Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tetrowa pielucha

Czy są tu mamy, które używają pieluch tetrowych

Polecane posty

Gość tetrowa pielucha

do przewijania? Chcę ich używać zamiennie z jednorazowymi (jednorazowe na spacery i na noc) ale nie wiem ile sztuk tetrówek będę potrzebowała?

Gość tetrowa pielucha
Wszystkie używacie tylko pampersów?:(

Gość kaliibionn
o nie ja juz zakupiłam 25 pieluszek tetrowych ( jeszcze nie koniec) i będę je zakładać. mam już 2,5 rocznego szkraba w domu i u niego też stosowałam przez 4 miesiące tetrówki - bioderka fajnie się kształtują , nózki proste. Termin mam na 21 października więc jeszcze troszkę czasu zostało na zakupy;-) ps.pieluszki tetrowe stosuje bo chcę nie ze względów ekonomicznych-stac mnie na pampersy

Gość tetrowa
używałam tetrowych do 3 mies życia, nawet w nocy tylko na dalsze wyjscie np długi spacer, do sklepu czy lekarza pampersow, w nocy przewijalam przy kazdym karmieniu, zakupilam ok 45 szt. tetrowych z czego kilka do dzis mam prawie nowych nieużywabych. Pranie pieluch oczywiscie codziennie.

Gość tetrowa pielucha
A ile pieluszek zużywa dziecko 2-3- miesięczne, bo od tego czasu zamierzam zacząć stosować tetrę. U noworodka chyba nie ma sensu, bo noworodek nawet co pół godziny sika:O

Gość tetrowa pielucha
I jeszcze pytanie: ile pieluch zakładacie na raz, dwie czy trzy i czy stosujecie na to otulak, czy nie przemaka ubranko? Ile ich schodzi dziennie? I co jeszcze będę potrzebowała przy pieluchach tetrowych?

Nie wiem, czy Cię to zainteresuje, ale są też pieluchy wielorazowe inne niż tetra. Fajnie wyglądają, są prostsze w obsłudze (jak pampki) i również zdrowe dla pupy. Ja takich właśnie używam. Wychodzi zdecydowanie drożej niż tetra, ale i tak sporo taniej niż pampki przez cały okres pieluchowania. No i nie musisz ich wygotowywać ani prasować. Mówię o czymś np. takim: http://www.pieluchywielorazowe.pl/

ja do 4 mies życia używałam jednorazówek. później przeszłam na wielorazówki (takie o jakich cyna pisała) plus tetra. obecnie od 6 mies życia moje dziecko jest nocnikowane. używamy wielorazówek na noc i na spacery, poza tym mały siusia na nocnik. na tetrę zakładam otulacz i jest ok :)

Ja na początku też jednorazówki, bo przy karmieniu piersią, to wiadomo - rzadka kupa przy każdej prawie zmianie ;) Ale z czasem pampki (różnych firm) coraz bardziej małą uczulały i odparzały i tutaj naprawdę ogromny plus wielorazówek - te problemy po prostu zniknęły.

cyna skąd ja to znam! a to odparzenia, a to otwarte ranki na pupie w pachwinach, przy samym odbycia. masakra! i nie ważne czy pampka zmieniałam co 3 godziny czy co 20 minut! doszło do tego że musialam zmieniać zanim zdążył nasiusiać!!!!!!!! więc wielorazówki uratowały nam skórę! w przenośni i dosłownie :D

ja uzywam wielorazowek, takich jak pampki ale oczywiscie do prania ;) oprocz tego tetrowek tez ale ze specjalnymi otulaczami, nie z ceratka, i do srodka wkladka polarowa zeby dziecku sie pupa nie odparzala i jest dobrze :) na dzien tetrowki, na wyjscia, spacery i na noc wielorazowe kieszonki one size :)

Gość tetrowa
u nas jak pisalam wyżej tetrowe były swietne do 3 mies zycia, pozniej dziecko zaczynalo sie wiecej wiercic i prawie zawsze przesikiwalo ubranko. Dziennie zuzywalam ok 15 do 20 pieluch ale bywaly tez dni ze mniej, pieluszke ubieralam razem z ceratka taka na wiązanie albo rzepki. Do tetry mozna kupic w aptece takie specjalne nakladki , coś w rodzaju siateczki, jak dziecko zrobi kupke, ściaga sie to z pieluszki i wyrzuca a pieluszka jest "prawie" czysta. Do smarowania pupy uzaliśmy sudocrem albo zasypka Alantan. Wbrew pozorom nie bylo az tak wiele pracy przy pieluszkach z tetry, najwazniejsze to odpowiednia technika wieszania na suszarce;) I jeszcze dodam ze na tetre zdecydowalismy sie z tego wzgledu ze dziecko po wyjsciu ze szpitala bylo bardzo odparzone po pampersach.

