Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mammonaa

Czy lekko spłaszczona główka u 6mies dziecka ma szanse się wyrównać?

Polecane posty

Gość mammonaa

mój synek niestety ma lekko spłaszczoną potylicę, nie wiem jak do tego doszło, gdyż strasznie pilnowałam, żeby nie spał na wznak, no cóż stało się, teraz tylko martwię sie czy to wróci do normalnego stanu. Pediatra twierdzi, ze do 2 latek główka zmienia kształt i to sie wyrówna, a jak to jest w praktyce? Może któraś z mam miała podobną sytuację? Będę wdzięczna za info, pzdr

Gość Agnieszka w 38 tc + 5 dni
zmieni się, moja bratanica tak miała i sie wyrównało. Moze staraj sie go kłasc na boki..

mój syn tez mial lekko tyl po jednej str splaszczony, ale lekko, nawet nei wiem kiedy sie wyrównalo, co prawda staralam sie go na druga strone główki klasc, teraz nei ma sladu

Gość gr_di
jasne, że tak! moja siostra (10 lat młodsza) miała dokładnie tak samo, ale cała rodzina pilnowała, żeby spała na boku- raz jednym, raz drugim.

Gość njkdvfnjkdv
moje dziecko ma podobnie i się strasznie martwie, pilnuje jak się da ale nie wiem czy juz nie jest za późno:(

Gość jajajajaaj
jest jeszcze szansa

Gość hdbjknjkd
happy ale ci się dowcip wyostrzył;)

Gość mammonaa
pytałam kiedyś Was na forum o główkę niemowlaka, minęło parę miesięcy, główka rośnie ale razem ze spłaszczeniem, niestety... jestem totalnie załamana:(

Gość ajbgnf
a byłaś u lekarza? Mo syn miał splaszczoną główkę róznież - teraz ma 3 latka i główka nabrała kształtu. ale zawsze warto to skontrolować. My akurat ze wzgledu na inne kłopoty bywamy u neurloga, ale to akurat nei stanowiło problemu. Jeśli dziecko rozwija się normalnie pod innymi wzgledami, to myślę, że to nie kłopot. POwodzenia

Gość mammonaa
byłam u lekarz, nie widzi żadnego problemu, powiedziała, że nawet nie wie Pani jakie inne dzieci maja krzywe główki, ale mnie podbudowała:(

Gość nie masz się czym martwić
Pisałaś tu 2m-ce temu :) to za mało. Mój synek miał główkę BARDZO spłaszczoną z tyłu, ale po jednej stronie :o nie wiem jak to się stało, ale wyglądało tak, że każdy zwracał uwagę. Miał tak od około 4-tego miesiąca do 10-tego... w 10-tym jeszcze tylko troszkę miał czego nikt już nie widział tylko ja jak dotykałam i się przyglądałam, macałam itp :P Teraz ma rok i główka ma kształt idealny, a powiem szczerze, że wiedziałam, że sie wyrówna, ale byłam pewna, że coś i tak bedzie widać, bo miał strasznie spłaszczony tylny bok, ale NIE WIDAĆ NIC :)

Gość mammonaa
pocieszylas mnie:) mam nadzieje, ze u nas bedzie podobnie!pzdr

U Nas było podobnie jak u "nie masz się czym martwić" Główka była spłaszczona z tyłu, ale tak tylko po prawej stronie i też pilnowałam bardzo, a mimo wszystko wyglądało to nieciekawie i również chyba każdy zauważał to spłaszczenie :o Mimo to nie martwiłam się w ogóle, bo nie dość, że każdy mówił, iż się wyrówna (w tym moja bdb pediatra) to dodatkowo widziałam jak rosła chrześnica męża, która teraz ma rok i 9m-cy, a do roku jej głowa z tyłu była jak kwadrat - dosłownie! Teraz ma zupełnie okrągłą. Mój synek jutro kończy 10m-cy i główka jest dosłownie idealnego kształtu :) a przez około 5, 6 m-cy pozostawiała wiele do życzenia...

BARDZO często do roku czasu główki są KRZYWE - z prawej - z lewej - bądź z tyłu Potem wszystkio się wyrównuje - nawet w tych maxymalnie extremalnych przypadkach :D

Gość wyrówna się
moj synek tez do roku mial bardzo spłaszczoną główkę potem wszystko zaczęło wracać do normy teraz 2,5roku zero śladu spłaszczenia

Gość ja mam 27 lat
i mam spłaszczoną z tyłu głowę... może inni na to nie zwracają uwagi ale ja tak :( dla dziewczyny to dramat:( chociaż pewnie niejeden chłopak też by się przjął... uważajcie na główki swoich dzieci.

