Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stomatolog odpowie

ODPOWIEM NA KAŻDE PYTANIE ZWIĄZANE ZE STOMATOLOGIĄ

Polecane posty

Gość ząąbekk.
poleć jakies tanie sposoby wybielania? czy takie paski whitestreeps z apteki działaja?

Gość stomatolog odpowie
koronka porcelanowa jest dośc wytrzymała...nawet jak to ujęłaś "ta tańsza" może wytrzymać kilka badz nawet kilkanaście lat..najlepiej było by isc do stomatologa na przegląd ktry oceni stan danej koronki i dokładniej powie Ci jak to wygląda ja niestety przez internet nie jestem w stanie zdiagnozować tego jak wygląda koronka:)

Gość stomatolog odpowie
ząąbekk nie polecałabym na własną ręke kupować w aptekach środków na wybielanie zębów bo po pierwsze ich efekt nie jest taki jaki bysmy mogli sobie wymarzyc po drugie utrzymuje sie tylko około tyodnia dwóch...radze zatem wybrac sie do stomatologa niestety wybielanie zebaów w gabinecie wacha sie w cenie od 800 do 1500 to samo dotyczy sie przepisanego przez dentyste zelu który zakłada sie na noc w domu przez kilka badz kilkanascie dni jest to cena około 600 zł i utrzymuje sie nawet przez 6 miesiecy...

Gość kfhghghg
a czy wybielanie jest drogie? ile kosztuje najtansze wyniealnie ale zeby byl efekt?

Gość adriannnnna
byłam ostatnio u stomatologa i oczyszczał mi zęba z próchnicy niestety na zębie pozostała kreska próchnicy i widać ją dlaczego stomatolog mi ją zostawił??

Gość kfhghghg
aaa juz odpisalas wczesniej :)nie zauwazylam :)

Gość BOMBONIERA
Pani doktor, proszę mi powiedzieć dlaczego leczenie stomatologiczne jest tak STRASZNIE drogie? czy rzeczywiście materiały potrzebne do leczenia tyle kosztują? Myślę, że wielu ludzi hamuje właśnie cena przed pójściem do dentysty. Leczenie w przychodni pomijam milczeniem ;-)

Gość stomatolog odpowie
najwidoczniej twoja stomatolog źle oczyściła Ci zęby..jezeli byląś w gabiecie prywatnym umów się na wizyte i powiedz ze zauwazyłas iz zabieg został źle wykonany wtedy dentysta zrobi poprawke bezpłatnie

Gość adriannnnna
ale ja byłam drugi raz u niej bo leczyłam innego zęba i widziała sama i mi go nie oczyscila czy mozliwe jest to ze moze stwierdzila ze nie jest ta prochnica zbyt gleboko i oczysci sie pasta do zebow przy myciu??

Gość stomatolog odpowie
bazienka tak własnie jak piszesz radziłabym Ci iść do innego stoatologa aby przy współpracy anestezjologa podał znieczulenie ogólne i wyleczył za jednym razem wszytkie zeby...nie bedzie zadnego bolu a zdrowe piekne zabki na kilka lat:)

Gość fghfj
nie mam juz zeba, tylko sam korzen, na ktore juz zachodzi mi dziaslo, musze isc do chirurga czy zwykly stomatolog mi go usunie?

Gość stomatolog odpowie
BOMBONIERA niestety ale leczenie stomatologiczne to ogromne koszta...niestety jako stomatolog nie mogę ujawnić dokładnych cen danego środka znieczulajacego badz takiego który wypełnia ubytek czyli potocznie zwany plombą badz tez opatrunków i dodziąsłowych antybiotyków...

Gość stomatolog odpowie
adriannna próchnica nie oczyści sie sama potzrebna jest tutaj fachowa pomoc stomatologa

dzisiaj bylam u stomatologa . Tak sie strasznie balam ze pol nocy nie spalam, a rano myslalam ze wyjde z siebie . Mialam do usuniecia ze tak sie wyraze szczatki zeba . Inny dentysta mnie postraszyl ze trzeba bedzie nacinac dziaslo itd, itd . Stad ten strach . Usiadlam na fotelu swieczki w oczach i czekalam na smierc . 5 sekund i zab wyrwany, nic nie czulam ... Teraz czekam az mi znieczulenie przejdzie bo mi wara wisi :D boje sie ze bedzie bolalo ...

Moja historia: we wtorek zgłosiłam się z silnym bólem zęba, został zatruty. Jednak nadal potwornie bolał, w środę wieczorem miałam znowu otwierany i zmiane lekarstwo, okazało się że jest ostry stan zapalny miazgi. Ze środy na czwartek prawie nie zmrużyłam oka, tylko lodowata woda pomagała. W czwartek rano znowu otwierany ząb, dowiercany i dokładana głębiej \"trutka\", ale już podobno inna. Dziś miałam się zgłosić (jeśli ból nie przejdzie) do wyrwania. Ból nadal się pojawia ale czasem znika prawie całkowicie, za to ząb jest dotkliwie bolesny przy dotyku. Byłam na konsulatacji u dwóch innych lekarzy. Wg jednego nie sprzyja mi pogoda i ząb się uspokoi. Wg drugiego nie ma już stanu zapalnego, nie ma ropy (i nigdy nie było, bo robiłam wczoraj zdjęcie rtg) i mam 80 % szans na jego uratowanie po uprzednim otwarciu go, obejrzeniu i przeczyszczeniu. Wszystko teraz zależy od tego weekendu. Moje pytanie: czy przy pierwszym truciu mogło być coś przeprowadzone źle i doprowadziło to do tego ostrego stanu zapalnego? (lekarka nie zachowywała się zbyt profesjonalnie i sama nie wiedziała co zrobić-podpytywała się innych lekarzy?!) Jakie faktycznie mam szanse i czy warto cierpieć czy lepiej od razu dać usunąć. Jest to niestety szóstka, już plombowana kilka razy.