Gość tetrowa pielucha
dzięki za wszystkie wypowiedzi. Rzeczywiście kupię chyba też te z kieszonkami i trochę tetrowych i zobaczę jak się to sprawdzi w praktyce. Ja początkowo też chcę używa ć pampersów przy noworodku ale poźniej już przejść na te wielorazowe. jeśli jakaś mama chciałaby się podzielić doświadczeniem to piszcie. Po ile jakich pieluch i jakie akcesoria jeszcze będą potrzebne. Pozdr. :)

my mamy 30 tetrowych, 4 otulacze poza tym 11 kieszonek, jedna AIO, 5 formowanek :D najbardziej lubimy kieszonki, na poczatek to raczej te w rozmiarze S ale od 4 kilo spokojnie mozna juz onesize'y Michas jest od wyjscia ze szpitala na wielorazowkach, czyli od 3 dnia zycia :) moze sie dzidzia odparzac od tetrowych bo czuje mocz, wtedy najlepiej zastosowac wkladke polarkowa :) a jak jest jakies odparzenie to najlepsza jest maka ziemniaczana, zadne kremy i masci nie sa tak dobre

Dziewczyny, moze to glupie ale nie rozumiem na jakiej zasadzie dzialaja pieluchy welorazowe?? Jak ich sie uzywa, czy zmienia sie je za kazdym razem jak dziecko ma mokro??

ania - ja używam obecnie pieluszek z kieszonką. te pieluszki zmieniasz tak jak pampersy, czyli u nas co ok 3 godziny. co więcej taka pieluszka może być na pupie całą noc bez przewijania! rzadko sie zdarza zeby przeciekła :) w zależności od tego ile dziecko siusia taką wkładkę wkładasz w kieszonke. ja na początku kładłam duża na dzień i dużą+małą na noc. obecnie kładę dużą+ małą na dzień i 2 duże + małą na noc. tu masz linka do pieluch o których mówię: http://www.pieluszkarnia.pl/p257,bumgenius-pieluszka-onesize-v-3.html miałam też formowane bambusowe, na które nakładałam otulacz wełniany. te pieluszki nie zapewniaja dziecku komfortu w postaci suchej pupy. zmienaiłam je więc co 1,5-2 godzin. nigdy nie zakładałam też na noc! http://www.pieluszkarnia.pl/p295,bambinex-pieluszka-bambusowa.html tetrowa pielucha - ja mam 8 z kieszonką i 3 formowane, jeden otulacz wełniany i jeden zwykły. obecnie już bambusów nie zywam, bo mały wyrósł (miałam takie do 10 kg). te z kieszonką sa onesize więc nie ma słuzą nam cały czas :) no i tetra. ja mam 40 sztuk, ale to dlatego ze młody bardzo ulewał i jak miałam 20 to nie nadążyłam prać! ale obecnie w użyciu jest jakaś 5 :)

Ja zmieniam jak jest konkretnie zmoczona, ale też staram się nie przekraczać czasu 3 godzin - tak sobie założyłam. Chociaż to właśnie w formowance bambusowej ten czas przekraczam. Zakładam bambuski na dłuższe wyjścia, kiedy jest ryzyko, że nie będzie jej gdzie zmienić. Bambus ma właściwości antybakteryjne (otulacz z wełny też), a do tego jest baaaardzo chłonny. Przyznam się bez bicia, że zdarzyło nam się i 5 godzin w takim zestawie. A co do uczucia wilgoci przy pupie - właśnie w przypadku takich pieluch dziecko szybciej się uczy korzystać z nocnika, bo ma okazję zauważyć prawo przyczyny i skutku ;) Bambuski też rewelacyjnie się u nas sprawdziły przy leczeniu z odparzenia i stanu zapalnego po pampkach - pupa po bambusce była taka jak po lataniu na golaska. No i bambuski tak nie waniają jak inne zasikane pieluchy :P tylko zaznaczam, że moje dziecię nie nosiło wielorazówek od początku, więc nie wiem jak to jest z tą częstotliwością zmian w przypadku noworodka.

