Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nicca

Body- Jet

Polecane posty

Gość Miranna
O, data o niczym nieświadczy, je dostałam od lekarza po zabiegu wypełniania policzków płytkę ze zdjeciam z datą z 2006r, a był to rok 2010, jak ktoś nie jest kumaty, to daty są złe. Za tą płytkę musiałam zapłącić 50zł, co wydało mi się bardzo nie w porządku. Brzuch jest bardzo duzo szczuplejszy, jestem pod wrażeniem. Zauważyłam, że jest dużo przeciwników Body Jet'a. Jak ktoś na forum wypowie sie pozytywnie, pokaże zdjęcia, to od razu inna osoba - wygląda po stylu pisania, że zawsze ta sama, dyżuruje przy komputerze i pisze niestworzone chistorie. Po co głośno pochwalić się rezultatami zabiegu Body Jet, skoro od razu jest coś nie tak. To zła data, to zdjęcia innej osoby. Nasuwa mi się, że zdjecia sprzed zabiegu to zdjecia samicy słonia a po zabiegu męża fryzjerki czy kosmetyczki. A przecież widać, że osoba z brzuchem przed i po są takie same, taka sama figura, tylko bez brzucha. Robiłam implanty piersi i tam na forum dziewczyny sa miłe i serdeczne, jedna drugiej doradza, podpowiada. A na tym topiku sa tylko złosliwości. Moja koleżanka robiła Body Jet'a na brzuch , a miała podobny do tego na zdjęciu przed , po zrobieniu ma podobny do tego jak na zdjęciu po. Nawet ja pytałam czy nie ona zamieściła zdjęcia. Sama widziałam rezultat i byłam mile zaskoczona, że dziewczynie sie udało. Cieszyłam się z jej radości po przeprowadzonym Body Jet. Moim problemem są kolana. Czy ktoś z was robił? Proszę odpisać osobę po zabiegu na kolana i nie zwracać uwagi na złośliwości osób zainteresowanych oczernianiem tego zabiegu. Myślę, ze są to nasłane osoby dyżurne, które robią specjalnie zamieszanie. Pozdrawiam osoby szczerze zainteresowane, a mieszaczom radziłabym posprzątać mieszkanie, bo skoro mają tyle wolnego czasu to pewnie w domu mają ....

Gość Wreszcie ktoś sensowny
Dzięki za Twój głos. Bardzo sensowny.

Gość Wendaska
Body Jet to obry zabieg. Mnie namówiła na niego lekarka u której robiłam regeneris i jestem zadowolona. Po bryczesach prawie nie zostało śladów. A miała wielkie. Na początku były siniaki i bulwy, po miesiącu jest bardzo ładnie. Ja mam to samo wrażenie, że jakiś lekarz który robi inne zabiegi na innej maszynie miesza na tym topiku żeby sobie przysporzyć pacjentek i nikt mi nie powie że tak nie jest. Trzeba być idiotą zeby tego nie zauważyć.

Gość Wendaska
a co do dat na zdjeciach tego brzuch, to pewnie nieporozumienie, miałąm podobnie w naszy domowym aparacie, jak mąż poprzestawiał daty, dobrze że nie skasował mi zdjęć. Brzuch był duży a jest obecnie piękny, nie przejmuj się i nie kasuj zdjęć, bo ładnie wyglądasz. Rzeby nie skasował ktoś kto wypisuje te wszystkie bzdury i jest zazdrosny o zabieg Body Jet. Body Jet na prezydenta.

Gość Gruby Dyzio
Brawo odmóżdżone mohery, fryzjerki i wszelkie lambadziary z Sulęcina i okolic! Niech żyje wałek!!!! Przyjedźcie lepiej do Warszawy bronić krzyża. Takich obrończyń nam tu trzeba!

Gość aannajagielska1
Jestem zdziwiona i zaskoczona pewnymi sprawami. Dostałm zdjęcia od Pani która pisze, że pozywa do sadu lekarz który wykonał jej zabieg Body Jet, za to że przeżyła ból podczas zabiegu i nie ma oczekiwanego efektu. Obejrzałam zdjęcia i sprzed zabiegu jest tylko jedno zdjęcie z boku, na którym widać wielki brzuch i grubsze boki, taka wieka opona, brzuch i boki częściowo zaznaczone pisakiem. A po zabiegu jest już kilka zdjęć, widać że boki i brzuch są ładniejsze, szczuplejsze i takie wyprofilowane, już nie są takie tłuste jak przed zabiegiem. Natomiast brzuch też jest chudszy, zostało trochę tłuszczu w dole brzuch, ale wygląda lepiej niż przed zabiegiem, nie ma tego wrażenia tłustości, potężnosci kobiety. Została kobietka z ładna figurką. Pani na zdjęciu żeby pokazać pozostałości tłuszczu na bokach brzucha bardzo silnie się nachyliła i rękoma ścisnęła niewielką ilość tłuszczyku, który został po bokach . To samo na brzuchu, Pani na siedzaco silnie się zgięłą i reką pokazuje tłuszczyk który został, na siłę ściskając. Pani pisze do wielu osób, bo widać ich maile, ale JA NIE ROZUMIEM ZA CO SKARZYĆ LEKARZA, SKORO RÓZNICA PRZED ZABIEGIEM - TŁUSCIUTKA OSOBA A PO ZABIEGU - NORMALNA, Z DELIKATNYM BRZUSZKIEM DO DOPRACOWANIA, jest taka duża. Powinna Pani być żywą reklamą tego zabiegu. Czemu Pani nie umieści zdjęć aby wszyscy mogli zobaczyć? Ja na Pani miejscu byłabym zadowolona z takiego efektu. Brzuch Pani Fryzjerki i Pani , jak się podpisała, Maga, przemawia za tym, że efekty po Body Jet są ładne. Otrzymałam zdjęcia od 2 osób, które mi sie podobają i od jednej, które mi się nie podobają. Czy mogę liczyć na zdjecia od innych osób? Na razie jestem za

Gość Drogi Dyzio
mózg ci się zlasował, czy co? mieszają ci się demonstracje i chyba brak ci poczucia humoru - zupełnie jak krzyżakom z krakowskiego przedmieścia ;-)

Gość Gruby Dyzio
Mózg to mi się zlasował jak czytam te wasze wypociny:) Body jet dla moherów! Body jet dla moherów! Body jet dla moherów! Body jet dla moherów! Body jet dla moherów! Body jet dla moherów! A potem te wszystkie lambadziary wałkiem po głowie! Może wreszcie zmądrzeją. Sulęcin : Warszawa 1:0 Wszyscy jedziemy do Sulęcina na Body jet Pani Kasia zrobi nam piękne brzuszki wnet Mnie zaś pogrubi w promocji ptaka Będę miał na was wszystkie haka;))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Gość Biernaczek
Jestem zainteresowana tym zabiegiem lub lipolizą laserową. Rozważam kilka miejsc wykonania zabiegu. Zaintrygowały mnie zdjecia. Dziewczyny, czy mogę prosić o przysłanie zdjęć, biernaczek@wp.pl, również tych niezadowolonych, ale i zadowolonych. Chcę zobaczyć efekty. Ta Pani Kasia intryguje, pojadę do niej na konsultację. Mam niedaleko, bo mieszkam pod Poznaniem. To fajne, że komuś tak zależy na tym, żeby ja w jakiś sposób zdyskredytować i robi to w tak śmieszny sposób. Na topiku o lipolizie laserowej dziewczyny piszą o niej od stycznia 2007r., już długo wykonuje zabiegi odsysania, wiec musi mieć doświadczenie, za brzuch bierze 2tys za lipolizę laserową z odsysaniem, w Poznaniu 6tys do 8tys, róznica bardzo duża. Moja siostrzenica poddała się zabiegowi w Poznaniu, ubyło jej po zabiegu 2cm, a zapłaciła krocie więcej niż w Sulęcinie. 2 centymetry za 8tysiecy to drogo, ale 2 centymetry za 2 tysiące to bułka z masłem. A mój brzuch wymaga 2-3 centymetrów ubytku. Zdjęcie na fotosiku brzucha sprzed zabiegu i po zabiegu zrobiło na mnie duże wrażenie. Dołączam sie do lambadziar z Sulęcina i jadę do niej na konsultację. W mojej branży mówią, że reklama każda jest dobra, i ta dobra i ta złą, ważne żeby sie o kimś mówiło. Skoro o niej mówi się od 2007r. i zajmuje połowę opinii na forum, to o czymś świadczy.

Gość Biernaczek
Do Anny Jagielskiej1 proszę mi wysłać zdjęcia, które Pani otrzymała i jest zdziwiona niezadowoleniem z zabiegu

