Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocyy

urlop wypoczynkowy po macierzyńskim

Polecane posty

Gość pomocyy

czesc potrzebuje informacji - po skonczeniu macierzynkiego chce wybrac zalegly urlop za 2008 rok i przysługujacy mi urlop za 2009 rok. moje pytanie - czy za 2009 powinnam otrzymać urlop w pełnym wynmiarze tj 26 dni czy tylko proporcjonalnie (jest kweicien wiec powiedzmy tylko 9 dni). niestety kadry w mojej fomie sa w rekach szalenców więc tam pomocy nie uzyskam. moze któras z was miała taka sytuacje i się orientyuje? bede wdzieczna za pomoc

Gość pomocyy
zaraz po wypoczynkowym chce isc na wychowawczy jesli to ma znaczenie

Gość pomocyy
ale rozumiem ze wrocilas do pracy zaraz po macierzynskim wiec nabywalas prawo do urlopu sukcesywnie. a ja w kadrach uzyskalam info ze przysluguje mi na dzis 9 dni urlopu za 2009 i nie mam pojecia co teraz

Gość pomocyy
chodzi mi o to czy przysługuje mi w mojej sytuacji urlop liczony proporcjonalnie czy cały wymair urlopu za 2009 - w necie na stronach prawnych spotkałam sie z obiema wersjami.. czy ktos moze sie jeszcze orientuje

Gość pomocyy
prawdopodobnie to dla mnie za mało :) a tyle razy przejechałam się na "kadrach" w mojej firmie, że nie bede polegac na ich zdaniu

Jeżeli idziesz na urlop wychowawczy to urlop wypoczynkowy za rok 2009 przysługuje Ci w całości nie zaś proporcjonalnie. Prawo do niego już nabyłaś z dniem 1 stycznia 2009 roku. Jeżeli natomiast nie brałabyś urlopu wychowawczego to musisz zejść z urlopu zaległego, bieżący pracodawca może Ci udzielić zgodnie ze swoim \"widzi mi się\". Natomiast w przypadku powrotu z urlopu wychowawczego np 1 maja któregoś tam roku, urlop wypoczynkowy będzie liczony Ci proporcjonalnie za okres od maja do grudnia. Wiem bo sama właśnie kończę urlop wypoczynkowy zaległy plus bieżący [pełne 26 dni urlopu wypoczynkowego za rok 2009].

http://wiadomosci.nf.pl/News/674/Jak-udzielac-urlopu-wypoczynkowego-po-urlopie-macierzynskim/ Artykuł wyjaśnia problem pracodawcy, którego pracownica kończy 13 stycznia 2006 swój urlop macierzyński. W jego trakcie wystąpiła ona z wnioskiem z udzielenia urlopu wypoczynkowego za 2005 r. w wymiarze 9 dni oraz 26 dni za 2006 r. pracownica pracuje w pełnym wymiarze czasu pracy w systemie podstawowym od poniedziałku do piątku po 8 godzin. Pracodawca nie wie, czy może udzielić pracownicy pełny wymiar urlopu. Pracodawca jest zobowiązany do udzielenia pracownicy bezpośrednio po urlopie macierzyńskim urlopu wychowawczego, jeśli wystąpi ona z takim wnioskiem. Pracownica może ubiegać się o urlop zaległy oraz o urlop bieżący w pełnym wymiarze. Nie ma przeszkód, aby wniosek urlopowy obejmował zarówno zaległy urlop, jak i bieżący. Fakt, że pracownica występuje o udzielenie urlopu wypoczynkowego po urlopie macierzyńskim, nie ma znaczenia w kwestii nabycia przez nią prawa do kolejnego urlopu wypoczynkowego. Tak jak inni pracownicy, od 1 stycznia nabywa ona prawo do urlopu wypoczynkowego w pełnym wymiarze. Urlop w pełnym wymiarze 26 dni przysługiwałby pracownicy nawet wówczas, gdyby po zakończeniu urlopu wypoczynkowego wystąpiła o udzielenie urlopu wychowawczego. Jedynie w przypadku powrotu z trwającego co najmniej 1 miesiąc urlopu wychowawczego, urlop wypoczynkowy przysługuje proporcjonalnie za okres od dnia powrotu. Natomiast, gdy pracownica po urlopie macierzyńskim wykorzysta cały urlop wypoczynkowy, a potem rozpocznie urlop wychowawczy, to nie ma podstaw do uznania udzielonego urlopu wypoczynkowego za nienależny.

Gość pomocyy
i o to mi właśnnie chodziło! wielkie dzięki. jeszcze jedno pytanie - czy w takim razie składając wniosek o urlop wypoczynkowy muszę już poinformować o checie wziecia po nim wychowawczego zeby pracodawca wlasciwie mi go naliczył? ty tak zrobiłaś? czy wysłac oba wnioski razem może ? (o wypoczynkowy za 2008, 2009 i wychowawczy po nich)

Ja od razu powiedziałam ze biorę wychowawczy. Dziewczyny z kadr same wszystko napisały, a ja podpisałam. Zresztą nie tylko ja szłam ta ścieżką. Inne dziewczyny z pracy też. Pełen urlop wypoczynkowy i wychowawczy. Zgłaszały od razu, właśnie po to aby właściwie naliczyli urlop.

