Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fryderika

czy któras pomoze wyliczyc mi tydzień ciązy bo lekarz co rusz inaczej mówi

Polecane posty

Gość fryderika

Raz juz prosiłam o pomoc, ale najwidoczniej nikt nie potrafił. Licze więc na opinie położnej tym razem. Chodzi o to ,że jak byłam u lekarza w np 10 tygodniu w piatek to nastepny piatek to już 11 tydzień, kolejny piatek 12 tydzień i teraz byłam w 18 tygodniu w piatek. I wiecie co mi powiedział? ze jestem juz w końcu 19 tygodnia i ze na drugi dzień (sobota) bede w 20 tygodniu. Mówiłam ze to dziwne bo jestem w 18 tygodniuwg wyliczeń takich jak było to dotychczas. No iliczyłam więc ze wpisze do karty ten 19 tydzień skoro tak uwazał- a on wpisał 18 i dalej mówi ze to koniec 19 stego i ze na nast. dzień bedzie 20 tydz. Dostałam szoku bo juz nie wiem czy sugerowac się wpisaną 18stką w karcie czy tym co powiedział. Moze ktos pomoze? ostatni okres miałam 10 grudnia.

Gość fryderika
aha i lekarz wyznaczył termin porodu, a inny lekarz robiąc mi usg w jakims tam innym tygodniu okreslił poród na dzień wczesniej niz wyznaczył mój lekarz. Teraz jak pójde nausg to pewnie tez bedie inna data porodu :)

ale to normalne, że na każdej wizycie będzie inaczej! Dzieci rosną w różnym tempie i nigdy do końca nie wiadomo kiedy była owulacja i kiedy doszło do zapłodnienia. Jeżeli przed ciążą miałaś cyle 28-dniowe, to jest teraz tak: http://www.forumzdrowia.pl/termin%20porodu/510?gclid=COn_y-e-gZoCFZCD3godqgqvFQ

Gość fryderika
czyli jak ma rozumiec moja ciąże? byłam wtedy w 18 tygodniu wg wyliczeń czy tak jak on nagle powiedział w 19 w końcówce. jak to wyliczył, bo nie robił mi w tym dniu usg tylko spojrzał na swoje kółeczko i wyliczał.

Gość fryderika
wiec wpisał jednak 18 czyli ewentualnego zapłodnienia, ale powiedział ze to koniec 19stego? więc dlaczego pisze inaczej niz mówi? nie mógł wpisac tej 19?

Gość friderika
z tego podanego wyliczenia wyszło ze jestem w 18 lub w 19 tygodniu ciązy i jest to 4 tydzień. No ale generalnie przeciez 18 czy 19 tydz to ewidentnie jest juz 5 miesiąc nie 4. Co rusz to w necie sa inne wyliczenia.

w karcie lekarz wpisuje skończone tygodnie . wiec 18 masz skończonych , a byłaś w końcówce 19 tyg więc nie wisał jeszcze 19 tygodnia bo jeszcze go nie ukończyłaś w sobote skonczyułaś 19 tydzień i zaczełaś tydzień 20-ty

więc na dzień dzisiejszy masz 19 tygodni ciąży za sobą , a jesteś teraz w tygodniu dwudziestym ... czyli niedługo półmetek :D

Gość friderika
ojej ..czyli poród coraz blizej- alez sie boję. Mój brzuszek jest bardzo mały ale dno macicy jest przy pępku. bardzo mam ładny i taki kształtny ten brzuszek, cos jak gruszka:) Nikt nie zorientuje się jak idę, no chybaze założę sweter który pogrubia. Z prwnością lada moment wywali mi brzuszek, ale póki co jest fajniutki. Oglądam na usg zdjęcia fajne te maluszki są, tylko dlaczego mój tak mało się rusza? czuję małe plimkanie, pukanie i wybrzuszanie co jakis czas, ale sa dni ze wogóle tego nie czuję. Czyżby mały leniwiec? a moze jakas wada? wiem ze ma ręce i nogi - w 13 tyg to widziałam, więc ma czym kopac, aon ma to gdzies i ani chce kopac. Trochę mnie to martwi bo dopiero od 18 tyg poczułam ruchy tak lekkie więc sie cieszyłam, a tu znów cisza. Moze jest mu tak wygodnie i dobrze? jestem spokojna to i on jest spokojny? hm sama nie wiem

Gość sert
10 razy ci juz to dziewczyny tłumaczyły,dalej nie rozumiesz? wpisuje sie skończone tygodnie.Miałaś skonczonych 18.Za dzień miałabyś skonczone 19 i wtedy wpisałby 19.Nie wiem ,co tutaj takiego trudnego .A na przyszłość,jak ci sięcoś nie zgadza to po to siedzisz w tym gabinecie żeby pytać o wszystko lekarza