Gość Maga0505
do aannajagielska1 Witam, odnosząc sie do tego co napisałaś na temat moich zdjęć, jakie wysłałam Ci na maila uprzejmie chciałam zauważyć, że wysłałam zdjęcia na maila, bo Ty byłas nimi zainteresowana nie całe forum. Nie ma bezpośredniej mozliwosci umieszczenia ich tu na forum ( chyba ze za posrednictwem zewnętrznych serwerów) Umieszczjac go na sposob jaki proponujesz po kilku wpisach innych osob zalegnie gdzies jako ostatni wpis.... a tak mobilizuję sie by czytac to forum i przestrzegac inne Panie by przemyslaly ten zabieg lub swiadome sie na niego decydowały. Więc wysylanie ich bezpośrednio osobom zainteresowanym zabiegiem uwżam za sluszne. Sledzę uważnie wpisy "forumowiczek" i forumowiczek bo naprawdę jestem bardzo żywo zainteresowana tym tematem z uwagi na własne nieszczęście. Oczywiscie wyslę te zdjęcia każdej osobie, która o to poprosi( lub Klinikom którym się efekt podoba i chcą umieścic je na swoich stronach:-)) i wole tak niz wystawiac je na forum pod "pseudo" opinie jak zauwazylas nie zawsze pochądzace od samych forumowiczek. Dziwi mnie Twoja ocena efektów zabiegu i jesteś JEDYNĄó ktora po obejżeniu moich zdjęć chcialaby tak wygladac po zabiegu!!! no ale poczucie estetyki jak wspomnialam to rzecz subiektywna. Szkoda, że nie napisalaś nic na temat tej wielkiej asymetrii bokow dokladnie widoczych na zdjeciach, a moj tluszcz zebrany do reki w formie opony lub wielkiego"walka" uznalas za jakies wymuszone czepianie się Dziwi mnie tez ze chciaśabys wypidac pieniadze po to, by ogladać pozostalosci tluszczu i nierownosci pomimo wydanych pieniedzy na zabieg i poźniejsze masaże. Zapewniam Cię jeszcze raz ze Twoja opinia różni się diametralnie nie tylko od moich odczuć, ale i pozostalych forumowiczek, ktore zechciały zobaczyc moje zdjecia. Co najwazniejszeo rozni się też diametralnie od opini lekarza chirurgii plastycznej, ktory dokonal oceny tego odessania. Obrysowania pisakiem na ciele na zdjeciu pochodza od lekarki wiec oczywiste jest, że ja moglam w 6 miesiecy"" po zrobic tych zdjec dużo więcej. Chciałabys miec jednen bok większy od drugiego???????? Dla tych, którzy chcą zobaczyc tzw boki te niby super odessane tez zachecam do pozosienia na forum maila, chetnie wysle . Zachęcam też ewentualnych lekarzy klinik i samą Panią Kasię jak sądzę stałą bywalczynię tego forum do wyrażenia własnej opini w tym temacie. W koncu same mozecie ją do tego zachecic drogie zadowolone z jej zabiegów Panie z tego forum. Ja, w swoich mailach do wszystkich Pań swoja obiektywna ocenę wobec Pani Turczynskiej mialam okazję udowodnić wskazując na zainteresowanie się i zerkniecie na moje pierwsze wpisy, w których byłam przed zabiegiem i bardzo, ale to bardzo broniłam tej Pani od tych, którzy bez własnych doświadczeń źle o niej pisali( podpisane sa wszystkie maga0505) To nie jest jedyny problem nipestety związany z tą Panią. O tym tez przekonałam się po zabiegu Pani Turczynska na moje wielokrotne prosby o rachunek i kopie podpisanej umowy odpowiada............ze mi je dala bo taka ma procedure dla wszystkich i wszystkim je po zabiegu daje za kazdym razem, a ja poostu je zgubilam!!! ( zabieg skoczyl sie poźno w nocy i wyleciało mi z głowy) Cóż pozostawię to bez komentarza. Dzisiaj na maila dostalam opinię od znanego chirurga plastyka, na która czekalam i naprawdę nie jest ona laskawa dla Pani Turczyńskiej. Od siebie tylko dodam. Jestem okropnie rozczrowana efektem, ale tez postawą wspomnianej Pani Turczyńskiej, byc moze dla innych miała wiele wyrozumiałości bo nie chciały rachunków i dokumantow, bo nie miały zastrzeżen po zabiegu i pokornie prosiły o poprawki. Ja je zarzadałam podobnie jak rachunku i kopii dokumnentow i tym się sprzeniewierzyłam Pani Turczyńskiej. Dzisiaj zbieram oferty cenoweó Klinik, które chcą podjąć się poprawek na obszarze jaki na wczesniej zaznaczyla Pani Kasia . Ceny sa astronomiczne ale nie zamierzam tego płacic z własnej kieszeni..., Jesli to forum Pani Turczynska wykorzystuje lub wcześniej wykorzystywala jako darmowy slup ogloszeniowoklamowy-, a stosowane w gabinecie umowy zrzekajace się roszczeń po zabiegu(czytaj- usludze) stosuje wbrew temu iz jest to surowo zabronione przez UKOIK to nie oznacza ze jest bezkarna. Brak wystawiania rachunków też jej nie zwalnia od nie płacenia podatków. Staralam się polubownie dla tej Pani zalatwić sprawę ale kiedy po skasowaniu pieniedzy za usluge jestem niezadowolona i do tego w brzydki sposob ignorowana to siegam po narzedzia prawne,bo Pani Kasia swoim zachowaniem mnie zwyczajnie do tego zachęca, by nie powiedziec ze prowokuje. Demonstrując swoją wszechobecną bezkarnośc. pozdrawiam maga0505

