Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama niedlugo...

ile trwa macierzyński? 20 tygodni? i co po tym?

Polecane posty

Gość mama niedlugo...

jeśli chciałabym trochę dłużej zostać z maleństwem to na ile mogę i co dzieje się z moją pracą? termin mam 10 lipca umowa o pracę do końca roku 2009

Gość pozniej mozesz isc na wychowaw
wychowawczy - max chyba 3 lata, nie jest płatny 100%, znajoma dostaje 400zł

Gość mama niedlugo...
a czy jak będę na macierzyńskim przez te 20 tygodni to dostaję 100% miesięcznej wypłaty? od pracodawcy czy od zusu? i później na wychowawczym przez 3 lata dostaje się te 400zł??? bardzo proszę, oświećcie mnie....

Gość dostaniesz 100
na macierzyńskim, pieniądze pochodza z ZUSu ale mnie np. wypłaca je mój pracodawca. A na wychowawczym dostaniesz ale jeśli średni dochód na rodzine nie przekracza jakoś 500zł

dostajesz chyba 80% procent, pozniej na wychowaczym mozesz isc na platny na 2 lata chyba,ale to sa jakies scisle normy zeby dostac platny.muszisz poczytac ja jestem na wychowczym bezplatnym juz 2 rok,dostaje jedynie zwrot podatku;/

Gość do mamy niedługo
eśli chciałabym trochę dłużej zostać z maleństwem to na ile mogę i co dzieje się z moją pracą? termin mam 10 lipca umowa o pracę do końca roku 2009 od dnia porodu włącznie masz 20 tygodni urlopu macierzyńskiego, na nim dostajesz 100% zasiłek macierzyński w związku z tym, że umowę masz do 31.12.2009 to wychowawczy możesz wziąć maksymalnie do tego czasu, chyba, ze pracodawca podpisze z Tobą kolejną umowę

Gość mama niedługo
a powiedzcie jeszcze proszę jak to jest z ustawową godzina karmienia jaka przysługuje później matkom? Jeśli jestem zatrudniona na 3/4 etatu to przysługuje mi jakoś mniej niż godzina? I czy mogę sobie zsumować te wszystkie godziny i po prostu odebrać w postaci wolnego dnia? A jesli nie to czy chociaż na koniec dnia - w sensie, że wyszłabym do domu godzinę wcześniej.

Gość mama niedługo
podpowiedzcie proszę :(

Gość mama niedługo
własnie nie wiem.... nie mam pojęcia. jestem zielona w tym temacie :/

urlop macierzyński tak samo jak i L4 jest płatny 100% i pod uwagę bierze się dochód z 12 miesięcy lub z tylu ile pracuje się w danej firmie (jeśli nie ma tych 12 miesięcy). Przerwy na karmienie można sumować ale tylko w ten sposób że można wyjść wcześniej lub później przyjść do pracy - pisze się oświadczenie dla Kadr że karmi się piersią i jak chcemy wykorzystać te przerwy. Nie można odebrać całego dnia. Wydaje mi się że na 3/4 etatu to przysługują dwie 15 minutowe przerwy jeśli pracujesz codziennie po 6 godzin ale nie wiem jak to jest w przypadku gdy pracujesz co drugi dzień po 8 - najlepiej dopytaj w kadrach.

na L4 płacą ci 100% podstawy, a na macierzyńskim średnią bodajże z 6 ostatnich miesięcy. To jest różnica jeśli na umowie mam daną kwotę, a wypłacają mi tą kwotę+premię.

Gość manna30
no i musisz liczyć się z tym, ze w chwili obecnej, jeśli po macierzyńskim bedziesz chciała iść na wychowawczy to firma może Ci nie przedłużyć umowy, po prostu wygaśnie ona z końcem roku, tak jak masz w umowie. najlepiej radziłabym wrócić do pracy jeszcze przed ukończeniem umowy, a jeśli nie chcesz na tak długo zostawiać dziecka, zawsze możesz skrócić wymiar czasu pracy np do pół etatu. po urlopie macierzyńskim możesz wykorzystać zaległy urlop, bo pewnie jakiś Ci zostanie, a jeśli pracodawca nie będzie wymagał byś od razu na iego poszłą, to z chwilą wygaśnięcia umowy, mogą Ci wypłacić za niego ekwiwalent pieniężny.

Gość prawo pracy
Po 20 tygodniach mozesz jeszcze wziac 2 dodatkowe tygodnie urlopu macierzynskiego (podanie musisz zlozyc najpozniej na tydzien przed planowanym powrotem do pracy). Pozniej juz tylko wychowawczy

Gość prawo pracy
I to niekoniecznie tak ze po porodzie masz 20 tuygodni. Jesli wykorzystasz czesc przed porodem to to sie odlicza, jednak po porodzie musi to byc co najmniej 14 tygodni. Ale przed porodem lepiej wziac L4.

Gość manna30
hej a wiesz może jak to jest w 12 godzinnym systemie pracy i pracach w weekend?? pracuję na takim stanowisku (a raczej przed ciążą pracowałam) gdzie to wchodzi w zakres czynności i nie płaci się jakoś dodatkowo za to. to tak jak policja czy straż pożarna. no i jak to będzie po macierzyńskim jak do pracy bym chciała od razu wrócić, jak z przerwą na karmienie, czy wogóle moge pracować po 12 godzin, bo nocki to chyba odpadną. wątpie raczej czy firma mogłaby mi zapewnić inne stanowisko, obawiam się, ze mogą wyjść z propozycją przejścia na pół etatu, zanim bede karmić. dodam, że umowę mam do końća listopada tego roku, termin porodu na koniec czerwca i jeszcze niewykorzystany urlop z tamtego roku (ale myślę, ze za niego wezmę ekwiwalent pieniężny, by od razu po macierzyńskim wrócić do pracy)

Gość za L4 jest 100
ale średniej z 12 ost miesięcy licząc od dnia kiedy między zwolnieniami L4 jest okres dłuższy niż 3 miesiące. ja np. 2 miesiące przed pójściem na L4 z powodu ciąży , miałam rehabilitację i byłam na L4, 2 miesiące przed rehabilitacją miałam zapalenie płuc i dopiero ten okres 12 miesięcy przed zapaleniem płuc się liczył. jeżeli ktoś ma stałą pesję może niezauważyć różnicy między 100% podstawy, a średniej z ost. roku.