Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość controlka

Kiedy wciągać dzieci w obowiązki domowe?

Polecane posty

Gość controlka

Ile lat mają Wasze dzieci i w czym Wam pomagają?

Gość córeczka ma 2 latka
Moja pomaga mi w opiece nad młodszym bratem. Wyciera kurze, przynosi rózne przedmioty, wyrzuca pieluchy do śmieci, sprząta w swoim pokoju zabawki no i pomaga mi w utrzymaniu czystosci i karmieniu jej pupili. Uważam, ze jak na swoje 2 latka to naprawdę bardzo dużo w domu pomaga.

Moja ma 8msc i pomaga mi wrzucać bieliznę do szuflad;) Choć częściej ją z niej wyrzuca:) A tak na serio to odkąd będzie rozumiała o co chodzi to będę ją uczyć prostych czynności tak jak mnie uczyła mama. Mam nadzieje że się uda

Gość controlka
Zawstydziłyście mnie bardzo.Mój ma 10 lat i praktycznie we wszystkim go wyręczam.Boję się ,że będzie kaleką życiowym.Od dziś zacznę pomału wciągać dziecko w jakieś codzienne sprawy.

Gość córeczka ma 2 latka
różnica miedzy 2 a 10 latkiem jest taka, ze dla 2 latka wycieranie kurzy to niezwykla przygoda i powód do dumy, ze mama pozwolila potrzymac sciereczke, a dla 10latka to kara i zero frajdy. Myśle ze za 8 mat (albo i wczesniej) też zaczne miec problemy w tej dziedzinie :)

Gość smells like 90
wcale jeszcze sie uzaleznia

Gość controlka
Chyba coś w tym jest,bo jak syn był mały to też się rwał do pomocy.A teraz idzie do szkoły,jak wróci to piłka,komputer,odrabianie lekcji.Jak ma wolne od szkoły też nie pomaga.

Gość hfcjcjcfyhkhg
pamiętajcie o najwazniejszym jesli dziecko pomoże to chwalcie je, chwalcie przy rodzinie, że pomaga:)

Gość werds
moja czterolatka pomaga mi we wszystkim,ale najbardziej lubi odkurzać odkurzaczem,robi to super starannie ,tak że nie muszę poprawiać.Wiec i ona zadowolona i ja:D i lubi wieszać pranie,natawiać pralkę i zmywarkę.Ale lubi też kręcić z tatą przy rowerze,i majsterkować w domu

mój mały 4 lata jest fanem sprzątania jak nie ma co robiś zaraz myje szafki, kafelki albo co mu wpadnie w ręce uwielbia gtować, ostatnio nauczyłam go robić placki z jabłkami i kopytka wiecznie sprząta po starszej (17 lat) która jest nereformowalnym leniem i brudasem :O ale i ona ma obowiązki - raz na tydzień sprzątać generalnie łazienkę, wychodzi z psem ( na 2 minuty, nawet pies chyba dobrze nogi nie zdąży podnieść), wyrzuca śmieci (jak jej się przypomni) , robi generalne porządki przed świętami, sama sobie pierze i prasuje. ale mały i tak po niej poprawia :D np. jak się ściagnie pranie, to on jej ukłąda gacie, skarpetki po szufladach :D:D:D ale ona nie jest niedokształcona, jak miała kilka lat nauczyłam ją gotować, robiła kotlety, gołąbki, rybę faszerowaną kiedyś jej się przyda

teraz ona właśnie leży na kanapie, a on się kąpie i przy okazji poprawia kafelki i krany i mruczy pod nosem "Patrycja wszystko robi byle jak... "

Gość wikiiiiiiiiiii
Ja mam trojeczke coreczek Gabi 12 lat, Emila 7 lat i Amelka ma 3 miesiace Gabrysia ma przdewszytskim obowiazek uczenia sie w roku szkolnym oprocz tego wychodzi ze swoim psem na spacer i sprzata swoj pokoj Emilka chodzi ze mna za zakupy i pomaga przy Amelce jak tzeba cos przyniesc np. krem