Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Oluuusia

MAJÓWKI 2010

Polecane posty

Anna Magdalena--->na 44 stronie naszego forum dziewczyny podaly skuteczne sposoby na kaszel: Ja zawsze miałam rozmiar piersi B, teraz mam C, nie przeszkadzają mi ale przerażają mnie rosnące w zastraszającym tempie sutki ;) Są przy tym strasznie tkliwe. Któraś z was pisała niedawno, że jak smaruje piersi po kąpieli to omija sutki, dlaczego? Ciezko mi jest je ominąc gdyz oliwka i tak się na nie rozlewa. A boję się że jak nie będę sutków smarować to mi popękają jak mojej koleżance.

Witaj Anno, ja tez ostatnio mam problem z kaszlem i z odksztuszaniem wydzieliny. Lekarz doradził kupić STODAL lub DrosetuX syrop homeopatyczny. A najlepszy syrop to naturalny z cebuli :cebule kroisz drobno i przesypujesz cukrem i jak puści sok to 3 razy dziennie po 1 łyzeczce. Ja tak zrobiłam ale jak przyszło do wypicia poczułam zapach i o mało nie zwymiotowałam. nie dałam rady tego wypić. spróbuj moze tobie sie uda.

baaja: Niepoważny ten Twój lekarz, tak Cię nastraszyć. Bardzo się cieszę że na groźbach się skończyło i dzidziuś się rozwija. Znam to uczucie strachu przed każdą wizytą. Przez trzy pierwsze miesiące moja ciąża była zagrożona i co jakiś czas krwawiłam. Kilka miesięcy wcześniej poroniłam więc od razu myślałam o najgorszym. Na szczęście skończyło się leżeniem plackiem przez ten czas i tabletkami na podtrzymanie ciąży (duphaston i luteina). Do tej pory biorę jeszcze luteine. Ja zawsze czekam z sercem na dłoni na pierwszy obraz USG, gdy lekarz powie że super to dopiero wtedy się uspakajam. U mnie zaczął się już 17 tydzień a wizytę mam za tydzień. Ostatnio kupiłam sobie taki domowy detektor do słuchania tętna płodu. Super rzecz. Wieczorem i rano razem z mężem urządzamy "rytuał" słuchania serduszka. Mąż jest w siódmym niebie. Cały dzień chodzi i z uśmiecham na twarzy naśladuje ten cudowny odgłos. Pozdrawiam i życzę Ci baaja samych dobrych emocji!!

gitanita => Dzięki za słowa wsparcia :) A lekarz chyba faktycznie niepoważny - ale nie pójdę już do niego i nie będę znowu przeżywać tego samego. Kazał mi się nastawić na poronienie i nawet w środku nocy wzywać karetkę. A że męża mam za granicą to jak mu płakałam przez telefon że jest bardzo źle, bo dzidziusiowi nie bije serduszko ani nie rośnie to mąż zaraz przyjechał, poszliśmy prywatnie do lekarza i tam było wszystko w porządku. No ale jednak ten niepokój przed każdą wizytą pozostał. Fajnie tu co niektórym, może nawet wszystkim, mieć męża przy sobie, ja niestety jestem w domu sama z mamą, mąż i tata ciężko pracują za granicą, mama pracuje tutaj, tak że przez cały dzień jestem sama w domu i już zaczynam być przygnębiona tym wszystkim, bo niestety mieszkam na wiosce gdzie nie ma gdzie wyjść, a żeby internet był jedyną rozrywką to też tak ciężko :(

baja nie martw sie nie jestes sama, ja tez siedze w domu, maz na dodatek tego wszystkiego ma prace z samymi babami, delegacje i takie tam, wczoraj sie troche poklocilismy bo juz zaczynam sobie wkrecac jakies dziwne fazy. Mysle czy by do jakiejs szkoly sie nie zapisac przynajmniej nie bede siedziala tak sama i poznam nowych ludzi, bo zwariowac mozna.

