Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

paula01

jak odstawić roczne dziecko od piersi?

Polecane posty

jak "lajtowo" odstawic roczne dziecko od piersi? Co robic z pokarmem, który cały czas napływa i robią się zastoje? Synek jest ewidentnym cycolubem, je 2-3 posiłki dziennie, pije wodę, ale cycek musi być - w nocy czesto się budzi - ma troche refluksu, ale jest leczony. Nie potrafie konsekwentnie nie dac mu cycka, bo sie drze jak poparzony i sam podnosi mi koszulkę. Nie chce smoka, nie toleruje butli. Jedynie wieczorem, kiedy śpi, to wypija ze 100 ml kaszki. Bardzo proszę o powstrzymanie sie Pań od komentarzy, ze moja wina, ze za długo, ze jestem taka i owaka. Proszę o rady od Pań, które miały podobny problem.

Gość zuzred
Witaj, moja kolezanka miała podobny problem ze swoim 1,5 rocznym synkiem. Strasznie ciężko było go odzwyczaić od cyca - pomogły plastry- przykleiła je sobie na piersi i powiedziała dziecku, że mama ma kuku i nie może dać mu mleczka - u niej akurat ten pomysł się sprawdził

Hej! Znam ten problem. Ja karmilam do 17 mesiaca. Koszmar. Wyprobowalam stary sposob solenia sutkow. Pomoglo. W prawdzie maly darl sie 3 dni ale oduczyl sie i przerzucil sie na butle. Potrzebujesz duzo cierpliwosci, bo pierwszy dzien jest najgorszy a potem juz idzie. Wyplacz sie w koncie i cwicz dalej. Wygon z domu tych co nie beda dawac ci wsparcia ;) Zycze powodzeni i trzymam kciuki.

dziękuję, ale co z piersiami? ja mam tendencje do zastojów, ponoc napar z szałwi ogranicza ilosc mleka, ale ktos to sprawdził?

Bedziesz musiala na poczatku troche odciagac. To szybko minie. Organizm sie latwo dostosuje. Ja nie mialam wiekszych problemow. Odciagaj po troszke i co raz zadziej to pokarm sam sie zredukuje. O naparze z szalwii nic nie wiem. P.S. Jak dalas rade urodzic takiego pulpecika??? ;)

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Może spróbuj mu dać swoje mleko z butli, ściągnij i po pewnym czasie maluch zauważy że ma to samo a do tego łatwiej leci. Potem można wprowadzać mleko modyfikowane zamiast Twojego. Napar z szałwii ogranicza laktację, są też specjalne tabletki ziołowe bez recepty. Gdyby maluch nauczył się jeść z butli to możesz radykalnie zlikwidować laktację za pomocą bromergonu, ale to na receptę od lekarza

bibi, nie wiem jak dalam rade, bo nie mam skali porównawczej:) dzieki za rady, zaczynam przyzwyczajać się psychicznie do odstawienia. Najbardziej boję sie nocy, bo będzie straszny wrzask. Bromergonu troche sie boje, bo to jednak hormony. A te do tabletki ziołowe jakos się nazywają? Bo szałwia to "dość" wstrętna jest:)

Gość ja odstawiałam miesiące
stopniowo, po trochu coraz rzadziej dostawała pierś i było po problemie :) skonczyłam karmic jak miała 13mcy

ja tak próbowalam, ale ta "cholera" rzuca się na cycki, podnosi koszulke itp.

Wiem ze to trudne ale o ile sobie przypominam to w nocy nie bylo tak zle. Zawsze musisz miec gotowa butle pod reka. Zaczbij z rana, potem probuj przez caly dzien dawac "posolonego" cyca i w nocy to samo. Zobaczysz,ze sobie poradzisz. Ja dalam rade majac dwoje dzieci, ciezkie stadium nadczynnosci tarczycy i z cholerna angina bez jakiegokolwie wsparcia hihihihi. Ciezko tak patrzec jak maluczek wrzeszczy ale czasem nie da sie inaczej.

dzięki. Ja jestem za miękka, nie moge patrzec jak płacze i on to wykorzystuje.

Rozumiem Cie. To bedzie dla was obojga trudne ale czasem tak musi byc i Franek szybko zapomni.

Niektóre dziewczyny na zanik laktacji zaczynają stosować doustną antykoncepcję- taką zwykłą nie dla karmiących, wtedy mleko zanika

no to pozostaje szałwia :) w antilactinie nie będzie czuć bo faktycznie zbyt smaczna nie jest. powodzenia!