Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zofieeeeee

jak zmusic dziecko do nauki?????

Polecane posty

Gość zofieeeeee

otoz dziecko ma 11 lat, a ja jestem jego siostra i jednoczesnie rodzina zastepcza, sytuacja zlozona nie bede sie wglebiac brat ma kontakt z ojcem..ale w domu kompletnie mnie nie slucha, nie pomaga, robi na zlosc, w szkole sie nie uczy, nie pisze na lekcjach, nie ma zeszytow.. jestem zalamana nie wiem co robic bylam w szkole u wychowawczyni, podalam jej moj nr tel ze gdyby cos bylo nie tak to zeby dala zaraz znac, nigdy nie daje:Ochodze dosc czesto do szkoly..pedagog tez rozklada rece...mowi ze ta sprawe mam zalatwic w osrodku dla rodzin zast..a tam moj brat juz nie pojdzie:O wiec sila go nie dam rady zaciagnac obecnie ma 16ocen ndst!!! nie wiem co robic, nie daje rady pomocy!!!

to niech opiekunka z wcpr-u przyjdzie do was... co za problem i tak przeciez na wywiady przychodzi napewno...

Gość ja zawsze
Powiedz mu, że ma zakaz oglądania TV czy komputera aż nie zacznie się uczyć i nie poprawi złych ocen. A jeśli zobaczysz, że sie stara to będzie nagroda np wypad na basen itp

Gość zofieeeeee
zakaz tv, komputera nie dziala

Gość ulalaaaaaaa
co wy to pierdolicie???? jaka opiekunka z wcpr ma przyjsc? myślisz że taki młody koleś bedzie słuchał stara opiekunkę która w ogóle z nim nie znajdzie kontaktu i wspólnego jezyka? to jeszcze bardziej bedzie sie zle zachowywał. podam Ci moj przykład. moj mąz jest nauczucielem, pedagogiem i świetnym psychologiem ma 25 lat. prowadził zajęcia w domu u młodego chlopca który tez nie chcial sie uczyc a w dodatku miał ADHD... nikt z nim nie dawał rady... dopóki moj mąz z nim sie nie zapoznał. z poczatku wcale sie nie uczyli, na siłe tylko rozmawiali o byle czym troche sie bawili itp... ten chlopiec bardzo polubił mojego meża, zacza sie zwierzac i w ogóle widział w nim autorytet... ( najwazniejsze aby dziecko sie otworzyło i miało w kims autorytet) po jakims czasie juz zaczynalai sie razem uczyc ( nic na siłe ) i wkoncu moj maz przyjezdzał tam tylko na nauke a chlpoak miał coraz wieksze postepy w nauce. najwazniejsze: poszukac kogos takiego jak moj maz

Gość ulalaaaaaaa
zakaz??? hehe to nic nie da!!! tym abrdziej bedzie na przekór robiło! najlepiej wypierdolic telewizor z domu ( tak jak ja ) i miec swiety spokój

Gość zofieeeeee
wlasnie te zakazy nic nie daja

Gość 25 lat i
świetny nauczyciel, pedagog, psycholog? przecież dopiero co studia skończył... doświadczenie praktycznie żadne... miał szczęście i tyle... dżizus...

Gość bo trzeba miec podejscie do dz
bo trzeba miec podejscie do dziecka hahaha

Gość zofieeeeee
to wlasnie pytam o rady

Gość pierwsze co
to to dziecko musi znalezc w kims autorytet

Gość idz do ksiedz
spr wprowadzic system kar i nagrod badz konsekwentna jak nie to nie i koniec nie dyskutuj nie potrzebnie dawaj do wyboru dwie opcje spr go czyms zainteresowac jest juz duzy chlopak moze jakies rpg niech zapracuje na nowa gre-zapracuje nauka,ocenami-system nagrod czastkowych-niech nazbiera pnkt dziecko jak to w przyslowiu na zlosc mamie omroze sobie uszy-czapki nie wloze bedziesz kazac-jeszcze b sie zbuntuje musi miec jasno okreslone granice - ty musisz sie do tego stosaowac nie ma zmiluj nie podnos reki i nie krzyc przejmie od ciebie zle nawyki

Gość idz do ksiedz-to tylko nick
i nie zmusisz go do nauki trzeba metody:)

Gość tylko modlitwaaaaaaaaaa

spr porozmawiac-pozwol mu wyrzucic z siebie wszystko nie przerywaj niech mowi zadawaj pytania badz sluchaczem moze ma jakies problemy w szkole z rowiesnikami sp zaczac robic cos razem... wpr plan dnia scisle okreslone ramy czasowe-ile na nauke na zabawe beak nauki w czasie nauki-konsekwencja jest zabieranie czasu z zabawy na zalegla nauke wszystko jasno wyjasnij moze nie chciec sluchac zastanow sie nad przebiegem rozmowy to ty masz miec asy w rekawie

moze bedzie chcial zapisac sna pilke nozna, moze jakies sztuki walki,... moze ma jakies ulubione ksiazki... wypal co spr mu najwieksze trudnosci w nauce-moze wczesniejsze braki stwaiaja w nim opor-nie jest w stanie uczyc sie nowych rzeczy-a jak nie chce byc glupkiem w klasie to bedzie buntownikiem...proste moze nagrada byc basen powiedz mu , ze zalezy tobie na nim nie boj sie uczuc