Czesc dziewczyny Olcia ja bym nie probowala z tym stetoskopem jezeli nie masz wyksztalcenia medycznego nabawisz sie tylko paranoi. Przylozysz zle nic nie uslyszysz i sie zacznie. Wiesz jak kobieca wyobraznia potrafi dzialac. Dzidzie niedlugo poczujesz i to bedzie najlepszy znak ze wszystko ok.

Gość gandzik21
Witam Was Majowe Mamuśki :) czytam Was od dłuższego czasu i wreszcie sięgam po odwagę i sama się przyłączam ;).. Długo zwlekałam, bo moja ciąża jest zagrożona i niestety od samego początku leżę plackiem... Termin mam na 30 maja, więc dziś wypada mi 12t3d.. Maleństwo jak narazie rozwija się prawidłowo, ale to co do tej pory przeszłam - to moje. To moja druga ciąża. Niestety pierwszą straciłam w 10tc (13 marca '09) Wizyty (prywatne) mam co 2 tygodnie.. na każdej możemy z mężem podziwiać fikołki Maleństwa na ekranie USG. Zebraliśmy już dzięki tej częstotliwości sporo zdjęć. I żyję ogromną nadzieją, że tym razem nam się uda :) Pozdrawiam Was serdecznie

gandzik21 => na pewno się uda, trzymam mocno kciuki za Ciebie i Twoje maleństwo :)

no i dopisuję się tutaj: nick...............data porodu...........miasto...........wiek roxi200...........01.05.2010............J-bie .................27 Oluuusia..........02.05.2010............Częstochowa..... .. 27 *campini*.........05.05.2010............Wrocław......... .....24 misia1990........05.05.2010............Bielsko.......... .......19 kirsten2..........06.05.2010............de.............. .........29 gitanita...........06.05.2010...........ok.Krakowa...... ......25 ania-białystok...07.05.2010............Białystok........ ........25 aganiok79........07.05.2010............Gdynia/Węgrowiec. ..29 OlciaCk...........07.05.2010.............Kielce......... ..........23 Natalya123.......07.05.2010............Piła............. .........24 Nikam1313........08.05.2010...........Warszawa.......... ....31 iwona26...........08.05.2010...........Elblag........... .........26 Anda76............08.05.2010...........Dąbrowa Gornicza....32 Justysia125......09.05.2010............Goręczyno........ .....25 biedroneczka....10.05.2010............UK................ .......30 natka900..........11.05.2010...........Tarnowskie Góry......23 Estera0904........12.05.2010...........Hrubieszów....... .....16 zieloneszkiełko...13.05.2010...........Kraków........... .......24 Zuziaa1987........13.05.2010...........Szczytno......... ......22 Anna MAgdalena...14.05.2010...........Łódź.....................35 Selkunia............15.05.2010...........Częstochowa.... ......34 Margott83........16.05.2010...........Warszawa.......... .... 26 Tease27...........16.05.2010............UK.............. .........27 maggdunieq......18.05.2010.............Poznań........... ......29 agnes3d...........19.05.2010.............Poznań......... .......30 wiola83............19.05.2010.............Irlandia...... ..........26 niezapominajka1101..19.05.2010.......CA................. .....30 zola82.............20.05.2010.............Zielona Góra...........27 pije trampki......21.05.2010.............Wrocław...............24 Danielita..........22.05.2010.............Gniezno....... .........23 goska_XXX.......22.05.2010.............Chorzów.......... .....20 seventy88........23.05.2010.............Kielce.......... ........ 21 Nina1980..........23.05.2010.............Kielce......... .........29 paulus3d..........24.05.2010.............UK............. ..........26 izabela833.......24.05.2010..............Sosnowiec...... .......26 kasia1911........26.05.2010..............Białystok...... ........23 Dagus83..........26.05.2010..............Tychy.......... ........26 maja_ck..........26.05.2010..............Kielce......... .........26 muminka1........28.05.2010..............Skoczów......... ......23 ***Nika***.........28.05.2010..............Wrocław...... ........24 madziulek81.....29.05.2010..............Szkocja......... .......28 karzien...........29.05.2010..............Wałbrzych..... .......29 gandzik21........30.05.2010.............Pszczyna................26 Muza30...........31.05.2010..............Poznań......... ....... 28 dorota288........16-20.05.2010..........W-ch............ .......28

