Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość literka r

od kiedy dziecko powinno wymawiac r lub kiedy trzeba isc do logopedy jak nie wym

Polecane posty

Gość literka r

Gość logopeda
Wymowa głoski r jest dość trudna, dlatego pojawia się ona w rozwoju mowy dziecka zwykle jako jedna z ostatnich, czasem dopiero w 5 , a nawet 6 roku życia. Jeżeli dziecko w ogóle nie wymawia głoski r lub zastępuje ją przez inne głoski np. j lub l wynika to z opóźnionego rozwoju mowy.Należy pamiętać, że każde dziecko rozwija się we własnym tempie również pod względem mowy, dlatego niewielkie opóźnienia w pojawianiu się głosek nie są niepokojące. Warto jednak poprzez zabawy i ćwiczenia logopedyczne usprawniać narządy artykulacyjne (język, wargi, podniebienie miękkie), aby ułatwić dziecku opanowanie prawidłowej wymowy.

Gość literka r
moj ma 3 latka-ada jak najety r wychodzi mu takie dziwne-zmiekczone napewno nie jest zastepowane j/l

Gość moja ma 6 lat i byłam z nią u
logopedy, bo wydawało mi się,że ma jakąś wadę wymowy, skoro w tym wieku.. Logopeda powiedział,że ogólnie mówi bardzo dobrze, problem byłby gdyby mówiła J zamiast R, jak mówi L to nie jest źle. Mam przyjść za rok, jeśli jeszcze nie będzie mówiła R. Podobno najgorzej jest kiedy dzieci mówią J zamiast R, T zamiast K...wtedy trzeba wybrać się do logopedy zaraz jak dziecko zacznie dużo mówić i nie poprawia tych głosek