Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ZAPISANA KARTKA

Jaki odstęp wieku między rodzeństwem jest najlepszy odpowiedni?

Polecane posty

U moich dzieci jest 10 lat . starszy pomaga malemu ale tez potrafi mu klapa w pupę dac jak małolat 10 razy pod rząd wyłącza mu tv.

Gość nina7777
jak dla mnie to 2-4 lata

Gość walentyna podniebna miss
moim zdaniem najlepszy jest odstęp 1.5-3 lata

Gość gruszkakula
Nie mam jeszcze dzieci. Między mną a bratem są 4 lata (on jest młodszy). Muszę powiedzieć, że w dzieciństwie było bardzo kiepsko, zwłaszcza jak się urodził, bo ja byłam w wieku, kiedy się ma swoje zdanie i chcę się całą uwagę rodziców zagarnąć dla siebie. Potem gdy ja miałam powiedzmy 14 lat, a on 10, też nie dogadywaliśmy się, inne światy. Obecnie ja mam 26, Brat 22 i czuję, że różnica wieku zatarła się jakieś 3-4 lata temu najwyżej, kiedy oboje byliśmy już dorośli. Dlatego wydaje mi się, że 4 lata to maks.

Gość jestem w 34 tc
Ja tez uwazam, ze max do 4 lat, a chyba najlepiej tak 2-3 lata. Sama mam siostre 9 lat starsza i naprawde dopiero doslownie pare lat temu (mam 29, no prawie 30 za kilka miesiecy) zaczelaysmy sie dogadywac. Zawsze zylysmy w 2 roznych swiatach. Ona - gdy ja mialam 7-8 lat i bawilam sie lalkami, juz umawiala sie z chlopakami, kiedy ja mialam 12 lat siostra wyszla za maz, a kiedy mialam lat15 urodzila swoja pierwsza coreczka...takze mimo, ze kochalysmy sie, ona zawsze sie mna zajmowala to brakowalo nam tej typowo siostrzanej wiezi, rozmow na rozne tematy, nie mowiac juz o wspolnych zabawach jako dzieci czy imprezach w wieku nastu lat. Dlatego chcialabym, zeby miedzy moimi dziecmi (o ile zdecyduje sie na drugie :) ) nie bylo wiekszej roznicy wieku, aby mogly razem sie bawic, tworzyc wiez od samego poczatku itd.

Gość tak jeśli imprezował
Myśle, że jak najmniejszy odstęp wieku jest najlepszy.

Zależy czy ten odstęp ma być lepszy dla dziecka czy dla rodziców. Moim zdaniem dla dzieci najlepsza jest jak najmniejsza różnica wieku, dla rodziców trochę większa. Moim zdaniem optymalna to tak 4-5 lat, ale u każdego jest inaczej.