Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jm......

Dlaczego ludzie wybierając imię dla dziecka naśladują innych?

Polecane posty

Gość mamusiasynusiawawa
Oczywiście miało być bez 'bądź' ;) co myślicie o imieniu Cyprian?

Gość campari34
czytam sobie co piszecie ale się nie wypowiem każdy nadaje dziecku imię takie jakie mu się podoba niektóre mi się podobają niektóre nie bardzo ale nie będę nikomu mówić debilne imię [kolejna psyhofanka itd.]kiedyś napisałam jak moje dziecka maja na imiona to mnie zjechali na czym świat stoi masakra niektórzy są chamscy naprawdę

Gość fasola z bretani
ładne ale trudne do wymówienia przez małe dziecko a gdy bedzie miło wadę wymowy i nie bedzie mówić r? moze byc troszkę krepujące dla dziecka , wiem po sobie gdyz sama nie wymawiam r ale w imieniu na szczęscie nie mam tej literki ale rozmawiając z nowo poznana osobą tak układam zdania aby jak najmniej było wyrazów z tą literą

Gość Pytanie takie....
A co myślicie o Eugeniuszu? Mały Genek! Kurde, mi i mężowi się podoba, ale rodzina chce na wykląć!

ja na dorosłego krzysztofa mówię krzysiek. krzychu też mi nie leży. bardziej mi się to imię od huberta podoba.cyprian też nie dla mnie ale faktycznie niespotykane. jak się tobie podoba to tak nazwij i nie patrz na ludzi. koleżanka niedawno urodziła miłosza. najpierw nam tak dziwnie było a teraz wszyscy przywykli i coraz ładniej mi to brzmi. już nie wyobrażaam sobie ze mógłby inaczej się nazywać. tak naprawdę jak się na co dzień obcuje z dzieckiem to każde imię w końcu się osłucha i będzie pasowało jak ulał:)

Gość fasola z bretani
no własnie obawiam się zeby moje dziecko nie miała z tym problemu bo może byc dziedziczne, ja mam tą wadę po mojej chrzestnej ( siostra taty)

Fajne. Mój synek mówi o sobie Koel więc cyprian będzie mówił Cypian- r się wyrzuca i tyle :P a potem jak się nauczy to powie poprawnie :) Cyprian mi się podoba. Hubert średnio. Zdrobnienie Hubcio mi się bardzo nie podoba, kojarzy mi się z hubą.

Gość mamusiasynusiawawa
Macie rację, nie pomyślałam o tym, aczkolwiek mój brat miał takową wadę i z powodzeniem lekarze się jej pozbyli... więc cała nadzieja w tym, że albo nie będzie tego miał, albo da się to odwrócić... w każdym razie rodzinie to imię się bardzo podoba i chyba jednak zdania nie zmienię;) pozdrawiam:)

Gość fasola z bretani
alonuszka ma rację każde imię jest do oswojenia, ale najlepiej wybrać takie żeby pasowało w każdym wieku nie ważne czy ma 5 czy 35 lat

mój mąż nie mówi r. ma imię z literą r i mu to ie przeszkadza. kiedyś dzieciaki łaziły za nim i mówiły- powiedz" bateria r czternascie" na początku się denerwował ale później przestał i do dziś ze znajomymi się z tego śmieją:) pisze o tym bo chcę powiedzieć że nie ważne czy w imieniu będzie ta litera czy nie. jak dzieciaki mają się przyczepić to i tak się przyczepią... a nie mozemy z góry zakładać że nie damy takiego imienia ze względu na literę... ludzie mają różne wady wymowy i żadne imię mogłoby nie pasować

Gość mamamajki
A ja mam Maje. Zastanawiałam sie tez nad Dagmarą, ale mąż zdecydował, że będzie Maja. A na początku Maja miała być Mikołajem...

Gość a jak sadzicie
duzo jest Danielów i Dawidów???

hubert-ble. cyprian-ładnie a jakieś prpozycje imion dla dzeiwczynek? mie się bardzo podoba Urszula i Edyta

ja włąśnie nie pomyślałam o moim franku. mały to franek, dorosły moze być franciszek, a nastolatek?

Gość campari34
jadyne imie którego nie trawię to szymon

Gość fasola z bretani
fanek jest ok pasuje do każdego wieku, a mi się starsznie nie podoba imię kacper dla chłopaka i mateusz a dla dziewczynke to mam więcej : roksana, sandra, klaudia, angelika, wiktoria, sara,

Gość kinnniiiiaaaa
a ja mam synka KRYSTIANA :):):) a gdybym miała córke to dla niej mam imie KARINA bardzo rzadkie chyba

Gość averoja
co do imion mam tylko jedno ...trzeba zwracać uwagę jak dane imię będzie pasowało do dorosłego człowieka dajmy na to imię Kacper ( to jedno z niewielu imion którego nie trawię) dla dziecka niech będzie ale np dla dorosłego faceta na wysokim stanowisku imię Kacper to porażka :( Kajetan podobnie, choć dla dziecka mi się podoba Kajtek ale już dla nastolatka ani dorosłego mężczyzny nieee:O to tylko taka jedna rzecz na którą należy zwrócić uwagę a reszta to już tylko rzecz gustu :)

ja przestałam już się głowić nad imieniem, które ładne, oryginalne, które oklepane...wszystkim i tak sie nie podpasuje. jak powiedziałam mojej kuzynce że dziecko ma na imię franek to zapytała" a czemu tak brzydko?". ona ma córkę nikolę, która mnie się skrajnie nie podoba. i wiecie co? nawet się ucieszyłam ze jej się franek nie podoba bo mi ewidentnie nie pasuje jej gust;)

Gość campari34
a podoba wam się aplonia albo leokadia?

Gość fasola z bretani
ja mam siostrzenice karinke piękne imię zawsze mi się podobało a siostrzeniec to Konrad , mój syneczka Krzyś więc dziadki będą miały wnuków na K

Ale Kajetan dla doroslego faceta jest przeciez ok. Pan Kajetan.... :) Kacper jest imieniem odwaznym, bo kojarzy sie z tym malym duszkiem. I jak tu do doroslego chlopa mowic Kacper? Troche dziwinie.

Gość fasola z bretani
nikola jest okropne u mnie w rodzinie są aż dwie, nie trawię tego imienia wyobrażacie sobie 60 letnią nikole, bo ja nie

no Kajetan jeszcze jak cię mogę ;) ale Kacpra nie zniese ;) :D tak jak Nikoli :( 😭

Gość ee a i tak najwiecej
jest imion Anna. I ja tak sie nazywam i moglabym dac tak swojej corce :P A co do oklepanych to chyba wsyztskie sa oklepane. Wole nazwac corke Julka niz Jesicka jak moja kolezanka. A syna Kubus niz Alfons, Stasiek, Marin, Kazimierz ;/ Kazdy na szczescie ma prawo do wyboru imienia dla sowjego dziecka. I u mnei jak bedzie dziewucha to Gabrysia a syn Franek. Chociaz maz sie sprzeciwia na Franka. ALe damy rade.

Gość sznuki
a moj malec nazywa sie korneliusz...

Gość a co powiecie
na imie Benjamin..... jakbym wam napisala jakie ma dotego nazwisko to porazka.....