Gość Maga0505
do poczytania drogie PANIE, JA NIESTETY ZBYT POZNO TO CZYTAM WY MCZE ZDECYDOWACPaweł Walewski12 sierpnia 2010 123.Chirurgia estetyczna pod lupą Klinika u rzeźnika Na przebogatym rynku medycyny estetycznej może nas spotkać wiele rozczarowań. Aby im zapobiec, warto sprawdzić, kto chwyta za skalpel lub strzykawkę z botoksem. PowiększPojęcie medycyny estetycznej w prawie lekarskim nie figuruje, więc każdy lekarz może byc "specjalistą" w tej dziedzinie. Czytaj także.Cyfrowa korekta kosmetyczna dla gwiazd Hollywood Lola VFX z Kalifornii upiększa gwiazdy kina: powiększa bicepsy i biusty, zmniejsza zmarszczki,... Odkąd poprawianie urody stało się tak popularne jak wizyty u dentysty i fryzjera, można sądzić, że ktoś sprawuje pieczę nad tym dochodowym biznesem. Otóż nie. Jesteśmy chyba jedynym krajem w Europie, gdzie usługi z zakresu chirurgii plastycznej, medycyny estetycznej i dermatokosmetologii można oferować bez posiadania odpowiednich papierów. A taka specjalność jak „medycyna estetyczna w ogóle nie figuruje w spisie specjalizacji lekarskich. Tymczasem, jak przypuszcza dr Andrzej Ignaciuk z Polskiego Towarzystwa Medycyny Estetycznej i Anti-Aging, liczba parających się nią lekarzy już dawno przekroczyła w Polsce tysiąc. Ale tylko trzystu może wylegitymować się dyplomem ukończenia naszej szkoły podkreśla. Pełna nazwa tej instytucji to Podyplomowa Szkoła Medycyny Estetycznej Polskiego Towarzystwa Lekarskiego, założona przez dr. Ignaciuka w 2003 r. Dziesięć lat wcześniej doktor utworzył przy Polskim Towarzystwie Lekarskim Sekcję Medycyny Estetycznej, niedawno przekształconą w samodzielne stowarzyszenie. Sam z wykształcenia jest internistą, a nowej specjalności uczył się 23 lata temu we Włoszech i od dwóch dekad promuje ją w Polsce. Tylko absolwenci szkoły otrzymują dyplom lekarza medycyny estetycznej nadany przez Polskie Towarzystwo Lekarskie i Międzynarodową Unię Medycyny Estetycznej w Paryżu wyjaśnia dr Ignaciuk. Krajowy konsultant w dziedzinie dermatologii prof. Andrzej Kaszuba nie uważa jednak, by taka szkoła, a właściwie dwuletni kurs polegający na 23-dniowych zjazdach organizowanych raz w miesiącu (od tego roku zajęcia mają zostać wydłużone do trzech lat), dawała wystarczające podstawy do zajmowania się skórą i wszystkim, z czym lekarz tzw. medycyny estetycznej może się zetknąć w praktyce. Jeśli takie przeszkolenie ukończy dermatolog, nie mam zastrzeżeń, bo to jest pełnoprawna specjalizacja wymagająca od lekarzy zgromadzenia kompletnej wiedzy na temat problemów, z jakimi zgłaszają się pacjenci. Ale dlaczego zajmują się tym chirurdzy, okuliści, interniści? Jeśli pacjent zobaczy reklamę gabinetu medycyny estetycznej, pewnie nie przyjdzie mu do głowy, że nie jest to dziedzina porównywalna z innymi specjalnościami. Dermatokosmetologii również w wykazie specjalizacji nie ma kontruje dr Ignaciuk. A wielu dermatologów po sześciu latach studiów i zdobyciu specjalizacji nie ma pojęcia o medycynie estetycznej, gdyż zajmują się chorą skórą. Ich praca nie ma nic wspólnego z usuwaniem zmarszczek, modelowaniem sylwetki, stosowaniem laserów. Jak weryfikować lekarzy Dr Ignaciuk zapewnia, że od kilku lat stara się wprowadzać system weryfikacji umiejętności lekarzy w swojej dziedzinie i w tym celu Towarzystwo już dwukrotnie apelowało do Naczelnej Izby Lekarskiej oraz Ministerstwa Zdrowia, by uporządkować rynek. Zabiegam nie o to, aby medycyna estetyczna stała się oddzielną specjalizacją, lecz aby wpisać ją na listę umiejętności lekarskich. Nie uzurpujemy sobie praw, których nie mamy, ani nie chcemy przywłaszczać nienależnych tytułów. Skoro pojęcie medycyny estetycznej w prawie lekarskim nie figuruje, każdy lekarz może się nazwać „specjalistą w tym zakresie, a dyplom ukończenia studiów medycznych daje mu prawo do posługiwania się strzykawką, igłą, a nawet skalpelem. Dlatego zabiegi wstrzykiwania botoksu, zmniejszania zmarszczek lub usuwania nadmiernego owłosienia nie wymagają wyjątkowych kwalifikacji. Praktyka pokazuje jednak, że lekarze bez doświadczenia oraz umiejętności tuszowania oznak starzenia mogą wyrządzić sporo krzywdy. Jeśli pseudospecjalista mający niewprawne oko nie odróżni na skórze znamion i podrażni je światłem laserowym może dojść do poważnych komplikacji ostrzega prof. Andrzej Kaszuba, który leczył już niejednego pacjenta z takim powikłaniami. Stowarzyszenie Lekarzy Dermatologów Estetycznych skupiające specjalistów łączących właśnie dermatologię z medycyną estetyczną i kosmetologią od kilku lat apeluje na swoich konferencjach prasowych, aby omijać salony kosmetyczne reklamujące zabiegi, których nie powinny wykonywać osoby bez dyplomu lekarza. Na przykład we Francji to nie do pomyślenia, aby kosmetyczki wykraczały poza swoje kompetencje i podawały podskórnie substancje odżywcze, stosowały silne lasery lub brały się za głębokie peelingi mówi dr Barbara Walkiewicz-Cyrańska, szefowa Stowarzyszenia. Tymczasem kompetencje kosmetyczek w naszym kraju do tej pory nie są uregulowane, choć w szkołach przygotowujących do tego zawodu wkłada się uczennicom i studentkom do głowy, że poza drobnymi wyjątkami, jak przekłuwanie uszu i tzw. makijaż permanentny, powinny zajmować się jedynie pielęgnacją skóry bez naruszania jej ciągłości. Odkąd Uniwersytet Medyczny w Łodzi otworzył kierunek kosmetologiczny, mam wrażenie, że jego absolwentki są bardziej świadome, czego im nie wolno robić, niż niejeden lekarz, który bez żadnego doświadczenia zabiera się za zmniejszanie zmarszczek sumuje prof. Kaszuba. Raj samozwańczych specjalistów Niestety, w medycynie estetycznej wciąż brakuje systemu weryfikacji umiejętności lekarzy. Ponieważ mniej lub bardziej inwazyjne zabiegi upiększające ciało przestały być luksusem zarezerwowanym wyłącznie dla najbogatszych i próżnych przybywa chętnych, którzy chcą odessać niepotrzebny tłuszcz, poprawić kontur twarzy, nawilżyć skórę lub zmierzyć jej wiotkość. A skoro rynkiem rządzi marketing, niezorientowanym pacjentom zapatrzonym w Internet najłatwiej trafić do gabinetu lekarza, który się w sieci ogłasza. Problem jest tylko taki, że nadal większość medyków starej daty (a więc z największym doświadczeniem) nie promuje się w Internecie, twierdząc, że nie licuje to z ich profesją. Bardziej wierzą w reklamę szeptaną, która sprawdza się wśród pacjentów mających już pewne doświadczenie w operacjach plastycznych. Nowi często zdają się na łut szczęścia. Aby odsiać ziarno od plew, jeszcze w tym roku nasze Towarzystwo Medycyny Estetycznej i Anti-Aging zamierza wprowadzić certyfikację lekarzy zapowiada dr Andrzej Ignaciuk. Dokument ten będzie bezpłatny, ale znajdą się w nim informacje, których nie wolno ukryć przed pacjentami: jakie uprawnienia ma lekarz i jakie zabiegi może wykonywać. Czy zamiar ten się powiedzie? Przykład ponaddziesięcioletnich starań o wprowadzenie podobnej certyfikacji w klinikach chirurgii plastycznej pokazuje, że środowisko medyczne nie jest skłonne do nakładania na siebie samoograniczeń. A już na pewno nie tam, gdzie chodzi o zdobycie jak najliczniejszej klienteli i konkurencja z każdym rokiem staje się coraz silniejsza. W Polskim Towarzystwie Chirurgii Plastycznej, Rekonstrukcyjnej i Estetycznej dotychczasowe próby określenia wymogów służących weryfikowaniu umiejętności chirurgów plastyków zatrudnionych w prywatnych gabinetach spełzły na niczym, bo wąska korporacja (licząca w całym kraju około 150 osób) jest zatomizowana. Opór materii chciał skruszyć znany warszawski chirurg plastyk dr Andrzej Sankowski, powołując odrębne stowarzyszenie z własnym sądem koleżeńskim rozstrzygającym coraz liczniejsze spory etyczne. Ale po konsultacjach z dziesięcioma innymi specjalistami szybko się zorientował, że każdy z nich ma inny pomysł na atestowanie prywatnych klinik kolegów, a nadto każdy chciał być szefem nowej organizacji. Poddaliśmy się kwituje Maciej Sankowski, prawnik i syn dr. Andrzeja Sankowskiego, który nie ma złudzeń, skąd bierze się niechęć do nadawania licencji: Jestem przekonany, że większość działających na prywatnym rynku klinik nie spełniłaby postawionych rygorów, więc bezpieczniej ich w ogóle nie wprowadzać. W informacyjnym szumie Prezes istniejącego Towarzystwa dr Marek Molski przyznaje, że na rynku pojawia się coraz więcej fałszerzy, którzy przypisują sobie tytuły naukowe lub, co gorsza, pod szyldem „klinika urody i chirurgii plastycznej zatrudniają fikcyjnych lekarzy. Póki nie uzgodnimy między sobą, jak weryfikować jakość usług, swoistym certyfikatem lekarza specjalisty, łatwym do sprawdzenia przez każdego pacjenta, jest nasza strona internetowa wyjaśnia dr Molski. Tam można znaleźć listę wiarygodnych chirurgów plastyków. Mało który pacjent surfując po Internecie w poszukiwaniu lekarza, który najlepiej (i oby jak najtaniej) zwęzi mu nos, zlikwiduje podbródek lub powiększy biust, trafi na stronę towarzystwa naukowego. Szybciej i łatwiej dowie się wszystkiego z witryn reklamowych, grup dyskusyjnych, zakładanych spontanicznie w sieci przez pacjentów list rankingowych lekarzy. Ten niesłychany szum informacyjny wykorzystują ci, którzy nie mają specjalizacji z chirurgii plastycznej są ginekologami, okulistami, laryngologami a mimo to w prywatnych gabinetach odsysają tłuszcz, powiększają piersi, operują opadające powieki i prostują nosy. Najbardziej znaną ofiarą tego rodzaju manipulacji jest malarka Hanna Bakuła, która siedem lat temu poddała się operacji twarzy w podwarszawskim Miedzeszynie u dr. Adama G. Lekarz ten nadal wabi na stronie internetowej pacjentów informacją, iż uzyskał specjalizację chirurgii kosmetycznej, choć taka nie istnieje. A nazwisko doktora na liście chirurgów plastyków nie figuruje i zresztą nigdy nie figurowało. Fuszerom bez kwalifikacji nikt nie może zaszkodzić, ponieważ tak jak w przypadku medycyny estetycznej każdy chirurg potrafiący trzymać w ręku skalpel, z uprawnieniami do wykonywania zawodu, może przeprowadzać operacje plastyczne. Kompetentni są jednak tylko ci, którzy najpierw zdobędą specjalizację w chirurgii, a następnie po przeprowadzeniu około 400 zabiegów w ciągu kilku lat wzbogacą swoje zawodowe curriculum o zdany egzamin z chirurgii plastycznej. Pacjenci są najwidoczniej zbyt mało dociekliwi, skoro idąc pod nóż, nie sprawdzają dokładnie kwalifikacji ludzi, którzy mają upiększyć ich twarze i sylwetki. Póki nie ma komplikacji, wszystko uchodzi na sucho mówi dr hab. Bartłomiej Noszczyk, mazowiecki konsultant w dziedzinie chirurgii plastycznej. Dopiero gdy przytrafią się groźne powikłania, a sąd wzywa biegłych, wychodzi na jaw, że lekarz był samoukiem bez doświadczenia ani nadzoru. Konsultant też nie pomoże Czyż nie po to mamy w Polsce instytucję konsultantów we wszystkich dziedzinach medycyny, aby nadzorowali pracę lekarzy swojej specjalności, kontrolowali placówki i wnioskowali o ukaranie partaczy? Krajowy konsultant w dziedzinie chirurgii plastycznej prof. Andrzej Zieliński z Bydgoszczy odpowiada, że jego uprawnienia nie wykraczają poza oddziały mające kontrakt z Narodowym Funduszem Zdrowia. A większość zabiegów wykonywanych jest przecież prywatnie, poza szpitalami publicznymi. Według dr. Noszczyka w ustawie o obowiązkach konsultantów nie jest jednoznacznie powiedziane, czy prywatne kliniki są całkowicie wyłączone spod jego nadzoru, w związku z czym teoretycznie mógłby sprawdzać oferowaną w nich jakość usług. Nigdy tego nie robiłem i moi poprzednicy też nie przyznaje. Nie istnieją kryteria pozwalające na taką ocenę. Zresztą naraziłbym się na zarzut, że nie jestem bezstronny, gdyż sam pracuję w prywatnej klinice, której nikt poza mną nie mógłby skontrolować. Gdyby do konsultanta wpłynęła skarga od pacjenta niezadowolonego z jakości usługi, inspekcja odbyłaby się w majestacie prawa, ale przynajmniej na Mazowszu nigdy to się jeszcze nie zdarzyło. Niezadowoleni klienci po nieudanych operacjach plastycznych rzadko zabierają głos publicznie (wyjątkiem jest Hanna Bakuła, która nadal procesuje się z lekarzem w sądzie). Nie dość, że decydują się na zabieg z poczuciem winy, mało asertywni i udręczeni kompleksami, to mieliby później odważyć się jeszcze zakwestionować wykonaną na nich fuszerkę? Niestety, nie ma żadnych rzetelnych danych ilustrujących wielkość rynku chirurgii plastycznej nie wiadomo więc, ile przeprowadza się tego typu operacji i jaka jest ich wartość. Chirurdzy plastycy przyznają jednak nieoficjalnie, że od kilku lat zabiegi upiększające przestały być w naszym kraju przywilejem gwiazd i rocznie poddaje się im około pół miliona osób. Pacjenci są coraz młodsi i nie zawsze wiedzą, czego oczekiwać i czego wymagać w gabinetach lekarskich. Pięć przykazań Jak wybrać rzetelny gabinet medycyny estetycznej lub chirurgii plastycznej? 1 Sprawdzić kwalifikacje lekarza. Nie wstydzić się prosić o okazanie dyplomów, referencji, świadectw ukończonych kursów. 2 Zwrócić uwagę, czy przed zabiegiem lekarz zebrał od ciebie dokładny wywiad na temat twojego stanu zdrowia i ewentualnych chorób. 3 Wypytać, jak będzie przebiegał zabieg, jaki sprzęt lub materiały zostaną wykorzystane, jak przebiegnie rekonwalescencja, a także jakie komplikacje mogą się pojawić, nawet jeśli zdarzają się rzadko. 4 Poprosić o zdjęcia ilustrujące wyniki zabiegów podobnych do tego, jakiemu zamierzasz się poddać ale nie te najlepsze, tylko przeciętne. Dobry chirurg plastyk uprzedza pacjentów, jakie są granice jego możliwości. 5 Sprawdzić, ilu specjalistów pracuje w klinice i czy mogą się nawzajem zastąpić na wypadek urlopu twojego lekarza, gdyby podczas rekonwalescencji potrzebna była nagła pomoc. DLA ZAINTERESOWNYCH PODAM NIEBAWEM NA OGOLNYM FORUM WYTYCZNE UKOIK DLA PRYWATNYCH GABINETOW MEDYCZNYCH W SPRAWIE STOSOWANIA UMOW ORAZ INNE AKTY PRAWNE

