Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kto z was jest

Kto jest za legalną aborcją i dlaczego?

Polecane posty

Gość a ja powiem tak...
To czy aborcja jest właściwym posunięciem to już indywidualna sprawa każdego człowieka. Napisano o tym wiele książek, stoczono wiele dyskusji. Kwestia jest taka, że aborcja czy chcemy czy nie I TAK JUŻ JEST! Więc to, że obrońcy życia będą pikietować pod sejmem nic nie zmieni, bo kiedy kobieta chce usunąć to może: a) wyjechać do innego kraju gdzie to jest legalne b) dać łapówkę lekarzowi tu w Polsce c) kupić w internecie tabletki wczesnoporonne (nawet może to być legalne, przez pewne organizacje pozarządowe z zagranicy) Problem polega na tym, że nie wszystkie kobiety na to stać, nie wszystkie mają dojścia.. Dlatego w wielu przypadkach aborcja kończy się np. śmiercią niedoszłej matki, ponieważ jest wykonywana w warunkach urągających godności człowieka. Dochodzi do zakażenia, często płód nie jest usuwany w całości. Dlatego uważam, że aborcja powinna być zalegalizowana i nie uważam, żeby spowodowało to jakiś straszny wzrost niechcianych ciąż. (główny argument przeciwników legalizacji)

Ty też jesteś cwana, bo chcesz zmusić zgwałconą Kowalską do urodzenia dziecka z zespołem Downa. To ona bedzie się nim zajmować aż do śmierci a ty o nim nawet nie usłyszysz. Więc dlaczego to ma być twoja decyzja a nie Kowalskiej?

Gość kto z was jest
zołza ty też czytać nie umiesz ze zrozumieniem napisałam wyraźnie przecież. DZIĘKUJĘ PRZECIWNIKOM, ALE TO NIE DLA NICH TEMAT. JAK BĘDĘ PISAŁA O PRZECIWNIKACH TO WTEDY SIĘ POCHWALĄ SWOJĄ OPINIĄ. NIE ZAŚMIECAJCIE TEMATU BO NIE JEST ON O OPINII NA TEMAT ABORCJI! CZY JUŻ TO DOTARŁO CO DO PONIEKTÓRYCH?

Gość a ja powiem tak...
ona nie ma wacka Popieram! Każdy jest mądry dopóki go jakaś sprawa nie dotknie osobiście. Wielcy obrońcy życia na codzień, a gdyby któremuś się coś takiego przytrafiło to pewnie też nie byłoby mu tak łatwo podjąć decyję.

Gość moje zdanie na temat aborcji

tak dla przypomnienia co poniektórym, co prawa polskiego nie znają to zgwałcona kobieta może LEGALNIE usunąć w Polsce dziecko. Tak samo, jeśli ciąża zagraża jej zdrowiu lub dziecko ma poważną wadę wrodzoną.

Gość moje zdanie na temat aborcji
Człowiek jako gatunek homo sapiens jest istotą myślącą, dlatego należy mu pozwolić decydować o swoim życiu tak daleko do póki to nie ingeruje w życie innych (dla nie zygota nie jest człowiekiem więc nie rozpatruje tutaj usunięcia płodu jako jego szkodę). To tak jakby zabronić ludziom pić alkoholu.. Dlaczego obrońcy życia nie forsują tej ideii? Przecież alkohol szkodzi zdrowiu? Zabija człowieka? To prawie jak aborcja... Najlepiej zakazmy wszystkiego! Niech człowiek nie ma prawa decydować o niczym. Wpiszmy wszystko w kodeksy prawne... Wtedy nikomu nie bedzie wolno nic i wszyscy beda szczesliwi, tak?

umiem czytać, co nie oznacza,że to uwzględniam takaż to cecha forum- wypowiadać się może każdy i nie można nikomu zabronić nie wiem, dlaczego moja wypowiedź może być irytująca - ja pewna swoich racji i właściwego podejścia, szacunku do życia każdego człowieka na posty przeciwne nie reaguję zbytnio- dla mnie to kolejny dowód upadającej moralności i tyle nie moje sumienie, a wasze

I tego będę się trzymać - przede wszystkim rozpatruje się indywidualne przypadki, więc zastosowanie do nich ogólnej woli większości narodu to poważne nieporozumienie. Dlatego popieram wolny wybór. Ocenianie, sumienie i konsekwencje to inna kwestia. Niemniej ważna, ale zupełnie inna, niż odgórny paragraf. Sama nie wiem, czy kiedykolwiek zdobyłabym się na usunięcie ciąży, mimo, że nie chcę mieć dzieci. Nie potrafię teoretyzować nawet we własnym przypadku - więc kto do cholery otrzymał prawo teoretyzowania za mnie?!

