Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jagoda369

HIGIENA INTYMNA MALEJ DZIEWCZYNKI.

Polecane posty

Jestem teraz w 38tc i wiem ze urodze dziewczynke, mam pytanie czy wycierajac jej pupke po kupie trzeba uwazac zeby sie \"to\" nie dostalo w okolice pochwy? Moze w czasie mycia trzeba uzywac specjalnego plunu do hig int? Jak ja myc w wanience itp czesto o tym mysle i dreczy mnie to.

Gdy będziesz wycierać jej pupę, rób to w kierunku pośladków i pleców, a nie w kierunku warg sromowych, żeby ich nie zanieczyścić. U tak małych dziewczynek nie używa się żadnych specjalnych środków do higieny intymnej. Podmywaj ją zwykłą wodą (lub używaj chusteczek dla niemowląt) i nie wybieraj śluzu, jaki zbiera się między wargami sromowymi - ten śluz to naturalna bariera chroniąca jej drogi rodne. Śluz będzie sam się wymywał podczas kąpieli.

Gość mama dziewczynki.

Gość od przodu do tyłu
pupkę wycierasz zawsze od przodu do tyłu czyli od cewki moczowej w kierunku odbytu, specjalny płyn nie jest konieczny, wystarczy woda, a na silniejsze zabrudzenia po kupie mydełko dziecięce.

Gość wernisaż
ZYRAFA ale ten śluz potem brzydko pachnie zanim wieczorem córkę wykąpię. Dlatego ja delikatnie go zmywam gazikiem nasączonym wodą. Tak pediatra poleciła robić

Gość hejkaaa
a ja muszę wycierać i myć dokładnie pochwę córci bo często robi kupki i nawet też rzadkie i niestety wycieram też śluz bo kupa dostaje się wszędzie :-0

hejka-- a nie boisz sie ze mala dostanie jakiegos zakazenia np bakteryjnego albo grzybiczego??? Jak myslicie jest cos takiego mozliwe u malutkiego dziecka jezeli jej higiena bylaby nieodpowiednia???

Gość hejkaaa
jagoda369 a czy ja mam inne wyjście? Przecież muszę ją wyczyścić w każdym miejscu. I myślę, że jest to odpowiednia higiena choć narusza jej barierę ochronną.