osobnym garnku na wywarze lub tez nie podgotowywujemy pomidory- przyprawiamy do smaku- dodajemy kukurydze i dusimy.Gdy sosik sie troche poddusi dodajemy do miesa i calosc gotujemy.Dodaje zawsze troche zimnej wody z maka aby zagescic sos.Gotujemy makaron .Na makaron wylewamy sosik i dodajemy posiekanej pietruszki. Szybko i smacznie:) Polecam rowniez paste z makreli i jajek. Potrzebna nam bedzie wedzona makrela 4 jajka na twardo cebula majonez ewentualnie ogorki konserwowe pieprz, sol Makrele obieramy ze skory i osci.Jajka kroimy w drobna kosteczke lub dusimy widelcem.Dodajemy cebulke ktora uprzednio posiekalismy drobniutko.Potem majonez, przyprawy i mozna dodac ogorki konserwowe do calosci lub tylko na wierzch(ja robie na zmiane) przewaznie na sniadania:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dokladnie tak
Odnosnie deserow:)Zapewne kazda z Was jadla ryzzapiekany z jablkami.Jest wiele przepisow na tens maczny deser ja kiedys wyznalazlam w sieci taki ktory zostal ze mna na zawsze:) a mianowicie: Składniki: 3 torebki ryżu długoziarnistego 5-6 dużych jabłek ligol, gloster lub antonówka (kwaśnych) 1/2 kostki masła 5-6 jajek 1 szklanka cukru pudru mleczko skondensowane niesłodzone 350 ml cynamon, ekstrakt z wanilii, gałka muszkatołowa, goździki, sól sok z 1/2 cytryny śmietana kwaśna 18% Przygotowanie: Jabłka obrać i pokroić w dość duże kawałki (każdą ćwiartkę jabłka podzielić wzdłuż na pół - a otrzymaną ósemkę, podzielić w poprzek na 2 lub 3 części). Jabłka przełożyć do dużego rondla, skropić je sokiem z cytryny, dodać 1/2 kostki masła i poddusić 2-3 minutki. Następnie jak już masło się rozpuści a jabłka zaczną puszczać wodę dodać cynamon, wanilię oraz 1/2 szklanki cukru pudru (można dodać jeszcze ciut startej gałki muszkatołowej i goździki). Efekt końcowy - jabłka powinny być nadal w kawałkach oblepione sosikiem z duszenia. Ryż ugotować w lekko osolonej widzie i odsączyć. W czasie gdy ryż się gotuje należy żółtka oddzielić od białek. W szklanym naczyniu ubić żółtka z drugą 1/2 szklanki cukru pudru na kogel mogel (puszysty). Osobno ubić na sztywno białka (czystą trzepaczką, ze szczyptą soli). Następnie połączyć ze sobą ubite białka i żółtka. Do dużej miski wyłożyć ciepły ryż z woreczków i rozdrobnić widelcem, a następnie dolać do niego mleczko skondensowane i dobrze wymieszać. Potem do ryżu dodać masę jajeczną i wymieszać.Naczynie żaroodporne lub blachę, wysmarować masłem i wysypać bulka tartą. Wylać do naczynia masę jajeczno-ryżową, a na nią poukładać równomiernie jabłka, a po wierzchu polać sosem z jabłek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Uwagi Podawać na gorąco. Dodatkowo można polać śmietaną (zwykła 18%) rozrobioną z cukrem pudrem. Masa wlewana do pieczenia powinna być płynna, żeby po upieczeniu potrawa była puszysta i miękka.Blachę lub naczynie żaroodporne należy przykryć w czasie pieczenia folią aluminiową. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić potrawę jeszcze przez 10 minut pod folią (w piekarniku). Uciekam juz do rodzinki bo mnie juz wolaja:)Jutro zajrze.Pozdrawiam i zycze udanego wieczoru:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dokladnie tak