Gość Mamuśka majowa
Cześć, ja rodzę 23 maj w 30 urodziny męża. Dawno temu straciłam wiarę, że będę w ciąży. Ale się udało. Ciągle leże i jestem na zwolnieniu lekarskim. Słuchajcie dziewczyny, nie wiem czy też tak macie, zaczynam jutro 14 tydzień od tygodnia, kluje mnie macica, nie stawia mi się, nie bolą mnie plecy nie mam plamień. I tak się zastanawiam, czy wasz też parę razy dziennie kłuje macica w różnych miejscach i czy wszystko jest ok?

-> Mamuśka majowa a co to znaczy że macica się stawia czy nie stawia (nie znam jeszcze tego określenia).. co do kłucia w podbrzuszu.. to też takie miewam. Gineq przepisal mi na to no spę.. Bóle mam już od tygodnia, a najczęściej nasilają się kiedy przewracam się z boku na bok, albo gdy zaczynam chodzić. Tak ja mam przy zagrożonej, ale pewnie każda ciąża przebiega inaczej. W każdym razie u mnie narazie mimo tych bóli (które wiążę z rozciąganiem więzadeł) dzidzia rozwija się prawidłowo. Nie martw się. Więcej odpoczynku polecam i w razie większych obaw dzwoń do swojego ginqa.. na pewno Cię uspokoi.

Gość Mamuśka majowa
Dzięki. Ja też mam zagrożoną po in vitro. Dziennie jem 21 tabletek luteiny na podtrzymanie. Faktycznie, mnie strzyka jak siedzę, albo przewracam sie z boku na bok. Dzwoniłam do lekarza, kazał zrobić badania hormonów i w piatek się stawić na wizytę. Jestem po badaniu gentycznym, malec ma się świetnie. UFF.... A z leniem. Od początku ciąży chodzę tylko w piżamach, hehehe, leże 90 procent dnia, a w domu wszystko robi moja rodzinka. Wiec chyba bardziej się leżec nie da..... W drugim trymestrze, ktory zaczynam od jutra, zakładając, że pierwszy ma 13 tygodni, podobno ryzyko poronienia spada do 10%. Co mnie bardzo cieszy.... oj bardzo.....

Mnie kłuje,a nawet czasem odczuwam takie jakby ciągnięcie-lekarz a ponadto wszystkie ciężarne koleżanki uspokajają,że to normalne.W końcu macica rośnie,uciska różne narządy etc. Ja właśnie też pomyślałam,żeby w międzyczasie zapisać się do jakiejś szkoły i chyba zrobię sobie certyfikat językowy,jeśli tylko znajdę na to dofinansowanie.Kupiłam też właśnie bilety dla rodziców mojego męża i moja teściowa-cudna osoba-przyleci aż na dwa miesiące:)

-> Mamuśka majowa Ja również od samiutkiego początku leżę 90% łącznie z pierwszymi tygodniami w szpitalu.. i także żyję nadzieją, że nadchodzący II trymestr będzie mniej stresujący. 21 tabletek luteiny - szok! Ja mam duphaston 3 razy dziennie.. no i teraz no spa doszła 2x dz. Serdecznie pozdrawiam i trzymam kciuki :) -> wiwas83 pamiętam jakie ja miałam plany, co będę robić, kiedy będę w ciąży.. hehe. Teraz niestety przez to ciągłe leżenie nie mam na nic siły.. mimo że nudzi mnie już strasznie takie leżenie plackiem.

