Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brzuszatkaa

9 tydzień ciąży - widoczny brzuszek, czy to normalne??? nie za wcześnie?

Polecane posty

Gość brzuszatkaa

dziewczyny, szukam odpowiedzi... Jestem szczupła, mam 168, ważę 58 kilo. Zawsze miałam płaski brzuch, uprawiałam dużo sportu.... Teraz: 9 tydzień ciąży. Wszystko szczupłe i taki balonik z przodu. Chciałam być w ciąży i liczyłam się ze zmianami, boję się tylko że to za wcześnie i że coś jest nie tak :( Moja przyjaciółka do 5 miesiąca miała wręcz wklęsły brzuch, a ja mam już taki wystający bębenek ....

Gość to normalne jest
nie przejmuj się to normalne :) jelita nieco się podnoszą do góry i zapewne masz wzdęcia, jak nie masz wyrobionych mięśni brzucha to będzie tak sterczał :) dla otoczenia stanie się widoczny ok 20 tc, dla ciebie rzecz jasna dużo wcześniej, ja swój brzuszek zaczęłam dostrzegać już w 8tc, a też jestem szczuplutka

Gość brzuszatkaa
otoczenie już widzi jak się najem, tyle, że otoczenie, wie, to może owo otoczenie się sugeruje :) fakt, muszę przyznać, że totalnie spowolniła mi się przemiana materii, może to więc być również efekt tego. Mam się nie martwić, że za 2-3 tygodnie będę wyglądać jak na moment przed rozwiązaniem :)? dzięki za odpowiedz :)

Gość brzuszatkaa
Pigula, może pocieszyć cię to, że na pewno będziesz się fitnessować szybciej niż ja :) myślalam, że mam dobre mięśnie brzucha, ale chyba nie dość dobre, skoro już w 9 tygodniu protestują :) boję się troszkę tego czasu (chociaż cieszę się nieziemskooooooo :P), bo jestem przyzwyczajona do ruchu, to bycia slim i fit :P a teraz przyszło mi siedzieć i hodować ten pontonik :)

Gość Pigula1111
dokladnie teraz sie tak czuje... normalnie myslalam podczas ciazy ze mnie rozerwie bo tak potrzebuje ruchu. Czytalam duzo i edukowalam sie i mowie ci od razu, zebys cwiczyla w ciazy. To nie sa cwiczenia w bardziej zaawansowanej ciazy TAKIE jakie bys sobie zyczyala, ALE! powinnas cwiczyc nawet te lekkie. Cwicze do tej pory czyli do 41 tyg ciazy ale tylko joge. Do zdaje sie 4 mies. moze pozniej nawet cwiczylam step. Jesli Twoje cialo jest przyzwyczajone do ruchu w ciazy mu sie nic nie stanie. Zapytaj lekarza czy mozesz... ale jak jest niedouczony to ci powie ze NIE, NIE WOLONO. Mialam takiego lekarza na poczatku i zmienilam. Poza tym to chyba nie jest tak, ze mocne miesnie trzymaja brzuch, bo ja naprawde BYLAM umiesiona i mi ten brzuch WYPCHALO! moze dlatego, ze tam bylo wlasnie malo miejsca?? nie wiem, ale brzuch od poczatku mi ROSL! i rosl... maz myslal ze mam blizniaki;P

Gość to normalne jest
ja teraz jestem w 21 tc i do 19 tc jeździłam na rowerze, ale z umiarem i nie w upał :) ciekawe ile przytyję, na razie mam 4 kg na plusie, czego i tak nie widać, bo przed ciążą miałam z 6 kg niedowagi :( więc te 4 kg chyba jeszcze się nie liczą

Gość brzuszatkaa
Pigula, no właśnie póki co nie mogę. Miałam plamienia na początku i lekarz kazał mi się wstrzymać do końca 3 miesiąca i dużo wypoczywać. Wiem, że to wszystko dla dobra mojej kruszynki, więc nie marudzę. Ale za 3 tygodnie planuję już a. długie spacery b. ćwiczenia przy płycie: joga dla kobiet w ciąży. coś jeszcze mogę? tak żeby się nie forsować, ale też nie zapuścić całkowicie?

Gość to normalne jest
chciałabym się więcej ruszać, ale zaczęłam mdleć po wysiłku i się boję :( lekarz pozwolił tylko na ćwiczenia rozciągające, dobre i to

Gość brzuszatkaa
to normalne jest, szczęściaro :) tylko 4 kilo? ja nie wiem czy coś przytyłam, wymiotuję i mam mdłości, więc pewnie nie, wszystkie ciuchy mam luźne, prócz tych które kończą się na moim pokaźnym brzuszku :) muszę zaopatrzyć się w wagę...

Gość Pigula1111
ooo rozumie jesli masz plamienia;( Ja na szczescie mialam CUDO ciaze poza wielkim brzucholem;) tylko teraz maly nie chce wyjsc! kopie mnie po zebrach i go ladnie prosze, zeby WYLAZL!

