Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hohoholiday

TUNEZJA - kilka pytań

Polecane posty

Gość hohoholiday

Sorki ze tutaj, ale na ogolnym jak zwykle - brak pomocy :P Prosiłabym o pomoc osoby, które w Tunezji juz byly lub wiedza cokolwiek na temat tego kraju 1) Jade z trzema koleżankami, wszytskie jestesmy mlode i chcemy oprocz odpoczynku na plazy dobrze sie pobawic. Czy jest w Tunezji szalone, nocne życie? znacie jakas miejscowosc/kurort ktory oprocz swego tunyzejskiego uroku ma rowniez szeroka oferte dla imprezowiczow? jakies dyskoteki kluby w ktorych zbieraja sie mlodzi? 2) wiem, ze we wrzesniu jest tam Ramadan - czy w typowym, turystycznym miescie tez musze sie liczyc z tym, ze cos bedzie pozamykane, glodni Tunezyjczycy beda niemili itp.? Jesli tak to wolalabym jechac chyba po Ramadanie - tzn po 19 wrzesnia - teraz rodzi sie pytanie czy w tym okresie sa tam jesczze ludzie, miasta tetnia zyciem jak w środku sezonu, czy sa jesczze pootwierane kluby, dyskoteki? 3) Czytałam rózne opionie na temat mieszkańców tunezji - a dokladniej płci brzydkiej niektorzy mowili, ze facieci traktuja tam kobiety jak krolowe, sa uprzejmit itd, gdzie indziej przeczytalam, ze faceci sa strasznie bezczelni, nachalni, zaczepiaja dziewczyny. Warto wybrac sie tam bez meskiej obstawy? Jestemy w czworke dziewczynami - w tym dwie blodnynki heh...sa tacy straszni jak ich opisuja czy nie? 4)Czy w sklepach mozna bez problemu kupic alkohol? 5) Czy to prawda, ze w Tunezji nalezy sie targowac? czy tylko mozna a nie trzeba? Czy to prawda, ze jesli spojrze ktoremus z tamtych facetow w oczy to juz znak ze jestem 'chetna'? Mam unikac patrzenia im w oczy jak ognia? 6) Jesli wykupie wycieczke to opce all ionclisive - w takim razie na tydzien ile kasy by soe przydalo? (na wycieczki, imprezy o jakas pamiatke) Prosze o odpowiedz, chocby na kilka z pytan ktore zadalam

Gość adjdjdj
3) Czytałam rózne opionie na temat mieszkańców tunezji - a dokladniej płci brzydkiej niektorzy mowili, ze facieci traktuja tam kobiety jak krolowe, sa uprzejmit itd, gdzie indziej przeczytalam, ze faceci sa strasznie bezczelni, nachalni, zaczepiaja dziewczyny. Warto wybrac sie tam bez meskiej obstawy? Jestemy w czworke dziewczynami - w tym dwie blodnynki heh...sa tacy straszni jak ich opisuja czy nie? To pewnei zalezy od konkretnego faceta. Tutaj nie ma reguly. Ale ogolnei rzecz biorac kobiety stoaja tam nizej w hierarchii spolecznej. Jak zreszta we wszystkich krajach arabskich. Oczywiscie na poczatku bedziesz traktowana jak krolowa. Pozniej przychodzi szara rzeczywistosc. Faceci na ulicy sa nachalni. Na zakupy, czy gdziekolwiek gdzie jest duzo tubylcow najlepiej wychodzic z mezczyznami. ni poprostu beda wychodzic i cie zaczepiac. Jeszcze jesli jestescie na dodatek blondynkami to tym bardziej. 4)Czy w sklepach mozna bez problemu kupic alkohol? Nie we wszystkich. Ale sa specjalne sklepy gdzie mozna zakupic alkohol. Najlepiej kupowac go tam gdzie robia to tubylcy. Zaplacisz mniej. 5) Czy to prawda, ze w Tunezji nalezy sie targowac? czy tylko mozna a nie trzeba? Czy to prawda, ze jesli spojrze ktoremus z tamtych facetow w oczy to juz znak ze jestem 'chetna'? Mam unikac patrzenia im w oczy jak ognia? Nawet trzeba sie targowac. Sprzedawcy bardzo czesto podaja ostro zawyzona cene po to zeby moc sie wlasnie targowac. Nie slyszalem nic o tym ze nie nalezy spogladac w oczy, ale najlepiej unikaj tego.

Gość adjdjdj
Niestety na pozstale pytania nie znam odpowiedzi.

Gość hohoholiday
a czy w Turcji obowiązuja podobne zasady?

Gość adjdjdj
Aha na dyskoteki dla miejscowych lepiej sie nie wybieraj. Uwierz mi to cio tam zobaczysz znacznie bedzie odbiegac od twoich wyobrazen.

Gość adjdjdj
Baw sie na dyskotekach hotelowych.

Gość adjdjdj
Nie bylem w Turcji wiec nie pomoge.