a nie wiecie jak to jest wlasnie z jakimis kursami z uni? Czy jak sie jest na zwolnieniu to mozna sie zapisac na jakis? Ja myslalam nad szkola policealna jakas, bo zaczelam studia zaoczne w tamtym roku, niestety na dziennie nie moglam isc bo musze pracowac :) ale jakos tak sie zlozylo ze nie skonczylam :P I teraz mysle wlasnie o jakiejs policealnej, ale nie mam pojecia w ogole jaki sobie kierunek wybrac, zeby byl chociaz troszke przydatny w pozniejszym zyciu

a co do bolow brzucha to juz calkowicie mi minely, chociaz przyznam ze na poczatku naprawde byly intensywne, ale teraz jak reka odjal, nic mnie nie boli i czuje sie swietnie :) no ale mi sie juz 2 trymestr zaczal wiec niby wlasnie tak powinno byc :)

OlciaCK : Jeśli chodzi o stetoskop to bym odradzała. Moja siostra jest lekarzem i też taki ma ale niestety za wcześnie by coś przez niego usłyszeć.

Gość Mamuśka majowa
są takie urządzenia do pomiaru tętna płodu, koszt około 200 zł, znacznie lepsze niż stetoskop. Podobno juz od 13 tygodnia można usłyszeć przez nie bicie serca dziecka. Ja tam kłade sobie rączkę na brzuchu i czekam, czy coś tam zabije szybciej czy też nie:).... choć nie wiem czy mogłabym coś tam wyczuć. Czy wy też nie odstępujęcie muszli klozerowej. Ja już mnie wymiotuje, ale cholera nadal wymiotuje....

cześc przyszłe mamusie❤️:):) ale sie rozpisałyście, ledwo wszystko ogarnęłam:), normalnie w dzień nie mam czasu siaśc na neta , a wieczorami to juz odgniatam boki przed tv:) i ledwo człąpię do łazienki na OLiwkową kąpiel faktycznie super sprawa troszkę pomoczenia się i czas na smarowanie sie po już oszczedzony:):) bo już jestem cała wytłuszczona, a że ostatnio skórę mam suchą aż mnie swędzi, wiec takie pluskanie jak znalazł, śmieję sie że moczę sie jak noworodek:D:D:D:D, ja dziś po wizycie dzidziuś dalej o tydzień do przodu wiekszy czyli nie 16tc a już na 17tc, jak tak dalej pójdzie to dr powiedział że tzreba będzie zmienic termin na tydzień do przodu, wszystko w porządku, dostałam żelazo bo morfologia troszkę poleciała, ale z synkiem tez musiałam łykac pomimo konkretniej diety:D, i widzielismy małą antenkę:P:D:P:D:P, na 100% biedzie już wiadomo następnym razem:D:D:D, ale sterczała równo:P:D:D:D:D, starszy braciszek zachwycony:):) u nas dzis wieje ze głowe chce urwac wiec siedzimy w domku, smarkata pogoda, co czyjeś dziecko to chore, masiakra wirusiska szaleją, nie dajcie się:):):):) i trzymajcie dzielnie:):)

hej:) Ale macie tempo pisania - i super;) Fajnie że niektóre już znają płeć:) Kirsten super że będziesz miała dwóch chłopaków - zawsze marzyłam o 3 synach;) Chociaż dziewuszką też nie pogardzę. Któraś pisała o stetoskopie - odradzam zakup, miałam w pierwszej ciązy i nie tak łatwo coś usłyszeć, nawet pod koniec ciąży, a to tylko niepotrzebny stres. Mi się zachorowało więc siedzę w domu. Bardziej profilaktycznie, ale wolę żeby się grypa nie rozwinęła. Pozdrawiam brzuchatki!

Gość Mamuśka majowa
A co to jest ta oliwkowa kąpiel, też sobie chętnie zafunduje....