Gość stomatolog odpowie
bazienka zalezy to od ilości ubytków ...cena tak napradwe nie jest mała ale trzeba w nia wliczyc pomoc anestezjologa bo bez tego nie ma mowy o znieczuleniu ogolnym ilosci tkz plomb czasami jest potrzebne leczenie kanałowe czyli uswanie nerwa mierzenie jego długości i wstawianie w martwego zabka sztucznego nerwa a potem dopiero plombowanie...zrywanie osadu i kamienia nazębnego oraz opłacenie stomatologa który te zabiegi wykona cena wacha się od 600 zł w góre

Gość stomatolog odpowie
fghj radze wybrac sie do stomatloga który powie Pani/Panu co nalezy dalej robić:)

Gość BOMBONIERA
Pani doktor jeszcze jedno pytanie- mam niezbyt dobrze dobrany kolor mostka (półporcelana), czy protetyk może jeszcze np. "pociągnąć" kolorkiem dla zrównoważenia różnicy między mostkiem a zębami własnymi?

Gość pacjętka tylko narkoza
kiedyś miałam wyrywanych 5 zębów pod narkozą oczywiście chciałam żeby zaplombował mi te które nadawały się do plombowania , mój stomatolog powiedział że pod narkozą się nie plombuje bo plomba się nie trzyma i po krótkim czasie wylatuję czy to prawda ? a tak w ogóle czy pod narkozą też można pozbyć się kamienia .

Gość stomatolog odpowie
stomatolog tez człowiek :)wiec zabieg mógł odbyc sie niefachowo czyli po prostu źle jest taka możliwosć ze dentysta nie zauwazył stnu zapalnego a wtaim przypadku NIE WOLNO leczyc zeba gdyz najpierw trzeba podac antybiotyk...poten nastepuje usunięcie ubytków wstawienie leku antybiotyku dodziąsłowego oraz opatrunku na nastepnej wizycie wskazane jest zdjecie rtg które wskaze co nalezy zrobic dalej z zebem przewaznie nastepuje leczenie kanałowe przy podaniu znieczulenia miejscowego czyli usunięcie nerwa pomiar jego długości,nastepnie umiejscowienie sztucznego badz sztucznych nerwów i dopiero umiejscowienie w danym ubytku plomby

Gość stomatolog odpowie
BOMBONIERA oczywiście stomatolog moze nanieśc na koronkę tkz żel który nada piękny kolor identyczny jak odcień zębów...natomiast gdy koronka jest bardzo zniszczona bedzie wskazane wymienienie jej na nową...

Gość stomatolog odpowie
pacjętka tylko narkoza ... to nieprawda ze podczas znieczulenia ogolego nie mozna umiejscowiac plomb w ubytkach !!!jest to nawet wskazane Pani/Pana stomatolog wprowadził Panią/Pana w błąd !!!wykonywałam juz wiele zabiegów przeprowadzonych z ten sposób !jasne ze mozna usuwac kamien i osad nazebny nawet trzeba...

dziękuję za odpowiedź. Dziś miałam czyszczone igiełkami kanały i przemywane. Ale czy to normalne że cały ząb jest obolały, a niby jest zatruty?

a ja mam takie pytanie: mam nie jesc przez 3 godz, a dopiero minela godzina, a jestem tak glodna bo nie jadlam nic od wczoraj z tego stresu i bolu, moge sobie juz cos zjesc ? czy nie bardzo ? Bo mi sie zaraz zaladek dokregoslupa przyklei chyba .

Gość BOMBONIERA
Pani doktor - dziękuję za odpowiedzi. P.s. mostek ma 3 dni :-) życzę wszystkiego dobrego.

Gość stomatolog odpowie
fafina tak to mozliwe niektórym pacjentom wydaje się ze jest to niemozliwe gdyz zab jest martwy a tak naparawde martwe sa nerwy a nie miazga zeba która jest bardzo wazna

Gość marzenka1113
mam 32 lata i od okolo 5 lat rozsuwaja mi sie jedynki na gorze ,dawniej nie mialam szparki miedzy zebami a teraz coraz bardziej robi mi sie szczelina.do tego 1,2,3 z lewej strony na gorze idzie do przodu a 4 cofa sie do tylu i sie przesuwa..dodam ze jak mialam okolo 19 lat wyrwalam 5 na gorze z lewej strony..co mam zrobic z tym i do jakiego dentysty ?jakie koszty ?mudze dodac ze reszte zebow mam rowne....

Gość stomatolog odpowie
kurde faja jezeli minęła już godzina mozna w ostateczności coś zjeśc:)tylko nic szczególnie gorącego twardego ani zimnego ...aby nie naruszyc leczonego zęba

dziekuje, mialam wyrywanego, poszukam cos odpowiedniego w lodowce, druga strona bed emeczyc .

Gość dadudi
o, to ja mam pytanie. mam strasznie slabe szkliwo i sklonnosci do ubytkow klinowych, ale chcialabym wybielic sobie zeby jakos, albo chociaz zrobic piaskowanie, zeby je troche chociaz rozjasnic. czy przy moich zebach jest to w ogole wskazane?