Gość Maga0505
Paweł Walewski12 sierpnia 2010 123.Chirurgia estetyczna pod lupą Klinika u rzeźnika PowiększPojęcie medycyny estetycznej w prawie lekarskim nie figuruje, więc każdy lekarz może byc "specjalistą" w tej dziedzinie. Czytaj także.Cyfrowa korekta kosmetyczna dla gwiazd Hollywood Lola VFX z Kalifornii upiększa gwiazdy kina: powiększa bicepsy i biusty, zmniejsza zmarszczki,... W informacyjnym szumie Prezes istniejącego Towarzystwa dr Marek Molski przyznaje, że na rynku pojawia się coraz więcej fałszerzy, którzy przypisują sobie tytuły naukowe lub, co gorsza, pod szyldem „klinika urody i chirurgii plastycznej zatrudniają fikcyjnych lekarzy. Póki nie uzgodnimy między sobą, jak weryfikować jakość usług, swoistym certyfikatem lekarza specjalisty, łatwym do sprawdzenia przez każdego pacjenta, jest nasza strona internetowa wyjaśnia dr Molski. Tam można znaleźć listę wiarygodnych chirurgów plastyków. Mało który pacjent surfując po Internecie w poszukiwaniu lekarza, który najlepiej (i oby jak najtaniej) zwęzi mu nos, zlikwiduje podbródek lub powiększy biust, trafi na stronę towarzystwa naukowego. Szybciej i łatwiej dowie się wszystkiego z witryn reklamowych, grup dyskusyjnych, zakładanych spontanicznie w sieci przez pacjentów list rankingowych lekarzy. Ten niesłychany szum informacyjny wykorzystują ci, którzy nie mają specjalizacji z chirurgii plastycznej są ginekologami, okulistami, laryngologami a mimo to w prywatnych gabinetach odsysają tłuszcz, powiększają piersi, operują opadające powieki i prostują nosy. Najbardziej znaną ofiarą tego rodzaju manipulacji jest malarka Hanna Bakuła, która siedem lat temu poddała się operacji twarzy w podwarszawskim Miedzeszynie u dr. Adama G. Lekarz ten nadal wabi na stronie internetowej pacjentów informacją, iż uzyskał specjalizację chirurgii kosmetycznej, choć taka nie istnieje. A nazwisko doktora na liście chirurgów plastyków nie figuruje i zresztą nigdy nie figurowało. Fuszerom bez kwalifikacji nikt nie może zaszkodzić, ponieważ tak jak w przypadku medycyny estetycznej każdy chirurg potrafiący trzymać w ręku skalpel, z uprawnieniami do wykonywania zawodu, może przeprowadzać operacje plastyczne. Kompetentni są jednak tylko ci, którzy najpierw zdobędą specjalizację w chirurgii, a następnie po przeprowadzeniu około 400 zabiegów w ciągu kilku lat wzbogacą swoje zawodowe curriculum o zdany egzamin z chirurgii plastycznej. Pacjenci są najwidoczniej zbyt mało dociekliwi, skoro idąc pod nóż, nie sprawdzają dokładnie kwalifikacji ludzi, którzy mają upiększyć ich twarze i sylwetki. Póki nie ma komplikacji, wszystko uchodzi na sucho mówi dr hab. Bartłomiej Noszczyk, mazowiecki konsultant w dziedzinie chirurgii plastycznej. Dopiero gdy przytrafią się groźne powikłania, a sąd wzywa biegłych, wychodzi na jaw, że lekarz był samoukiem bez doświadczenia ani nadzoru. Konsultant też nie pomoże Czyż nie po to mamy w Polsce instytucję konsultantów we wszystkich dziedzinach medycyny, aby nadzorowali pracę lekarzy swojej specjalności, kontrolowali placówki i wnioskowali o ukaranie partaczy? Krajowy konsultant w dziedzinie chirurgii plastycznej prof. Andrzej Zieliński z Bydgoszczy odpowiada, że jego uprawnienia nie wykraczają poza oddziały mające kontrakt z Narodowym Funduszem Zdrowia. A większość zabiegów wykonywanych jest przecież prywatnie, poza szpitalami publicznymi. Według dr. Noszczyka w ustawie o obowiązkach konsultantów nie jest jednoznacznie powiedziane, czy prywatne kliniki są całkowicie wyłączone spod jego nadzoru, w związku z czym teoretycznie mógłby sprawdzać oferowaną w nich jakość usług. Nigdy tego nie robiłem i moi poprzednicy też nie przyznaje. Nie istnieją kryteria pozwalające na taką ocenę. Zresztą naraziłbym się na zarzut, że nie jestem bezstronny, gdyż sam pracuję w prywatnej klinice, której nikt poza mną nie mógłby skontrolować. Gdyby do konsultanta wpłynęła skarga od pacjenta niezadowolonego z jakości usługi, inspekcja odbyłaby się w majestacie prawa, ale przynajmniej na Mazowszu nigdy to się jeszcze nie zdarzyło. Niezadowoleni klienci po nieudanych operacjach plastycznych rzadko zabierają głos publicznie (wyjątkiem jest Hanna Bakuła, która nadal procesuje się z lekarzem w sądzie). Nie dość, że decydują się na zabieg z poczuciem winy, mało asertywni i udręczeni kompleksami, to mieliby później odważyć się jeszcze zakwestionować wykonaną na nich fuszerkę? Niestety, nie ma żadnych rzetelnych danych ilustrujących wielkość rynku chirurgii plastycznej nie wiadomo więc, ile przeprowadza się tego typu operacji i jaka jest ich wartość. Chirurdzy plastycy przyznają jednak nieoficjalnie, że od kilku lat zabiegi upiększające przestały być w naszym kraju przywilejem gwiazd i rocznie poddaje się im około pół miliona osób. Pacjenci są coraz młodsi i nie zawsze wiedzą, czego oczekiwać i czego wymagać w gabinetach lekarskich. Pięć przykazań Jak wybrać rzetelny gabinet medycyny estetycznej lub chirurgii plastycznej? 1 Sprawdzić kwalifikacje lekarza. Nie wstydzić się prosić o okazanie dyplomów, referencji, świadectw ukończonych kursów. 2 Zwrócić uwagę, czy przed zabiegiem lekarz zebrał od ciebie dokładny wywiad na temat twojego stanu zdrowia i ewentualnych chorób. 3 Wypytać, jak będzie przebiegał zabieg, jaki sprzęt lub materiały zostaną wykorzystane, jak przebiegnie rekonwalescencja, a także jakie komplikacje mogą się pojawić, nawet jeśli zdarzają się rzadko. 4 Poprosić o zdjęcia ilustrujące wyniki zabiegów podobnych do tego, jakiemu zamierzasz się poddać ale nie te najlepsze, tylko przeciętne. Dobry chirurg plastyk uprzedza pacjentów, jakie są granice jego możliwości. 5 Sprawdzić, ilu specjalistów pracuje w klinice i czy mogą się nawzajem zastąpić na wypadek urlopu twojego lekarza, gdyby podczas rekonwalescencji potrzebna była nagła pomoc. ZRODLO INFORMACJI WWW.POLITYKA.PL

