Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jm......

Dlaczego ludzie wybierając imię dla dziecka naśladują innych?

Polecane posty

co do anny to uważam że jest ponadczasowa. nigdy ikt nie powie że anna jest ośmieszająca dla dziecka. jest taka ze praktycznie nie ma się do czego przyczepić

a mój ma Rafał i to jest najoryginalniejsze imię :D nie znam żadnego malego,Rafała, w przedszkolu tez jest jedyny

mi sie zawsze podobało imię Kuba,jak byłam małą dziewczynką to wiedziałam że to moje ukochane imię, znałam 2 Jakubów i byli super (bo kiedys sie nie dawalo tego imienia tak często) i zawsze wiedzialam ze tak nazwe syna. Nie podążałam za modą , i czy to moja wina że wlasnie jak urodzilam to zrobił się boom na to imię? I co, dlatego miałam rezygnować??? Od lat mi sie podobało i nie zrezygnowałam. Nie bede dawać na siłę inaczej "bo ktoś już tak dał". Kiedys były anki, kaśki, i co. Jakoś ludzie żyli.

Gość fasola z bretani
a ja jak bede miała dziewczynkę to nazwę karolinka albo kinga

własnie o tym pisałam.ja też nie miałam zamiaru silić sie na orginalność. dałam imię takie jak mi się podoba i guzik mnie obchodzi czy w klasie będzie jeszcze jeden franek czy nie. ja mam na imię kamila- średnio popularne było kiedy chodziłam do szkoły. i co? w podstawówce miałam jeszcze jedną taką w klasie... choc wydawało się to imię mało popularne ja i tak trafiłam na drugą taką...

Bedac jeszcze w podstawowoce wybieralam imiona dla swoich przyszlych dzieci- mialam 2 typy dla dziewczynek: Julia i Wiktoria. Serio! Ale jak zaszlam w ciaze i porozgladalam sie na okolo, ze tyle dziewczynek ma tak na imie, przetrzepalam kalendarz w poszukiwaniu innego imienia. Nie chcialam oklepanego imienia dla swojego dziecka. Ja bylam szosta Agnieszka w klasie. Kto nie ma popularnego imienia, nie wie jak to jest...

aga, Sara to też popularne imię teraz, także cieżko wymyśleć takie naprawde oryginalne. Zresztą wtedy można przesadzić w 2 stronę. Ja dałam takie o jakim marzyłam sobie od lat. Znam mnóstwo dziewczyn o imieniu Aga, Ania, Kasia. Rozmawiałam z nimi na ten temat, bo kiedyś to takie imiona królowały. I zadna nie ma i nie miała problemu z tym że ma popularne imię. Wolą swoje niż jakieś udziwnione. A ja jestem Paulina i znam mnóstwo Paulin mimo że nie takie znowu popularne. Nie ma reguły więc po co rezygnować z tego któe się podoba?

Wiesz, ja mialam troche utrudniona sprawe z wyborem imienia, bo szukalam miedzynarodowego, z racji tego, ze mieszkamy za granica i maz nie jest Polakiem. A i tak wsrod rowiesnikow corki nie ma innej Sary. Znam dwie, ale sa o wiele wiele starsze od niej, bo moda na to imie po prostu minela. W Polsce zas nie znam nikogo o tym imieniu. Ale moze niedlugo i na to imie przyjdzie moda? Imie Paulina bardzo mi sie podoba :) I nie bylo ono nigdy takie popularne jak Agnieszki i Kasie. Lepiej bylo dac dziecku na imie Paulina niz Agnieszka. Wierz mi... Mnie ciagle wolano po nazwisku w podstawowce, tak ze to nazwisko znienawidzilam. W liceum bylo bardziej po ludzku, ale i tak strach byl przy pytaniu, jak byla wywolywana Agnieszka. Nerwicy sie mozna bylo nabawic. Ale w efekcie koncowym kazdy sam decyduje, co da dziecku na droge.

no po nazwisku to niefajnie. Ale są też nauczyciele którzy wszystkich bez wyjątku po nazwisku wołają:( heh, no widzisz, a teraz jest mało Agnieszek małych, mi się podoba Twoje imię. Zmieniają się te mody.

Ja mam 2 letnią Gabrysię i spotykam czasami dziewczynki o takim samym imieniu ale jak zobaczyłam tego mojego szkraba to inne imie mi nie pasowałao, mogła byc tylko Gabryśka :D

Gość czarownaA
a ja mam Aleksandrę ( Oleńkę , Olkę-Fasolkę , Olusię...) :-)

Gość czarownaA
a dla chłopca wybrałabym imię Miłosz . takie piękne i ciepłe...

Gość do fasola z bretani
karolnika? zastanawiasz sie jak bedzie sie dziecko przedstawialo jak bedzie mailo wade wymowy, a jak ty je bedziesz wołała? kałolinka? kałolcia? -- to taka ironia, bo ja tez zaciagam troche. to tak jakby nie nazywac dziecka szynon, bo moze bedzie ie przedstawiał symon. jak bedzie seplenil. a nie chodzilas do logopedy? ja chodze chociaz juz ze mne baba i pomaga!!! nie walaj na dziedzicznosc tylko cos z tym zrób. rodzice cie zaniedbali i tyle

Gość z moją córką do przedszkola
nie chodzi żadna Julka :) Choć wśród znajomych Julia i Natalia to najpopularniejsze imiona

Gość u mnie najpopularniejsze
to ulka wiktoria, oiwia, michalinka

Gość fasola z bretani
napisałam karolinka albo kinga !!! poza tym chodziłam do logopedy ale wizyty nic nie pomogły więc nie mów że rodzice mnie zaniedbali