Brzuszkiem sie nie martw , wyjdzie :D im mniejszy tym potem w końcówce bedzie Ci łatwiej sie poruszać ... A ruchy to ciesz się ze takie spokojne maleństwo :D Nie martw się jeśli niedawno zaczełaś czuć ruchy to normalne ze nie czujesz ich za czesto , ja zazwyczaj wieczorami jak juz sie położyłam spać to czułam delikatne kopniaczki a w ciągu dnia bardzo rzadko :)

Gość friderika
teraz dopiero zrozumiałam, ze wpisał dokładnie tyle ile skończyłam tygodni, a ze nie skończylam wtedy tych 19stu to nie wpisał. Teraz zrozumiałam, ale poco sie tak na mnie unosisz? moze ja jestemczłowiekiem o spóżnionym zapłonie? nie masz widzę cierpliwości do ludzi:O

Gość friderika
ja własnie tez czuję wieczorem a czasem w południe czułam lekkie pyknięcia , nie wiem czy rączkami czy nózkami. Podobało mi sie to bo znim rozmawiamy, no ale jak mąz podchodził to mały sie juz uspokajał:P i mąz zrezygnowany odchodził ,bo dziecko go ignoruje:) Myslisz ze jak mało kopie to znaczy ze jest duzo miejsca i narazie nie przepycha się czy poprostu jest spokojne bo ja jestem spokojna? jak to jest?

Gość sert
w pierwszej ciąży tak to mozesz czuć.Czasami dziewczyny wyraźnie czują ruchy dopiero po 20 tygodniu.Nie bez znaczenia jest też tusza kobiety.Im wiecej kg tym słabiej może być czuć ruchy.Nie martw się,wszystko jeszcze przed tobą:)

Bardzo cięzko czasami tatusiom jest uchwycić moment kiedy dziecko się porusza , moze dlatego ze jak tatus jest blisko to dzieciaczek czuje się bezpiecznie :D Zobaczysz ze z czasem bedzie miał więcej okazji żeby poczuć jak dziecko kopie :) Ja zauważyłam ze jak chodziłam i się ruszałam to dziecko wtedy ukołysane moim ruchem spało , a jak kładłam się to wtedy zaczynało fikać . Na razie to jeszcze maleństwo nie ma jeszcze tak duzo siły zebyś wyraznie czuła kazdy jego ruch ...

Gość friderika
Czasami mąz uchwycił te ruchy- alez się cieszył, rozmawiał z nim, pukał do niego. No ale od jakiegos czasu jak ja czuje lekkie pyknięcia -on przychodzi i mówi do dziecka to ono nie rusza się. Ach -ciekawe co to za cwaniaczek wyrosnie z niego:) poczekam jeszcze 2 tyg moze cios kopnie wreszcie :). Dowiem sie tez płci na usg bo nadal nie wiem. Jestem szczupła i powinnam czuc te ruchy chyba bardziej niz osoby otyłe. narazie 2 kg przytyłam.:) a jaka moze byc choroba jak jest mało ruchów mimo np ze dziecko juz powinno duzo kopac?

Gość friderika
no ja tez jak go ukołysze to spi jak suseł- praktycznie ciągle spi chyba:).czasami czuje te ruchy jak siedze długo lub leze.ale ostatnio tez juz rzadko to czuję.

Friderika dlaczego od razu myślisz ze chore :) takie dziecko jeszcze prawie cały czas śpi :D bardzo mało się rusza , czasami tych ruchów mozesz nie czuć bo jestes czymś zajęta ... ale to ze nie czujesz nie znaczy ze sie nie porusza :D Ja tez jestem szczupła i tez na poczatku nie zawsze czułam ruchy, czasami jak zjadłam coś słodkiego to aktywność dziecka wzrastała ... Ciesz się a nie potrzebnie zamartwiaj :D bedzie dobrze Ja miałam mały brzuch i pod koniec ciąży to tak mnie mój syn kopał po żebrach ze teskniłam za tymi delikatnymi kopniaczkami :P

a jak bardzo się martwisz to zjedz czekoladą i połóż się na chwilę ... To powinno rozochocić małego mieszkańca Twojego brzucha :D

Gość Jesssuuuu fryderika
ile ty masz lat? Odnoszę wrażenie jakby wypowiadała się jakaś niedojrzała dziewczynka a nie przyszła matka!!!!

Gość friderika
ciągle pije wodę na pobudzenie go, zajadam kulki czekoladowe i nic. \poprostu jak on ma ochote sie ruszac to bedzie sie ruszał i niczym go nie przekabace nawet czekoladka:) ten to juz ma charakterek - uparty jak rodzice. :)

Gość puca
dofryderika jestes dziewczyno w 26 tygodniu ciazy u mnie była taka sama sytuacja ja sobie wyliczylam ze jestem w 19 tygodniu a ginekolozka mi wpisała w karte 18tydzien + lub - bo sami tak do konca nie wiedza który to tydzien bo mozna urodzic wczesnie albo puzniej to zalezy od dzidzi kiedy bedzie chciala wyjsc na swiat w 40 tygalbo o 2 tygodnie wczesniej albo 2 tygodnie po terminie.