Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawskaa swiata

mlode matki, jak to jest

Polecane posty

Gość chodzi o jedno
blekitne oczko - nie ma sprawy, pytaj:) mężatką jestem od roku, wesele sfinansowalismy zupelnie sami, poza drobiazgami - prezentami od rodzicow ja odkladalam pieniadze z pracy wakacyjnej, troche zarabialam sama, wiec sie dolozylam, ale wiekszosc pokrył mąż- starszy ode mnie 6 lat, pracuje za granica juz 3 lata na dobrym stanowisku, dlatego stac nas bylo poza tym, wesele bylo kameralne, 60 osob, do polnocy:) potem cudowna noc poslubna i podroz na...polnoc Polski:P na żagle szczerze polecam takie rozwiazanie wydalismy na calosc okolo 16-17 tys, dostalismy okolo 12 tys, bylismy w szoku:) wiec sporo sie wrocilo nie stawiajcie na ilosc, tylko jakosc:)

Gość błękitne oczko_
Tutaj się z Tobą zgodzę. Masa dzieci rodzi się z wpadek, chociaz nie jest powiedziane, że takie dzieci są poźniej niekochane. Czasami decyzja o dziecku przychodzi bardzo ciężko, dlatego może lepiej jak się po prostu tak stanie. A później to już nie pozostaje nic innego jak przyzwyczaić się do tej mysli i się cieszyć :)

Gość ciekawskaa swiata
emilcia, dziekuje za informacje o bledzie :) argumenty sie skonczyly i teraz czepiamy sie wszystkieby byle nie tematu? no i przykro mi ze az tak jestes zazdrosna o moja kariere prawnika w swietnej angielskiej firmie :( trzeba bylo sie uczyc a nie dzieci ... plodzic ;)

Gość chodzi o jedno
ciekawska- niestety, ale i dla mnie osoba nie znająca zasad pisowni ojczystego języka niewiele sobą reprezentuje:) i dyskurs staje sie śmieszny, co najmniej a jeszcze mi powiedz, jaka to "swietna angielska firma" jest? tak sie sklada, ze pracuje w podobnej branzy- w cambridge...;)

Ciekawska, nazwałam cię lekkoduchem nie dlatego że nie masz dziecka, ale dlatego że masz milion innych ważniejszych rzeczy: zwiedzanie świata, poznawanie ludzi, i myślisz że dziecko ci te plany pokrzyżuje. Szkoda mi ciebie. Faktycznie, może lepiej dla ciebie żebyś w ogóle nie miała dzieci - jak ktoś już to powiedział ;) A jeżeli nie chcesz mieć dzieci to po prostu powiedz że nie chcesz, a nie tłumaczysz się jakimiś głupimi powodami dlaczego to tak odwlekasz.. Egoistyczne podejście do świata to podejście "ja jestem najważniejsza", egoista nie chce mieć dzieci. Nie rozumiem więc dlaczego mówisz o kimś że ma dziecko z powodów egoistycznych. Jesteś "światowa" i "nowoczesna", nie uznajesz ślubów, dziecko jak się dorobisz (a może nigdy się nie dorobisz....) - masz takie podejście do życia, ale nie rozumiem dlaczego to podejście jest takie wąskie. Bo jeżeli miałabyś naprawdę być oczytana i światowa, to z pewnością nigdy nie wykłócałabyś się o to że ktoś w wieku 27 lat jest za młody na dziecko - to dopiero jest zaściankowe myślenie!!! Widzisz tylko jedną stronę i nie potrafisz się postawić na miejscu kogoś innego. Każda dziewczyna która odpowiedziała na twoje pytanie ma swój punkt widzenia, swój plan na życie, który uważasz za głupi, nieprzemyślany i dziecinny. Powiem ci że to ty masz problem, nie my...

ciekawska, jak ty nie rozumiesz to ja ci nie wytłumaczę :) nie chce mi sie czytać wszystkiego ale powiem jedno : właśnie te rączki na szyi wynagradzają mi te życiowe niegododności, to jest w tym wszystkim najważniejsze zrozumiesz - jak będziesz miała ;) na razie jesteś w pewien sposób upośledzona masz co masz a o dzieciach nie wiesz nic my wiemy to co ty i jeszcze dużo więcej ;) a teraz spadam spać albowiem ma ka po 35 roku życia nie ma już tych sił witalnych co 20 latka :D szczególnie jak musi wstawać o 5.30 aby dziecko rozbudzić, wyszykować i dostarczyć do przedszkola ;) miłych marzeń ci życzę :D oby się spełniły ;)

