Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młodamamax

W którym miesiącu zrezygnowałyście drogie mamusie z pracy?

Polecane posty

Gość młodamamax

Jestem w 9 tygodniu ciąży,pracuję 10 godzin dziennie...Jestem tak zmęczona,że w domu nie robię już nic...Jak tak dalej będzie to do 5 miesiąca w pracy nie dotrwam:(((

jestem w 23 tygodniu(na pol etatu)ale i tak nie daje juz rady.mam rwe kulszowa i nie moge juz dzwigac i stac tyle czsu co do tej pory.pozatym pojawily sie omdlenia i zawroty glowy. szykuje sie na zwolnienie.mysle ze pojde w 26tym tygodniu.

Gość milqqa
ja przestane pracowac po 12 tygodniu, ale tylko dlatego, ze dosyc ciężką mam pracę, gdyby była tylko umysłowa i siedząca, to pracowałabym jak długo się da :]

Gość młodamamax
a co z macierzyńskim?tak wcześnie chyba nie można iść?Chyba,że na zwolnienie???

ja mieszkam w Londynie.tu mozna isc na macierzynski dopiero na 11 tygodni przed porodem.wiec jeszcze troche mi zostalo. szkoda ze nie jestem w polsce,buuu :(

Gość do angioletto
pozdrowienia dla markotki karolinki emamci i calej reszty

Gość młodamamax
ja w Irlandii i tu też podobnie.......

mlodamamax- no wiec mamy podobna sytuacje. wiesz ja nie wiem jak tu wyglada ta sytuacja bo to moj apierwsza ciaza. ale bardzo chcialabym juz byc na zwolnieniu:( nie mam juz sily.

co ci moge powiedziec,hmm z tego co pisza dziewczyny to powinnysmy dostac bez wiekszych problemow zwolnienie lekarskie z gp bez wzgledu na czas ciazy. tylko pytanie na ile??? i jak platne. ponoc sa dwie drogi placenia ''chorobowego'': 1. statutory sick pay- 75£ tygodnowo 2.w/g umowy na ktorej pracujesz,czasem nawet 100% pensji

Gość milqqa
tez mieszkam w uk i wydaje mi sie, ze to zalezy od rodzaju pracy, przeciez to nie byloby normalne, gdyby kazano przyszlej matce bez wzgledu na wszystko pracowac do konca. Mówie tu o sytuacji, gdy praca jest ciężka i zagraza zdrowiu matki czy dziecka. Wiec moze lepiej sie dowiedziec jak to jest, a nie na siłe się męczyć.

milqqa-pracodawca ma obowiazek zapewnic(czasem zmienic) ci warunki pracy jesli nie sa odpowiednie dla ciazy.jednak nie zawsze nawet po ''zmianie'' sa zgodne z tym co czujesz. ja pracowalam w biurze przed kompem.ale okazalo sie ze nie moge tyle tam siedziec. wiec zostalam przeniesiona do restauracji i stoje teraz za barem :( przez 4-5 godzin dziennie tylko ale dojazdy do pracy to 3h dziennie pociagiem.i wstawanie o 5.30.po pracy jestem wykonczona.nie nadaje sie uz do niczego.kazdej nocy mam skurcze,macica sie stawia,a ja juz nie mam sily. martwie sie o kase-75 funtow to bardzo malo.i tylko dlatego tyle juz ciagne.

Gość młodamamax
ja wylądowałam w szpitalu już 2 razy zaparcia na maxa:( wtedy myślałam,że nie dam rady,ale się troszkę polepszyło:) miałam 5 dni zwolnienia płatnego:)

mlodamamax a jak ci zaplacili za to jesli moge spytac??? czy to bylo dzieki zwolnieniu lekarskiemu z gp???

Gość młodamamax
Tak,lekarz zapytał czy potrzebuję zwolnienie z pracy i powiedziałam,że tak wypisał,że miałam problemy związane z ciąża i bez problemu dostałam cała wypłatę(dostarczając oczywiście zwolnienie szefowi)

no to fajnie ze wszystko dobrze sie skonczylo. ciekawe jak bedzie ze mna,hmmm czy dostane zwolnienie na tak dlugo i jak szefowa mi zaplaci...

