Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

A może mi ktoś wyjaśnić dlaczego podwiązywanie jajowodów jest zabronione i nielegalne? Bo jestem w stanie zrozumieć krzyk wokół aborcji i in vitro (wiadomo kościół ma swoje chore argumenty)

No właśnie! Sterylizacja rozwiązałaby mnóstwo problemów zarówno u kobiet, które dzieci nie chcą w ogóle jak i w rodzinach wielodzietnych. Powinnyśmy walczyć o jej legalizację. Zwłaszcza kobiety, które manifestują, że nie chcą dzieci wcale.

soczek🖐️ Gdyby aborcja byla legalna i fefundowana to mysle,ze czesc kobiet nie myslalaby o zabezpieczaniu Pamietam program,gdy kobieta urodzila nascie dzieci(nie pamietam 15?).Lekarz ostrzekl,ze nastepna ciaza bedzie zagrozeniem jej zycia gdyz jej organizm jest skrajnie wyniszczony.I wiecie co?Zaszla w kolejna ciaze:(Zmarla przy porodzie:(zostawiajac meza z taka gromadka dzieciaczkow:(

malutka bo tutaj kościół tez wtrącił swoje trzy grosze- to jest wbrew naturze!! Oni muszą wszędzie się wcinać i tyle. Mogliby sie zająć lepiej swoimi problemami wewnętrznymi i pisaniem kazań.

ja wam powiem dlaczego :O odpowiedź brzmi :KOŚCIÓŁ tak samo by się rozpętałą burza jak przy aborcji, in vitro i innych takich...na bank:O

moje cialo-moj wybor-moj grzech-moje pieklo kosciol nie ma prawa wcinac sie w nasze zycie....nie ma prawa robic z nas inkubatorow tylko po to by udawac,ze czlowiek jest im bliski...kosciol ma w du......ludzi...a gra o aborcje to tylko pozor

Brzydula boże, ale przecież jeżeli kobieta sie zgodzi to po 4 chyba dziecku podwiązują jajowody. Mojej koleżance tak zrobili na jej życzenie i jej ciotce też. Warunkiem był poród przez cc.

No bez przesady, znowu kościół ma decydować o moim życiu, dobrze, ze antykoncepcji jeszcze nie zakazali:P

taaa tylko kosciol nam dzieci nie wychowa:O Problem robia,zeby dziecko ochrzcic,gdy rodzice sluby koscielnego nie maja:O

aaborcja tu sie z tobą zgodzę akurat. Kościół nie powinien miec nic do powiedzenia w takich sprawach. To nie średniowiecze. Wielu ludzi nie jest katolikami i określenia " państwo katolickie" powinny iść do lamusa.

jakby mogl,to by zakazali...a po 4 dziecku to ja dziekuje... smieszne to jest...z tego co wiem..mozna prywatnie sie podwiazac...za kase rzecz jasna....

prawda jest taka, ze kościół przez swoje chore wizje robi polskim kobietm krzywdę.to sie później odbija tylko na nas...

Gość TEMAT RZEKA
za kase droga aborcjo to wszystko mozna zrobic i nie tylko w Polsce ale na calym świecioe. Masz kase masz wladze. I tyle.

emi,to nie jest tak,ze ja uwazam zabieg lekarstwem na cale zlo...to jest OSTATECZNOSC. ale wlos mi sie jezy gdy pomysle o o tych wszystkich przerazaonych osobach,ktore sa same..bez akceptacji kogokolwiek-o facetach nawet nie wspominam...robia sobie zastrzyki w brzuch...w jakim stanie musi byc czlowiek by wbic sobie w brzuch iglez roztworem soli albo jakiegos domestosa? o tabletkach arthrotec nie wspomne bo to epidemia....o skrobankach w garazach brak danych....