I jeszcze sobie przypomnialam ze mialam dodac przpeis- SMACZNY:) i mysle ze sie wiekszosci spodoba:) Spaghetti brokułowo - czosnkowe 250 g makaronu spaghetti (raczej grubszego) brokuł - w zależności od upodobań nawet można dodać całego (jak jest mały) 4-5 ząbków czosnku duża buteleczka śmietany 12% sól świeżo zmielony pieprz masło do smażenia łyżka oliwy do gotowania spaghetti troszeczkę pietruszki – świeżej łyżka parmezanu Brokuł umyć, podzielić na bardzo małe różyczki, odrzucając łodygi. Wrzucić na rozgrzane masło, lekko posolić i smażyć do miękkości (może być nawet leciutko zrumieniony).Na patelnię wycisnąć obrany czosnek, podsmażyć delikatnie (uważać, żeby nie zgorzkniał). Całość zalać śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ser. Gotować chwilę, żeby śmietana się zredukowała. W trakcie przygotowania sosu w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy ugotować spaghetti (al dente). Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem brokułowo-czosnkowym. Posypać odrobiną pietruszki. Przepis pewnej internautki- sprawdzony przeze mnie i z czystym sumieniem polecam!!Zawsze to jakas odmiana....przewaznie jada sie spaghetii carbonara lub z sosem bolonskim a kombinacja brokulowo - czosnkowa jest bardzo ale to bardzo smaczna :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dama szpinakowa
dziewczyny :)) no właśnie co z tym cząbrem ? jak on makuje i do czego go dodawać ? Czytałam z uwagą przepis na sos majerankowo -cebulowy , kiedyś go wypróbuję a tymczasem podam swój . Moje dzieci go wuwielbiają ja zresztą też . Dwie duże marchewki , kawałek selera , kawałek pory . Marchew i seler trzemy a dużych oczkach , por kroimy w prążki . Wrzucamy do gara , dodajemy ziele anigielskie i liść laurowy . Podlewamy oliwą i podsmażamy , mieszajac by warzywka sie nie przypaliły . Trwa to cvhwilę . Potem wlewamy goąca wodę tyle by powstał sosik , dodajemy kostkę rosołową winiary i pod przykryciem dusimy . Uformowane , obtoczone w mace pulpeciki wrzucamy do wywaru , dodajemy garść majeranku i również dusimy na małym ogniu . Gdy bedą w sam raz , rozprowadzamy łyzkę mąki z wodą i tzw ,, zaciągamy ,, sos . Na koniec dodajemy łychę dobrej śmietany . Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Gwarantuje , iż sos jest wyborowy . Z ziemniaczkami i tartymi buraczkami smakuje wyborowo . to danie również dobre dla maluchów i starszych ludzi . wartosciowe a przy tym delikatne Miesko mielone wieprzowo -wołowe . Przyrzadzamy tradycyjnie , formujemy kulki , obtaczamy w mace i wrzucamy do wywaru

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arabella ------> \"Do tego kupuje surowe miesa dla meza i pieke w piekarniku. POtem jest z tego wedliny na dwa tygodnie.\" chcialabym bardzo sie dowiedziec jak upiec takie miesko surowe zeby wyszla z tego wedlinka:) pozdrawiam wszystkie gospodarne Panie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
o i znalazlam w internecie prosty przepis na takie miesko :) mam nadzieje ze bedzie pyszne:) ale bylabym wdzieczna za inne przepisy takie juz sprawdzone:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość likto
cząber ma fajny aromat i wlasciwie pasuje do wszystkich mies Ja zawsze dodaje do kotletow,pulpetow,miesa gulaszowego,ale rowniez troche do dan z kurczaka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zachecam
do Mammmmaii : jeżeli możesz - odezwij się proszę na email. Mam male dziecko, moze moglabym Ci pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dokladnie tak