Gość ciekawskaa swiata
Freshfields Bruckhaus Deringer no i fakt ze pracuje po angielsku i francusku jedynie, wiec od czasu do czasu pewne slowka zapominam jak nalezy napisac... ale zasady poprawnej pisowni znam, i pisze poprawna polszczyzna... wiec mysle ze tutaj troche przesadzasz

Gość błękitne oczko_
do chodzi o jedno - czyli jesteś w zupełnie innej sytuacji niż ja. Ja zarabiam coprawda powyżej średniej krajowej ale narzeczony niestety dużo mniej :( Jego zarobki wystarczają praktycznie na jego potrzeby, a ja sama nie sfinansuje ani wesela, ani mieszkania ani tym bardziej dziecka.... Nie ma więc co porównywać. Dlatego tak bardzo denerwują mnie krzykaczki na forum, że niby dlaczego nie miec dziecka w wieku 20 lat, a same nic nie zarabiają albo marne grosze a tylko liczą na drugą osobę. Takie niestety krzyczą najglośniej. Nie mówie tu o Tobie bo sama mądrze czekasz z decyzją o dziecku.

Gość chodzi o jedno
Gugle- własnie o tym już pisałam - frustracja, która ma podszycie psychologiczne, głebokie tło i drugie dno jesli kobieta jest spełniona i szczesliwa, chce swojego zycie DOPEŁNIĆ tym, co niezbywalne i niezniszczalne- przekazaniem genów to też jedna z ambicji, to też kariera swego rodzaju:) nasza autorka tego nie pragnie, ba! pogarde wzbudzaja w niej kobiety, które maja ambicje posiadania dziecka czyzby sama byla bez ambicji...?;)

osoba wykształcona pewne rzeczy powinna wiedzieć a takie błędy są żenujące. Argumenty są tylko Ty nie jesteś w stanie ich przyjąć do wiadomości widzisz tylko swój czubek nosa i nic pozatym. I akurat Tobie nie mam czego zazdrościć ja mam swoją fajną pracę, dwoje dzieci, cudownego męża i mieszkanie. Nie mam zamiaru więcej wchodzić z Tobą w dyskusję ponieważ zeszła już poniżej pewnego poziomu. życzę miłego robienia loda mężowi w łazience :) bo przecież to jest w życiu najważniejsze no i kariera jeszcze :)

heh, a dlaczego mają nie zarabiać? po studiach nie zarabia się wiele więcej niż po zawodówce a czasami nawet mniej ja miałam 19 lat i zarabiałam więcej niż moja matka po podyplomówce :)

No właśnie ciekawska z tą frustracją naprawdę piszesz o sobie, bo ja bynajmniej nie czuję się sfrustrowana. Nie wydaje mi się żeby to, że tu napisałam o sobie, świadczyło o tym że mi źle. Ja czuję się szczęśliwa, a ty z tym tematem wyskoczyłaś i atakujesz młodsze od siebie - to się nazywa frustracja..... Naprawdę szkoda....

Gość ciekawskaa swiata
o rany Gugle niech ci mnie nie bedzie szkoda, bo naprawde nie ma potrzeby... ja lubie moje zycie a na dzieci mam jeszcze duzo czasu. A kiedy przyjda na swiat, to chce im dac wszystko, i rzeczy materialne i czas i milosc a przede wszystkim chce im dac mame, ktora jest zadowolona z zycia, ktora miala czas dla siebie i ktora jest gotowa poswiecic wszystko co ma dla swoich maluszkow... ja to w ten sposob widze

Gość chodzi o jedno
blekitne oczko- rozumiem, wierz mi, ze wiele osob jest w takiej sytuacji, jak Ty do tego ten kryzys... jesli bardzo zalezy Wam na byciu juz we dwoje, jednoscia, wezcie po prostu cichy slub, jakas kawa, ciastko dla rodzicow, swiadkow i tyle a jesli mozecie i chcecie zaczekac, to czekajcie - skladajcie grosz do grosza, wiekowi nie jestescie;) moja siostra wyszła za maz niedawno, majac 31 lat, i tez nic jej nie ominęło:)

Gość błękitne oczko_
a według Was jakie powinny być zarobki rodziny, żeby zdecydować się na dziecko? Zakladając że jest jeszcze kredyt do splacenia...

