Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dziewczyna z lipca

bardzo silne odparzenia u noworodka

Polecane posty

Dziewczyny, znacie jakiś skuteczny sposób na bardzo silne odparzenia? Mój 2-tygodniowy synek jest strasznie poodparzany na całym ciałku, nawet za uszkami, mimo, że go wietrzę, smaruję oliwką i nie przegrzewam. Smarowałam go sudocremem, linomagiem, ale nic nie pomaga. Moze można coś dodawac do kapieli? Poradźcie cos, prosze, bo mały się męczy...

tak kup w aptece kalie w tablrtkach i dodaj 1 rozkruszona tabletke do wody do kapieli do tego mozesz jeszcze kupic masz tormentiol i powinno szybciutko zejsc

Gość lknjskjnkj
tormentiol to maść jaką stosowały nasze Mamy, ale bardzo skuteczna:) poda tym mąka ziemniaczana jako puder:) Zero oliwki i dużo wietrzyć:)

Nie używaj oliwki. Moją córkę też podrażniała oliwka pewnie przez to ze zatyka pory. Po prostu o niej zapomnij tz o oliwce. Do kąpieli lepiej używaj oilatum lub coś podobnego z tych lepszych kosmetyków A najlepiej przejdź się do lekarza.

Gość nie używaj oliwki
używaj natomiast maki ziemniacanej zamiast pudru:D Metoda polecona przez pediatrę, sparwdzona przeze mnie na moich dzieciach:)

ja tam jako zasypkę zamiast w mąke ziemniaczaną wierzę bardziej w alantan. Plus oczywiscie kąpiel w krochmalu i bephanten. W ten sposób wyprowadziłam na prostą skórę mojego dziecka. Tylko u nas były to zmiany o podlożu alergicznym, ale rany swietnie sie goiły.

Gość sabrina 23
dokladnie oilatum lub tanszy oilan czy tez emolium i skrobia ziemniaczana;-) my oliwki w ogole nie uzywamy, polecam mleczko z hippa i balsam dla dzieci nivea bardzo dobre i wydajne nie tak jak oliwka tłusta i zatykajaca pory.

Gość to chyba nie odparzenia
tylko alergia !!!!!!! jesli karmisz piersia byc moze jesz cos co szkodzi dziecku . niech dziecko obejrzy lekarz - odparzenia sa na pupci ( a co do pupci zamiast chusteczek nawilzanych myj wacikiem zwilzonym wodą ) a nie na calym ciele . dziecko moze tez miec alergie na proszek w ktorym pierzesz ubranka - bardzo bezpieczne sa platki mydlane

mysle, ze dziewczyny maja racje, za uszami to troche za wiele jak na odparzenia. Lepiej sprawdzic czy to nie alergia albo reakcja uczuleniowa na jakis kosmetyk

i platki mydlane tez lepiej na poczatku uzywac do prania, przynajmniej do 3 miesiaca zycia, wlaczac tez dodatkowe plukanie-takiego maluszka wiele rzeczy moze podrazniac

Z tego co piszesz to mój synek wyglądał tak samo.Teraz musi pic bebilon pepti,kosmetyki tylko balneum,oilatum albo emolium.Zero herbatek,bo zioła mogą uczulać,tylko woda.Proszek musieliśmy na jelp zmienić,bo ten jest typowy dla alergików,na odparzenia tormentiol,a na reszte pomógł tylko advantan + kropelki na alergie.Nie ma na co czekać,wizyta u lekarza konieczna.

Gość tormentiol nie jest dla tak
malych dzieci !!!!!!

Gość U nas pomaga tylko maść
robiona w aptece na receptę. Kosztuje 5zł a bez recepty ok 25zł oto jej skład: EUCERINI 30,0 LANOLINA 40,0 3% SOL. Ac BORICI ad 100.0 nie ma nic lepszego. Nie pomagało nam nic dopiero po tej maści wszystko ładnie zeszło. Mała miała dupkę tak odparzoną jakby siedziała w rozpalonym ognisku.....

