Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kto z was jest

Kto jest za legalną aborcją i dlaczego?

Polecane posty

Gość dfgdsfg
Nie rozumiem argumentu "możesz zostawić w szpitalu", "możesz oddać do adopcji". To jest dla kobiety o wiele gorsze niż aborcja. Urodzić, męczyć się, a potem dziecko, które już widziała, prawdziwe, płaczące dziecko zostawić obcym ludziom i mysleć przez całe życie że ono gdzieś żyje? Taka jest własnie różnica - usunąć zarodek, a pozbyć się narodzonego, zdrowego dziecka. Ja jestem ZA aborcją, ponieważ powinien być wybór. Znam sposoby na "domowe" poronienia i są to sposoby żywcem wyjęte ze średniowiecza. To dość zabawne biorąc pod uwagę że żyjemy w technicznie rozwiniętym i ucywilizowanym XXI wieku. Czy wiecie że wprowadzenie kary śmierci NIE ZMNIEJSZA LICZBY PRZESTĘPSTW? Tak samo jak zalegalizowanie aborcji NIE ZWIĘKSZY LICZBY WPADEK. Ale przynajmniej wiele kobiet uniknie problemów, ryzyka związanego z utratą zdrowia i zycia itd... To jest tak samo jakby dorastającemu synowi powiedzieć "nie wolno ci uprawiać seksu". Wiadomo że pomimo zakazów - ON I TAK TO ZROBI. Czy nie lepiej więc porozmawiać np.... o antykoncepcji? Słowem... Myślicie że utrudnienie i zabranianie komuś aborcji ostraszy go i zmusi do urodzenia dziecka? A skądże. Zrobi to i tak i tak. Ty nie usuniesz - ok. Jestes w porządku ze swoim sumieniem. Ale nie decyduj za kogoś. Moim zdaniem problemem w Polce jest przede wszystkim antykoncepcja. A raczej nieuświadomienie ludzi. Wierzcie lub nie, ale gdy chodziłam do liceum i koleżanki sypiały z chłopakami - mało która się zabezpieczała. Moim zdaniem antykoncepcja powinna być darmowa, a wychowania seksualnego nie powinni uczyć katecheci (co to w ogole za pomysł?), tylko.... nie wiem... psycholodzy, seksuolodzy lub ktoś taki.

Gość akrylik
ty chyba nie zrozumiałaś... z zarodka zawsze powstanie człowiek, którego usuwasz...wybór oznacza zabicie potencjału, który może się z tego zarodka rozwinąć. dla ciebie to ty jesteś w tym momencie najważniejsza i taka MĄDRA. szkoda, że po fakcie!!! jak uprawiasz seks to mogą z tego być dzieci idiotko! to się nazywa odpowiedzialność za swoje czyny! masz jakieś inne arumenty???

Gość dfgdsfg
Nie wiem czy nazywanie mnie idiotką powoduje że czujesz się lepiej, ale jesli tak to gratuluję. Musisz zapamiętać - cokolwiek powiesz, cokolwiek napiszesz, jakiekolwiek monologi moralne palniesz - nie zmienisz zdania osoby która jest za aborcją. Nie powstrzymasz tego nigdy. W tej chwili jedynie wyładowujesz swój gniew, który absolutnie niczego nie zmienia (a już na pewno nie naszego stanowiska) poza Twoim samopoczuciem. Będę uważala że musze to zrobić - zrobię to. To moje sumienie.

Gość dfgdsfg
A że mogą być dzieci to wiem i dlatego się zabezpieczam.

Gość wtrącam się trututut
Możecie mi wytłumaczyć dlaczego największym jadem rzucają ci 'obrońcy życia' ?? A porównanie tego do zalegalizowania mordów czy gwałtów jest totalnie głupie. Morderstwo na świadomym, zdrowym (i przede wszystkim narodzonym) człowieku jest obiektywnie złe. Tak samo gwałt - jest czymś złym. Nie ma żadnych ruchów obrońców gwałtów czy morderstw. A jednak jesli chodzi o aborcję to jest tylu samo przeciwników co zwolenników. Wiec tu nic nie jest czarne albo białe, skoro tylu ludzi ma wątpliwości. I własnie dlatego powinno być legalne.