No tak, wiadomo, że dla przeciętnej kobiety nawet po 4 dziecku podwiązanie nie jest rozwiązaniem. Ale w przypadku 15 dzieci to już w połowie powinni jej zaproponować, a zwłaszcza jeżeli było zagrożenie życia. Wiecie co, tak właściwie to wszystko powinno być legalne tylko co to by sie działo wtedy. Ja osobiście poddałabym sie sterylizacji chyba gdyby była legalna. Przynajmniej miałabym pewność, że zabieg sie odbędzie w normalnych warunkach.

aborcja no tak, ale co to znaczy ostateczność? Jak sprawdzisz czy kobieta faktycznie się zabezpieczała i zaliczyła wpadkę. Jakie kryteria byłyby wyznacznikiem do dokonania legalnie i bezpłatnie takiego zabiegu? Czy powinien być jakiś limit wtedy czy np. kobieta, która ma kilkoro dzieci i brak środków na ich utrzymanie mogłaby sie poddać aborcji za każdym razem, gdy zostanie zapłodniona? Przecież nie ma szans, żeby to wszystko sprawdzić czy ogarnąć. A co z kobietą, która argumentuje swoja decyzję np. chęcią robienia kariery, w której dziecko by jej przeszkadzało? Albo nastolatka, która rozpoczyna współżycie i wpada? To jest zbyt skomplikowane, żeby to jakkolwiek podsumować czy umieścić w jakichś kryteriach.

Emi a ja uważam, że da się to wszystko jakoś ogarnąć. Wystarczy, że takie tabletki poronne będzie można kupić na receptę i wtedy kobieta chcąca dokonać aborcji zostanie najpierw uświadomiona przez lekarza. A co do wpadających masowo nastolatek to niestety wychowanie seksualne się kłania które nawiasem mówiąc w naszym szkolnictwie kuleje

Gość kazdy niech odpowiad za siebie
a nie, że będzie komuś wtykał na siłę swoje zdanie,nie ma co gdybać, należy pozwolić, bo i tak podziemie działa, a jak ktoś nie zechce usunąć to nie usunie. A to, że kościół się wtrąca to niech kościół zaopiekuje się tymi już narodzonymi. Co zapomniał o nich kościół.

Dokladnie tak jak pisalam Kosciol nam dzieci nie wychowa,nie nakarmi A socjal zenada:O

Gość upssssssssss
up

Pewnie, że każdy przypadek powinien być rozpatrywany indywidualnie, ale jak same wiecie to nie działa tak jak powinno. Ile razy już był szum, że ciąży z gwałtu albo z wadami genetycznymi nie usunięto, bo albo nie wydali zgody na zabieg, albo wydali za późno, albo zgoda była a kobietę odsyłali od szpitala do szpitala i nikt nie chciał usunąć. Nie dziwię się lekarzom, bo byliby narażeni na szykany ze strony bogobojnych hipokrytów- swoich kolegów, którzy państwowo nie, a prywatnie jak najbardziej. Ale prokuratura też się ślimaczy i często jak jest zgoda to już jest za późno. Także niech legalizują te zabiegi ale prywatnie. Jak jakaś kobieta bardzo chce usunąć to weźmie kredyt i tyle. Poza tym gdyby to miało być refundowane to tak jak pisałam, wiele kobiet by się nie doczekało, a poza tym bądźmy szczerzy: nie ma kasy na operacje ratujące życie i zdrowie a miałaby być na usuwanie ciąży? Coś trochę nie halo.

Gość wysokogórska
Na śląsku skrobanka kosztuje ok 1000zł, jeśli masz znajomego,zaufanego lekarza to i 600. Arthrotec kosztuje 50zł,Cytotec kupisz bez problemu i recepty w każdej czeskiej aptece.... Jeśli ktoś nie chce urodzić to zawsze znajdzie się sposób....

Gość aaborcja.bloog
pewnie ze tak,dla chcacego nic trudnego...tylko po co robic podziemie...po co te nerwy,jak mozna by to zalatwic spokojnie/

w straszliwych latach czarnej komuny(bosz jak było pięknie:))) każda kobieta miała prawo usunąć ciąże jeśli jej sobie nie życzyła, za darmo i w szpitalu-straszne no nie??? Nie było wrzeszczących matek-polek i nawiedzonych obrońców poczętej fasoli,kościół milczał w tej sprawie bo miał gówno do gadania. I chociaż aborcja była legalna i powszechna,jakoś żyjemy...nasze mamy nas nie wyskrobały( choć niektóre powinny były to zrobić-świat byłby lepszy)Nikt nie wyrzucał na śmietnik noworodków, nie topił w beczkach i nie wysyłał żebrać na ulicę kilkulatków...