Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ...POMÓŻ ... NAM... POMAGAĆ...

JEŻELI CHCESZ URATOWAĆ ZWIERZĘ. PODAJ POMOCNĄ DŁOŃ, NIE BĄDŹ OBOJĘTNY!

Polecane posty

Gość szkoda że
.. że jesteście dość bezczynni. wielu chciałoby pomóc ale na chęciach się kończy :( Jak zawsze :( no i jeszcze to, że prawdziwi miłośnicy zwierząt mają już ich wiele, nie rasowych z hodowli , lecz ze schronisk bo nie przepuszczają takich akcji i pomagają za wszelką cenę ale mimo wszystko, mimo braku miejsca dla dwóch , małych karzełków powinno znaleźć się miejsce, tym bardziej, że akcja obejmuje DOMY PRZEJŚCIOWE , niekoniecznie na stałe ale tylko po to by choć na miesiąc , dwa zapewnić prosiakom mały raj u siebie , trawkę, wybieg i to wszystko, tak niewiele :(

Gość ja i tak zachęcam do
wchodzenia na forum rejestrowania się (większe pole możliwości) czytania oglądania jest multum kolorowych zdjęć na wątkach, świnki morskie są nie tylko miłe ale jeśli zrobi im się fajną zagrodę na styl naturalny (pieńki, gałęzie, skałki) to są także śliczną ozdobą domu, trafiają się świnki o naprawdę rzadkim umaszczeniu, kolorowe, puchate, może ktoś się skusi chociażby dzięki walorom estetycznym zamiast kupować jaszczurkę czy kanarka by zdobił pokój, świnki autentycznie wnoszą do domu radość!! Potrafią ćwierkać, kwiczą, chrumkają i gruchają. A jak są zadowolone to śpią w norkach z materiału zupełnie jak wiewiórki! Jak biegają to przypominają konie (poważnie) wierzgają ze szczęścia stopami i rzucają głową jakby miały grzywę :D A latem w odpowiednio zrobionym kojcu , wkopanym głęboko w ziemię (zabezpieczonym przed szczurami i kunami oraz deszczem i słońcem) można trzymać świnki cały czas w ogródku. Będą szczęśliwe.

Gość Do góryyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

Pomóc możecie chociażby samym nagłaśnianiem sprawy. Chodzi o to aby jak najwięcej ludzi chętnych do kupienia świnki w sklepie zamiast wydawać kasę na zakup i późniejsze leczenie lub odchowywanie niechcianego miotu świnki zapłodnionej w sklepie, ADOPTOWALI. Chodzi tez o to aby zniechęcać ludzi do kupowania zwierząt przez Allegro! Raz, że odbywają się tam na szeroką skalę niehumanitarne transporty (kłamstwem jest , że przesyłka ze zwierzakiem odbywa się w sposób prawidłowy) zwierzęta często na miejsce docierają w agonii, często także w szoku i traumie. Niestety w Polsce nie ma na to paragrafu. Dwa - z powodu Allegro wiele osób rozpoczęło pseudo-hodowle , w których zwierzęta przechodzą prawdziwe katusze, tworzony jest chów wsobny w konsekwencji czego kupujemy zwierzęta z wadami i chorobami , zapłodnione przez własnych rodziców i rodzeństwo. Nie cofajmy się w tył. Polska nadal jest ciemnogrodem i wiele na tym traci, a ludzie nie myślą , są zacofani. dlatego nagłaśnianie spraw i uświadamianie ludzi - przedstawienie im plusów adopcji i minusów kupna w sklepie czy na Allegro, jest w stanie zmienić coś w Polskiej mentalności i podejściu. Jednak większość nadal pozostaje bierna i choć mogłaby pomóc jedynie współczuje patrząc na wszystko z boku. Lenistwo? Czy postawa , że jak czegoś nie widzę to tego nie ma?