Gość Lili-ana.
jestem za, kobieta powinna mieć prawo do decydowania o własnym zyciu, o własnym ciele i już:P za poźno na rozpisywanie się na ten temat 💤

nieprzytomny to nie znaczy ,ze nie oprzytomnieje. a,ze zyl juz,czul,ma zycie w toku,trzeba go oczywiscie ratowac a nie zabijac. natomiast jesli stwierdzi sie smierc mozgowa,jestem jak najbardziej za eutanazja,i wlasnie do eutanazji porownalabym aborcje. ktos,kogo swiadomosc juz umarla i ktos,czyja swiadomosc jeszcze nie zaistniala. pisalam to juz na trzeciej stronie,ale oczywiscie jak ktos przeczytal tak logiczna wypowiedz to juz nie odpisal tylko zaczal temat z innej strony wciaz nikt nie ma argumentow...odpierajacych moje

Gość akrylik
a co w takim razie nazywasz świadomością, bo według badań człowiek zaczyna być świadomy swojej osoby gdy ma mniej więcej rok. czy to znaczy, że wcześniej można go zabić, bo nie będzie pamiętał?

Gość akrylik
nie wiem jak można poruwnywać eutanazję do aborcji??? 1. eutanazja to ostateczność, gdy medycyna nie umie pomóc ocalić życia a aborcja żadko bywa medycznie niezbędna do ratowania życia matki 2. eutanazję przeprowadza się w humanitarnych warunkach, jest bezbolesna podczas gdy aborcja polega na pocięciu ciała płodu, bez znieczulenia dla niego i usunięcie resztek z macicy czyli dwie rozne rzeczy z grubsza...

Gość przepioreczkamala
Jestem za... Tylko wyobrażam to sobie na zasadzie jakiejś skróconej procedury, która będzie obejmowała romozwe z kimś kto będzie mógł pomóc kobiecie w świadomym, przemyślanym wyborze, opierającym się na wiedzy o konsekwencjach i innych wyjściach(pt. np oddanie dziecka) w sytuacji kiedy kobieta wie, że z różnych powodów (np. wiara) nie poradzi sobie ze świadomością dokonania aborcji. Stosuję antykoncepcję i wiem, że nie jest ona w 100% pewna. Nie wiem co bym zrobiła jakbym zaszła w ciążę nie będąc gotowa jeszcze na dziecko, ale chcialabym mieć w takiej sytuacji wybór i nie być zmuszana w imię... wlaśnie, czego...?

Gość Roksana 22
bede sie wypowiadac bo taki mam kaprys!!!bede pisac co mi sie zywnie podoba a te suki ktore zabijaja WLASNE dzieci to nie ludzie,tylko.....#^%$*(&$$#@#$%%^%$#.....a temat bardzo dobrze zrozumialam,umiem czytac,dzieki Bogu nie mieszkam w Polsce bo bym takie kur**** powystrzelala jak kaczki,usuwajcie sobie pryszcze a nie wlasne dzieci!!!az szkoda slow,juz wiecej nie skomentuje tych bzdur ktorych piszecie,i mam nadzieje ze w Polsce nigdy nie dojdzie do legalnej Aborcji,i ze was pozamykaja wszystkie do wiezienia za morderstwo,a jak nie to waz zywcem zje sumienie,o ile je macie?i piszcie sobie co chcecie mam to gdzies?kazdy ma swoje racje,swoje sumienie,...

Gość ja jestem za legalną aborcją
chociaż dla mnie to bez różnicy bo stać mnie na prywatny zabieg. I żeby nie było mam już jedno planowane dziecko więcej dzieci nie chce chociaż sytuacje materialna mam dobrą i mogłabym teoretycznie wychować to nie chcę po prostu wracać do tych wszystkich nieprzespanych nocek itd. Swoje dziecko kocham, ale jakby mi się teraz jakimś cudem zdarzyła wpadka to usunęłabym bez wahania. To jest moje życie, ja jestem świadomą istotą żyjącą więc nie będę zygoty stawiać ponad sobą i moim już życiem.

Gość kotka222
jestem Za aborcja, uwazam ze kazda kobieta ma swoje sumienie isama powinna rozstrzygac cy to jest dobre czy nie, i aborcja powinna byc dostepna u kazdego ginekologaza nie duza cene, aby kazda kobiete bylo stac.

Gość ja jestem za legalną aborcją

Gość MalutkiZabek
Jestem jak najbardziej za aborcja. Kazda kobieta ma wlasny mozg! Zapraszam wszystkie Panie :) http://tnij.org/dow2