Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stomatolog odpowie

ODPOWIEM NA KAŻDE PYTANIE ZWIĄZANE ZE STOMATOLOGIĄ

Polecane posty

Gość stomatolog odpowie
jezeli pójdzie Pani do gabinetu prywatnego na koronkę bedzie Pani czekała dosłownie kilka dni :)

Gość pytajaca24
wlasnie ja w ciagu ostatniego miesiaca bylam na kilku wizytach i stomatolog nic mi na ten temat nie mowil, a ten jezyk ogladam od kilku miesiecy i jest ciagle taki sam, nie mam takiego nalotu jak np po zjedzeniu jogurtu ze mozna go sciagnac lyzeczka, to tak jakby te moje kubeczki smakowe byly takie jasne, zagladalam do buzi mojego dziecka i ono tez ma bialawe, maz juz ma bardziej czerwony jezyk............ a 2 miesiace temu mialam ostra infekcje gardla i afte pod jezykiem i lekarz dal mi tylko aphtin po ktorym afta zeszla po 3 dniach

Gość Ewelina84s
WItam! Mam pytanie. Od listopada zmagam się z pewnym problemem. Otóż za górną siódemką zrobiła mi się taka gulałka z ropą. dostałam antybiotyk - chyba duomox czy jakoś tak i na moment przeszło. ALe podejrzenia były różne. Miałam robiony pantomogram. Nie wyrasta mi w tym miejscu oósmka, było poddejrzenie przetoki. Lekarka leczyła mi to laserem. Gulałka się odczasu do czasu odnawia i powiększa i wtedy jest bolesna, ale nie jest to zależne od żadnych czynników. Byłam na konsultacji u chirurga szczękowego, tez nic. Pani od chorób błon sluzowych stwierdziła że może to być zębiniak w siódemce, jednakże miałam kanałowo leczony ząb i powinno byc ok, jednak nie jest. Za siódemka jest wyczuwalna taka jakby dzióra w kości i zatym pojawia się ta gulałka.Mam nadzieje że chociaż trochę jasno przestawiłam sytuacje. Jeszcze chciałam dodać że mam przewlekłe zapalenie zatok. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Gość stomatolog odpowie
ale super to teraz ja ... hmm krwawienie dziąseł może oznaczać parodontoze jest to niebezpieczna choroba dziąseł i przyzębia gdyz w zaawansowanym stadium prowazi do wypadania zębów radze jak najszybciej pojawić sie u stomatologa:)

Gość ale super to teraz ja
ale ja chodze do prywatnego gabinetu caly czas ! tam nie brakje zeba , tylko miedzy zebami to jest , jezeli do mnie to bylo pisane

Gość stomatolog odpowie
pytająca 24 ...dobrze ze dodała Pani o tej infekci gardła...właśnie to jest przyczną zmiany barwy na jęyku...proszę się nie martwić nic złego się nie dzięje jezeli natomiast po 2 tygodniach nie przejdzie prosze wybrac sie do normalnego lekarza rodzinnego:)

Gość czy podczas jednej
czy podczas jednej wizyty mozna leczyc/wyrywac/usuwac kamien kilku zebów?Panicznie boje sie dentystów:o jestem ciekawa czy mozna zrobic kilka "zadan"podczas jednej wizyty(pod znieczuleniem)..zeby skrocic ilosc wizyt do minimum.Mam jeden zab do wyrwania,z tego co widze minimum 4 do leczenia(1 z wieksza dziurka,3 z "kropkami") i kamien.Serce zdrowe,brak uczulen na leki...

Gość pytajaca24
Dziekuje serdecznie za odpowiedz.

bardzo dziekuje za odp. moj tata ma taki problem ,ze mu na dole zeby 2 wypadly z niczego i ja ogolnie mam slabe kosci i moja stomatolog kiedys wspominala cos o paradontozie , ze to moze byc rodzinne itp . problem w tym , ze polecila mi klinike w klielcach , bo jezeli kosc sie obsowa to ona nic na to nie poradzi . nistety nie stac mnie na prywatne leczenie w klinice :( czy mozna w polsce leczyc skutecznie paradontoze na ubezpieczenie ? czy to znaczy , ze predzej czy pozniej koronki mi wypadna ?

Gość stomatolog odpowie
Ewelina 84s czasami zdarza się tak że po leczeniu kanałowym a przy zapaleniu zatok pojawia się tkz ropniak przydziąsłowy...należy wtedy całkowicie wyleczyc zatoki i odczekac kilka dni i jezli gulka ropna nie zniknie zgłosić się do stomatologa moim zdaniem jednak po cakowitym wyleczeniu zapalenia zatok ropniak powinien ustapić:)