Mechanizm wyparcia typowy dla Polaków. I jeszcze kwestia: \"Chcę\" pomóc ale tak naprawdę nie chce mi się , za dużo roboty, \"chciałabym\" wiele zmienić ale tak naprawdę skromnym wysiłkiem żeby się za wiele nie napracować. Do tego słomiany zapał kończący się na niczym i oto efekty - wystarczy zajrzeć do pierwszego lepszego schroniska dla zwierząt i porównać częstotliwość adopcji do częstotliwości kupowania psów z pseudohodowli, które i tak potem do tych schronisk trafiają bo nie spełniły naszych oczekiwań , zupełnie tak, jak byśmy kupowali sobie robota kuchennego z kartą gwarancyjną, nie żywego przyjaciela z uczuciami. I ostatnia kwestia , mianowicie nasz egoizm. Wolimy pokazać się z pięknym , wymarzonym pieskiem , którego nam sąsiadka będzie zazdrościć czy też zaprezentować na YouTube naszą wyczesaną, rasową świnkę albo w ogóle zamiast tego najlepiej kupić sobie drugi samochód. Nie myślimy tak naprawdę o innych tylko o sobie. Komuś kto ma 3 schroniskowe brzydale, czy 5 wyłysiałych świnek jestem w stanie uwierzyć, że robi coś naprawdę, nie dla siebie lecz by pomagać. Wielkie ukłony w stronę tych ludzi - Aniołów.

Gość dowiedzialam sie że ..........
od czasu zalożenia tego osobnego tematu czyli jak dobrze czaje dwa dni, być może dzięki podbijaniu dwie osoby zarejestrowaly się na forum i prowadzą wlaśnie rozmowy w sprawie adopcji :D HURA!! osoby te są wlaśnie z Kafeterii. Ja jeszcze z forum wybiorę najladniejsze zdjęcia i wydrukuję, porozwieszam takie ogłoszenia/plakaty wraz z kontaktem - to też na pewno wiele da. Zachęcam Was również.

Przypominam , że mówimy tu o zwierzętach maltretowanych , które czekają na pomoc i ich czas się powoli kończy! Tak niewiele potrzebują by być szczęśliwe. Jeżeli ktoś się waha to niech nie czeka dłużej. One wciąż tam są, żyją, czekają...

Gość aakashaa
Dzien dobry, mam 17 lat,jestem z województwa podkarpackiego - jak moge pomóc? Aadoptowac nie mogę, mam dwa psy i kota a ponadto 5 kotów na swojej działce, ktore regularnie dokarmiam. Wszystkie sa zaszczepione i wysterylizowane. Jednemu udało mi sie znaleśc wspaniały dom do którego wiozłam go 300 km. W schronisku w moim mieście nie ma wolontariatu, domu tymczasowego nie mogę prowadzić ze względu na małe podwórko i na moje despotyczne psy. Moim najwiekszym marzeniem jest otworzenie hoteliku dla psów, takiego mini schroniska, w którym szkoliłabym, trenowała i uczyła życia na nowo psy ze schronisk, poszkodowane, zranione przez człowieka. Wybieram sie takze na studiua wetryaryjne. Cieszę sie. ze los zwierzat tylu ludziom nie jest obojetny. Trzymam kciuki!

W tym wypadku chodzi o świneczki morskie.Tereny na zrywanie trawki dla świnek masz idealne :):) Dla tych zwierzątek zawsze znajdzie się jakiś kąt, mały pokoik do biegania , tylko trzeba chcieć , a nie tylko gadać, oto link do strony z adopcjami świnek. http://www.swinkimorskie.eu/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=1569 Mam takie same marzenia jak Ty, niestety na mnie juz jest za późno, jestem zdecydowanie za stara :( Gdybym jeszcze raz mogła życie przeżyć to inaczej bym nim pokierowała , ah. :(:(:(

chetnie zaadoptowalabym taka swinke tylko nie mam klatki.wiecie moze gdzie mozna kupic taniej duza,uzywana klatke?

Gość Czarny nikuś
Okazje są. Widywałam w internecie klatki 100tki w bardzo dobrym stanie (tj. bez śladów użytkowania) za 60 - 70 zł. Liczy się jednak to żeby świneczka znalazła już dom i była bezpieczna. Małą klatkę można czasowo wypożyczyć, a dużą kupić za miesiąc czy dwa. Jeśli świnka biega sobie po domu czy ogrodzie kilka godzin dziennie to klatka 60tka czy też 70tka nie wyrządzi jej szkody. Do małej natomiast już nie zmieści się jednak domek, pluszowa norka czy inne atrakcje aby świnka mogła się rozwijać i nie nudziła się kiedy nie ma nas w domu.

hej, widze, że rozmawiacie na wiele tematów związanych ze zwierzakami ;p więc polecam wam pierwszy portal społecznościowy dla miłośników zwierząt http://pies-vs-kot.pl . daje on mnóstwo możliwości i pozwala skupić wszystkich kochających zwierzaki oraz problemy z nimi związane :D myśle, że jest to bardzo przydatna strona dzięki której bedzięmy mogli pochwalić się naszymi pupilami i znaleźć odpowiedzi na nurtuujące nasz pytania :)