Gość Maga0505
KOLEJNY CIEKAWY MATERIAŁ UZASADNIAJACY SLUSZNOSC MOICH ROSZCZEN ZRODLO :PRAWOIMEDYCYNA.PL Przesłanki legalności zabiegu kosmetycznego w świetle odpowiedzialności prawnej lekarza Małgorzata Żyła, Katolicki Uniwersytet Lubelski W obecnych czasach zabiegi kosmetyczne, chirurgia estetyczna, czy niedawno powstała specjalizacja o nazwie antyageing /odmładzanie/, cieszą się coraz większą popularnością. Ludzie niezależnie od kraju pochodzenia częściej ulegają narzucanym przez media kanonom piękna, częściej też medycyna zaskakuje nas coraz nowszymi, coraz większymi możliwościami chirurgów plastycznych. Szeroki wachlarz wykonywanych zabiegów kosmetycznych, które począwszy od ingerencji chirurgicznej np. rekonstrukcję nosa, przeszczep skóry z różnych okolic ciała,, po face-lifting , zastrzyki z botoksu i kolagenu, dają nadzieję na lepsze funkcjonowanie organizmu, poprawienie wyglądu pacjenta, jego samopoczucia, a nawet wyzbycie się wielu kompleksów. Wielu chirurgię plastyczną kojarzy jako dziedzinę mającą na celu jedynie poprawę wyglądu zewnętrznego, dlatego koniecznym jest przybliżenie terminologii panującej w tej materii. Oprócz chirurgii plastycznej, której główną specjalnością jest leczenie np. wad wrodzonych, pourazowych, zniekształceń powłok ciała, nowotworów oraz schorzeń kończyn górnych, jest chirurgia estetyczna, która poprzez zabiegi kosmetyczne dokonuje „upiększania pacjenta. Zatem zadaniem chirurgii plastycznej jest przywracanie funkcji oraz kształtu ciała człowieka lub jego części, natomiast zadaniem chirurgii estetycznej są zabiegi lub operacje, mające na celu poprawę wyglądu zewnętrznego, poprzez zmianę niektórych elementów ciała człowieka. Historycznie rzecz ujmując pierwsze operacje z zakresu chirurgii plastycznej zostały wykonane w Indiach. Wzmianki w archiwach mówią ze już w VII w. p.n.e. dokonana została rekonstrukcja amputowanego nosa, u złodzieja, którego skazano za popełniony występek. Ostatnie 100 lat w dziedzinie medycyny to dynamiczny jej rozwój, a za sprawą nowych metod i technologii to także rozkwit w dziedzinie chirurgii estetycznej. Mimo, iż dziś, chirurgia estetyczna jest nieodzowną częścią chirurgii plastycznej to całkiem niedawno, bo 80 lat temu zabiegi estetyczne dokonywane na zdrowym organizmie, uznawane były za zakazane i sprzeczne z dobrymi obyczajami. Powodem takiego stanowiska był fakt, że medycyna w tamtym okresie była jeszcze na takim etapie iż zabiegi takie były społecznie nie akceptowane. Brak specjalistów z tej dziedziny medycyny powodował, że zabiegi estetyczne często kończyły się niepowodzeniem, co z kolei powodowało obciążania odpowiedzialnością lekarzy za spowodowaną szkodę pacjentowi, mimo iż były przeprowadzane zgodnie z prawem.Początkowo chirurgia plastyczna była zarezerwowana dla wąskiego grona osób m.in. z defektami narządów mowy, ruchu, górnych dróg oddechowych i innych. Owe zabiegi były dokonywane dopiero w momencie, gdy zmiany w organizmie były na tyle znaczne, że utrudniały lub uniemożliwiały dalsze funkcjonowanie pacjenta.Z biegiem lat zarówno doktryna, orzecznictwo oraz społeczna akceptacja zmieniły nastawienie do stosowania zabiegów estetycznych. Przyczyną coraz większej przychylności na ingerencję chirurgiczno- plastyczną stał się gwałtowny rozwój medycyny i techniki, nowy model życia, oraz nowa świadomość społeczna. W ten sposób dziedzina medycyny, która kiedyś była dostępna wyłącznie dla nielicznych, stała się dostępna dla ogółu. Postęp jaki nastąpił przez lata spowodował, że chirurgia plastyczna, która miała na celu usuwanie deformacji narządów ciała wyodrębniła nowy kierunek zwany chirurgią estetyczna zajmująca się operacjami i zabiegami kosmetyczno upiększającymi.W nowo powstałej chirurgii estetycznej poprzez rozwój nowych technik i technologii wyodrębniła się specjalizacja antyageing, czyli specjalizacja mająca na celu wstrzymanie procesu starzenia się człowieka. Potwierdzeniem jak wielką popularność wśród społeczeństwa zrodził ten temat, są programy telewizyjne, w których uczestniczki na oczach widzów zmieniają swój wygląd dzięki operacjom plastycznym. Na poparcie powyższych informacji przytaczam dane statystyczne z 2008 r., które wykazują, iż zabiegom upiększającym poddało się ponad 300 tys. osób w samych tylko Stanach Zjednoczonych.W doktrynie i orzecznictwie związanym z chirurgia estetyczną, wytworzył się podział zabiegów kosmetycznych, jedni uważają, iż zabiegi kosmetyczne należy zaliczyć do zabiegów leczniczych z uwagi na ich charakter tj. fakt przywrócenia zdrowia poszkodowanym podczas wojny, rekonstrukcji piersi w przypadku jej amputacji wywołanego nowotworem, jak również usunięcia poważnego zniekształcenia wyglądu spowodowanego przebytą chorobą. Z kolei inni uznają zabieg kosmetyczny za błąd w sztuce lekarskiej, sprzeczny z porządkiem publicznym, będący jedynie ingerencją w ciało ludzkie.Zachodzi, zatem, konieczność dookreślenia, czy zabiegi kosmetyczne rzeczywiście mogą mieć charakter zabiegów leczniczych, czy należy je traktować jako zabiegi nielecznicze, albowiem w przeciwieństwie do eksperymentu medycznego nie ma na ten temat jednoznacznej regulacji prawnej.Zgodnie z przyjętymi normami czynności z zakresu chirurgii estetycznej rozdzielić można na zabiegi kosmetyczne, których celem jest poprawa wyglądu zewnętrznego czyli regeneracja, pielęgnacja czy upiększenie ciała, oraz na zabiegi kosmetyczne polegające na likwidacji zniekształceń powypadkowych oraz spowodowanych schorzeniami min. chorobami skórnymi, zniekształceniem kończyn górnych, żylakami kończyn dolnych, będącymi przede wszystkim zadośćuczynieniem dla „niezadowolonego ze swojego wyglądu pacjenta.Pierwsze z wymienionych czynności z zakresu chirurgii estetycznej, przybrały postać czynności nieleczniczych, natomiast drugie należą do czynności leczniczych, które również można określić w ślad za Nestorowiczem „leczeniem rekonstrukcyjnym, czy też chirurgią reparacyjną, lub poprawczą.Przy tak wyodrębnionym podziale rodzi się pytanie jakie czynności należy uznać za działanie medyczne, i czy faktycznie chirurgia plastyczna służy leczeniu człowieka, czy jest tylko tzw. „medycyną na życzenie. Najtrafniej problem rozróżnienia obydwu rodzajów zabiegów estetycznych ukazał M. Filar na przykładzie rekonstrukcji piersi po mastektomii oraz na wszczepieniu implantu silikonowego w celu ich powiększenia. Bezdyskusyjnym jest, że pierwszy przykład zalicza się do tzw. zabiegu rekonstrukcyjnego, natomiast drugi, jak autor określił, do nie terapeutycznych zabiegów upiększających . Na tle najnowszego piśmiennictwa wskazać można podział zabiegów kosmetycznych na zabiegi kosmetyczne o celu leczniczym, oraz zabiegi kosmetyczne sensu stricto. Przedmiotem niniejszego artykułu będą zabiegi kosmetyczne należące do grupy czynności nieterapetycznych, tzw sensu stricto, w kontekście prawnokarnej oceny legalności ich przeprowadzania. Z powodu braku szczegółowej regulacji prawnej odnoszącej się do zabiegów kosmetycznych, istotnym z punktu widzenia ich dopuszczalności, jest odwołanie się jedynie do ogólnosystemowej wykładni prawa. W tym aspekcie należy wziąć pod uwagę jedynie kontratyp pozaustawowy, czyli tzw. „ wtórne wyłączenie ich bezprawności, do którego można przypisać tego rodzaju czynności.Dla prawnej oceny legalności tych czynności niezbędne jest, aby zostały zrealizowane kumulatywnie przesłanki dopuszczalności ich przeprowadzenia. W takim aspekcie pozalecznicze zabiegi kosmetyczne, opierać się będą na kontratypie bezprawności podjętych czynności. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na obowiązek precyzyjnego poinformowania pacjenta przez dokonującego zabieg. W każdym przypadku podejmowania czynności terapeutycznej czy nieterapeutycznej, podstawowym obowiązkiem lekarza jest dokładna informacja o jej istocie, przebiegu, znaczeniu i możliwych komplikacjach. Nie należy informacji ograniczać do skutków typowych, lecz także zawrzeć skutki nietypowe. Taki pogląd podzielił również SN w wyroku z 5 września 1980 r. (sygn. akt II CR 280/80, OSP 1981, nr 10, poz. 170), w którego tezie stwierdził: "Wymaganie zgody pacjenta na podjęcie zabiegu operacyjnego wyłącznie dla celów estetycznych (polepszenia wyglądu zewnętrznego) jest zachowane tylko wtedy, gdy zostanie on uprzednio dostatecznie poinformowany także o szczególnych - czyli wszelkich mniej lub bardziej możliwych do przewidzenia - skutkach interwencji, nie stwarzającej dla niego ryzyka wyższego od przeciętnego". W uzasadnieniu SN podkreślił, iż ogólne uprzedzenie o typowych następstwach zabiegów danego rodzaju może legalizować tylko te zabiegi, które mają charakter leczniczy. Dokonujący zabiegu lekarz po informacji o możliwych powikłaniach powinien posłużyć się specjalnym formularzem, który osoba poddająca się zabiegowi podpisuje. Kolejnym wymogiem jaki należy spełnić przed wykonaniem zabiegu kosmetycznego jest zgoda pacjenta. W przypadku ingerencji kosmetycznych uzyskanie samej zgody nie jest tak istotne, ponieważ co do zasady zabiegi kosmetyczne przeprowadzane są na życzenie pacjenta. Po dopełnieniu obowiązku udzielenia zgody, na lekarzu spoczywa odpowiedzialność, aby owa zgoda spełniała wymogi ważności oświadczenia woli tzn. aby była świadoma i wyrażona dobrowolnie. Co do zasady nie ma obwarowań dotyczących formy udzielonej zgody przez pacjenta, jednakże powszechnie się przyjmuje, iż zgoda wyrażona na piśmie daje najlepszą gwarancję. Możliwe jest również wyrażenie zgody ustnie lub poprzez domniemanie jak także przez decyzję podjętą przez zespół lekarski. Zgodnie z wyrokiem Sądu Apelacyjnego Warszawie z dnia 31 marca 2006 r.(Sygn. akt I ACa 973/05) zabieg medyczny wykonany bez zgody pacjenta jest czynnością bezprawną, nawet wtedy gdy zostanie on wykonany zgodnie z zasadami wiedzy medycznej. Zgoda prawnie ważna, prawidłowo wyrażona przez pacjenta, stwarza przy spełnieniu pozostałych przesłanek legalność przeprowadzonego zabiegu. Oprócz tego zdaniem Sądu Najwyższego w powołanym wyżej orzeczeniu z dnia 5 września 1980 r. : poprzez wyrażenie zgody na dokonanie zabiegu pacjent akceptuje i przyjmuje na siebie ryzyko, jakie niesie ze sobą czynność kosmetyczna (...).Trzecią przesłanką legalności zabiegu kosmetycznego jest tzw sfera przeciętności, czyli niewielkie ryzyko szkodliwych następstw ubocznych, występujących przy przeprowadzaniu zabiegu, przy czym jak podaje J. Sawicki możliwość przeprowadzenia zabiegu kosmetycznego zgodnie z prawem, zostaje wykluczona w momencie, gdy istnieje wysokie prawdopodobieństwo wystąpienia trwałego, poważnego uszczerbku zdrowia u pacjenta. Za brakiem legalności przemawia również sytuacja, w której wykonujący zabieg lekarz nie dopuszcza poważnego ryzyka, jednakże sam rodzaj przeprowadzonego zabiegu prowadziłby do trwałego okaleczenia np. w przypadku pomysłu potencjalnego pacjenta który chce usunąć swoje oczy i zastąpić je elektroniczną protezą, czy pozbyciem się zdrowych zębów aby w ich miejsce wstawić implanty . M. Nestorowicz rozpatruje przesłankę „przeciętnego ryzyka w zabiegu upiększającym jako skutek, który jest możliwy do przewidzenia i przy wykonywaniu tego typu zabiegach występuje często . Według niego odpowiedzialności prawnej będzie podlegał także lekarz w sytuacji, kiedy przekroczy proporcje ryzyka związanego z zabiegiem, działanie takie będzie uznane za błąd w sztuce lekarskiej.Następnym warunkiem dopuszczalności wykonania zabiegu chirurgii estetycznej jest zobowiązanie lekarza do wykazania szczególnej ostrożności i staranności w przeprowadzaniu czynności zabiegowych czy operacyjnych. Lekarza w tym zakresie wiążą uregulowania z ustawy o zawodzie lekarza i lekarza dentysty, oraz przepisy z kodeksu etyki lekarskiej a przede wszystkim przysięga Hipokratesa. Z powyższym zobowiązaniem w sposób wyraźny połączony jest kolejny wymóg, mówiący o konieczności przeprowadzenia zabiegu kosmetycznego przez osobę uprawnioną. Jak słusznie zauważa M. Nestorowicz chirurgia estetyczna należy do dziedziny, która wymaga odpowiedniej specjalizacji oraz doświadczenia. W przytoczonym przez autora niepublikowanym wyroku SN z dnia 17 stycznia 1973 r. lekarz ortopeda nie posiadający specjalizacji z zakresu chirurgii estetycznej wykonał u pacjentki zabieg kosmetyczny w zakresie estetyki nosa, oczu oraz szyi. Z powodu jego niekompetencji pacjentka doznała oszpecenia twarzy wraz z zaburzeniami funkcji powiek i odpływu łez. W ocenie SN wina lekarza przeprowadzającego operację była niewątpliwa. Powyższy zabieg kwalifikowany jest jako czyn niedozwolony, z uwagi na podjęcie się go przez lekarza bez odpowiednich kwalifikacji, wbrew oczywistym przesłankom jego legalności. Powyższy przykład nie zostaje odosobniony. Jak podaje D. Deboa w samym 2003 roku na 7 badanych przypadków, w zakresie chirurgii estetycznej, w 5-ciu z nich stwierdzono błąd z powodu niekompetencji operującego lekarza, który mimo iż posiadał specjalizację II stopnia z chirurgii, nie posiadał specjalizacji z zakresu chirurgii plastycznej, koniecznej do wykonania owych zabiegów. Omówione przykłady stanowiły jedynie ułamek spraw, w których zabiegu kosmetycznego dokonują lekarze o innych specjalnościach, a co gorsze osoby, które w ogóle nie mają uprawnień do wykonywania zawodu lekarza. W Stanach Zjednoczonych w skutek wadliwości zabiegów, braku kwalifikacji chirurgów czy stosowania zabronionych metod dochodzi do licznych procesów odszkodowawczych głównie w związku niekorzystnymi wszczepieniami silikonowych implantów piersi. W związku z tym nie można pominąć ogromnego znaczenia wysokich kwalifikacji chirurgicznych w zakresie chirurgii plastycznej. Dlatego aby nie dopuścić do powielania negatywnych następstw zabiegów przez lekarzy wprowadzono szkolenia specjalistów w zakresie chirurgii plastycznej. Do 2008 roku, aby rozpocząć specjalizację z chirurgii plastycznej trzeba było również posiadać specjalizację z chirurgii ogólnej. Trwające 5 lat szkolenie wymaga od specjalizującego się lekarza wykazania się odpowiednim poziomem wiedzy dotyczącej chirurgii kosmetycznej. Warunkiem koniecznym umożliwiającym przystąpienie do egzaminu są ćwiczenia praktyczne. Ostatnim omawianym warunkiem koniecznym który musi być spełniony aby zabieg kosmetyczny był zgodny z prawem, jest osiągnięcie poprzez dokonującego zabieg zamierzonego celu kosmetycznego zwanego także estetycznym.Każda osoba, która decyduje się na przeprowadzenie zabiegu kosmetycznego jest narażona na wysokie ryzyko, dlatego tez spełnienie opisanych wymogów jest koniecznością. Podjęcie zabiegu kosmetycznego przez lekarza bez spełnienia którejkolwiek z wymaganych przesłanek powoduje, iż zabiegi tego typu nie będą rozpatrywane jako kontratyp, lecz traktowane będą jak czyn niedozwolony. Lekarz dokonujący zabiegu kosmetycznego wbrew, wymienionym wymogom narażony jest na odpowiedzialność karną stypizowaną w art. 155 157 k.k. tj za uszkodzenie ciała, nieumyślne spowodowanie śmierci. W charakterystyce odpowiedzialności za uszkodzenie ciała określonego w art. 156- 157 k.k., najistotniejszą rolę odgrywa ocena skutków wywołanych podjętymi czynnościami, czyli spowodowanych następstw /krótkotrwałych, trwałych , czy tez długotrwałych/. Kwalifikacja prawna uszkodzeń ciała związana jest również z określeniem umyślności czy tez nieumyślności owych zabiegów. W określeniu czy mamy do czynienia z umyślnym czy tez nieumyślnym działaniem lekarza należy przyjąć przede wszystkim zamiar czyli chęć jego popełnienia lub przewidywalność nastąpienia niekorzystnych skutków jakimi są uszkodzenie lub uszczerbek ciała na skutek zabiegu kosmetycznego. Zabiegi kosmetyczne wykonane bez zgody pacjenta należą do bezprawnych z czym wiąże się odpowiedzialność karna uregulowana w art. 192 k.k. Albowiem dla realizacji znamion przestępstwa określonego w wymienionym art., należą warunki określone w ustawie o zawodzie lekarza i lekarza dentysty, jakie należy spełnić, aby wykonanie zabiegu było zgodne z prawem. Sam wymóg udzielenia zgody w przypadku zabiegu kosmetycznego nie ma znaczenia, gdyż z reguły zabiegi te wykonywane są na życzenie pacjenta tzn iż pacjent udający się do specjalisty z chirurgii estetycznej posiada wiedzę i chęć poddania się ingerencji chirurgicznej. W związku z powyższym pociągnięcie lekarza do odpowiedzialności karnej za czyn zabroniony z art. 192 k.k. następuje jedynie w przypadku gdy lekarz dokonujący zabiegu przekaże informację niedokładną lub niezgodną z prawdą co od charakteru i ryzyka związanego z zabiegiem kosmetycznym. Z odpowiedzialnością karną lekarza wiąże się również sytuacja, w której wykonujący zabieg kosmetyczny dokonuje go nie w celu kosmetycznym , lecz aby zmienić wygląd pacjenta w celu uniknięcia przez niego odpowiedzialności przed organami ścigania. W takim przypadku dokonujący zabiegu lekarz zostanie pociągnięty do odpowiedzialności z art. 239 k.k., który określa przestępstwo poplecznictwa. W świetle powyższego stwierdzić należy, iż istnieje szereg zabiegów kosmetycznych, którym można przypisać cel leczniczy. Wybór, którym zabiegom należy przyznać leczniczy charakter jest stosunkowo łatwy. Zatem jeżeli zabiegi o charakterze czysto kosmetyczno- estetycznym w ramach chirurgii plastycznej mieszczą w sobie cel jakim jest poprawa zdrowia np. protetyka stomatologiczna czy usunięcie zajęczej wargi, to uznać je należy za czynności o zamiarze leczniczym. Natomiast w sytuacji, gdy wyłącznym celem zabiegu lub operacji plastycznej jest osiągnięcie idealnej urody, poprzez wykonanie liposukcji, czy depilacji, wówczas należy uznać, iż owy zabieg ma charakter nieleczniczy. Przeprowadzenie zabiegu kosmetycznego z ujemnymi skutkami, może rodzić dla lekarza również odpowiedzialność cywilną. W świetle prawa cywilnego zabiegi kosmetyczne są umowami cywilno-prawnymi pomiędzy lekarzem, wykonującym owy zabieg, a pacjentem. Podstawą wspomnianego wyżej roszczenia prawnego wnioskowanego przez pacjenta, jest negatywna ocena wyniku przeprowadzonego zabiegu. Odpowiedzialność cywilną lekarza wynikająca z zawartej umowy cywilno prawnej, którą regulują przepisy z art. 471 k.c i następne, mówiące o odpowiedzialności kontraktowej za niezachowanie należytej staranności. W związku z tą odpowiedzialnością poszkodowany pacjent może zwrócić się o zadośćuczynienie w postaci odszkodowania za doznaną krzywdę. Prężnie rozwijający się dział chirurgii estetycznej, stworzony głównie na potrzeby ludzi pragnących poprawić swój wygląd zajmuje coraz to większą ilość czasu pracy wykonywanej przez lekarzy- chirurgów. Na tle powyższych rozważań zauważyć należy, iż zachodzi potrzeba stworzenia nowych przepisów prawnych dotyczących tej dziedziny medycyny. Jednoznaczne uregulowanie przepisów odnośnie zabiegów kosmetycznych jest konieczne ze względu na niebezpieczeństwo przekraczania, zarówno przez pacjenta jak i lekarza granicy dopuszczalnego ryzyka. Konieczność taką widzę na przykładzie eksperymentów kosmetycznych, które zaczęto stosować w moskiewskich klinikach, a mianowicie wykonywaniu eksperymentów polegających na pobieraniu komórek macierzystych z ludzkich zarodków czy szpiku kostnego a następnie w poprzez zastrzyki likwidowanie zmarszczek czy łysiny. Zabiegi te stanowią novum w medycynie kosmetycznej ale tez pokazują nowe możliwości w zakresie kosmetologii szeroko rozumianej. W czasach rozwoju cywilizacyjnego, gdzie nawet przeszczep skóry pobranej od innej osoby niesie za sobą zagrożenia dla zdrowia, koniecznym jest dookreślenie wymogów poprzez orzecznictwo sądów które określi dla zabiegów kosmetycznych wymogi i sposoby działania, których przestrzeganie nie będzie rodzić odpowiedzialności prawnej dla lekarza. Orzecznictwo sądów w tym zakresie zapewni bezpieczeństwo pacjentom a lekarzom wykonującym zabiegi pozwoli na ich wykonywanie bez narażania się na odpowiedzialność prawną. Autorka artykułu, Małgorzata Żyła, jest doktorantem na seminarium z medycyny sądowej i prawa medycznego w Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, prowadzonym przez prof. dr hab. Władysław Witczaka -------------------------------------------------------------------------------- K. Kobus, Polski przegląd chirurgiczny „Rozważania o chirurgii plastycznej, rekonstrukcyjnej i estetycznej, 2007, nr. 79,11, s. 1316-1323. M. Filar, Prawo medyczne, Toruń 2004,s.175-176 i in. Podobnego stanowiska jest J. Sawicki cytując orzeczenie Trybunału Paryskiego z 16.01.1936 r., odnośnie „() podjęcia operacji, z którą związane jest pewne poważniejsze ryzyko, na organie zdrowym jedynie w celu poprawienia jego linii, kiedy zabieg nie był podyktowany koniecznością terapeutyczną, stanowi z istoty swej błąd. R. Kędziora, „Odpowiedzialność karna lekarza w związku z wykonywaniem czynności medycznych, Warszawa 2009,s.400 i in. E. Bagińska, Odpowiedzialność cywilna za niekorzystne skutki silikonowych implantów piersi w systemie prawnym USA, Prawo i Medycyna nr 11,2002,s.45. M. Świderska, Zgoda pacjenta na zabieg medyczny, Toruń 2007, s.318 i in. J. Radzicki, „Ryzyko zabiegów lekarskich w prawie karnym, Warszawa 1967, s. 153 -158. A. Liszewska, „Odpowiedzialność karna za błąd w sztuce lekarskiej, Zakamycze, 1998, Wyd.1 Kraków, s. 200. M. Nestorowicz , Prawo medyczne, Toruń 2004r. Wyd. VI, „Dom Organizatora, s. 175. M. Świderska, Zgoda pacjenta na zabieg medyczny, Toruń 2007, s. 318 L. Niebrój, M. Kruźlak, Dermatologia estetyczna vol. 7, nr. 1 2005, s. 40. M. Filar, Lekarskie prawo karne, Kraków 2000, s. 210. Pierwsze z nich stanowią zabiegi które nie maja na celu jedynie poprawy wyglądu zewnętrznego a przede wszystkim usunięcie wad wrodzonych tzw. pierwotnych i wad nabytych czyli wtórnych, natomiast zabiegi kosmetyczne sensu stricto nie mają celu leczniczego ich podstawowym celem jest poprawa wyglądu zewnętrznego i jego estetyka zgodnie z życzeniem pacjenta. E.Marszałkowska Krześ, S.Krześ, P.Zaborowski, M.Filar , Odpowiedzialność lekarzy i zakładów opieki zdrowotnej, Warszawa 2004 , wyd. LexisNexis s.254 Orzeczenie Sądu Najwyższego z dnia 5.09.1980 roku sygn. akt. IICR 280/80, OSP1981, nr 10 , poz. 170 wraz z glosami M. Nestorowicza i K. Rozentala. I.Okrój, „Moda na poprawienie Stwórcy,http://www.polska.pl. Orzeczenie Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia31.03.2006 roku sygn. akt. I ACa 973/05, nr 1, poz. 2 R.Kędziora, „Odpowiedzialność karna lekarza w związku z wykonywaniem czynności medycznych, Warszawa 2009 r., s.409. J. Sawicki, „ Błąd sztuki przy zabiegu leczniczym w prawie karnym, doktrynie i orzecznictwie, Warszawa 1965, s.40. M. Boratyńska, P. Konieczniak, „Prawa Pacjenta, Warszawa 2001, s. 105-110. J. Sawicki, „ Błąd sztuki przy zabiegu leczniczym w prawie karnym, doktrynie i orzecznictwie, Warszawa 1965, s.48. M.Nestorowicz, „ Aspekty prawne chirurgii estetycznej, NP1969, nr 4, s.603. M. Nestorowicz, „Prawo medyczne,s.179. D. Deboa , „Błędy medyczne z zakresu chirurgii w materiale Zakładu Medycyny Sądowej PAM I Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie, Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii, 2007, tom. 57, nr. 2 , s. 205-207/ E. Bagińska, op. cit., s. 46. J. Radzicki, op. cit., s. 157., mówią o tym art. 155 1 k.k., art. 156 2 k.k. oraz art. 157 3 k.k. M. Boratyńska , P. Konieczniak, op. cit., s. 107. „Nową twarz proszę!, http://www.newsweek.pl 15-01-2010, 12:36, wyświetleń: 458 drukuj

