Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona milaaa

jak sie utrzymywał wzrost i waga u waszych dzieci

Polecane posty

Gość ona milaaa

np jesli urodziło się dziecko duze/małe to przez jakis okres czasu w porównaniu z innymi dziećmi w tym samym wieku tez było duze/małe moja córa urodziła sie 4400 no wiec spora :) teraz ma ponad 10 msc i jest ponad siatke centylową 10,600 i 77 cm (i wcale nie jest gróba nawet nie ma za bardzo takich niemowlecych papelków) ciekawa jestem jak to sie bedzie utrzymywac dalej jak to było u was?

Gość corka 3900 gr
teraz 2,5 roku i 12,5 kg

Gość ona milaaa
dziewczyny ale napiszcie mniej wiecej porównawczo np urodził się b.duzy i duży pozostał np do roku a potem stanął ;) i jest na równi z rówiesnikami mi chodzi o porównanie w przeciągu czasowym z innymi dziećmi

Gość corka 3900 gr
ok 6 miesiaa zycia zaczelo sie wyrownywac, kolo roku bylo mniej wiecej rowno, znaczy sie nie bylo widac roznicy

Gość mama synka 13 miesięcy
mój synek urodził się z wagą 3450g (długi 55cm), czyli książkowy chłopak;) do 3-go miesiąca przybierał bardzo dużo od 3-go do 9-go miesiąca czyli przez pół roku przybrał tylko 2 kg później wciąż niewiele dziś waży 9800g i około 80cm słyszałam, że dziecko powinno potroić swoją wagę w dniu pierwszych urodzin, ale nie wiem czy to prawda - mój synek nie potroił wagi w tej chwili widzę, że na siatce centylowej oscyluje pomiędzy 3 a 10 centylem i zupełnie tego nie rozumiem, bo wygląda całkiem normalnie choć rzeczywiście ma drobną budowę po mnie, ale żeby był jakoś szczególnie chudy...? moim zdaniem wyglada normalnie

Gość Moje są gigantyczne jak na
polskie warunki. Ale ich ojciec ma 2,02 m. Z kolei w mojej rodzinie wszystkie panie do 1,60-1,65 max., a panowie do około 1,75 max. Moja córa ma 6 lat i mierzy 1,27 m i coś około 23 kg, a 4 letni syn 1,18 m waży około 20 kg i ją goni. Wygląda na to że on doleci do jakichś 1,90 max. a mała może się zatrzymać w czasie pokwitania ale myślę, że będzie miała ze 1,80. Zobaczymy, póki co są bardzo wysokie porównując z polskimi rówieśnikami, ale nie sądzę żeby w przyszłości przerosły ojca, bo ja jestem raczej drobna. W momencie narodzin oboje mieli sporo powyżej 60 cm i wagę powyżej 4,400 kg (synek był cięższy, ale córka dłuższa). Po 12 m-cach, mieli około 90 cm (chłopiec był większy 93 cm, dziewczynka około 86 cm). :)

Gość ja w wieku 6-ciu lat
miałam 125cm i wcale duża nie urosłam, bo mam zaledwie 169cm;)

Gość Cała rodzina ich taty
czyli dziadkowie i pradziadkowie mają/mieli od lekko ponad 1,80 do przeszło 2,00 m. Nie wydaje mi się żeby dzieci były niższe niż 1,80 cm, nawet jeśli ja sama mam zaledwie 1,60. Oboje są podobni do rodziny od strony ojca, tj. dziewczynka jest trochę mieszana ale generalnie bardziej w dziadków od strony ojca, a chłopak to przysłowiowa 'skóra zdjęta' z taty. Ale zobaczymy ...wszak licho wie jak będzie. ;)

moja sie urodziłą 3730 a teraz ma 9 miesięcy i waży 10600 :) ubranka nosi na 80-86 i wcale nie jest gruba, jest tylko bardzo wysoka, ale co sie dziwić jak ja 178 cm a mąż 193 :D

Gość a jak sądzicie
czy dziewczynka w wieku 2 lat i 4 miesięcy z wagą 14 kg i wzrostem 91 cm może mieć w przyszłosci nadwagę? co jej obecna waga może rokować?

Gość Mea ale tatuś chyba nie polski
co? Czy polski i taki wysoki? :)

Gość No pewnie że wyrośnie
jak tylko zacznie latać z innymi dzieciakami. Zresztą sama zobaczysz. A ty ograniczaj jej słodycze jeśli je za bardzo lubi i dbaj o jakość posiłków, które jej serwujesz. To wszystko. Zresztą te 14 kg to nie tak strasznie dużo i wiele dzieci ma taką wagę przy identycznym wzroście. Jak mój mały miał 10,7 m czyli niewiele więcej od niej to ważył 17-18 kg. Waga u dzieciaków się zmienia jak w kalejdoskopie.

Gość anemony
mój synek urodził się chudziutki, 2 900 wagi i 52 cm wzrostu. teraz ma skończone 7 m-cy i waży 10 200 i ma 74 cm. podobno ma wagę rocznego dziecka. nie przekarmiam go, je standardowe ilości dla dziecka w jego wieku, a nawet mniej, bo nie je deserków (nie lubi). może nadrabia niedożywienie z okresu płodowego (chorowałam w ciąży).

moja corcia jak sie urodzila wazyla 2980g i 54cm dluga.teraz ma 1,5 roku i wazy 12kg przy wzroscie 87cm i polozna sie smiala ze jej centyli na siatce braklo bo jest wyskoa na swoj wiek

Gość 87cm w wieku
1,5 roku to raczej standard, bo nawet ubranka dziecięce w rozmiarze 86 są na 18 miesięcy wiec nie wiem o co chodzi tej położnej?:O

Gość drobna dziewczynka
Córeczka - urodzeniowa waga i wzrost to 3440 i 56 cm teraz skończyła roczek i jest odpowiednio 9,5 kg i 77 cm wg mojej mamy to jest za drobna a wg siatkicentylowej w sam raz ...

Gość do mamy drobnej coreczki
a rodzice jak duzi? bo wiesz wzrost i waga malucha duzo zalezy od wzrostu rodzicow i dziadkow.

moja cała czworka to wczesniaczki z 35 tc. waga urodzeniowa w stopce. juz po kilku miesiacach dogonili jednak rowiesnikow. starsi maja 4 lata i 110 i 113 cm i ponad 20 kg. mlodsi dzisiaj koncza 13 miesiecy i maja niecale 11 i niecale 13 kg, 78 i 80 cm. jado gigantow nie naleze, mam 170 cm , niewiele ponad 50 kg. maz tez nie jest za wysoki, ma 176 cm. ale wyglada na to, ze dzieci beda spore. zobaczymy. pozdr🌻