Gość ciekawskaa swiata
no to jesli piszemy o bledach "poza tym" sie pisze oddzielnie ;) a szkoda, bo wychodzi na to ze sama siebie nie szanujesz... o rany jak to jest jak sie ma pogarde dla samej siebie, emilcia?

Gość chodzi o jedno
i ktora jest gotowa poswiecic wszystko co ma dla swoich maluszkow... ja to w ten sposob widze to zle to widzisz, ciekawska:) w macierzynstwie nie chodzi o to, zeby WSZYSTKO CO SIE MA DAC DZIECIOM zeby zatracic siebie chodzi o to, zeby role matki doskonale dzielic z innymi czynnosciami, aktywnosciami zyciowymi, praca, rozrywka, spedzaniem czasu z mezem tylko jako zakochana para zle rozumujesz za bardzo chcesz zaszufladkowac i poporządkowac pewne sprawy, stosujesz przesadną hierarchię ja tez jestem rozwazna, tez stawiam sobie cele, tez staram sie zdobyc dosw. zawodowe zanim zajdę w ciąże ale rownoczesnie wiem, co w zyciu jest wartoscia tylko drugi czlowiek- naprawde

Gość ciekawskaa swiata
a poza tym, przynajmniej mam zadowolonego faceta... zapytaj sie swojego czy nie ma ochoty... moze sie czegos dowiesz :)

Gość chodzi o jedno
blekitne oczko- w Polsce? tak kiedys liczylismy z mezem, w ramach zabawy bardziej, a takze myslac o przyszlym powrocie do PL, i wyszlo nam ze na 3-osobowa rodzine to 3 tys to minimum oczywiscie tez zalezy, jakie kto ma minimum ale mysle, ze z 3 tys juz z oplatami, i nawet jakas splata kredytowa jesli jest, to sie da na poczatek przezyc wiadomo, ze dziecko rosnie, rosna koszta utrzymania generalnie chyba jest tak, ze 700-900 zl na osobe to lekka reka w naszym nieszczesnym kraju idzie ale poki co mało sie orientuje

Gość ciekawskaa swiata
a co ty o tym wiesz chodzi o jedno? Przeciez nie masz dzieci! A fakt ze sie zgadzasz z mamusiami na forum o dzidziusiach nie oznacza ze masz racje! Ja bylam wychowywana przez rodzicow ktorzy godzili prace zawodowa z dziecmi i wierz mi, przykro mi bylo ze zawsze mnie niania z przedszkola odbiera... wiec chcialabym zeby moje dzieci mogly swoja mame widywac czesciej niz rano i wieczorem... wiec mysle ze nie zmienie punktu widzenia, mam zamiar zarobic wystarczajaco aby nastepnie moc pracowac na pol etatu tak dlugo jak bede widziec ze dzieci mnie potrzebuja...

Gość blękitne oczko_
Tak, w Polsce. Kredyt na mieszkanie jakieś 1100-1200, do tego czynsz imedia to już wychodzi 1700-1800, do tego telefony, samochód, paliwo to już ponad 2000...

Gość chodzi o jedno
ciekawska- ja naprawde wiem, o co Ci chodzi sama jeszcze jakis czas temu bylam taka cwana i wyrachowana;) i dalej jestem, tyle ze inaczej, poukladalam sobie priorytety, zrozumialam wiele rzeczy- zwlaszcza emigracja tak na mnie zbawiennie podzialala pobyłam z mezem dlugo i duzo sam na sam, narobilam sie tych oslawionych lodow, seksow na stolach i na zyrandolach, i dalej oczywiscie je kontynuujemy;), ale pojawia sie moment, ze pragniesz czegos wiecej czego nie da Ci najlepszy orgazm na swiecie bo zaden seks, i zadne szalenstwo nie zespoli Cie z ukochanym czlowiekiem tak, jak wspolne dziecko i zaden stopien naukowy, zaden sukces zawodowy nie wprawi Cie w taka dume jak fakt, ze nauczylas swoje dziecko czytac w wieku 5 lat musisz to zrozumiec:)

Gość ciekawskaa swiata
alez ja to rozumiem! Uwazam ze macierzynstwo to piekna rzecz i ze nie ma piekniejszych chwil niz te spedzone ze swoim dzieckiem... tylko sie pytam dlaczego tak wczesnie? Jak to jest ze w wieu 25 lat dopiero co konczymy studia, dopiero co poznajemy dorosle zycie i juz dziecko... przeciez mi tylko o to chodzi! Ze tak wczesnie, ze jeszcze nie mielismy okazji naprawde pozyc dla siebie i juz musimy sie dzielic z druga osoba... ze jeszcze nie jestesmy wpelni uksztaltowani, ze dopiero sie uczymy prawdziwego zycia a wskakujemy od razu na gleboka wode... A pozniej sie dziwimy ze w polsce rozwody wzrosly trzykrotnie, a co 4 matka (co 4-ta!!!!) to matka samotnie wychowujaca...)