Gość a ja powiem tak...
do szybka odpowiedź: prawo prawem, a w ciągu ostatniego roku słyszałam aż o dwóch przypadkach, kiedy zgwałconej dziewczynie odmówili wykonania aborcji, bo jak się potem okazało: lekarz był katolikiem i mu się to nie podobało.. LOL z koleii słynna sprawa jednej pani która oślepła podczas porodu (mimo, że jej lekarz to przewidział), też nie chcieli wykonać aborcji.. dopiero w trybunale europejskim wywalczyła odszkodowanie... ale co z tego jak już nie widzi?

Gość a ja powiem tak...
słuchajcie.. ignorujmy po prostu wypowiedzi osób, które są przeciw aborcji.. szybko im się znudzi, a tak to tylko się nakręcają....

tak dla przypomnienia co poniektórym - prawo legalnej aborcji w przypadku gwałtu prawem, a zaślepieni obrońcy i życia i tak próbowali zaszczuć dziewczynę i zmusić do urodzenia - bardzo głośna sprawa, szkoda, że zapomniałaś.

Rety co za marni ludzie porównują zabidzie nienarodzonego dziecka do wypicia alkoholu?? Może kraść i gwałcić też pozwolić w bo w końcu "tylko by zakazywali i zakazywali". A swoją drogą nie dziwi poziom dzisiejszych gazet jak redaktorzyna zamiast zrobić porządny wywiad środowiskowy posiedzi sobie godzinkę na forum i już ma artykulik i wierszówki lecą. I na dodatek artykuł z tezą, bo widać nawet nie chce wysłuchać przeciwników aborcji.

szybka odpowiedż - zapytaj kochanek co sadza na temat zdrady, analogicznie jest tutaj wartoscia nie jest to,co ogolnie za wartosc przyjete, bo to teoretyzowanie i decydowanie za kogos, a wartoscia jest to,co jest wygodne takie czasy, tacy ludzie

A ty dalej nie rozumiesz. Odpowiedz proszę na proste pytanie: dlaczego ty chcesz decydować o mojej ciąży i moim porodzie? Ja nie mam aspiracji decydowania o twoim. Dlaczego tak zaciekle bronicie płodów, a kiedy dziecko już się urodzi... znikacie? Stąd właśnie biorą się dzieci na śmietnikach, w beczkach, w piecach i poszatkowane w workach. Może lepiej zacząć działać na rzecz dzieci już urodzonych, których nikt nie chroni, zamiast ładować parę w gwizdek i wmawiać każdej kobiecie, że musi urodzić, bo to zgodne z twoimi przekonaniami i sumieniem.

Gość kto z was jest
no tak typowa mentalność polaczków wepchnąć nosa w sprawy które go nie dotyczę bo temat jest przypominam dla ZWOLENNIKÓW i ich zdania. W swoim artykule który będzie dotyczył kobiet, które sa za aborcją nie zapomnę nadmienić o ludziach mających niepohamowaną wścibskość i udzielania się tam gdzie ich nie potrzebują (czyt. wtrącania się w cudze sprawy tematy, bo skoro temat dla zwolenników to po co się wypowiadacie przeciwnicy?) Z pewnością przytocze statystyki nie zapominając o tych, którzy wpychaja się wszędzie. Pewnie tak samo jak ten temat, który ich poglądów nie dotyczy tak samo interesują się życiem innych mimo, ze na ich życie to wpływu nie ma. Dziękuję, ale jak będę pisała o przeciwnikach aborcji to zwrócę się do was a na razie tylko się ośmieszacie własna nieumiejętnością zrozumienia prostego pytania: "KTO JEST ZA LEGALNA ABORCJĄ I DLACZEGO?" Skoro za nia nie jesteś to co tu robisz? Mało Ci tu tematów o aborcji gdzie możesz wyrazić swoje negatywne opinie? Jesli tak to załóż sobie nowy i tam dochodź wraz z pozostałymi do coraz to nowszych mądrości.

Gość kto z was jest
i nie artykulik, bo artykuł będzie z elementami wywiadów z kobietami za aborcją, po aborcji, które czują się dobrze. Z własnej ciekawości zapytałam tutaj o zdanie zwolenników a nie przeciwników.

