Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stomatolog odpowie

ODPOWIEM NA KAŻDE PYTANIE ZWIĄZANE ZE STOMATOLOGIĄ

Polecane posty

Gość stomatolog
sdsdd nie ma się czego bac jezeli jednak strach wezmie nad Panią góre prosze poprosić stomatologa o żel znieczulający stosujemy go u dzieci ...posmaruje Pani dziąsło odczeka 15 minut i bedzie bezbolesnie...

Gość sddsdsds
oj przepraszam jeszcze raz sie iechcacy wysl ało.... a ja i tak się boję... :( bo czytałam gdzies ze czasem znieczulenie nie pomaga.... :o

Gość stomatolog
przepraszam ale już teraz muszę isć odezwe się za 30 min pozdrawiam

Gość sddsdsds
dziekuje bardzo, chciałabym zeby wszysyc lekarze mieli takie podejście jak pani, rzadko sie spotyka tak wyrozumiałe ososby.......... ''a co to to takie czarne jest?? i tak w ogole to dzie ty masz tego zeba?? ja tylko jakas szpare widze.... no i przed ostatnim trzonowcem masz jakas dziwna biala plame... kurde laska jaki wstyd '' - na drugim temacie spotkałam sie z taką wypowiedzią i ja jednak czuje wstyd kurcze... :(

Gość sddsdsds
Dobrze, mam czas, i tak bardzo mi pani pomogła.:) Tylko nie wiem co bedzie jesli trafie na mniej wyrozumiałego dentystę i bedzie mi prawił kazania, jak ja to się zaniedbałam... :o Zapytam się jeszcze z jakiego pani jest województwa, bo do takich lekarzy aż miło chodzić... :) I chyba ostatnie pytanie – co to w ogóle jest to czane?? Ropa czy coś??? I czy na pewno nie będę leczona kanałowo bo słyszałam ze to nawet ze znieczuleniem okropnie boli.

Gość stomatolog
sdssd leczenie kanałowe przy dobrze podnanym znieczulenie w ogole nie boli !proszę się nie martwić wszystko bedzie dobrze...a jestem z województwa pomorskiego acha co do tego jak to Pani nazwała "czarnego" niestety ale przez internet nie odpowiem pani na to pytanie bo musiałbym zobaczyć tego zabka..tak czy inaczej żaden ze stomatologów nie ma prawa prawić Pani kazań jezeli chodzi o higiene Pani jamy ustnej:d proszę byc dobrej mysli a wszystko bedzie w porzadku:)

Gość sddsdsds
http://www.biomedical.pl/choroby/zebow/zapalenie-miazgi-zeba-361.html ale mnie coś zastanawia - bo mnie wogóle nic nie boli a do dentysty chce sie udac nie z powodu bólu, ale zdrowia, zeby miec wkońcu zdrowe zęby a tutaj pisze, że zapalenie jest gdy boli itp. i napisane jest - ''w następnym stadium zmiany mają już charakter nieodwracalny i leczenie musi być połączone z koniecznością usunięcia miazgi zębowej i przeprowadzenia tzw. leczenia endodontycznego z następowym szczelnym wypełnieniem kanału korzeniowego odpowiednim materiałem.'' czy to się nie nazywa leczenie kanałowe??? słyszałam, ze to bardzo boli.

Gość Alinkaaaa
a ja tez mam takie pytanie, mam 19 lat i cztery mleczaki - dwie piatki na gorze i dwie na dole, one mi wrosly w dziąsła i teraz wydląda to jakbym nie miała zębów. Co mam teraz zrobić, żeby zęby normalnie wyglądały. A te mleczaki - od czasu do czasu odkruszy się jakiś kawałek z nich, reszte zębów mam zdrowe.

Gość sddsdsds
Pomorskie – to daleko, a szkoda... :( bardzo chętnie bym się do pani wybrała. Dziękuję bardzo za cały poświęcony mi czas i cierpliwość bo wiem, że jestem upierdliwa, ale to dlatego, że bardzo nie lubię zastrzyków, szpitali i w ogóle i gdy wiem, że czeka mnie wizyta u lekarza i to może być bolesne czasem panikuję... Jeszcze raz dziękuję za wszystko, nie ma pani pojęcia jak bardzo mnie pani uspokoiła, teraz tylko pozostaje mi mieć nadzieję, że to rzeczywiście nie jest nic aż tak strasznego, jak mi się wydawało, bo zdjęcie przez Internet może jednak mylić... I na prawde mało jest w dzisiejszych czasach ludzi bezinteresownych... A pani z pewnością taką osobą jest :)

Gość musztarda
>>>Pani kazań jezeli chodzi o higiene Pani jamy ustnej:d proszę byc dobrej mysli a wszystko bedzie w porzadku Z tym się akurat nie zgodzę. Porządny i odpowiedzialny stomatolog będzie właśnie prawił kazania na temat higieny jamy ustnej, pokazywał jak prawidłowo szczotkować zęby i używać nitek, jak czyści się zęby i jaką szczotką, jeśli ma się braki w uzębieniu i inne takie. Tak postępuje mój stomatolog i uważam, że wykonuje dobrze swoją pracę.