ponoć : odstawić wszystkie kosmetyki, nie uzywac jednorazowych nasączonych oliwką chustek, ale pupe pod kran z wodą + zasypka. Wiem, bo mi siostra mówiła ;) od stycznia mam nadzieje praktykowac :D

ojeeejjj.... a ja sądziłam, ze to odparzenie to już stwierdzone przez np. polożną która was odwiedzila po porodzie.... No fakt, ze Atopowe Zapalenie Skóry moze mieć jak najbardziej podłoże alergiczne jak i genetyczne (to drugie częsciej u dorosłych - dostałam wykład od lekarza, który był świeżo po jakimś kongresie na temat AZS). Jeśli te czerwone szramy masz głównie w zgieciach łokci, pod kolankami, w pachwinkach, a nawet platki uszu to rzeczywiscie wygląda bardziej na alergię.. Mojej dochodzily jeszcze czerwone placki i szramy na brzuchu, przedramionach, na nóżkach.. Przechodziliśmy to samo, ale dopiero od 2 miesiąca. Odstaw oliwke. Oilan lub oilatum mozesz jak najbardziej dodawać do kąpieli. Ja tak jak wspominałam kąpałam malą w krochmalu i podrażnione miejsca smarowalam bephantenem. To byla jedyna i podstawowa pielęgnacja skóry małej. Od lekarza natomiast dostała maść sterydową gdyby to nie wystarczało i przez kilka miesiecy mala dostawala syrop na alergię - ketotifen. I podstawowa sprawa - Twoja dieta jesli karmisz piersią.. Ja musialam odstawić WSZYSTKO co ma jakikolwiek dodatek mleka, jajek, wszelkich alergennych produktów jak np. orzechy, kakao, czekolada, wykluczenie jak największej ilosci konserwantów (a zatem zero wegety, zupek w proszku, chipsów, kolorowych napojów etc). Ale o tym opowie ci juz lekarz do którego trafisz..

Gość LadyAphrael
bepanthen ja stosuję teraz u swojej trzymiesięcznej córeczki tylko raz na dobę i odparzeń brak. także zaopatrz się w dużą tubkę tej maści - nie kremu!!! koszt to ok. 40 zł ale na długo bo mam jeszcze za dwa dni wszystko bedzie znikac powodzenia !!!

Gość margherita80
A ja bym proponowała wypróbować pianke panthenol spray. Ładnie natłuszcza, można stosować u dzieci. ja wielokrotnie zastosowałam na odparzony tyłek mojej młodszej córki. Można spokojnie wysmarować całe ciałko. Panthneol spray ma w sobie pantenol składnik który jest w wielu kremach, maściach. Polecam

Gość margherita80
a stosowała któraś z mam piankę panthenol spray na odparzenia u dziecka? wiele mam stosujew tym i ja, bo ma w swoim składzie pantenol i pochodne witaminy B5. Wygaja ładnie skórę, nawet te odparzona, owrzodzoną :( Stosowałam wielokrotnie na odparzona pupe mojej młodszej córki.

Gość margherita80
kurcze myślalam, ze mi post wcięło, sorki za post pod postem ;)

Moja siostra stosuje panthenol, w ten sposób, tylko ważne by był oryginalny, gdyż te preparaty odtwórcze mogą uczulić delikatnego malucha

To nie odparzenia z tego co piszesz to Atopowe zapalenie skóry ewentualnie powiązane ze skazą białkową. Nie czekaj żadne środki tu nie pomogą, musisz lecieć do pediatry, koniecznie musi to obejrzeć, prawdopodobnie przepisze ci maść na bazie sterydów, mój syn to samo miał również zwlekałam a potem opierdziel od pediatry, dostałam maść i natychmiastową zmianę mleka. Powodzenia i nie eksperymentuj na noworodku tylko biegiem do lekarza

jeśłi karmisz piersią to wyelimnuj mleko krowie i jogurty sery żółte ogólnie mało nabiału

Gość Olga, mama Jacka i Karola
To nie odparzenia! To alergia pokarmowa! Na 98% na proteiny mleka.

...mleka krowiego, of course.

Dzieciak ma klasyczną egzemę.

Gość mamaaaaaaa
nie wiem czy zauwazylyscie ale autorka zalozyla temat w 2009 r wiec troche za pozno na odpowiedzi:)

Gość wrona kra kra
ale rady przydadzą się innym

Pewnie, że przydadzą się innym- może to powstrzyma wiele osób przed zdublowaniem kolejnych wątków:) Swoją drogą nie pomyślałam o tym, ze może to być alergia... w takim razie panthenol nie pomoże- on jest na takie zwykłe odparzenia