A tak sobie pomyslalam ze moze podacie jakis super przepis na galaretke drobiowa?Daaawno nie robilam takiego specjalu a przyznam ze ostatnio mam wielka ochote na taka przekoske wlasnie:)Ja zawsze robie standardowo z groszkiem , marchewka kukurydza, jajkiem...a moze znacie jakies inne przpepisy?:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jacobs
z mielonego drobiowego miesa zrob male kotleciki mielone ugotuj je vw wywarze ,wyloz na polmisek ,do wywaru dodaj zelatyne ,moga byc pokrojone marchewki,natka i zalej klopsiki .Przed wylaniem nacieram polmisek przekrojonym czosnkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość proponuję oczywiście
:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dokladnie tak
Zrobilam galaretke z piersi z kurczaka plus kukurydza, groszek ,a marchewka i jajko:)Galaretki wygladaja cudnie...maz wniebozwiezty ja zreszta rowniez:) Dziewczyny cos przetsalyscie pisac...:((?????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lolka ta od bolka
przepis na ciasto jabłkowo miętowe: CIASTO MIĘTOWE Składniki 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 15 dag masła (lub margaryny) 10 dag czekolady (gorzka lub mleczna - obie wersje są smaczne) 3 jajka 2 jabłka 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 torebek mięty ekspresowej (dobrej jakości) POLEWA (dobrze się sprawdzają również polewy gotowe, albo rozpuszczona czekolada) 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżka wody 1 łyżka masła lub margaryny Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i przesianą przez sitko miętę z torebek, wszystko dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta i znowu wymieszać (na tym etapie już łyżką). Czekoladę pokroić w drobną kostkę i połączyć z ciastem. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem i lekko posypanej tartą bułką foremki ( 23x28 cm, albo niewielkiej keksówki) i piec około 50 - 60 minut w temperaturze 175-180 stopni Ostudzone ciasto polać polewą, a przygotować ją rozpuszczając wszystkie składniki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość s.ensitive
oh zazdroszczę tej galarety :-( :-D i innych smakołyków. Ja niestety muszę się pożegnac z takim jedzeniem :-( wykryłam u siebie dość poważne problemy zdrowotne i póki co muszę drastycznie zmienić swoją dietę! Mam przez 2 tyg. nic nie jeść, a drugie dwa TYLKO warzywa i owoce, a potem ewentualnie jakiś kefir czy czasem pierś z kurczaka, ale dalej tylko warzywa i owoce. Nie wyobrażam sobie tego :-( a może możecie mi polecić jakieś smaczne potrawy z samych warzyw? Szukam w necie, ale co sprawdzone to sprawdzone ;-) Pozdrawiam Was serdecznie :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gajowa77
hej kobitki ! podamwam co ja robię taniego na obiadki 1 naleśniki z serem koszt ok 12 zżł (kostka sera 3zł,kesemka 1,5 zł +ciasto naleśnikowe) 2 krokiety (ciasto naleśnikowe +0,5kg pieczarek ok.3zł +kilka plasterków sera zółtego) JAK BRAKOWAŁO MI KASY CIASTO NALEŚNIKOWE ROBIŁAM NA WODZIE SZCZERZE NIKT NIE ZAUWAŻYŁ RÓŻNICYH 3 ZUPKI NA KOŚCIACH +MROŻONKI Z LIDLA tanio i obiad na 2 dni 4 ziemniaki ,jajko sadzone +mizeria 5 ziemniaki +o,5 kg mielonego ok .4zł +1 kg buraczków kupić ugotować i surówka na 2 dni 1 kg buraków 1,5zł KOBITKI JAK W SUPERMARKETACH SĄ PROMOCJE NP.ŁOPATKI CZY SZYNKI MOŻNA SAMEMU KUPIĆ I ZMIELIC NA MIELONE MYŚLĘ ŻE JAK SIĘ KOMBINUJE TO OBIADEK MOŻE KOSZTOWAĆ OK 10-15 ZŁ

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×