Gość stomatolog
alinkaaa pozostaje tylko usunięcie mleczaków :)i wtedy wszystko wróci do normy:)

Gość stomatolog
musztarda mi akurat chodziło o to że stomatolog nie ma prawa komentować zaniedbanych zębów tylko po prostu je wyleczyć...co do szczotkowania może poradzić jak prawidłowo je myć pozdrawiam

Gość bardzo fajny temat
ja sie Pani doktor przypominam bo miala mi Pani cos polecic, a chyba nie zauwazyla mojej odpowiedzi, mam 25lat

Gość stomatolog
bardzo fajny temat... była bym wdzięczna gdyby napisała mi Pani jeszcze raz o co chodzi...przepraszam za przeoczenie

Gość bardzo fajny temat
otoz mam wystajace jedynki a wklesle dwojki, czy mozliwe jest zalozenie aparatu bez wyrywania zebow, ktore badz co badz sa zdrowe... ? a drugie pyt to czy wspomniane juz wystajace jedynki moga w jakichs sposob wypac- ktos mi kiedys powiedzial o blaszkach kostnych, ktore moga pekac czy to jest mozliwe? stomatolog odpowie-bardzo fajny temat niech mi Pani/Pan napisze ile ma lat wtedy bede wiedziała co Pani/Panu polecić natomiast nie trzeba wyrywać zebów by założyc aparat stały...ma on pomóc doprowadzić krzywy zgryz do stanu idealnego i zabieg usuwania zebów jest naprawde niewskazany Jestem kobieta, mam 25lat, ortodonci ktorych pytalam o staly aparat mowili ze wyrwanie zebow jest konieczne i to jeszcze przed zrobieniem zdjec rtg szczeki... i nikt nie liczy sie z tym ze jednak sa to zdrowe zeby, wiec pogubilam sie w to byly moje pytania, i ciesze sie ze zalozyla Pani taki temat

Gość stomatolog
droga Pani powtarzam że nie jest konieczne usuwanie zdrowych zębów gdyż aparat ortodentyczny sam w sobie wykoryguje Pani wade zgryzu... jeżeli u pacjenta nie stwierdzono paradontozy zęby nie wypadną pod żanym pozorem pod warunkiem że nie są nadłamane nie ma w nich dużej próchnicy i dba się o higiene jamy ustnej...pozdrawiam:)

Gość bardzo fajny temat
bardzo Pani dziekuje za odpowiedzi, nie ukrywam ze bardzo mnie ucieszyly :) pozdrawiam i milego weekendu zycze

Gość fJannet
mam kilka pytaN co robic jak zaleczony martwy ząb boli??? czy mozna wybielic jakos martwego zęba? co robic jak nieprzyjemnie pachnie z buzi?

Gość jestem studentką stomatologii
I uważam, że to nie jest do końca prawda ,że aparat sam , załatwi sprawę. Jeśli nie ma miejsca, aparat cudów nie zdziała. Zależy jakie jest stłoczenie i ile jest miejsca.

Gość x-cut
A u mnie właśnie jest ten problem, że po ciąży niechcącym trafem stwierdzono na rtg u mnie paradontozę agresywną z ubytkiem kości 50%, czego nie widać było długo klinicznie.Zęby się nie ruszają, ale szyjki są odsłonięte już. Jeden z lekarzy zapewnił że scaling nic mi nie pomoże jeśli nie założę aparatu i nie usunę zdrowych "8", które przesy=unęły mi zęby (dolne 1 się zazębiają). Wiem że aparat znacznie mu utrudni higienę zębów, która i tak w takim przypadku nie jest łatwa. Co więc mam począć z tym aparatem? Inny lekarz mówi, że absolutnie nie.

Jak boli , możliwe,że jest infekcja, ból może pochodzić z innych zębów. Martwy ząb wybiela się od środka, a potem normalnie wypęłnia się kanał i zakłada wypełnienie.

Gość stomatolog
można wybielić martwego zęba są to 3 wizyty w gabinecie cena 200 zł nawet jezeli zab jest "martwy" może boleć konieczna jest wizyta u stomatologa w celu podania antybiotyku bo najprawdopodobniej wdało się zapalenie miazgi...pozdrawiam

Scaling zawsze jest zalecany przy chorobach przyzębia. Usuwa kamień z kieszonek i bakterie. Możliwa jest też mała operacja z odsłonięciem korzeni i dokładnym czyszczeniu.

Gość stomatolog
jak sama Paniw skazał jest studentką stomatologii:) ja przepracowałam z prywatnym gabinecie 25 lat więc z własnego doświadczenia wiem że studentki nie wiele wiedzą o leczeniu uzebienia:) z książki niestety trzeba to wszystko przenieść na praktyke a wydaję mi się ze w Pani przypadku przeprowadzone to było zaledwie kilka razy pozdrawiam

Gość annri
czy mogę tu zamieścić zdjęcie mojego wystającego zęba? Czy mogłaby Pani na tej podstawie ocenić czy jeśli go wyrwę będę miała duża przerwę między zębami, czy konieczne będzie koronka czy coś w tym stylu? (chodzi mi tylko o Pani zdanie, bo nie wiem co mam powiedziec dentyście i czy w ogóle będzie mnie stać zeby cos zrobić z tym zębem)

Gość stomatolog
jestem studentką stomatologii i prosze załozyć własny temat i udzielac "książkowych" porad :)

Nie będę tu podważać Pani autorytetu, ale to jest mojezdanie i zdanie wykładowców i mojej praktyki na różnych odniałach szpitala stomatologicznego. Nie jest pani nieomylna, tak jak i ja.

Boi się Pani przyszłej konkurencji? :P

Gość x-cut
Myślę że studentka nie powinna tu odpowiadać, skoro topik został założony w konkretnym celu przez inną osobę. A Pani doktor proponuję założenie czarnego nicka, żeby nikt dla żaru nie zrobił głupiego podszywu. Na Cafe wszytsko jest mozliwe. pozdrawiam