Gość Ewelina84s
WItam! Mam pytanie. Od listopada zmagam się z pewnym problemem. Otóż za górną siódemką zrobiła mi się taka gulałka z ropą. dostałam antybiotyk - chyba duomox czy jakoś tak i na moment przeszło. ALe podejrzenia były różne. Miałam robiony pantomogram. Nie wyrasta mi w tym miejscu oósmka, było poddejrzenie przetoki. Lekarka leczyła mi to laserem. Gulałka się odczasu do czasu odnawia i powiększa i wtedy jest bolesna, ale nie jest to zależne od żadnych czynników. Byłam na konsultacji u chirurga szczękowego, tez nic. Pani od chorób błon sluzowych stwierdziła że może to być zębiniak w siódemce, jednakże miałam kanałowo leczony ząb i powinno byc ok, jednak nie jest. Za siódemka jest wyczuwalna taka jakby dzióra w kości i zatym pojawia się ta gulałka.Mam nadzieje że chociaż trochę jasno przestawiłam sytuacje. Jeszcze chciałam dodać że mam przewlekłe zapalenie zatok. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Gość kasiuuulenka
jestem w ciąży, mam problemy z jednym zębem, tzn. odpadł i został taki brzydki korzeń. Co mam robić, mój dentysta rozkłąda ręce i mówi, że nic mi nie pomoze bo w ciąży nie robi się rentgenu. No ale może teraz można jeszcze wykorzystać ten korzeń, a za paręmiesięcy może już się do niczego nie nadawać. Wogole jak mam dbać o ten korzeń, szczotkować go jak zęby, założyć opatrunek, posmarować.??>Jestem zzrozpaczona, całe życie dbałam o zęby, a tego straciłam bo kiedyś jakiejs dentystece wiertło lekko pojechało. bede wdzieczna za pomoc

Gość Ewelina84s
Dziękuję!

Gość stomatolog odpowie
czy podczas jednej... oczywiście ze tak !!i wystarczy tutaj znieczulenie miejscowe podane dwókrotnie ...stomatolog moze wyleczyć kilka zębów podczas jednej wizyty dlatego proszę być dzielnym iść do dentysty przyjąć znieczulenie i bez bólu wyleczyć ząbki:) powodzenia

Gość stomatolog odpowie
ale super to teraz ja ... przy paradontozie predzej czy pozniej nastapi samoczynne wypadanie ząbków dlatego niech sie Pani zgłosi do stomatologa by jak najszybciej wyleczył paradontoze

Gość stomatolog odpowie
kasiuulenka jezeli jest Pani w ciązy to niestety nie wolno pod zadnym pozorem wykonywac badania rtg natomiast za kilka miesiecy gdy Pani urodzi dzidzie jest spra mozliwosc ze zab bedzie juz tylko i wylacznie do usunięcia...dlatego radziłabym usunąć zabka juz teraz gdyz on zacznie bolec i wda sie zapalenie miazgi badz dziąsła...powodzenia:)

Gość stomatolog odpowie
a teraz moi kochani muszę na chwilę stad zmykać...wróce jednak za około godzinke i nadal bede mogła odpowiadac na Państwa pytania...pozdrawiam serdecznie

dziekuje bardzo !!!!!!! :) milego dnia !

Gość kasiuuulenka
cóż miałam nadzieje, że na tym korzeniu da się jeszcze coś zrobic, ale marnie wygląda. a czy jak będzie implant to będę odczuwać jakiś dyskomfort, czy będzie tak samo jak oryginalny ząb?

Gość ja mam tak
paradoontoza jest nieuleczalna mozna ja tylko troche zwolnic ale zeby wypadna i tak i tak mi wykryto w wieku 11 lat teraz mam 27 i nie mam polowy zebow wypadly :(

Gość mapytanko
gdy chodziłam z synem w ciazy bardzo mi sie zaczeły psuc zęby. Tak sie stało ze 3 z nich niestety musiałam usunac. I jak na złość 3 zeby koło siebie. Pani stomatolog załozyła mi protezke. Mam pytanko czy jest jakis innyn sposób aby uzupełnic brakujace zeby. jestem młoda i troche zle sie czuje z protezka i przeszkadza mi np. podczas jedzenia . Z góry bardzo dziekuje

Gość stomatolog odpowie
kasiuulenka implant czyli sztuczny ząb będzie wyglądał identycznie jak pozostałe co więcej nie bedzie prawiał żadnego dyskomfortu...:) a co do parodontozy jest to choroba dziąseł w pełni wyleczalna ...

Gość basiulekk
Czy to normalne że jeżeli miałam robioną jedynkę bo zrobił sie ubytek po jednej i po drugiej stronie i jak poszłam prywatnie żeby zmienić te plomby to dentysta policzył mi jak za 2 zęby , przecież robiłam jeden. I jak się zapytałam dlaczego to powiedział że są 2 odrzielne ubytki w zębie, jak dla mnie to jakieś chore, czy dałam się naciągnąć :O

Gość a ja tez mam pytanieeeee
zaywazylam ze miedzy jedynkami robi mi sie ubytek, nie jest to dziurka ani dyzu obytej tylko na obu jedynkach tam gdzie sie stujaja taka cieniutka jakby kreseczka , naprawde cienka, czy da sie cos z tym zrobic?? nie chce zeby mi to wyborowal dentysta i zebym miala przerwe miedzy zebami??!! poza tym to jest malenkie chyba sie takich rzeczy nie plombuje??:(:(:( co z tym mozna zrobic???

Gość a ile okolo kosztuje taki impl
implant?

Gość a ja tez mam pytanie
stujaja= stykaja, przepraszam za literowki

Gość basiulekk
czy po piaskowaniu będę miała bielsze zęby a jak nie po tym to co będzie lepsze i jaki mniej więcej jest tego koszt, z góry dziękuję za odpowiedz

Mam pytanie do "Ja mam tak" jeśli można wiedzieć, skoro nie masz już połowy zębów to masz jakąś proteżę, mostek czy coś w tym rodzaju? Bo ja może stracę 3 zęba w tej samej linii i zastanawiam się co dalej

Gość fiolka mariolka
ja na dwóch korzeniach mam wstawione specjalne wkłady które imitują koronę, więc jak zostaje sam korzeń niekoniecznie trzeba go od razu usuwać. Ale oczywiście są dentyści, którzy od razu mówią: rwać. Ja na szczęście nie posłuchałam.