Gość kąpiel oliwkowa........
Do wody wlewasz oliwkę i w tym się kąpiesz

Gość kąpiel oliwkowa........
A może do tabelki dodacie płeć? Na moim forum (troszkę szybciej poród) mamy tak i super jak kolejna mama odkrywała co dzidziuś ma między nogami :)

ja się odważe :) nick...............data porodu....płeć.......miasto...........wiek roxi200...........01.05.2010............J-bie .................27 Oluuusia..........02.05.2010............Częstochowa..... .. 27 *campini*.........05.05.2010............Wrocław......... .....24 misia1990........05.05.2010.....synek.......Bielsko.......... .......19 kirsten2..........06.05.2010............de.............. .........29 gitanita...........06.05.2010...........ok.Krakowa...... ......25 ania-białystok...07.05.2010............Białystok........ ........25 aganiok79........07.05.2010............Gdynia/Węgrowiec. ..29 OlciaCk...........07.05.2010.............Kielce......... ..........23 Natalya123.......07.05.2010............Piła............. .........24 Nikam1313........08.05.2010...........Warszawa.......... ....31 iwona26...........08.05.2010...........Elblag........... .........26 Anda76............08.05.2010...........Dąbrowa Gornicza....32 Justysia125......09.05.2010............Goręczyno........ .....25 biedroneczka....10.05.2010............UK................ .......30 natka900..........11.05.2010...........Tarnowskie Góry......23 Estera0904........12.05.2010...........Hrubieszów....... .....16 zieloneszkiełko...13.05.2010...........Kraków........... .......24 Zuziaa1987........13.05.2010...........Szczytno......... ......22 Anna MAgdalena...14.05.2010...........Łódź.....................35 Selkunia............15.05.2010...........Częstochowa.... ......34 Margott83........16.05.2010...........Warszawa.......... .... 26 Tease27...........16.05.2010............UK.............. .........27 maggdunieq......18.05.2010.............Poznań........... ......29 agnes3d...........19.05.2010.............Poznań......... .......30 wiola83............19.05.2010.............Irlandia...... ..........26 niezapominajka1101..19.05.2010.......CA................. .....30 zola82.............20.05.2010.............Zielona Góra...........27 pije trampki......21.05.2010.............Wrocław...............24 Danielita..........22.05.2010.............Gniezno....... .........23 goska_XXX.......22.05.2010.............Chorzów.......... .....20 seventy88........23.05.2010.............Kielce.......... ........ 21 Nina1980..........23.05.2010.............Kielce......... .........29 paulus3d..........24.05.2010.............UK............. ..........26 izabela833.......24.05.2010..............Sosnowiec...... .......26 kasia1911........26.05.2010..............Białystok...... ........23 Dagus83..........26.05.2010..............Tychy.......... ........26 maja_ck..........26.05.2010..............Kielce......... .........26 muminka1........28.05.2010..............Skoczów......... ......23 ***Nika***.........28.05.2010..............Wrocław...... ........24 madziulek81.....29.05.2010..............Szkocja......... .......28 karzien...........29.05.2010..............Wałbrzych..... .......29 gandzik21........30.05.2010.............Pszczyna........ ........26 Muza30...........31.05.2010..............Poznań......... ....... 28 dorota288........16-20.05.2010..........W-ch............ .......28

hey, hey widze, że tematy cellulitu i rutinoscorbinu są rozwiązane :-) no właśnie tak to jes z lekarzami, że jeden coś zabrania a drugi mówi że można. Po Waszych wypowiedziach i zorientowaniu się na necie, swierdziłam, że jednak nie będę stosować kremów na cellulit tylko na rozstepy i balsamy dla skóry wrażlwej no i oczywiście oliwkowe kąpiele :-)))) A co detektora do słuchania tetna płodu, to jednak go nie kupie, bo nie wiem jaka mogłaby być moja reakcja jakbym nie słyszała serduszka.

kurcze, ale Wam fajnie że znacie już płeć Bobasów. eh... ja jeszcze musze poczekac przynajmniej do połowy grudnia, bo wtedy mam wizyte (choć nie wiem czy gin coś powie, bo to będzie 17 tydzien,a ostatnio bardzo podkreslała, że dopiero "po 18 tyg bedzie mogła cos powiedziec")