Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaCiezarna10tydz

badanie prenatalne a płeć

Polecane posty

Gość mamaCiezarna10tydz

czy w pierwszym badaniu prenatalnym tzw genetycznym widac już czy to chlopiec czy dziewczynka. na głownych stronach w zadnym etapie tych usg nie pisze o płci dziecka, i czy jezeli wyjdzie jakas choroba obojętnie jaka to mam prawo usunąć ciąże? jak to jest i co wtedy lekarz powie co robic

Mi lekarz zasugerował na badaniach prenatalnych że może być to chłopak (badania robiłam w 13 tygodniu), jednakże jeśli maleństwo pozwoli to potwierdzi płeć w 20 tygodniu. Jeśli podczas badań prenatalnych lekarz zauważy coś niepokojącego skieruje cie na dodatkowe badania (pobieranie wód płodowych przez brzuch) i dopiero wtedy wydaje diagnoze.

u mnie plec byla juz widoczna w 15 tyg ze to chlopczyk:-) do tego potrzebny jest dobry lekarz jak i sprzet noi przede wszystkim ulozenie dziecka moj synek zawsze sie chwalil tym co ma i na kazdym usg wiecej bylo widac jego przyrodzenie niz twarz:-)

Gość położnapołożna
usunąć można ciążę gdy u płodu stwierdza się wady, ale tylko te tzw letalne( czyli takie które nie pozwolą przeżyć noworodkowi). Do takich wad nie zalicza się np stosunkowo częstych wad jak zespół Downa, niewielkie wodogłowie czy rozszczep podniebienia.

Gość jak to nie usuwa sie
masz pełne prawo usunąć ciąze jak wykryją nawet zespół downa!!!!! to jest twoje prawo!!! i tego nikt nie zmieni! ja tez bym usunela a wiecie dlaczego... bo kochałabym je nad zycie a jak bedzie mialo 30 pare lat to ja mam je chwac do ziemi!!!!to jest tragedia!!!! i wtedy dopiero serce matki pęka!!!!

mi lekarz w 2 ciazy w 13 tyg powiedzial ze bedzie corka i byla corka za to w 15 tyg w 1 ciazy bylo super widac ze bedzie chlopak :) normalnie nawet moj maz zauwazyl a pierwszy raz na usg byl i na poczatku nie wiedzial co z czym :) dodam ze moj gin mial opinie nie omylnego w necie a narzady ksztatluja sie na poczatku 12 tyg :)