Z tego co wiem to możesz na jednym podaniu wszystko napisać. Czyli. Szanowny Panie Prezesie/Dyrektorze. W związku w kończącym się w dniu ...... urlopem macierzyńskim zwracam się z prośbą o udzielenie mi: 1. zaległego urlopu wypoczynkowego za rok w wymiarze xxx dni, w terminie od .... do ..... . 2. bieżącego urlopu wypoczynkowego, za rok 2009 w wymiarze 26 dni w terminie od .... do .... . 3. urlopu wychowawczego, w wymiarze 3 lat , w terminie od ... do ... . z poważaniem data, wstaw z dnia w którym trwał jeszcze macierzyński.

Gość dfgdgfd
a jak to jest skoro moj macierzynski skonczył sie w marcu 2008 pozniej wykorzystałam zaległy urlop za 2007 w wymiarze 26 dni, i poszłam na wychowawczy ( a przysługiwał mi juz urlop za 2008 zgodnie ztym co przeczytałam ( pamietam ze szefowa sie pytała czy biore za rok biezacy tez - miałam po urlopie wracac do pracy jednak okres ten przesunelismy) czy on w wymiarze 26 dni mi przepadł?Przypuscmy ze teraz wracam do pracy jest 2009 rok... jak to jest terazz moim urlopem?

Gość pomocyy
zła bardzo Ci dziekuje za pomoc :) dfg ja niestety nie wiem i nie pomogę

jeżeli wracasz od maja 2009, to przysługuje Ci urlop zaległy za rok 2008, ponieważ prawo do niego nabyłaś 1 stycznia 2008. Tracisz go dopiero po 3 latach jeżeli go nie wykorzystasz. Przysługuje Ci także urlop wypoczynkowy bieżący, liczony proporcjonalnie za okres od maja do grudnia.

Gość to może i mi ktoś pomoże..
od czerwa idę na urlop wychowawczy a umowa o pracę kończy mi się 31 marca 2011 roku - czy w wniosku o urlop wychowawczy moge pisac tylko o okres miedzy czerwcem 2008 a marcem 2011? czy przysługuje mi normalny wymiar urlopu wychowawczego?

Gość to może i mi ktoś pomoże..
czerwcem 2009 miało byc

Gość dfgdgfd
zła czyli mam 26 dni zaległego urlopu za 2008 rok? dobrze zrozumiałam? nawet jak nie przepracowałam ani 1 miesiaca ( 3 msc macierzynskiego, i msc wypoczynkowego za 2007)? i nabywam proporcjonalnie urlop gdybym wrociła od maja teraz do grudnia 2009?

Tak masz zaległe 26 dni. Nawet jak nie przepracowałaś ani miesiąca. Jak tak mam. Zaległego 47, plus 26 dni za 2009 rok. Na macierzyńskim jestem od października do lutego 2009. Też nie przepracowałam ani jednego dnia w roku 2009. Ale dostałam urlop.

Gość mala1810
witam a ja mam takie pytanie co jesli po macierzynskim ksiegowa kazala mi napisac podanie o wychowawczy i odrazu przeszlam nik mi nie powiedzial ze nalezy mi sie urlop,teraz juz jestem rok na wychowawczym i dowiedzialam sie ze moge ubiegac sie o urlop a w kdrach mowia mi ze nie .jak to jest co ja mam zrobic?bardzo prosze o pomoc

Najlepeij bedzie zadzwonić lub pójść po porade do inspekcji Pracy, tam udzielaja takich porad bezpłatnie. Ja po macierzynskim chciałabym wykorzystac od razu pełen wymiar urlopu wypoczynkowego, ale czy w związku z tym musze jednoczesnie wypisac wniosek o wychowawczy? bo szczerze mówiąc to wcale nie chce isc na wychowawczy.

Gość gość
Czy jeśli byłam nq wychowawczym, potem na L4 to czy po macierzyńskim przysługuje mi urlop wypocznynkowy w pełnym wymniarze, czy tylko za L4?

Gość gość
A przed wychowawczym wybrałaś cały zaległy urlop?

Gość gość
Jeśli w danym roku nie nabyłaś prawa do urlopu z powodu przebywania cały rok na wychowawczym wówczas nie masz urlopu wychowawczego. Za czas na chorobowym liczy się urlop.

Gość gość
gość wczoraj Nie brałam.

Gość gość
A za czas na macierzyńskim/rodzicielskim tez się liczy urlop, czy tylko za L4?

Gość gość
No to wybierasz zaległy urlop który został z czasu przed wychowawczym a potem proporcjonalnie to co uzyskałaś po zakończeniu już wychowawczego -za czas L4 oraz urlopu macierzyńskiego.