Gość Maga0505
W związku z tą odpowiedzialnością poszkodowany pacjent może zwrócić się o zadośćuczynienie w postaci odszkodowania za doznaną krzywdę. Prężnie rozwijający się dział chirurgii estetycznej, stworzony głównie na potrzeby ludzi pragnących poprawić swój wygląd zajmuje coraz to większą ilość czasu pracy wykonywanej przez lekarzy- chirurgów. Na tle powyższych rozważań zauważyć należy, iż zachodzi potrzeba stworzenia nowych przepisów prawnych dotyczących tej dziedziny medycyny. Jednoznaczne uregulowanie przepisów odnośnie zabiegów kosmetycznych jest konieczne ze względu na niebezpieczeństwo przekraczania, zarówno przez pacjenta jak i lekarza granicy dopuszczalnego ryzyka. Konieczność taką widzę na przykładzie eksperymentów kosmetycznych, które zaczęto stosować w moskiewskich klinikach, a mianowicie wykonywaniu eksperymentów polegających na pobieraniu komórek macierzystych z ludzkich zarodków czy szpiku kostnego a następnie w poprzez zastrzyki likwidowanie zmarszczek czy łysiny. Zabiegi te stanowią novum w medycynie kosmetycznej ale tez pokazują nowe możliwości w zakresie kosmetologii szeroko rozumianej. W czasach rozwoju cywilizacyjnego, gdzie nawet przeszczep skóry pobranej od innej osoby niesie za sobą zagrożenia dla zdrowia, koniecznym jest dookreślenie wymogów poprzez orzecznictwo sądów które określi dla zabiegów kosmetycznych wymogi i sposoby działania, których przestrzeganie nie będzie rodzić odpowiedzialności prawnej dla lekarza. Orzecznictwo sądów w tym zakresie zapewni bezpieczeństwo pacjentom a lekarzom wykonującym zabiegi pozwoli na ich wykonywanie bez narażania się na odpowiedzialność prawną. Autorka artykułu, Małgorzata Żyła, jest doktorantem na seminarium z medycyny sądowej i prawa medycznego w Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, prowadzonym przez prof. dr hab. Władysław Witczaka -------------------------------------------------------------------------------- K. Kobus, Polski przegląd chirurgiczny „Rozważania o chirurgii plastycznej, rekonstrukcyjnej i estetycznej, 2007, nr. 79,11, s. 1316-1323. M. Filar, Prawo medyczne, Toruń 2004,s.175-176 i in. Podobnego stanowiska jest J. Sawicki cytując orzeczenie Trybunału Paryskiego z 16.01.1936 r., odnośnie „() podjęcia operacji, z którą związane jest pewne poważniejsze ryzyko, na organie zdrowym jedynie w celu poprawienia jego linii, kiedy zabieg nie był podyktowany koniecznością terapeutyczną, stanowi z istoty swej błąd. R. Kędziora, „Odpowiedzialność karna lekarza w związku z wykonywaniem czynności medycznych, Warszawa 2009,s.400 i in. E. Bagińska, Odpowiedzialność cywilna za niekorzystne skutki silikonowych implantów piersi w systemie prawnym USA, Prawo i Medycyna nr 11,2002,s.45. M. Świderska, Zgoda pacjenta na zabieg medyczny, Toruń 2007, s.318 i in. J. Radzicki, „Ryzyko zabiegów lekarskich w prawie karnym, Warszawa 1967, s. 153 -158. A. Liszewska, „Odpowiedzialność karna za błąd w sztuce lekarskiej, Zakamycze, 1998, Wyd.1 Kraków, s. 200. M. Nestorowicz , Prawo medyczne, Toruń 2004r. Wyd. VI, „Dom Organizatora, s. 175. M. Świderska, Zgoda pacjenta na zabieg medyczny, Toruń 2007, s. 318 L. Niebrój, M. Kruźlak, Dermatologia estetyczna vol. 7, nr. 1 2005, s. 40. M. Filar, Lekarskie prawo karne, Kraków 2000, s. 210. Pierwsze z nich stanowią zabiegi które nie maja na celu jedynie poprawy wyglądu zewnętrznego a przede wszystkim usunięcie wad wrodzonych tzw. pierwotnych i wad nabytych czyli wtórnych, natomiast zabiegi kosmetyczne sensu stricto nie mają celu leczniczego ich podstawowym celem jest poprawa wyglądu zewnętrznego i jego estetyka zgodnie z życzeniem pacjenta. E.Marszałkowska Krześ, S.Krześ, P.Zaborowski, M.Filar , Odpowiedzialność lekarzy i zakładów opieki zdrowotnej, Warszawa 2004 , wyd. LexisNexis s.254 Orzeczenie Sądu Najwyższego z dnia 5.09.1980 roku sygn. akt. IICR 280/80, OSP1981, nr 10 , poz. 170 wraz z glosami M. Nestorowicza i K. Rozentala. I.Okrój, „Moda na poprawienie Stwórcy,http://www.polska.pl. Orzeczenie Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia31.03.2006 roku sygn. akt. I ACa 973/05, nr 1, poz. 2 R.Kędziora, „Odpowiedzialność karna lekarza w związku z wykonywaniem czynności medycznych, Warszawa 2009 r., s.409. J. Sawicki, „ Błąd sztuki przy zabiegu leczniczym w prawie karnym, doktrynie i orzecznictwie, Warszawa 1965, s.40. M. Boratyńska, P. Konieczniak, „Prawa Pacjenta, Warszawa 2001, s. 105-110. J. Sawicki, „ Błąd sztuki przy zabiegu leczniczym w prawie karnym, doktrynie i orzecznictwie, Warszawa 1965, s.48. M.Nestorowicz, „ Aspekty prawne chirurgii estetycznej, NP1969, nr 4, s.603. M. Nestorowicz, „Prawo medyczne,s.179. D. Deboa , „Błędy medyczne z zakresu chirurgii w materiale Zakładu Medycyny Sądowej PAM I Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie, Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii, 2007, tom. 57, nr. 2 , s. 205-207/ E. Bagińska, op. cit., s. 46. J. Radzicki, op. cit., s. 157., mówią o tym art. 155 1 k.k., art. 156 2 k.k. oraz art. 157 3 k.k. M. Boratyńska , P. Konieczniak, op. cit., s. 107. „Nową twarz proszę!, http://www.newsweek.pl 15-01-2010, 12:36, wyświetleń: 461 drukuj --------------------------------------------------------------------------------