Gość Ja używam gDiapers
zawsze i od zawsze, również na noc i na spacery. Nie ma z nimi w zasadzie żadnego problemu, tyle że co jakiś czas trzeba dokupować do nich jednorazowe wkłady chłonące wilgoć. Zużyte wkłady można spłukiwać w toalecie (ulegają biodegradacji), bawełniane wkłady i pokrycie pieluszek wrzuca się co jakiś czas do pralki i jest spokój. W zasadzie ich jedynym minusem jest cena. Polecam wam jeszcze wypróbować Bambino Mio i Imse Vimse.

kocurze ja nastawiam jedna pralke dziennie, zajmuje mi to 3 minuty, wyjecie pozniej z pralki i rozwieszenie jakies 5 minut, zwiniecie i dopasowanie wkladow plus zlozenie pieluch 5 minut, nie prasuje bo nie ma potrzeby pralka lata na 60 stopni na pranie eco, dodaje proszek sanityzujacy do pieluch plus 1/3 lub 1/2 normalnej ilosci zwyklego proszku i jest super

kocurze - I ja tak robię jak Trąbka. Tych pieluch nie trzeba prasować, czy wygotowywać. Wystarczy wyprać "normalnie" w pralce i dorzucić ciut specjalnego dodatku do pieluch - on niszczy zarazki itp. także naprawdę nie dokładam mi to prawie wcale roboty.

Gość betxv
O jej podziwiam Wam mamy "tetrowe". ja przy noworodku oraz 1,5 roczniaku nie wyobrażam sobie tetrówek :(

jak się urodziła córka to używaliśmy tylko jednorazówe-bez żadnych odpażen,problemow z bioderkami ale synek urodzil się z dysplazją obu stawów biodrowych i od dnia narodzin nosił wkladkę ortopedyczną i pod tą wkładke nakładaliśmy tylko jedną pieluszkę wielorazowa-przeważnie z bawelny albo flaneli rzadziej z tetry.Przy każdej zmianie dochodziła zmiana poszewki na wkładkę-i tak przez 10 miesięcy -dopóki syn nie zaczął chodzić.tych pieluszek miałam ok 60 i 25 poszewek na wkładkę:)Ale praleczkę mam dobra,ukochana,bo wytrwala,choć kręciła na okrąglo:) i czasu miałam sporo,bo przez te 10 miesięcy nie pracowałam.przetrwalismy.

Ja jestem skazana na pampersy - brak pralki, brak ciepłej wody w kranie (mamy termę, ale taką starą, że korki pali więc włączamy ją tylko wtedy, kiedy naprawdę trzeba. instalacja też jest stara), brak warunków do prasowania...

Gość ja mówiłam w miare
ja uzywałam tetrówek chyba 1 dzien Po tym jak pielucha co 15 minut była mokra wraz ze spiochami zrezygnowałam :-0 ( pomimo ,ze starałam się wkładac folie pomiedzy pieluche zeby spiochy nie przemokły , nie pomogło) Jest to meczące i nie komfortowe zarówno dla mamy jak i dziecka Przy drugim dziecku ani razu nie uzyłam na pupe Natomiast jesli chodzi o bioderka to wkładalam na pampersa tetrówke, zeby było szerzej Jesli chodzi o pupe to jesli jest własciwa pielegnacja to nie ma odparzen

Gość ja mówiłam w miare
dla mnie najwygodniejsze są pampersy Nie wyobrazam sobie uzywania w XXl wieku tetrówek Oczywiscie jesli trzeba to trzeba , ale ogólnie uwazam ,ze to bardzo meczące , pracochłonne i nie takie wygodne

Gość kjl
Ja używałam tetrówek tak gdzieś do 4 miesiąca i wcale źle nie było ani 1 odparzenia na pupie nie miał synek a przy pampersach co chwila coś i urzywałabym dalej ale jak poszłaM DO PRACY to postawiłam na wygode. Z początku pampersy bardzo synka uczulały dość długo trwało zanim pupa sie przyzwyczaiła. I wcale tetrówek nie prasowałam:)