Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

OlciaCK

Nie wiem co robic

Polecane posty

Nie wiem co mam zrobic, jestem w 1 miesiacu, strasznie zle sie czuje caly dzien wymiotuje i spie a musze chodzic do pracy, nie moge powiedziec szefowej ze ejstem w ciazy narazie bo mnie zwolni, bo mam umowe na czas okreslony dopiero w 3 miesiacu bede moga isc na normalnie zwolnienie od ginekologa, ale jak narazie nie moge nie wiem co mam robic... :(

Gość a tak z ciekawości
robiłaś betę? byłam na twoim poprzednim temacie o braku echa zarodka. Chroniona jesteś od pierwszego dnia ciąży, tylko jak rozumiem karty ciąży jeszcze nie masz, bo serduszko nie bije zgadza się? Idź na L4 póki co.

Gość po okresie próbnym
umowa wygaśnie...

Gość co masz robic pytasz
? czekaj az mdlosci przejda-oby szybko powodzenia

Nie jestem na okresie probnym, tylko na umowie o prace na czas okreslony, tyle ze do 3 miesiaca moga mnie zwolnic bez problemu, karty ciazy nie mam jeszcze, mi chodzi tylko o to ze zle sie czuje w niedziele w pracy tak wymiotowalam ze boje sie ze ktos sie zorientuje i wtedy bedzie klapa :( dlatego chce tego uniknac, chyba rzeczywiscie pojde do normalnego lekarza po zwolnienie chociaz na tydzien i bede sie modlic zeby sie lepiej poczuc ...

Gość z tym 3 m-cem
to jakaś bzdura, nie może cię zwolnić. Umowa zostaje przedłużona automatycznie do dnia porodu.

Jezeli bede juz w 4 miesiacu rzeczywiscie nie moga mi nic zrobic, ale do 3 miesiaca musze pracowac normalnie, poniewaz moga mnie zwolnic, wiem bo pracowalam rok w ksiegowosci... i dlatego tak sie tez zastanawiam czy nromlany lekarz w przychodni moze dac ci zwolenienie na tydzien chociaz? No i oczywiscie czy powiedziec mu poprostu jak sprawa wyglada?

Gość elemeledudki
Jak zaszlam w ciaze tez mialam umowe na czas okreslony. A ze okazalo sie ze ciaze mialam zagrozona dostalam od razu zwolnienie od lekarza i bylo to na samym poczatku ciazy. Nikt mnie nie zwolnil, nawet mowy o tym niebylo, a umowe przedluzyli mi do dnia porodu. Wiec nie obawiaj sie wzolnienia z pracy, nie maja takiego prawa.

Gość sddhfdj
Jeśli umowa wygasałaby do trzeciego miesiąca ciąży to wygaśnie, jeśli wygasa powyżej 3 miesiąca to jesteś chroniona od początku ciąży. Spójrz do kodeksu pracy, to że można zwolnić do 3 miesiąca ciąży to tylko durna nadinterpretacja pracodawców i niedouczonych dziennikarzy. Jak masz wątpliwości zadzwoń do PIP'u. Ja tak zrobiłam, bo było to dla mnie niejasne. Tak więc mówisz w pracy co i jak, składasz zaświadczenie o ciąży i jest ok. Jakby mieli, ale to piszesz do PIP'u o interpetacje przepisów. Piszą co i jak i z kwitkiem do pracodawcy. Jak to nie pomoże, to wtedy składasz skargę na pracodawcę. Powiem tak, ja się bałam, ale obyło się bez problemu, pomimo, że moja umowa wygasała w 8 tygodniu ciąży. Nie zawsze jest strasznie. Chodziłam do pracy mimo młdości, bo szefostwo wiedziało, gdzie mnie szukać:-) Ogólnie w pracy lepiej się czułam niż w domu. U mnie w pracy nie można jeść przy biurkach czy pić czegokolwiek, więc nie drażniły mnie zapachy.

Ja miałam mdłości od 6 do 12 tygodnia, też musiałam chodzić do pracy - jakoś to przeżyłam ale ciężko było, 1/2 dniówki siedziałam w oknie w toalecie lub schodziłam na chwile na dwór (pracuje w biurze) bo duzno mi było, no ale na szczęście już jes ok ;) o ciąży w pracy powiedziałam jak byłam w 12 tygodniu.