I muszę powiedzieć jeszcze jedno: czy mając 25 lat, czy 35, czy 45 - mając dzieci będzie się miało kłopoty - z nimi samymi, w pracy, w domu, w małżeństwie.. Nie unikniesz ich odwlekając macierzyństwo, jak ci się wydaje. Im będziesz starsza tym będzie ci ciężej. Nie kupisz pewnych rzeczy za pieniądze, a widzę że to dla ciebie jest najważniejsze. Ja też jestem w stanie dać dziecku to, czego będzie potrzebowało, pomimo że mam 25 lat. A dzieci potrzebują dokładnie tego, co możemy im dać. Najbardziej potrzebują kochających rodziców, zainteresowania, czasu spędzonego razem... A nie domu 320 m2, najlepszych zabawek i nie wiadomo czego jeszcze. Nie chcę wychować dzieci na rozpieszczone snoby. Nawet tygodniowe wakacje w Augustowie ze znajomymi mogą być fajne. Nie zrozumiesz pewnych rzeczy jeżeli będziesz myślała jednostronnie. Otwórz swój umysł zamiast obrażać innych. Bo myślałam że chcesz się czegoś tu dowiedzieć a nie wykłócać kto ma rację...

No kurde, nie rozumiesz, bo już wiele osób odpowiedziało ci na to pytanie, a ty dalej mówisz że nie wiesz dlaczego....

Gość do ciekwaskiej czy jak tam
jak również się dziwimy ze tyle dzieci chorych się rodzi, tyle poronien i ciąż problematycznych, skoro matki decydują się na I dziecko jak już się obgonią z karierą i " kształtowaniem sibie"

Gość ciekawskaa swiata
gugle, ja rozumiem ze ty potrzebujesz zeby sie toba zachwycac, ze taka zorganizowana jestes i ze tak masz zycie zaplanowane... z tym ze to co opowiadasz jest jakies sprzeczne... z jednej strony mowisz ze idziesz do pracy i dziecko z mezem (pracujacym w domu) zostawiasz, ze doktorat bedziesz robic... czy ty wiesz co to jest doktorat? Ile godzin trzeba spedzic w bibliotekach, ile godzin trzeba przesiedziec przed komputerem zeby te 200 stron napisac? A z drugiej mowisz ze dziecku chcesz dac czas przede wszystkim, a nie pieniadze czy wycieczki zagraniczne... A zastanow sie czy naprawde nie jest to mozliwe zeby dac dziecku jedno i drugie? Z tym ze ty swojemu nie dasz ani jednego ani drugiego, bo zajeta doktoratem i praca nawet nie zauwazysz jak twoj maluszek pojdzie do szkoly i bedzie mial cie w powazaniu (7 latki jakos mniej potrzebuja rodzicow niz 3 latki)

Gość takie tam gadanie
Dla mnie autorka tematu jest kobieta niespelniona bo tylko taka zadaje tego typu pytania po czym obraza kobiety, ktore jej odpowiadaja. Poza tym te texty o pracy w miedzynarodowej firmie i poslugiwaniu sie dwoma jezykami swiadcza raczej o jej zakompleksieniu. A juz text o robieniu loda facetowi w lazience rzucil mnie na kolana...Zenada... Gdyby postawic tej dziewczynie pytanie dlaczego nie chce dzieci odpowiedz powinna brzec- bo nie moglabym robic loda facetowi w lazience- to mnie wiecej ten poziom :)

Gość ciekawskaa swiata
a jakos nikt sie nie wypowiedzial na temat bledu ortograficznego emilci! Jaka szkoda, jak widac bledy jednych wywoluja pogarde, a bledy innych (byleby byli po dobrej stronie barykady) nie wywoluja nawet malutkiego komentarzyka... jestem zawiedziona :D