Gość Maga0505
i jeszcze tylko fragment wypowiei UKOIK na temat stosowanych zakazanych klauzul umow ( zainteresowanych pełnym raportem odsylam na strone UKOIK lub prosze pozostawic maila a wysle calosc) nienależyte wykonanie umowy Biorac pod uwage specyfike brany, do której odnosi sie przedmiotowa kontrola, wskazana przedmiotowa grupa postanowien moe byc uznana za najbardziej niebezpieczna z punktu widzenia interesów pacjentów-konsumentów. Trudno bowiem wyobrazic sobie sytuacje, w której klinika wyłacza swoja odpowiedzialnosc za nieprawidłowo wykonany zabieg medyczny. Naley zwrócic uwage na fakt, e kady zabieg niesie ze soba pewne ryzyko. Jednak biorac pod uwage specjalistyczne przygotowanie do zawodu pracowników zatrudnionych w klinikach, naley od nich wymagac nie tylko najwyszej starannosci w działaniu, ale równie realnej oceny ryzyka zabiegu przy jednoczesnym wzieciu pod uwage indywidualnych preferencji pacjenta. W zwiazku z tym, nie mona akceptowac sytuacji, w które przedsiebiorca bedzie arbitralnie wyłaczał lub ograniczał swoja odpowiedzialnosc za potencjalne błedy w sztuce lekarskiej lub te brak naleytej starannosci w przygotowaniu do zabiegu lub operacji. nie ponosi odpowiedzialnosci w przypadku komplikacji lub niepełnego [miejsce pozostawione do uzupełnienia przez przedsiebiorce], jesli nie jest to zwiazane z nieprawidłowym jego działaniem w procesie leczenia. Powołane postanowienia moga wypełniac dyspozycje z art. 3853 pkt 2 kc, który stanowi, e niedozwolonym postanowieniem umownym jest postanowienie, które wyłacza lub istotnie ogranicza odpowiedzialnosc wzgledem konsumenta za niewykonanie lub nienaleyte wykonanie zobowiazania. e) Ograniczenie odpowiedzialnosci wzgledem konsumentów za szkody poniesione na osobie Zasada jest, e przedsiebiorcy nie moga umownie ograniczac swojej odpowiedzialnosci za szkody poniesione na osobie w zwiazku z realizacja umowy. Jednak ze wzgledu na specyfike kontrolowanej brany postanowienia, tego typu powinny byc oceniane w sposób duo bardziej restrykcyjny. Przedsiebiorca bowiem podpisujac umowy o swiadczenia medyczne z konsumentami daje tym samym gwarancje, e beda one przeprowadzone zgodnie z kunsztem lekarskim a w zwiazku z tym, beda co najmniej bezpieczne dla pacjentów. Bezpieczenstwo zabiegu i zwiazane z nim higiena, sprawna aparatura medyczna, wykwalifikowany personel to podstawowa przesłanka, która brana jest pod uwage przy zawieraniu tego typu umów przez konsumentów. Zwieksza ona bowiem pewnosc klientów, co do bezpieczenstwa i fachowosci podejmowanych czynnosci medycznych. Ograniczanie zas odpowiedzialnosci za, mówiac generalnie, brak profesjonalizmu, nie tylko ogranicza prawa konsumentów ale take ma wpływ na ich zdrowie. Wobec powyszego, zdaniem Urzedu naley zakwestionowac postanowienia typu: Odpowiedzialnosc za wszelkie poniesione szkody przez Zleceniodawce i bedace bezposrednim nastepstwem niewykonania lub nienaleytego wykonania niniejszej umowy jest ograniczona do szkód powstałych wyłacznie z winy umyslnej . Niniejszym postanowieniem NZOZ wyłacza odpowiedzialnosc za szkody, które mógłby wyrzadzic konsumentowi w sytuacji niedołoenia przez niego naleytej starannosci (a zatem z winy nieumyslnej np. za szkode wyrzadzona przez raace niedbalstwo) w wykonywaniu swiadczen medycznych. To natomiast moe byc sprzeczne z art. 3853 pkt 1 kc, który za niedozwolone uznaje postanowienia wyłaczajace lub ograniczajace odpowiedzialnosc wzgledem konsumenta za szkody na osobie. f) Postanowienia dotyczace ustalania własciwosci sadu w przypadku rozstrzygania sporów wynikajacych z umów zawieranych z konsumentami We wzorcach umownych stosowanych w obrocie konsumenckim postanowienia zastrzegajace własciwosc sadu jedynie dla siedziby przedsiebiorcy sa powszechna praktyka. Analiza przedmiotowych wzorców umownych w brany usług medycznych potwierdza te tendencje. Na gruncie jednak przepisów powszechnie obowiazujacego prawa, postanowienie, które kady spór kwalifikuje do rozpoznania przez sad ogólnej własciwosci sprzedawcy, niezalenie od własciwosci wynikajacej z ustawy (art. 27 i art. 34 kpc) naley uznac za niedozwolone w rozumieniu art. 3853 pkt 23 kc, zgodnie z którym niedozwolonymi sa m.in. te postanowienia, które narzucaja rozpoznanie sprawy przez sad, który wedle ustawy nie jest miejscowo własciwy. Sadem własciwym miejscowo jest w przypadku pozwania nabywcy przez sprzedawce sad miejsca zamieszkania konsumenta (sad ogólnej własciwosci art. 27 1 kpc), badz ewentualnie sad własciwy ze wzgledu na miejsce wykonania umowy (sad własciwosci przemiennej art. 34 kpc). W praktyce, postanowienia wyłaczajace moliwosc skorzystania z własciwosci przemiennej moga w znacznym stopniu utrudniac konsumentom dochodzenie roszczen na drodze sadowej.

