Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lexussss

dziewczyny czy normy na wagę płodu są podawane dla wieku ciązy wg miesiączki?

Polecane posty

Gość lexussss

moje dziecko waży sporo wg norm, licząc od terminu zapłodnienia, ale licząc od miesiączki waży ok, więc jak to jest? ginekolog powiedziała mi, że mam liczyć od miesiaczki, tyle że ja wiem, ze od zapłodnienia jest 27 tygodni, a od miesiaczki 30 i dziecko waży na 30 tydzień, czy to dobrze?

Gość lexussss
up

Gość joaninkaa
to nikt nie wie jak to nalezy liczyć?

Normy są idealne dla dzieci, które pochodzą z idealnych cyklów - jeżeli miałaś cykle 28- dniowe i zaszłaś w ciążę 14 dnia cyklu, i ciąża rozwija się idealnie, to wszystko powinno się zgadzać. Niestety, nie ma tak idealnych ciąż, a poza tym podawane normy są tylko orientacyjne. Mało która dziewczyna wie, kiedy zaszła w ciążę (konkretny dzień). Tak samo nikt ci nie powie, że urodzisz konkretnego dnia, bo i tak urodzisz wtedy, kiedy zdecydują o tym dziecko i twój organizm ;) Na USG lekarz wymierzy dziecko i na podstawie pomiarów poda Ci przybliżony termin porodu. Najlepszy termin porodu, jaki Ci podadzą, można było obliczyć z USG w 8-11 tygodniu ciąży. Każde kolejne USG może podawać już inny termin, bo każde dziecko rośnie w innym tempie. Jeżeli termin podany z USG jest w okolicach terminu porodu z miesiączki - dziecko rozwija się dobrze. Jeżeli termin w USG przesuwa się na dalsze daty - dziecko rośnie wolno, jeżeli USG podaje wcześniejszy termin - dziecko rozwija się szybciej. Trzeba brać również pod uwagę to, że USG może zakłamać masę dziecka nawet o 10%. Poza tym każde dziecko jest inne, bo przecież ma indywidualne geny swoich rodziców.