Gość aniutkaa23
moj synek tez ma ten problem ma splaszczona jedna str glowki a to dlatego ze mial zablokowane sciegno jakies po prawej str lecz lekaz zauwazyl i wyslal do specjalisty mial gimnastyke i nastawiane to nic nieboli wiem bo lekaz pokazywal na nas na czm to polega po gimnastyce niema juz blokady lecz glowka jest nierowna niedlugo jedziemy z malym do kliniki gdzie dostanie taki jagby kask ktury bedzie nosic jakis czas i bedzie miec idealna prosta glowke... radze ci bys poszla i porozmawiala z lekazem ortopeda niech dadza twemu maluszkowi chociarz cwiczenia bo niekazde splaszczone glowki formuja sie uwierz mi wiem duzo na ten temat ...pozdraWIAM:::

Gość agatka bhuis12
Niestety,rzeczywiscie nie wszystkie glowki sie same z siebie prostuja...Mam przyklad wlasnej corki-ma skonczone dwa latka a glowka jest totalnie plaska z prawej strony i do tego wysunieta wyraznie w lewa strone,cos na zasadzie owala ulozonego w poprzek.A norwescy lekarze i specjalisci od chorob dzieciecych zapewniali mnie ,ze lada dzien sie wyrowna,max do roku a po dwoch latach uznali,ze nic sie nie stalo,bo przeciez niedlugo wlosy zarosna i nie bedzie krzywizny widac!!!Thank you Norway!!!!!

Gość gość
witam znalazlam temat w wyszukiwarce. moj syn ma 7 miesiecy i splaszczona glowke z tylu i boku ze wzgledu na napiecie miesniowe. podobno jak gowka ie nie wyrowna do 6-7 m to sie nie wyrowna bo do tego miesiaca glowa rosnie intensywnie a potem powoli i kosci bardziej twarde. jak muslicie mamy jeszcze szanse na to wyrownanie? moj syn jeszcze nie siedzi staram sie klasc na brzuszek

Gość gość
Są specjalne kaski korekcyjne, do niedawna były dostępne tylko w Niemczech, ostatnio klinika otworzyła swoją filię bodajże w Krakowie, ale jest to cholernie droga impreza, ok 8-10 tys zł. Jednak efekty są spektakularne, nawet bardzo zdeformowane główki "prostują", oczywiście nie należy czekać aż dziecko skończy rok, nie wiem czy u tak dużych dzieci też efekty są tak dobre. Jest też w Warszawie klinika Vigo, oni robią troszkę inne modele kasków, takie bardziej zabudowane i nie wiem czy nie mniej wygodne, ale są tańsze - ok 5 tys. Ja sama zaczynam się poważnie zastanawiać nad kupnem takiego kasku, mój syn ma spłaszczoną potylicę, zbyt ukochał sobie leżenie na plecach :/ Moja kuzynka jeździła do Berlina ze swoim dzieckiem i stąd dowiedziałam się o kaskach, jej córka miała od urodzenia bardzo zdeformowaną głowkę, wymierzyli jej deformację na 2 cm. Ponoć przy deformacji poniżej 1 cm nie ma sensu zakladac kasku, bo ta deformacja pozniej nie bedzie widoczna. Tak więc najlepiej poszukajcie neurologa, który będzie miał odpowiednie narzędzia do wymierzenia symetrii głowki, ewentualnie mozna tez to odplatnie zrobic w tych klinikach, jeśli deformacja jest ponizej 1 cm nie ma sie co martwic :)

Gość gość
Sama niedawno kupilam taki kask synkowi.Bylismy w Berlinie w klinice Cranioform.Kask cholernie drogi,bo kosztuje 10 tys. zl.ale mysle ze warto,bo podobno efekty przychodza bardzo szybko.

Gość gość
ja mam niestety taką głowę, na szczescie mam geste krecone włosy, podobno to przez niedobory wit D w dziecinstwie, ale teraz podaje ise je wszystkim noworodkom, wiec pewnei sie wyrówna u twojego dziecka

Gość gość
Słyszałam o poduszkach MIMOS. To nowość na naszym rynku, ale naprawdę są super dla takich maluszków. My z mężem na pewno wypróbujemy ten produkt jak tylko mała nasza sie narodzi. Damy znać. Pozdrawiam

Gość gość
Czytałam i ja o tych mimos. Bardzo fjny produkt, chyba jedyny w polsce na takie dolegliwości u maluszków. Jestem w 3 miesiącu ciąży, ale już dzisiaj się zastanawiam nad tego typu produktem.

Gość gość
Mam nadzieję że się wyrówna. Moja mała ma 10m-cy i ma krzywa główkę. Płacze cały czas bo to moja wina. Nie wiem co mam zrobić. Różny kształt z prawej u góry płaska z lewej na dole wypukłe. Z lewej nad uchem wypukłe ucho wklesniete a prawa strona idealna. Boże jedtem na skraju załamania

Gość gość
brzydcy ludzie też muszą żyć...to nic że ma krzywą głowkę

Gość gość
Poduszka head care