Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ciotella

topik zbiorczy nt ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA 2009 !!!

Polecane posty

a mi minal ten swiateczny zapal, ktory mialam jeszcze niespelna tydzien temu. wszystko jakos mi lata i powiewa :( swieta swieta i po swietach jak to mowia

Witam serdecznie wszystkich miłośników świąt Bożego Narodzenia:) Zaczne od tego,że w przyszłym tygodniu zabieram się za porządki przedświąteczne. Prezenty po choinke już pokupiłam bo nie lubie zostawiać tego na ostatnią chwilę. U mnie też jest co roku choinka żywa w doniczce,wysoka pod sam sufit.W tym roku musze pomyśleć,żeby ja dobrze umocować bo obawiam się że mogłaby być pare razy wywrucona przez mojego synka.To będą jego pierwsze święta,jak chodzi więc, jego ciekawość będzie wielka. Ja licze na to, że jednak u nas będzie troche śniegu(małopolska),dziś zapowiadali że koło 13,14 powinień zacząć padać snieg. Uwielbiam atmosfere świąt,Wigile,po wigili Pasterka,kolędy. Wigilie spędzam z moją rodziną,moimi rodzicami i moją siostrą z mężem,w tym roku prawdopodobnie będzie jeszcze z nami moja druga siostra zmężem i dzieckiem a po wigili dochodzi jeszcze 3 siostra z mężem i synami.Także swięta obchodzimy w rodzinnym gronie,jest super. Ale się rozpisałam:) Pozdrawiam

Gość .alice in chain.
chcialabym, zeby u mnie w rodzinie byly male dzieci. czekalabym z nimi na pierwsza gwiazdke, na mikolaja, stroilabym z nimi choinke. byloby o wiele weselej niz teraz jest u mnie w domu. niestety na zadne dzieci sie na razie nie zanosi. spotykamy sie w gronie 20-70 lat i jak zawsze jest kolacja, a po kolacji ogladanie tv. drzewko tez ubiera sie bo ubiera. nic specjalnego

Gość hadwao
akurat tam gdzie mieszkam to sniegu nie bedzie :O :( 😭

Gość hadwao
do prognozy pogody trzeba podchodzic ostroznie. jakis czas temu sprawdzalam pogode na 16 dni i ostatnie dni pogody dlugoterminowej wskazywaly, ze zima powinna sie aczac ok 6 grudnia, za pare dni znowu sprawdzilam pogode i okazalo sie, ze jednak w tym czasie bedzie cieplo

Gość .....ot ..co.....
karp u mnie w domu bedzie dopiero ok 22 grudnia. a ja mam do was takie pytanie, kiedy stroicie swoj dom? tzn zawieszacie ozdoby na okna, stawiacie swiecznik adwentowy itp?

Gość Paul Śląsk
Ja zazwyczaj robie to dzień przed wigilią:) Mieszkam w bloku i przystrajam balkon:P A co do pogody to się zgadzam, trzeba być sceptycznym :P

jest juz swiateczna ramowka polszmatu : Boże Narodzenie bez telewizyjnych niespodzianek: Polsat znów pokaże sprawdzone filmowe hity. Widzowie stacji po raz kolejny zobaczą "Kevina samego w domu" i jego kontynuacje, a także "Szklaną pułapkę" i koncert kolęd. W Wigilię, 24 grudnia, Polsat pokaże, oprócz pierwszej części "Kevina", "Miasto bez świąt", "Prezent na święta", "Odlotowy prezent gwiazdkowy" oraz premierowo "Wesołych świąt", a następnie "Kolędowanie z Polsatem". W pierwszy dzień świąt będziemy mogli z kolei obejrzeć takie obrazy, jak "Święty mikołaj z 34. ulicy", "Święta Last Minute", "Brzdąc w opałach", "Kevin sam w Nowym Jorku" oraz "Szklana pułapka". 26 grudnia stanie pod znakiem "Artura i Minimków" (premierowo), "Nocy wigilijnej", "Samego w domu po raz trzeci" i "Quiz Show". co wy na to? M A S A K R A !!!

Gość Paul Śląsk
co roku to samo :P Kevina znam na pamięć:P a reszte tych filmów też już widziałem:P więc święta przed telewizorem to będzie stracony czas moim zdaniem :)

najnowsza pogoda dlugoterminowa wskazuje, ze od 13 do 21 ma przyjsc zima paktycznie w calym kraju :) fajnie brzmi, ale ciekawe, jak bedzie naprawde. licze, ze tym razem bedzie to prawda, tak bardzo bym chciala snieg na swieta! czy wasze przygotowania do swiat juz ruszyly? ja w przyszlym tygodniu bede lepic pierogi :)

hej ja jakos wene stracilam na przygotowania.nic mi sie nie che :( dobrze ze juz okna pomylam i odmalowalam kuchnie i korytarz ;)

Gość zileroholljljl
Święta Bożego Narodzenia w latach 80 to była TRAGEDIA.Ale zacznę od początku w sklepach nic nie było trzeba było latać i prosić po znajomych ( jak moja mama) o prezentach czy drogich bombkach pod choinkę też nie było można marzyć, prezent jaki można było dostać to " pomarańcze , czekoladę i może czasem jakąś lalkę szmacianą". Wieczerza trwała krótko bo dorośli szybko kazali iść dzieciom spać.W telewizji nie było absolutnie nic.... A teraz? są fajne filmy w telewizji wigilia jest nowoczesna,są dla dzieci fajne prezenty.Więc niech nikt nie pisze o uroku tamtych czasów i świąt bo w nich chyba nie żył.