Gość Maga0505
Nalezy zaem zadac sobie pytanie; A/skoro zab medycyny estetycznej sa zabiegami w/g wyzej prezentowanych materialow zabioegami kosmetycznymi klientka ma prawo oczekiwac zadowolenia inaczej ma prawo do zwrotu pieniedzy lub naprawy tego z czego nie jest zadowolona B/ jesli zabiegi liposukcji body-jet sa jednak zabiegami chirurgicznymi ,to wnioskujac z powyzszych norm prawnych i powyzszych wykladni wymagaja one wylacznej wiedzy i przygotowania specjalistycznego do wykonywania zabiegow chirurgi plastycznej i takie jest stanowisko NSA wiec niezadowolenie z uslugi medycznej wykonanej przez nie specjaliste w rozumieniu prawa jest rozstrzygane na korzysc pacjenta, pozdrawiam Maga 0505

Gość hahahaxdxd
to co się dzieje na tym forum to jest jeden wielki żal z bólem... pełno jakichs psychopatycznych ludzi, ktorzy tylko promuja swoje firmy i walcza o klientow i wrzucaja na innych.. a co do maili to oczywiste ze sie nie otwiera linkow w mailach od obcych ludzi, ktore pochodza z niewiadomego zrodla. w zyciu bym sie nie zgodzila zeby ktos z forum wysylala mi maile...

Gość doti po
Witam, ja miałam bj 5.03, wydałam 11 tyś. i nie mam żadnego efektu. Lekarz obiecał mi poprawkę ale boję się do niego zadzwonć i umówić... bo nie wiem czy przez te kilka miesięcy nie zmienił zdania.Czy ktoś miał bj w Łodzi? proszę o opinie.

Gość Gruby Dyzio
do aannajagielska1 ale z ciebie powalona rura. Pewnie cierpisz na zaawansowaną manię przesladowczą i opluwasz wszystkich wokól siebie na wszelki wypadek! cycki to zrobiłas sobie w Indiach i zamiast implantów wszczepili ci prezewatywy nadmuchane wodą.

Gość zyzia66
Hej. Miałam przeprowadzany ponad miesiąc temat zabieg body yet z reimplantacją tłuszczu do piersi i chętnie się podzielę swoimi doświadczeniami. Przed zabiegiem miałam konsultacje w Katowicech, Krakowie i Warszawie w kilinikach, które preprowadzają zabieg body jet. Wybrałam najlepsza (moim zdaniem) i przeprowadziłam zabieg w Warszawie. Tkankę tłuszczowa usunięto mi z "bryczesow" i przeszczepiono do piersi. Bryczesy są najlepsze do tego zabiegu, gdyż tłuszcz tam jest zbity i najsłabiej sie wchłania. Do wykonania zabiegu wymagane są wyniki badań krwi i USG piersi. Oprócz tego odpowiednia ilość tłuszczu ok 400ml do pobrania no i odpowiedni kształt piersi - do tego zabiegu nie nadają się piersi obwisłe, bo efekt będzie "obwisły" bardziej. Zabieg jest wykonywany w miejscowym znieczuleniu, ja wspominam go jako nie bolesny (urodziłam 2-kę dzieci), a po zabiegu nie wziełam żadnej!!! tabletki przeciwbólowej. Miejsce pobrania tłuszczu jest bolesne ok 2 tygodnie odczuwalam to jak spory siniak, piersi bolały przez ok tydzień jak przed okresem - czyli prawie wcale. Moje piersi były maleńkie - AA, ale mają okrągły kształt. Teraz mam A czyli, efekt niezbyt spektakularny, ale mi wystarczy. Piersi maja ładny kształt są pełne i mięciutkie. Nacięcia, a teraz blizny sa malutkie ok 5 mm i nic poza nimi nie wskazuje na ingerencję. Jeśli nie oczekujesz wielkiej zmiany (np. z A do C), a twoje piersi są jędrne to jest to metoda dla Ciebie, pod warunkiem, że masz trochę tłuszczu do przeszczepienia, jesteś zdrowa i nie masz żadnych przeciwskazań zdrowotnych w piersiach (USG). No i masz ok 11 tyś, bo taki jest przybliżony koszt zabiegu. Ja jestem zadaowlona, chętnie odpowiem na wasze pytania i wątpliwości.Pozdrawiam Zyzia

Gość Hela z wesela
Nie musisz Dyziu tak ostro pisać. I tak cię zrozumieją:) Po tych wyczynach prowadzącej gabinet w Sulęcinie to za darmo bym tam nic sobie nie zrobiła. Ale teraz Pani Kasia Masia poszła po bandzie. Co prawda jestem z Warszawy i nie jest to rejon moich poszukiwań najlepszej kliniki do zrobienia zabiegu. Tak bezpardonowej walki już dawno nie było na tym forum!

Gość maurycja37
Witam wszystkie forumowiczki!! Jestem zupełnie nowa na forum, także chciałam się najpierw przywitać :) Miło mi was poznac i mam nadzieję, że dowiem sie od was czegos na temat body jet, bo chciałabym zrobić sobie taki zabieg, ale mam jeszcze sporo pytań. A wy chyba jesteście oblatane w tym temacie - na pewno wiecie więcej ode mnie. Chcialabym się zapytać, jak to jest z bolesnością zabiegu i ile czasu po nim trzeba nosic specjalne ubranka uciskowe. Bo słyszałam, ze nosic trzeba. Ile czasu trzeba czekac na efekt body jet? Chciałabym "odchudzić sobie uda i brzuszek ta metodą... Pomożecie i rozwiejecie moje wątpliwości??

Gość 445
hela z wesela, lecz się jesteś paranoiczką, szkoda co tu się narobiło, jak byłam przed zabiegiem, pierwszy zabieg marcu tego roku, czytałam uważnie wszystkie posty, bardzo mi pomogły, teraz jak ktoś chce skorzystać to widzi tylko jazgot. do gruszka 83, jutro prześlę Ci zdjęcia kumpela już wróciła. Pozdrawiam

Gość do maurycji
kochana, to jest najrozniej. zalezy od indywidualnego pacjenta, jedni nosza ubranka uciskowe miesiac, inni dwa. tak samo np. z ilością siniakow. zalezy od stanu skory... jesli chodzi o bol, to nie boli, bo masz znieczulenie.

Gość do maurycji
ja nosilam ubranie uciskowe przez dwa miesiace (tez wiadomo, ze im dluzej tym lepiej). no i drenaz limfatyczny troche trwal, ale za to efekty byly wiecej jak zadowalajace!

Gość szobera
do maurycji Bolesnosc to indiwidualna sprawa. Dla mnie to bylo 3 godziny tortur pomimo znieczulenia miejscowego wiec jezeli jestes wrazliwa na bol i go nie lubisz raczej przygotuj sie na cierpienie. Same naciecia nie bola ale wprowadzanie plynu znieczulajacego TAK ... no i jak masz pecha i jestes wrazliwa to przygotuj sie na gehenne. Uda i brzuch nie mozna zrobic jednoczesnie, wiec albo zrobisz uda i odczekasz miesiac a potem brzuch albo na odwrot... Nie zaleca sie robienie dwoch roznych partii ciala osobno ( nie wiem czy ze wzgledu na to zeby efekty byly lepsze czy ze wzgledu na zdrowie bo tutaj byly juz rozne opinie ) ale wiem ze mi lekarz wybil z glowy takowy pomysl Ubranko uciskowe najlepiej do 3 miesiecy. Pierwsze 4 tygodnie dzien i noc potem juz mozna zaczac sciagac i w zaleznosci jak ci sie chce... Mnie osobiscie ubranko pomagalo bo gdy nie nosilam go przez pare dni odczuwalam dziwny bol w miejscach po liposukcji. Dzis mija prawie 3 miesiace po moim zabiegu ... Efekty pierwsze sa po miesiacu ( wtedy juz mozna stwierdzic czy zabieg ci dobrze zrobiono czy ci spartaczono ) natomiast opuchlizna schodzi do 2 miesiecy = ale to pewnie tez kwestia indywidualna. Pierwsze poprawki mozna robic ( jezeli cos nie wyszlo na tych samych obszarach co mialas liposukcje ) po 3 miesiacach aby unkinac zrostow.

Gość szobera
mialo byc " nie zaleca sie robienie dwoch partii ciala jednoczesnie . Albo robisz partie gorna( brzuch i boczki) albo dolna od pasa w dol

Gość MisiaMiśka
ojej , a u mnie było inaczej - ból był podczas nacięć (najgorszy moment zabiegu), a potem lekkie rozpieranie (podczas wprowadzania roztworu) , a potem to już nic nie czułam i przez dwie godziny się "nudziłam do bólu" ;-) . Jestem dwa tygodnie po zabiegu. Jeszcze z siniakami i lekkim obrzękiem, ale sporą dawką optymizmu. Na gołe oko widać, że uda są mniejsze. Za tydzień planuję zrzucić kubraczek (czyli te kalesoniaste gacie). Przez pół roku będę spłacać dług bratu (pożyczył mi na zabieg).

Gość Biernaczeek
Zdecydowałam się na zabieg, ale ze wzgledów finansowych wybrałam smart lipo w Sulecinie, różnica pomiedzy Body Jete a smartem tysiac. Pierwszy 3 tysiace drugi 2 tysiące za brzuch. Przed brzuch był duzy, jak wciągałąm nie było widać, że go wciągam. Teraz po kilku dniach jest duzo mniejszy i jak wciągam to mam prawie na płasko. To sa bzdury ze to nie działa. Zrobiłam zdjęcia w domu przed zabiegiem, jak zejda siniaki to zrobię zdjecie i pokażę całemu światu.