Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zawsze szczery

dyskusje internetowe for dummies

Polecane posty

Tym razem nie mam ochoty pisac wszystkiego ciurkiem, i dlatego bede temat serwowal sukcesywanie dopoki mi ochoty starczy do rzeczy Na poczatek nalezy wyjasnic, ze sa rozne powody dla ktorych ludzie podlaczaja sie pod internetowe fora lub czaty: - poszukiwanie wiedzy - poszukiwanie osob - poszukiwanie dziury w calym (nie moglem sobie odmowic tej przyjemnosci) - zabijanie nudy - poprawienie sobie humoru - uzalanie sie nad soba itd itd az w koncu przychodzi punkt kluczowy - chec wymiany mysli, pogladow, popartych argumentami czyli dyskusja !!Wskazowka - dyskusja naprawde rozni sie od zwyklej rozmowy!! I teraz, rozmawiajac z kims naturalnym jest, ze chcemy tego kogos POZNAC, latwiej nam wtedy (pewnie zwlaszcza kobietom funkcjonujacym na wysokich poziomach empatii) go ZROZUMIEC, do poznania tego kogos potrzebujemy INFORMACJI o tejze osobie - pomine na razie punkt o wiarygodnosci Dla kontrastu w dyskusji, te powyzej wymienione czynniki sa nam (no jak wiemy nie wszystkim nam) zbedne Oczywiscie, moze sie tu podniesc larum - A co jesli chcemy dyskutowac o naszym zyciu prywatnym? - moim zdaniem w takim przypadku nie mamy do czynienia z dyskusja a raczej z dzieleniem sie swoim zyciem - bo to rozmowa bez potrzeby uzywania argumentow (definicje argumentow w dyskusji podam w dalszej kolejnosci)

Gość jestem za ta opcja
-poprawienie sobie humoru" 🖐️

Gość nie podam zadnego
i znowu ... Amaleta, chyba zaczne Ci zazdroscic ze masz takie loozy w pracy.

Gość nie podam zadnego
-poszukiwanie wiedzy -poprawienie sobie humoru ( do d*** z moja robota) 🖐️

i znowu ... Amaleta, chyba zaczne Ci zazdroscic ze masz takie loozy w pracy." czyż by to 4 grzech ? :P

ARGUMENTY otoz, w dyskusji, jak wspomnialem niezbedne jest uzywanie argumentow na poparcie swojego ZDANIA jak latwo sie zorientowac po przeczytaniu dowolnego forum internetowego, z jakoscia tych argumentow bywa bardzo kiepsko najczestsze wady argumentow : - brak merytoryki/logiki/spojnosci - tzw. kupy sie nie trzyma - brak cech argumentow - "bo tak" "inaczej byc nie moze" - ataki osobiste - "co ty wiesz o zyciu" "jestes glupi", "od razu widac, ze...." Dobry argument w dyskusji nie powinien tez opierac sie wylacznie na osobistych doswiadczeniach (temat wiarygodnosci, ktory porusze pozniej), tym bardziej nie moze byc nim wiek, plec, stan majatkowy (you catch my drift) argumentujacego

tak Regresq, dobroc ze mnie wrecz emanuje' amalet ;) wręcz mnie to poraża :P cieszę sie że masz taki nastrój :D az miło słyszeć :D

Gość nie podam zadnego
jestem tu zbyt krotko zeby to dostrzec :D zartuje z ta zazdroscia musze sie dzis wyrobic z ... milej konwersacji 🖐️

ataki osobiste - "co ty wiesz o zyciu" "jestes glupi", "od razu widac, ze...." ja bym jeszcze dodał bardzo istotny argument :D o nazwie ... " i tak nie zrozumiesz " :P

Gość komiczne wracaj
z tego zadupia !!!! ja tez niedlugo ide na odwyk od kafe

zs ale sa topy na których krytyka czy jakakolwiek dyskusja jest raczej nie na reke autorowi ;)

:D a jaki jest cel tej rozmowy o dyskusji- bo nie wiem w którym kierunku mam podążyć ( byle nie do drzwi :P )

Trudnosc w dyskusji internetowej na otwarty forum Polega to glownie na tym, ze w swej naturze jest otwarte, a zatem kazdy moze napisac wszystko, wykorzystujac dowolnie wadliwy argument (glownie atak osobisty) i tym samy niweczac czesto idee dyskusji jako takiej Oczywiscie mozna, wykorzystujac spore zasoby dystansu (pokazala to ostatnio autorka tematu o otwartych zwiazkach) ignorowac takie wadliwe argumenty i skupiac sie wylacznie na osobach, ktore potrafia argumentowac w sposob poprawny, niemniej jest to zadanie naprawde trudne i na dluzsza mete awykonalne - dlatego dyskusje na kontrowersyjne tematy dosc szybko zamieniaja sie w flame wars

zs ale sa topy na których krytyka czy jakakolwiek dyskusja jest raczej nie na reke autorowi masz racje - patrz wpis o roznych celach wchodzenia na forum

Gość Kwadratowy dummy
Z tematu-tytułu topiku wynika, że topik jest dla głupków :) To pewnie inicjatywa charytatywna, mająca na celu pomoc w znalezieniu własnego miejsca i dla autora i dla tytułowych "dummies"

Dlaczego dyskusje internetowe miałyby mieć wyższy poziom niż realne, choćby w sejmie ? Gdy staniesz na rynku i zaczniesz dyskusję otwartą poziom argumentów będzie circa podobny do forum www. Jeśli chcesz kulturalnie dyskutować musisz zaprosić wybranych rozmówców w prywatne miejsce(forum zamknięte). Czy nie tak ?

dokladnie tak zbig, ale chyba dostrzegasz roznice w tym, ze z jednej strony masz anonimowosc a z drugiej ryzyko zarobienia w czajnik?

ale mamy się po prostu powymieniać doświadczeniami???:) podyskutować o dyskusji??? czyt pożalić się lub pochwalić ??

jako autor topiku chcę wiedzieć w jakim kierunku chcesz w tym temacie podążyć staram się być kulturalna- przynajmniej z rana :D

jesuuuu ide po kawę chcę wiedzieć w jakim kierunku chcesz w tym temacie podążyć- jako autor tematu albo jeszcze inaczej wpadnę zaraz :D

zdążyłam zauważyć ;) tylko dłużej mi się pisało :P

Gość Luska Winds
Wreszcie zalapie sie pod wlasciwy adres :)