Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 00000000000000000000000000000

Mogę stosować olejki zapachowe w domu ??

Polecane posty

Mam dziecko 7m-cy czy mogę stosować jakieś zapachowe olejki do podgrzewaczy? Lubię jak ładnie w domu pachnie, ale nie wiem czy mała może to wąchać? Jak tak to jakie zapachy będą najlepsze? Oczywiście nie będę tego praktykowała non stop........

nikt nie wie ? :(

naturalne czyli jakie? Chodzi mi o taką zwykłą aromateriapie, że mam taki pojemniczek do ktorego wlewam wody i pare kropel zapachu i świeczke zapalam. Na prawde to może być nie zdrowe? i jakie? np. zielone jabluszko? ???????

Gość pphhhiiiii
takie mądrale tu siedzą i żadna nie wie ???

Gość zrob bete jest pewniejsza
są dwa rodzaje olejków eterycznych jak ktoś słusznie zauważył - naturalne olejki eteryczne i syntetyczne. Te syntetyczne są po prostu sztuczną kombinacją zapachową - coś jak odświeżacze powietrza tylko w formie olejku. Te naturalne są pozyskiwane z roślin i mają odpowiednie właściwości przypisywane tym roślinom. Więc tak: ja bym się po pierwsze zdecydowała na naturalne olejki po drugie zapoznałabym się z ich właściwościami (są np takie olejki które działają kojąco, są takie które mają właściwości odkażające powietrze itd itd) i używała ich wg zasad aromaterapii - z rozsądkiem. :)

zielone jabłuszko to chyba nie jest za naturalne - chodzi o takie olejki z apteki, jakas lawenda itp...

z lawendą trzeba w brew pozorom uważać, bo np stosowana w kosmetykach czyli na skórę - podczepia się do receptorów estrogenowych powodując szybsze dojrzewanie płciowe dziewczynek. Nie wiem jak to jest jeśli używana jest w kominku, niemniej jednak uważałabym.

akurat taki przykład podalam.... w odpowiedzi na to zielone jabłuszko. Z aromoteriapia trzeba uwazac.....

no tak paulo - rozumiem i masz oczywiście rację, ja tylko tak nawiązałazm do tej lawendy skoro już tu padła. :)

Gość pytalam lekarza
i mozna sosne albo eukaliptus ale nie w nadmiarze, odkazaja powietrze,a przy tym przyjenie pachna, eukaliptus dodatkowo udaznaia drogi oddechowe, polecany jest przy katarze, zasadniczo inhalacje nie sa zalecane do 3rż ale to jezeli dziecko bezposrednio wdycha opary wodne z olejkiem, ale jezeli chcesz zobic jedynie tyle by pachnialo w domu na podgrzewaczu to mozesz. aha i olejki kupuj w aptece, oczywiscie tylko naturalne.

Ja słyszałam, że olejki naturalne mogą uczulać, więc jak zaczniesz używać, obserwuj dziecko, czy nie ma np. wysypki. Ale ja myślę, że z umiarem można stosować.

Gość agatka olejki owszem
mogą uczulać ale przy kontakcie skórnym