Gość .alice in chain.
moze nie bylo fajnych filmow w tv (czytaj odgrzewane co roku kotlety) i prezentow ani bombek ale byl KLIMAT, ktory teraz lezy gdzies pod stertami komercji. ludzie nastawieni sa na konsumpcje, kupuja drogie prezenty, dekoruja domy, przyozdabiaja choinke "wypasionymi" bombkami, ale co z tego, jak coraz mniej osob chodzi na pasterke, nie spiewa sie juz kolend bo ludzie wola sluchac piosenek w stylu last christmas, ktora ni z gruszki ni z pietruszki mowi o swietach tylko o zlamanym sercu. ludzie zapominaja o istocie swiat, zamiast oczekiwac na przyjscie Jezusa, wszyscy czekaja na przyjscie mikolaja, ktory przyniesie prezenty. co z tego, ze kiedys swieta byly skromniejsze, wazne jest to, ze ludzie nie zapominali co w tych dniach jest najwazniejsze.

Gość hadwao
chodziliscie lub chodzicie na roraty? pamietam, ze jak bylam mala to chodzilam, glownie po to, zeby dostac karteczki :P za kazdym razem pod koniec mszy ministranci rozdawali te karteczki, ktore potem sklejalo sie na bloku i na koncu powstalal obrazek. najbardziej lubilam poczatek rorat, kiedy bylo ciemno i swiecily sie lampiony, pamietam, ze zawsze z mama robilam taki tekturowy lampion :) teraz juz nie chodze na roraty, bo w kosciele, do ktorego naleze roraty sa tylko o 6 rano :O

Gość zillerollljljl
niech nikt nie wmawia mi że święta w latach 80 miały atmosferę chyba pijanych ojców i głodu i hujowych prezentów.Teraz jeszcze więcej ludzi chodzi na pasterkę, słucha kolę czy daje dzieciom prawdziwe prezentyy( np. lalki barbie klocki pluszaki) Kiedyś to kurwa sodoma i kurwa GOMORA BYŁA

Gość zillerollljljl
a właśnie nie było kiedyś tych wspaniałych amerykańskich piosenmek

Nie o to chodzi czy były prezenty i amerykańskie piosenki. Nie ważne, że teraz jest więcej ozdób. Czy wtedy, czy teraz, atmosfera Świąt zależy od rodziny. To ludzie tworzą atmosferę. A otoczka nie ma większego znaczenia. Co do Kevina i spółki to nie oglądałam od lat, bo tylko jako dziecko nie musiałam się aż tak angażować w przygotowania :D Teraz może mi się uda, jako ciężko pracująca studentka przyjadę i może będzie mi dane poleżeć do góry brzuchem :) Dawno Kevina nie widziałam. A puszczają go co roku dlatego, że to fajny film. I ludzie go oglądają, bo im się podoba i już! Nie słyszeliście powiedzenia, że Święta bez Kevina są niedorobione? :D Dobra, żartuję, to tylko film. Ale zrobiła się z tego świecka tradycja ;) Nie mogę się doczekać Świąt! A teraz przepraszam Panie i Panów, wracam do tworzenia prezentacji o BBC O_o nuuuuuuuda.

Gość olaw9
ja już świątecznych piosenek sluchałam w listopadzie hehe:) mam już troche latek a wciaz nie moge sie doczekac swiat :) No, a dzisiaj w nocy chodzi mikołaj! :D

Gość staruszka.
Jutro zabieram się za pieczenie cynamonowych ciasteczek :)

Gość jy
kidy sa swieta.

Gość alina kura z domu
świeta to tylko przygotowania pakowanie oprezentów dla dzieci bnajlepszy to jest sylwester bo można sie spokojnie wódeczki napić

Gość .....ot ..co.....
co mikolaj wam wlozyl do buta? mi wielkiego piernika, ktorego teraz zamierzam zjesc :D :)

Gość alina kura z domu
a co to szkodzi żeby raz w roku olać męża i dzieci i w sylwestra upić się do nie przytomności wódeczką . To jedyna przyjemność jaką mam kurwamać z życia

Gość olulka
ehhh tyle sie czeka na Święta , a po 26 grudnia - "swieta swieta i po swietach". Czasem mysle że sam okres przedswiateczny, sluchanie koled, wybieranie prezentów, pieczenie ciasteczek jest najprzyjemniejsze w tym wszystkim. :)

Dziś Mikołaj, pierwszy na który nie znalazłam nic pod poduszką /czytaj obok ;P/... eh. Ale życzę Wam wesołego Mikołaja ;P

Gość .....ot ..co.....
jezeli chodzi o mnie to zdecydowanie wole okres przedswateczny, czas przygotowan do swiat:) w radio leca piosenki swiateczne, ulice sa tak ladnie udekorowane, kupuje sie prezenty, piecze ciasteczka itp. uwielbiam ten czas :) a w swieta lezy sie brzuchem do gory i sie objada :P