Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość makulaturkaaaa

Jakie prawidlowe cisnienie w ciazy??????? Jak mierzyc???

Polecane posty

Gość makulaturkaaaa

jakie powinni byc prawidlowe cisnienie w ciazy tzn chodzi mi o to ze na siedzaco mam 127/74 a na leząco 110/60 a przeciez jak sie chodzi, sprzata, gotuje to to cisnienie jest zawsze napeno cos okolo 140/90 czy to jest niebezpieczne dla dziecka??? Bo przeciez caly dzien sie chodzi prawie i cos robi. czy sa tu mamy z nadcisnieniem???

Gość o jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
:o

mogę ci więcej problemów znależć jeśli chcesz. powiedziałabym, że pytania odnośnie ciśnienia należy zadać lekarzowi, ale zapewniam cię że jeśli zadasz je to do końca będzie miał przeświadczenie że jego pacjentka jest jakby to powiedzieć "normalna inaczej" :o

Gość makulaturkaaaa
o jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa- ciesz sie ze nie nekaja cie problemy z cisnieniem :( ja tylko zapytalam :) jeszcze nie w swoim imieniu :)

zapewniam cię że jeśli ten ktoś stanie na głowie to ciśnienie będzie jeszcze wyższe!!!!!!! radzę temu komuś żeby czasami ruszył łepetyną.

Gość jestem w 36 tc
Masz dobre cisnienie, wiec nie szukaj sobie chorob i problemow na sile. Ja mam cala ciaze 125/60 ; 130/75 i jest to cisnienie ksiazkowe i bardzo dobre, a ty sie tez miescisz w tych granicach, wiec wyluzuj i ciesz sie ciaza.

ja zawsze miała nadcisnienie więc u mnie zonk... teraz mam ok....136/86 , gdzie ja potrafiłam mieć 170/110 więc widać różnicę a normalne ciśnienie dla osób nie w ciąży :) to 120/80

sorry ale prawdę napisałam . a cisnienie się mierzy na siedząco, po kilkuminutowym odpoczynku (jeśli ktoś wykonywał czynności wymagające sporego wysiłku ze strony organizmu - takie jak chodzenie po schodach itp). wtedy pomiar jest adekwatny. jeśli osoba jest otyła odradza się elektronicznych ciśnieniomierzy na nadgarstek. bardzo dobre sę ciśnieniomierze rtęciowe lub ze skalą zegarową, oczywiście niezbędny będzie do tego stetoskop i osoba z dobrym słuchem. jednak najbardziej miarodajne jest ciśnienie mierzone metodą bezpośrednią (krwawą). polega ono na wprowadzeniu kaniuli dotętniczej oraz podłaczenie do minitora poprzez odpowiedni przetwornik (aleeeeee nie radzę robić tego w domu). myślę że jakieś tam pojęcie o mierzeniu ciśnienia mam :p a z tym stawaniem na głowie to serio było - wtedy ciśnienie jest wyższe :p

Gość ja mialam niskie
cisnienie w ciąży 90/60 a nawet nizej.Lekarz zapeniał,ze to korzystne dla kobiet w ciąży.Nie wiem o co mu chodziło,ale urodziłam bardzo szybko i w dodatku większa czesc porodu przebegała bezobjawowo.Nie bolało jakos strasznie:)

Gość makulaturkaaaa
NO jaaaaaaaaaaaaaaaaaaa musialas sie natrudzic zeby znalesc ten tekst, a ja wlasnie slyszalam ze cisnienie powinno sie na leząco mierzyc, ale nie wiem jak w ciazy!!!!!!!! lepiej miec nizsze niz wyzsze niestety :(

Gość jestem w 36 tc
Na lezaco?? Pierwsze slysze...Nikt mi nigdy nie mierzyl cisnienia na lezaco (nwet kiedy lezalam w szpitalu): ani zaden lekarz ani polozna ani zadna pielegniarka :)

Gość Śmiechu warteeeee
u mnie cisnienie tez jest niskie ponoc wskazane w ciazy

Gość makulaturkaaaa
4. W pozycji siedzącej, stojącej lub leżącej ciśnienie jest takie same. Dotyczy to jednak tylko zdrowych osób, np. bez zmian miażdżycowych w tętnicach. Warunkiem poprawnego pomiaru jest jednak wspomniane trzymanie opaski uciskowej na wysokości serca. Zapamiętaj * Pomiar ciśnienia powinien odbywać się w cichym, spokojnym pomieszczeniu * Przed pomiarem odpocznij przynajmniej 5 minut * Mankiet do pomiaru ciśnienia załóż tak, aby znajdował się na ramieniu na wysokości serca * Pomiaru dokonuj w pozycji siedzącej lub leżącej i tak i tak dobrze tyle ze ja mam na lezaco 110/60 a na siedzca prawie 130/80

nie musiałam się trudzić żeby znaleźć ten tekst, bo te informacje mam poprostu w głowie z racji wykonywanego zawodu. co do ciśnienia mierzonego na leżąco dotyczy to głównie osób stale leżących, lub tych które np zasłabły. jeżeli ktoś sobie mierzył ciśnienie na leżąco, a potem usiadł i zmierzył sobie ponownie, to mógł mieć wyższe (dla kobiety w ciąży, zmiana pozycji z leżącej na siedzącą niestety wiąże się zazwyczaj z wysiłkiem - więc i ciśnienie może być w tym momencie wyższe)

