Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ciotella

topik zbiorczy nt ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA 2009 !!!

Polecane posty

codziennie zaklada sie ok 10 tematow o swiatach i w wiekszosci tresci sie powtarzaja wiec postanowilam zalozyc jeden, w ktorym bedzie mozna pisac o WSZYSTKIM co dotyczy świat (prezentach, pogodzie, muzyce, zwyczajach itp). Zapraszam do rozmowy, swieta tuz tuz :)

Gość sdgsdghdgd
o jezu, zaś święta.. :O

jakby nie patrzec, swieta juz za 1 mies i 3 dni :P a tematy swiateczne pojawiaja sie juz od co najmniej 2 tyg, wiec mysle ze zalozenie takiego tematu jest jak najbardziej na miejscu. chyba kazdy juz powoli zaczyna myslec o swietach

Gość mam tyle na
głowie w domu i w pracy, że nie mam czasu myśleć o świętach

Gość a bardzo bym chciała mieć ten
czas

Gość Iga6979i9
świeta Bozego Narodzenia uwielbiammm:) .... ten klimat przedswiateczny sprzatanie calego domu swiatelka choinke robienie gotowanie potraw swiatecznych snieg koledyyy :)i co najwazniejsze spotkanie w kregu rodziny:)

wczoraj rozmawialam z babcia nt swiat i jak sie je obchodzilo za czasow jej dziecinstwa czyli jakies 60 lat temu i szczerze mowiac, to zazdroszcze jej tych wspomnien. babcia wraz z rodzenstwem sama robila ozdoby na choinke, glownie wiszalo sie ciastka, slodycze, tekturowe gwiazdki oklejone sreberkiem. z racji, ze mieszkala na wsi chodzila po domach wraz z innymi dziecmi i dostawala od mieszkancow wsi ciasta (nie wiem jak nazywa sie ta tradycja, chodzilo sie przebranym za diabla, anily itp i szlo sie z duza gwiazda). w domu spiewali kolendy, chodzili na pasterki. i wiecie co? nie dawali sobie prezentow! po pierwsze, nie bylo na to pieniedzy a po drugie to sie u nich nie liczylo. a teraz licza sie glownie prezenty i program tv na swieta :(

strojenie choinki tez nie jest juz moja ulubiona czynnoscia :O kiedys sie wrecz rwalam do tego zadania, dzisiaj juz mi sie nie chce bo zakladajac bombki i inne pierdolki mysle od razu o koszmarze rozbierania drzewka ... ale za to gdy bylam mala uwielbialam stroic choinke :D

z czym wam sie kojarza swieta? mi swieta kojarza sie przede wszystkim z mandarynkami i orzechami laskowymi. w tym okresie pochlaniam ich naprawde duzo ! :)

ja niewiem jak zapakowac prezent bo niechce jak co roku w zwykla kolorowa torebeczke tylko w pudelko jakies ozdobne czy cos pomzcie jak to robic

A ze mnie śmieje się rodzina, że już słucham kolęd i świątecznych piosenek i nie mogę się doczekać Świąt ;) I modlę się żeby były białe! Bo to będą pierwsze Święta mojej Chrześnicy, na której punkcie mam niewyobrażalnego świra :D I jej Chrzciny też! Więc chyba zacznę zaklinać pogodę, żeby w Wigilię spadło trochę śniegu... Za Świętami tęsknię tak bardzo może dlatego, że teraz nie ma mnie w Polsce. Tu to jest czysta komercha, dekoracje świąteczne od września (nie żebym tak całkiem narzekała - za tydzień wybieram się na lodowisko pod Wielką Londyńską Choinką! ;D), a Wigilii to tu się nawet nie obchodzi przecież. Dobrze, że wracam do domu niedługo! http://www.youtube.com/watch?v=OeTJ31yK3gY polecam. Zarówno po polsku jak i po angielsku. Chyba moja ulubiona piosenka świąteczna :) Czas wracać do książek. Ale już niedługo Święta! Już czuję te zapachy, już widzę Tatę wnoszącego Jak-Zwykle-Krzywą-Choinkę i siebie pokłutą igłami po próbie doprowadzenia jej do porządku - która zawsze kończy się bardzo kolorowym sukcesem, mimo wszystko :) Ale w tym roku już nie będę najmłodsza. Ale że Dzidziuś jeszcze nie umie chodzić, to pewnie jako Najmłodsza będzie rozdawać prezenty za moim pośrednictwem ;) Ojej, ja chcę już Święta! Teraz, zaraz, i to białe!!! I nie mogę się doczekać Świątecznych Zakupów!

Gość marmolada z ogórkami
a co kupujecie najbliższym na święta? Ja nie mam zupełnie żadnych pomysłów! Muszę coś kupić rodzicom, rodzeństwu i babci! No i trzeba pomyśleć o cioci i wujku, którzy będą na wigilii! Dziękuje za zaproszenie:) hhihi

ja tez juz slucham swiatecznych piosenek :O :D tez marze o tym, zeby swieta byly biale, ale nie robie sobie nadziei, zwlaszcza, ze mieszkam na zachodzie polski, a tak jak wiadomo jest zawsze cieplej :( nie pamietam, kiedy ostatni raz byly u nas biale swieta...