Gość hohoholiday
a w hotelowych to nie jest tak, ze bawia sie tam rodzinyu z dziecmi ktore w owym hotelu mieszkaja hehe?:P A co takiego sie tam dzieje? powiez - jestem strasznie ciekawa :P

Gość adjdjdj
Juz pomijajac to ze nie wiadomo co na takiej dyskotece moze sie stac. Wlasciwie to tak jak bys wlozyla kij w mrowisko. Powaznie.

Gość hohoholiday
Matko... moja wyobraznia dziala heh. Kurcze przestraszylam sie teraz i nie wiem co robic :(

Gość adjdjdj
To zalezy od hotelu. Trzeba sprawdzic jakiego rodzaju rozrywki ma on do zaoferowania. Co masz na mysli jesli chodzi o te dziecmi. Nie rozumiem ?

Też nie polecam dyskotek w miastach. Strasznie dużo francuzów i niemiłego towarzystwa. Jeśli masz dobry hotel to na pewno będą fajne imprezy hotelowe;)

Gość hohoholiday
ale nawet w koncowce wrzesnia?

Gość adjdjdj
To jest bardzo fajny kraj, ale na targowiska, czy na dyskoteke lepiej bez obstawy nie chodzic. Jeden zaczepi cie i bedzie tylko proponowal towary a ktos inny zapedzi gdzies w kat i zacznie obmacywac. Ogolnie sa to bardzo mili ludzie, ale na ulice lepiej wychodzic z facetem i mowic ze to twoj maz.

Gość adjdjdj
Widze ze troche cie przestraszylem. Ogolnie troche to wszystko przejaskrawilem. Tak tragicznie nie jest. To bardzo mily narod. Ale lepiej dmuchac na zimne i miec sie na bacznosci. Tak na wszelki wypadek.

Gość hohoholiday
tylko skad takiego faceta wziac hehe. Jade (jesli pojade) z trzema kolezankami tlyko...

Gość adjdjdj
Nie masz kolegow. Moze byliby jacys chetni :) ??

Gość hohoholiday
mam ale raczej nie takich z ktorymi chcialabym sie wybrac na wakacje :)

Gość adjdjdj
Uwierz mi czasami bardzo ciezko im odmowic. Mezczyznie duzo latwiej jest byc tam asertywnym.

Gość adjdjdj
Jak bys sie zdecydowala to jezdzij wszedzie taksowkami. Sa bardzo tanie i dostaniesz sie bez problemu na miejsce.

Gość hohoholiday
no wiesz hehe prawde mowiac - mezczyzni o takim typie urody albo mezczyzna w stylu Hiszpana - czy generalnie poludniowca - jest moim 'idealem' pod wzgledem wygladu :P ale z odmowa nie mialabym zadnego problemu. Gorzej jesli ktos mialby mnie do czegos sila zmusic... bo widze ze ich sposob przekonywania bywa czasem troche przerazajacy, generaslnie to juz nie wiem co robic. Chcialam sie opalic, zaszalec, odpoczac pozwedzac - nie wiem czy Tunezja spelni wszytskie moje wymagania pod tym wzgledem. Zapewne jest to cudowny kraj i kiedys go odwiedze. Jeszcze go nie przekreslam, ale zaczne sie zastanawiac co wybrac

Gość hohoholiday
generalnie to dziekuje Ci za wszytskie rady!:)

Gość adjdjdj
Ale czy wyglad to wszystko ? Ta kultura jest naprawde ina niz nasza. Na poczatku moze byc fantastycznie, a pozniej zaczna sie nieporozumienia. Nie masz problemu z odmawianiem ? hehehehe Moze w Polsce nie masz, tam bedziesz miala na 100 % :)

Gość adjdjdj
Nie ma za co. Ciesze sie ze moglem pomoc :)

Gość hohoholiday
nie nie hehe - ja nie zakladam absolutnie wchodzenia w zwiazek z mieszkańcem Tunezji :) ale bede musiala uwazac zeby mnie zaden nie zauroczyl bo o to latwo hehe. Ale zdaje sobie sprawe ze to calkiem inny swiat, dwoe rozne bajki i kobietom ktore w takie zwiazki weszly a potem przezywale istne tragedie - nie zazdroszcze...

Gość wyjscie na zakupy z meska
obstawa tez nic nie daje... sa bezczelni, patrza prosto w oczy i zaczepaiaja!! Rok temu bylam z chlopakiem, szlismy po suku i mnie zaczepiali, a nawet blondynka nie jestem... nawet nie chce mi sie psiać jak się zachowywali, czułam się koszamrnie, tam kobiety sa traktowanie przedmiotowo!

Gość hohoholiday
a w jakim miesiacu tam byles?

Gość adjdjdj
W takim razie uwazaj. Na dyskoteki tunezyjskie nie wybieraj sie w zagnym przypadku. Chyba ze te organizowane przez hotele. Po pierwsze to nie ma nic wspolnego z naszymi dyskotekami, po drugie nie opedziesz sie od nich, beda nachalni itd.

Gość adjdjdj
Na Dzerbie.

Gość hohoholiday
dzerbie?:P w takim razie bede uwazac, ciekawe jak wygladaja te dyskoteki dla turystow :)