Gość qrwa mać
czemu kobieta ma decydować o aborcji? czy chce mieć dziecko czy nie

Jeżeli byłbym lekarzem to też bym odmówił wykonania aborcji, tak samo jak eutanazji. Dla mnie to zabójswto i nikt nie ma prawa mnie do tego zmuszać. Ale dla chcącego nic trudnego założę się, że lekarza, który podejmie się takiego zabiegu legalnie można znaleźć w 1 dzień (choćby i tego co na codzień robi to nielegalnie). Tylko, że jak ktoś odmówi, to lewacka prasa oczywiście robi z tego aferę. A skoro już przywołano p. Alicję Tysiąc to ciekawe jak musi się czuć jej rodzina - pewnie wszyscy reagują: a to ta co chciała zabić własne dziecko, ale jej nie pozwolili i jeszcze kasę za to wyszarpała. Tam gdzie kończy się przyzwoitość powinien zaczynać się wstyd, ale widzę, że to już chyba nie jest modne.

Napisałam na początku - aborcja nie jest wartością ani nie jest wygodą. Aborcja jest przede wszystkim bolesnym dramatem. Dramatem, który powinien rozgrywać się jedynie wśród osób zainteresowanych, bo to one ponoszą konsekwencje za decyzje, które wy dzisiaj podejmujecie w ich imieniu.

Gość a ja powiem tak...
ktoś to fajnie ujął na poprzedniej stronie: CIEMNOGRÓD! po prostu ignorujmy ich wypowiedzi, to przestaną

Kobieta ma pełne prawo do wolności sumienia i decydowania za siebie. Dla nikogo decyzja o aborcji nie może być rzeczą łatwą. Jest to , tak jak napisała ona nie ma wacka - bolesny dramat kobiety spowodowany taką decyzją. I nikt, absolutnie nikt nie ma prawa jej umoralniać na siłę, rozliczać ani tym bardziej zakazywać decydowania o swojej przyszłości.

Gość A ja jestem przeciw
dlatego, ponieważ uważam, że dzisiejsze czasy dają nam takie możliwości zabezpieczenia się przed niechcianą ciążą, że można o tym pomyśleć wczesniej, zanim się pójdzie z kimś do łożka (tyczy sie zarówno kobiet jak i mężczyzn). Ale ponieważ, życie nie jest ani białe ani czarne, potrafie zrozumieć kobiet które usuwają ciąże z powodu np choroby dziecka, lub gdy zostały zgwałcone, lub gdy zagraża to ich zdrowiu. Są takie sytuacjie, gdzie ciężko jest cos powiedziec.

kto z was jest- najpierw zrozum jak funkcjonuje forum, jesli chcesz monotematyczosc - zapros na wieczorek proaborcyjny zwolennikow,a nie zakladasz temat na forum nikomu nie mozesz zabronic jesli dla Ciebie pisanie na forum to wscibskosc - to co tutaj robisz? mozesz przeprowadzac ankiety, sondaze, pytac przechodniow- ale zalozenie tematu na forum jest prostsze, wygodniejsze wiec z laski swojej nie zabraniaj nikomu pisania,bo cos Ci sie nie podoba

jestem za,ale tylko do 12 tygodnia,czyli do czasu kiedy uklad nerwowy jest za slabo rozwiniety zeby zarodek cos poczul. uwazam,ze zycie to CZUCIE,i zanim zarodek zaczyna czuc to jeszcze nie zyje-a przynajmniej nie bardziej niz marchewka. poza tym przyklad krajow gdzie aborcja od dawna jest wykonywana na zyczenie ukazuje,ze lepiej sie zyje chcianym dzieciom...

Ponieważ życie nie jest białe ani czarne zrozum, że żadna metoda antykoncepcyjna nie daje 100% pewności. Ja nie pisze o aborcji, jak o środku antykoncepcyjnym! Aborcja to absolutna ostateczność. Ale na litość boską, nikt nie ma prawa zmuszać kobiet do rodzenia.

Ciemnogród jest wtedy kiedy ludzie nie rozumieją co się do nich mówi/pisze. JA NIE DECYDUJĘ O WASZYM CIELE, ANI NIE MAM TAKICH AMBICJI. Same o tym zdecydowałyście pozwalając na wpuszczenie w siebie spermy. Reszta to KONSEKWENCJĘ. I później to nie jest już Twoje ciało tylko też ciało Twojego dziecka, które jest częścią Ciebie. Aha i to, że w tym temacie piszą także przeciwnicy w cale nie jest konsekwencją tego, że nie rozumieją treści pytania. Może i tak chcemy zabrać głos? Gadacie tyle o wolności do zabijania własnych dzieci, a przeszkadza wam wolność do pisania na forum :|

Właśnie decydujesz. Krzycząc głośno wszem i wobec, że aborcja powinna być zabroniona. To jest twoja decyzja, która być może ciebie nigdy nie dotknie, za to dotknie tysiące innych kobiet.