Gość młodamamax
wydaje mi się ,że nie robią tutaj problemu ze zwolnieniem na kobietę w ciąży szczególnie zwracają uwagę ,chociaż w Polskich przychodniach tutaj moja koleżanka miała problem.Gp do niej:co pewni po zwolnienie Pani przyszła...nie miło:(

no wlasnie nie zawsze jest milo. tu nie chodzi o mnie.zanim zaszlam w ciaze pracowalam po kilkanascie godzin dziennie i dawalam sobie rade. przepracowalam w ciazy juz 23 tygodnie i najzwyczajniej nie mam juz sily na ten rodziaj pracy.pozatym doszly pewne dolegliwosci i juz nie daje rady.ale niestety niektorzy tego nie rozumieja. przeciez nie bede siedziala na tym zwolnieniu za nim.place podatki a pozatym to jedyne 75£ tygodniowo. szkoda,ze nie jest tak jak w Polsce.niby tu sluzba zdrowia o wiele bardziej rozwinieta,ale ja watpie w te teorie :D

ja jestem w 31 tc i na zwolnieniu jesteem niestety dopiero od tygodnia. Moj lekarz stwierdzil, ze nie ma co isc wczesniej mimo, ze ciagle sie przeziebialam i stras iznie bolal mnie kregoslup- na szczescie moj lekarz rodzinny okazal mnostwo zrozumienia i ra zna jakis czas moglam dostac zwolnienie na tydzien, zeby odpoczac. Teraz juz czuje sie fatalnie i nawet spacer do osiedlowego sklepu to zadna przyjemnosc :/ szczesliwego rozwiazania wszystkim :)

ja pracowałam do końca 6 mca- potem lekarz sam powiedział, ze dosyć, trzeba trochę przystopować, bo ani ciągłe zmęczenie, ani stresy to nic dobrego dla dziecka, tym bardziej, jak usłyszał że dojeżdżam do pracy i w drodze jestem prawie 3 h. Więc od niedawna jestem na zwolnieniu i bardzo sobie to chwalę. Ciąża to nie choroba, pewnie zaraz ktoś napisze, ale na pewno nie jest to też stan, kiedy możemy sobie pozwalać na nadmierne wysiłki.

w 6 miesiącu, ale lekarz tak sie o mnie troszczył, że wręcz namawiał mnie na L-4 od poczatku ciąży. jesli praca jest wyczerpująca to popros o przeniesienie na inne stanowisko, poza tym w ciąży chyba nie wolno tyle godzin pracować. Chociaż pewności nie mam

eMka zgadzam sie z Toba. mam dokladnie to samo -3h dojazdy codziennie.a w pociagu niestety nie ma zawsze miejsca zeby usiasc :( raz juz mi sie zdarzylo zemdlec w pociagu-dziekuje bardzo za takie przezycia :( nic przyjemnego. a powiedz jestes z Londynu??? bo ciagle interesuje mnie jak wyglada reakcja lekarza i caly ten proces wystawiania zwolnienia i oczywiscie ile pracodawcy zazwyczaj placa.

a no wlasnie .tak myslalam,jestescie w Polsce,wiec troszke latwiej.tu niestety ciezko zalatwic sobie zwolnienie :( nie mowiac juz o pieniadzach:( mysle ze popracuje do konca 26go tygodnia.czyli takze konca 6go miesiaca.mysle ze to optymalny czas.

Gość młodamamax
Ja chciałabym dopracować do końca września bo siedzenie w domu mnie przeraża...z drugiej strony w pracy nie mogę zadbać o odpowiednią dietę,jem w przelocie niekoniecznie zdrowo:( Pożyjemy,zobaczymy jak będzie konieczność będę ciągnąć na zwolnieniu...najważniejsze maleństwo:)Ale to za jakiś czas.Teraz jeszcze brzuszka nie widać:)Pozdrawiam kobietki!!!