Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hghfdhfdhfd

Prawo jazdy

Polecane posty

Gość hghfdhfdhfd

mam takie pytanie , jutro mam badania na prawo jazdy ... ze wzrokiem u mnie nie najlepiej kazdy mi to powtarza ;( wybieram sie do okulisty i wybieram ... jezeli jutro na tych badaniach okaze sie ze mam zły wzrok to bd musiala isc po prostu po okulary i koniec ?

Gość gegerger
Nie jestem pewna bo przeszłam badania bez problemu (choć wzrok mi się bardzo pogorszył i może powinnam nosić okulary). Wydaje mi się jednak że jeśli coś będzie nie tak, to dostaniesz orzeczenie że możesz prowadzić ale w okularach (wg nowych zasad musisz wówczas zdawać egzamin też w okularach). Napisz jutro jak ci wyszło to badanie. Sądzę że może wyjść jak u mnie ;D.

No tak. Chyba lepiej nosić okulary niż wsiąść za kółko i odpowiadać za nieumyślne spowodowanie wypadku prawda? Zresztą są teraz szkła kontaktowe. Nie szkoda Ci własnego zdrowia? Ja już dawno wybrałabym się do okulisty.

Gość gegerger
No to chyba od tego są badania przed egzaminem, czyż nie?

Gość hghfdhfdhfd
Szkoda szkoda ;P ale dopiero w 2 klasie mi sie tak pogorszyl wzrok i kazdy nauczyciel mi to powtarzał ze mam isc do okulisty ... mam dopiero 17 lat tzn niedługo 18 :P

Ale skoro pisze, że ma problemy ze wzrokiem od jakiegoś czasu to szkoda, że tak późno o tym pomyślała. O to mi chodziło

Gość hghfdhfdhfd
No dlatego idę po te badania a czy potem bd musiała prowadzic w okularach tak na codzien ?

Gość hghfdhfdhfd
bo jezeli tak to wolę w okularach ... soczewki nie dla mnie ;/ grzebac sobie w oku ;/

Gość gegerger
Czemu późno? Piszesz o ryzyku spowodowania wypadku a autorka nawet jeszcze do egzaminów nie przystąpiła a badania teraz przejdzie. Nie ma więc tu powodu do twoich pouczeń. Co do własnego zdrowia, co tu nie jest tematem, to wiadomo że czasem trzeba trochę czasu żeby się przekonać że naprawdę warto szukać pomocy a następnie dostać się do lekarza i otrzymać konkretną diagnozę.

Nie będziesz musiała. Policjant może Cię zapytać podczas kontroli ale zawsze możesz powiedzieć, że masz szkła. Ale jeśli okaże się, że potrzebujesz okularów to zainwestowałabym jednak w te szkła.

Gość gegerger
No musiałabyś mieć okulary do jazdy. Teraz w pzypadku takiego zastrzeżenia w prawie jazdy, drogówka sprawdza czy okulary masz na nosie (przynajmniej tak czytałam bo nie wiem jak to jest w praktyce).

Gość gegerger
Nakłamać że ma się soczewki?? Bo ja wiem czy to przejdzie... I po co, żeby zaszkodzić komuś na drodze? A może trzeba mieć jakieś zaświadczenie lekarskie o soczewkach właśnie na wypadek kontroli drogowej?

Gość hghfdhfdhfd
Aha :) Własnie nie przystepuje jeszcze do egzaminów :P dopiero dzis 1 wykład miałam :) i pan powiedział ze mam isc na badania ... a własnie , on powiedzial ze musze miec badania zeby wyjechac na placyk , jezeli sie okaze ze musze miec okulary to nie bd mogła wsiasc do samochodu i wyjechac na placyk tak? dopiero az okulary bd miala ?

Będziesz miała w prawie jazdy przy ograniczeniach wpisany kod informujący o tym, że musisz jeździc w okularach/ soczewkach. Warto dopilnowac abys miała kod 01.06 wtedy masz możliwosc wyboru okularów lub soczewek bo byc może za jakis czas będziesz chciała nosic tylko soczewki a przy kodzie TYLKO na okulary soczewek nie można nosic! Prawdopodobnie będziesz miała też prawko na 'czas określony' choc to zależy od wady i lekarza. Poza tym dbaj o oczy!

Gość hghfdhfdhfd
Ehhh na czas okreslony lipa ;/ bo za jakis czas bd muiała znowu zdawac ;/

Gość hghfdhfdhfd
a co z tym placykiem ?

Tak, jak lekarz stwierdzi, że musisz miec okulary to na jazdy musisz je miec, chociaż instruktor nie będzie sprawdzał czy je masz bo przecież nie będzie grzebał w Twoich papierach i lookał co lekarz tam napisał, ale to powinno byc w Twoim interesie dla własnego bezpieczeństwa! Natomiast na egzaminie egzaminator sprawdza! Brak okularów/soczewek = wynik egzaminu negatywny! A jeżdżąc samochodem sokoli wzrok jest ważny, wierz mi!

Gość gegerger
Hmm... w mojej szkole było tak że sami sprowadzili lekarza i badanie odbyło się w ramach kursu i opłaty, w dniu egzaminu wewnętrznego. Nie wiem czy ktoś z zastrzeżeniami co do zdrowia od razu ustalał zajęcia z jazdy czy musiał najpierw zorganizować sobie okulary.

Gość hghfdhfdhfd
Dziekuje ze uzyskałam tutaj odpowiedź :P na te pytania :)

Gość gegerger
(bo najpierw mieliśmy teorię, a potem po tzw egzaminie wewnętrznym (jak teoria na egzaminie państwowym) dopiero zaczynało się jazdy samochodem choć wiem że w innych szkołach zdarza się odmienna organizacja nauki np teoria i praktyka jednocześnie)

Gość hghfdhfdhfd
No ja tak mam właśnie

Teraz jest to uregulowane prawnie... praktyka ma byc po teorii bo jak można wyjechac na ulicę nie znając przepisów ruchu drogowego! Krótko mówiąc, autorko do rozpoczęcia jazd masz czas na wyrobienie okularów :)

cyt: "Ehhh na czas okreslony lipa ;/ bo za jakis czas bd muiała znowu zdawac ;/ " NIE, skądże, co chcesz za jakiś czas zdawac? Nic nie zdajesz. Przy terminowym prawku po upływie terminu idziesz do okulisty i dostajesz zaświadczenie i składasz wniosek o nowe prawko... żadnych egzaminów!

Gość hghfdhfdhfd
Aaaa to fajne :)

Gość hghfdhfdhfd
kurde mam nadzieje ze z tym wzrokiem to nic powaznego ( duzo osób ze strony mojego taty choruje na jaskrę ... ) i ze badania bd dobre

To tym bardziej jak masz w rodzinie przypadki jaskry powinnaś dbac o wzrok! Lepiej zapobiegac niż potem płakac! Z oczami nie ma żartów! Nie chcę Cię umoralniac ale uświadom sobie, ze to bardzo ważne! Powodzenia na jazdach i egzaminie :)

Gość hghfdhfdhfd
Tak tak wiem :)

Gość hghfdhfdhfd
gegerger - niestety dostałam skierowanie do okulisty :P lekarka stwierdziła ze mój wzrok nie jest najlepszy :P