Gość makulaturkaaaa
a jaki masz zawod jesli mozna wiedziec ???? Ja mam nadcisnienie od 6 lat !!! Ale w ciazy nie wiem jak to bywa wiec zapytalam czy to nie szkodzi dziecko jak podczas wykonywania podstawowych czynnosci mam 140,150/90 np.

ja jestem pielęgniarką, pracuję na OIOM-ie ale wiesz, najpierw piszesz: " ja tylko zapytalam jeszcze nie w swoim imieniu " "Ja mam nadcisnienie od 6 lat !!! Ale w ciazy nie wiem jak to bywa wiec zapytalam czy to nie szkodzi dziecko jak podczas wykonywania podstawowych czynnosci mam 140,150/90 np." po co kręcisz?

Gość makulaturkaaaa
no bo faktycznie pytam sie w koleznaki imieniu !!! ale po co sie mam z tego tu tlumaczyc, zreszta jak zauwazylas napisalam to w poscie ale i tak ktos sie do mnie zwracal bezposrednio taki problem to nie problem :D

Gość blee blee blee blee

Gość BINCIA.....25
WITAM JA JESTEM W 16 TYG.CIAZY CO DO CISNIENIA TO NA WIZYCIE U DOKTORKI PRZEWAZNIE MAM 120/70 OSTATNIO MIAŁAM 110 /60 ALE NIEPOKOI MNIE TO ZE CZASAMI MAM TAKIE NAPADOWE BICIE SERCA I WTEDY PRZYDAŁO BY SUIE TO CISNIENIE ZMIERZYC ALE DPOADA MNIE STRACH JAKI ONO BEDZIE WIELKIE I NIE MIERZE A PO JAKIEJS CHWILI WSZYSTKO SIE USPAKAJA PRZED CIAZA TEZ TAK MIAŁAM Z KOLEI W MOJEJ PIERWSZEJ CIAZY BYŁO OK!!!CZY KTÓRAS Z WAS MA TEZ TAK Z TYM SRDUCHEM???POMOZCIE BOJE SIE!!!!!!!

Gość gość
A ja mam ciśnienie 90/50 od początku ciąży. . . Przy czym puls aż 120 i nie narzekam. . . :)

Gość gość
dziękuje :) za wszystkie komentarze bo na prawdę mi to pomogło :)

Gość gość
Jesli szukacie dla siebie odpowiedniego ciśnieniomierza to w takiej sytuacji postawiłabym na taki http://geratherm.pl/desktop/ Bardzo prosty w zastosowaniu, dla mnie w 100% pewny i idealny do domowego kontrolowania temperatury.

Gość magdaaaas
Na pewno bardzo wygodny jest ciśnieniomierz Desktop. To niemiecki produkt od Geratherm. Nie gniecie ręki, a zawsze mnie to w ciśnieniomierzach denerwowało. Szybki wynik, od razu z info, czy jest pozytywny, czy negatywny.

Gość gość
klubowa.eu/XEgm4

Gość rsddddd
Dostałam od córki taki automat jak Active+ Geratherm. Może ktoś kojarzy tę markę? Robią też termometry dość dobre. Profesjonalny automat, mierzy na ramieniu i na wyniki nie trzeba długo czekać. Wyświetlacz jest na tyle duży, że nawet ja ze swoimi dioptriami daję radę z odczytaniem.

Gość rijj
Jeśli miałabym polecać to ten co dostaliśmy z mężem od naszych dzieci działa bardzo dobrze. Dokładna nazwa to jest Simple Sanity. Polskiego producenta aparat, testowany klinicznie. Wygląda dość niepozornie, jest małych rozmiarów, ale moc ma dużą. Można korzystać codziennie, mierzy szybko, przewód jest na tyle długi, że można sobie wygodnie ułożyć rękę bez problemów.

Gość tamarakot
Ciekawym wynalazkiem jest automat Active Control Plus. Córka nam go kupiła jakość pół roku temu i sprawuje się bardzo dobrze. Szybko mierzy, nie uwiera, ma czynnik ruchu, zapamiętuj***ardzo dużo wyników także z mężem możemy korzystać razem i potem nie ma problemów, żeby dotrzeć do konkretnych pomiarów moich czy męża, bo wszystko się zapisuje.

Gość halinkasobol
W sumie dopiero niedawno sobie kupiliśmy do domu ciśnieniomierz i jest to model Sanity Simple. Fajny automat, mierzy szybko, mankiet dobrze przylega do ramienia ale nie uciska strasznie mocno. Jest pamięć pomiarów, dokładnie 60 co się mi akurat nie przydaje za bardzo, ale wiem że niektórzy potrzebują sobie monitorować zmiany ciśnienia bardziej szczegółowo.

Gość marta55s
Ja bym zainwestowała w aparat EasyMed. Raz, że sama go używam, więc chwalę to co mam ;) A dwa, że naprawdę wygodnie się korzysta, jest długa gwarancja, baterie też potrafią sporo wytrzymać. Pomocne są barwy na wyświetlaczu po których można wywnioskować czy wynik jest okej, czy jednak trzeba by się skonsultować z lekarzem.