Gość brzuszatkaa
nie, już nie mam, miałam w 5 tygodniu, ale wiadomo, że bardziej w takiej sytuacji trzeba chuchać i dmuchać, więc nie chcę ryzykować życia dziecka tylko dlatego żeby ważyć w efekcie 2 kilo mniej. Już poczekam do tego II trymestru :) co byś mi jeszcze poleciła, jak już będzie mi wolno się za siebie zabrać? :) życzę ci żeby synek już cię posłuchał i przyszedł się z mamą przywitać :) trzymam kciuki :)

Gość aliccja z krainy czarow
dlugo dniowe mialas plamienie? jak wygladalo? intersesuje mnie to bo mi dwa testey pokazaly lekka druga kreske.. i am plamienia... nie wiem po prsotu czy jesyem w tej ciazy czy mam okres.. piersi natomiast non stop bolą juz od miesiaca..

Gość aliccja z krainy czarow
u mnie brzyszek tez zaokraglony.. a mam 160 wzr i waze 45 kg..

Gość brzuszatkaa
nie, miałam raz taką brązową plamkę, ciężko to nazwać w ogóle plamieniami. Dostałam luteinę i pomogło. A ty pędź do lekarza, na pewno jesteś w ciąży, tylko pewnie wahanie progesteronu powoduje to plamienie, jest luteina i duphaston, po której by ci przeszło.... tylko biegnij!!

Nie sugeruj się tym, co ktoś miał, ja od 8 tc miałam duży brzuch, i się nie martwiłam, dopiero niedawno okazało się, że to bliźnięta, a to już 13 tc się kończy ;)

Gość saleminka8
u mnie brzuszek wyglądał wzdęty po jedzeniu gdzieś od 10-14 tygodnia potem pomaluteńku zaczął rosnąć,a obecnie jestem prawie w 23 tygodniu ciąży i mam fajny i mały brzuszek w porównaniu do innych kobiet :) ale widzę i dostrzegam co kilka dni że jest coraz większy :)

Gość saleminka8
zapomniałam przed ciążą 172cm i 60 kg obecnie 63 kg :)

Gość brzuszatkaa
dziewczyny dzięki, super, że się odezwałyście ;) już mi od razu lżej z tym balonikiem :P

Gość brzuszatkaa
dawno mnie nie było, u mnie już 11 tydzień a brzuszek pięknie wystaje :) już potrafię się tym cieszyć :) i głaszczę go i głaszczę:) jak tam u was dziewczyny?

Gość gość
u mnie tez jest widoczny brzuszek ważę 55 kg, przy 163, i jestem w drugiej ciąży, zawsze miałam taki płaski brzuszek wiec jak ubiorę coś dopasowanego to widać wypukłość, ktoś obcy może pomyśleć że mam wzdęty brzuszek albo nie całkiem płaski, bo jednoznacznie jeszcze nie widać , ale z pierwszym dzieckiem dopiero w 4 mies miałam taki brzuszek jak teraz w 9 tyg

Gość gość
u mnie dopiero teraz jest taki widczny brzuszek ze juz ludzie widza ze w ciazy jestem, mam 18tc, 164/55 nie przytylam poki co nic :)

Jajestem 10/11 tc i widac umnie juz zaogrąglony brzuszek mam 163, i waze niecale 49 kg zastanawiam sie czy to nie malo bo przytylam dopiero pol kilo

Gość gość
wolałabym żeby brzuszek było widać trochę później, ale w drugiej ciąży zawsze wcześniej widać

Gość gość
To wzdęcia, ponadto jelita wolniej parcują i jest w nich więcej tresci pokarmowej. Ja też tak miałam początek drugiego trymestru przyniusł ulgę

Gość gość
U mnie późno w obu ciążach wyskoczył brzuch w pierwszej mam zdjęcia z 5 mies i coś tam i odstaje ,a w drugiej to dopiero w 11 tc się dowiedziałam że jestem w ciąży tak samo długo a jak pojechałam na pierwsze ktg bo mnie moja lekarka skierowała w 34 tc to położna na IP zanim zerknęła w moją kartę burknęła -KTG robimy po 30 tyg ciąży a pani to w którym jest w 18 -20 tym .

Gość gość
niekoniecznie wzdęcia, tzn wieczorem mi się zdarzają i wtedy brzuszek jest duży, ale z rana brzuszek jest lekko wypukły, i to nie wzdęcia, nie jest płaski

Gość gość
też tak mam

Gość gość
Witam u mnie widac juz brzusio chodz jestem w 9 tygodniu a to chyba dlatego ze mam 160 i waze 45 kg chodz przez ciaza wazylam 44 kg .

Gość gość
U mnie prawdziwy brzuch ciażowy było widać dopiero w 4 miesiącu ciąży. A na początku też mi się wydawało że mi brzuch zaczeło wypychać do przodu i miałam rację tyle że powodem tego były wzdęcia. Co w ciąży się zdarza na początku. Tak wiec to jeszcze nie dzidziuś tylko jelita.:)