Aha, Ciotella, mi też się kojarzą mandarynki ze Świętami! Sama nie wiem czemu. Czasami mam naprawdę dziwne skojarzenia. Np. pamiętam jak kiedyś (mała byłam) leżałam obok choinki, wpatrzona w TV, i leciała reklama Almette, od tamtej pory zawsze jak ją widzę to mi się Święta przypominają :) W ogóle poza faktem, że oczywiście najważniejsza dla mnie w Święta jest Rodzina, to nie może być Świąt bez Choinki, kolęd na cały regulator, barszczu z uszkami (u nas je się go TYLKO na Święta, taką zasadę wprowadził mój brat, kiedy mama ugotowała to kiedyś na jesień, był oburzony :D I ja się zgadzam!), makowca, wielkiej kępy jemioły pod żyrandolem nad stołem, ozdób na schodach, wokół lustra i na krzewach przed i za domem (co rok jest wielki wyścig z sąsiadami o to, kto ładniej przystroi dom ;P)... A jeszcze jeśli jest śnieg i Kevin Sam w Domu w telewizji, to czuję się, jakbym znów miała pięć lat! :))) Tylko, że wtedy siadałam na lodówce i bawiłam się drewnianymi naczyniami, udając, że też gotuję... ;)

ja swojej mamie zamierzam kupic ksiazke kucharska nigelli, mama lubi gotowac, wiec mam nadzieje, ze bedzie z niej zadowolona :) to na razie tyle, o reszcie prezentow pomysle pozniej

Też mieszkam na (skrajnym) zachodzie Polski, i nie pamiętam już białych świąt... Ale podobno mróz trzyma Was tam teraz, może będzie śnieg? Co do prezentów to nie mam pojęcia. Znaczy narazie myślałam tylko o mojej Bratanicy - Chrześnicy, bo dla niej prezenty podwójne przecież, na Święta i Chrzest ;) Pozytywkę jej sprawiłam z baleriną ;P Jej, baba dwadzieścia lat prawie a wiecie jaką mam ochotę wybrać się na sanki albo ulepić bałwana?!

Gość srebrny dzwoneczek
tzn dzialaaaa:D odsluchana dzis kilka x :D musialam wkleic:D Swietny topik. bede zagladac🖐️

co do ozdabiania domow, to mam sasiadow, ktorzy co roku rywalizuja ze soba, kto ladniej przystroi dom :) w zwiazku z tym, z roku na rok przybywa im coraz wiecej ozdob:D rok temu ich domy wygladaly prawie jak dom Griswoldow ! (w krzywym zwierciadle: witaj swiety mikolaju). ladnie to wygladalo, szkoda tylko, ze sniegu nie bylo. z kolei dom zawsze przystrajam ja. wieszam gwiazdy na oknach, zdobie kominek itp. :)

ja bym sie z checia na kulig wybrala :) mimo, ze mam 23 lata to jak napada wiecej sniegu to zdarza mi sie ulepic balwana :D

Też bym ulepiła, jakbym miała z czego ;(( Taa... nasz dom w zeszłym roku świecił światłem własnym xD Bo to bliźniak, więc sąsiad też się przyłożył ;P Ale mi się to podoba. Byle trochę śniegu do tego dodać... Wiecie co? Upiekę w tym roku pierniczki! ;D Ale nie takie prawdziwe, bo będę w domu tylko kilka dni przed Świętami... a na te prawdziwe, leżące to trzeba miesiąca... ale zawsze coś ;) Lalala, Christmas time, mistletoe and wine... lalala... ;D

A mi rmf święta nie działa! Nawet jakąś wtyczkę ściągalam i nic... czy fakt, ze jestem w Anglii może miec na to wpływ?

ja w zeszlym roku upieklam ciastka pieguski, teraz chce znowu upiec jakies ciastka lub ciasto.

Gość magdalenka z okienka
ja też mieszkam na zachodzie polski:) Śniegu jak dla mnie może nie być:) Najważniejsze jest to co się dzieje wtedy w naszych rodzinach i domach! Uwielbiam zapach świąt. Reklama coca-coli- to co kojarzy mi się ze świętam. Poza pomarańczami, goździikami, choinką, pierniczami jest to właśnie ta rekalama z ciężarówką coca-coli:) Zawsze spędzaliśmy święta w 5-cio osobowym gronie: rodzice, ja i moje rodzeństwo. 2 lata temu pojechaliśmy na święta do rodziny do Niemiec. Było nas tam razem na Wigilii 15, w pierwsze i drugie święto było chyba z 25 osób. Były nawet tańce w domu, magiczne święta, pełne radości. Możę w tym roku uda sie to powtórzyć u nas w Polsce:) Jaką choinkę macie zwykle w domach?